Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: «Tο Ισραήλ πιθανότατα παραβίασε το διεθνές δίκαιο, αλλά όχι την Συμφωνία Αμερικανικών Όπλων...»

ΗΠΑ: «Tο Ισραήλ πιθανότατα παραβίασε το διεθνές δίκαιο, αλλά όχι την Συμφωνία Αμερικανικών Όπλων…»

Ελλιπή χαρακτηρίζουν τα στοιχεία οι ΗΠΑ για τη χρήση αμερικανικών όπλων από το Ισραήλ πιθανότατα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή όπως μεταφέρει το Associated Press ότι η χρήση από το Ισραήλ των όπλων που παρείχαν οι ΗΠΑ στη Γάζα πιθανόν να παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά οι συνθήκες πολέμου εμπόδισαν τους Αμερικανούς αξιωματούχους να το προσδιορίσουν με βεβαιότητα σε συγκεκριμένες αεροπορικές επιδρομές.

Η διαπίστωση της διοίκησης ότι υπάρχουν «εύλογα» στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο σύμμαχός της παραβίασε το διεθνές δίκαιο κατά τη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα, η οποία δημοσιοποιήθηκε σε περίληψη έκθεσης που αναμένεται να παραδοθεί στο Κογκρέσο την Παρασκευή και αποτελεί την ισχυρότερη τέτοια δήλωση από αξιωματούχους του Μπάιντεν.

Αλλά η επιφύλαξή της ότι δεν ήταν σε θέση να συνδέσει άμεσα συγκεκριμένα αμερικανικά όπλα με μεμονωμένα πλήγματα των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα θα μπορούσε να δώσει στην κυβέρνηση περιθώριο σε οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση σχετικά με το αν θα περιορίσει τις αμερικανικές προμήθειες επιθετικών όπλων στο Ισραήλ. Κάτι το οποίο δεν ισχύει, καθώς υπάρχει η περίπτωση των βομβών στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, όπου για ένα μέλος της Χαμάς, δολοφονήθηκαν και 106 άμαχοι.

Ο Μπάιντεν χάνει τις εκλογές, ο Τραμπ στηρίζει Ισραήλ και πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για ελιγμούς

Τα πορίσματα της κυβέρνησης, μια πρώτη στο είδος της αξιολόγηση που έγινε με την πίεση των Δημοκρατικών συναδέλφων του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο, έρχονται μετά από επτά μήνες αεροπορικών επιδρομών, χερσαίων μαχών και περιορισμών της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 35.000 Παλαιστίνιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενη αντιπάθεια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων και την έναρξη του λιμού, που προκλήθηκε στον μεγαλύτερο βαθμό από τους ισραηλινούς περιορισμούς στη διακίνηση τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Οι εντάσεις αυξήθηκαν περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες από την υπόσχεση του Νετανιάχου να επεκτείνει την επίθεση του ισραηλινού στρατού στην πολυπληθή νότια πόλη Ράφα, παρά την ανυποχώρητη αντίθεση του Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση των Δημοκρατικών έκανε ένα από τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση του περιορισμού της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, όταν σταμάτησε ένα φορτίο 3.500 βομβών λόγω της ανησυχίας της για την απειλούμενη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, μια νότια πόλη γεμάτη με περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Η έκθεση παρότι υποχρεωτική για το State Department ήρθε μετά τις διαδικασίες των δύο διεθνών δικαστηρίων

Η προεδρική οδηγία, η οποία συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο, υποχρέωνε τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών να διεξάγουν «αξιολόγηση οποιωνδήποτε αξιόπιστων αναφορών ή ισχυρισμών ότι τα εν λόγω αμυντικά είδη και, κατά περίπτωση, οι αμυντικές υπηρεσίες, έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Αντίστοιχη διαδικασία υπήρχε πάντοτε σε ισχύ, απλά δεν λάμβανε χώρα για το Ισραήλ. Για αυτό παραιτήθηκε καταγγέλοντας την κυβέρνηση Μπάιντεν ο Τζος Πολ υπεύθυνος για αυτές τις εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δεν λαμβάνονταν υπ’ όψιν

Η συμφωνία τα υποχρέωνε επίσης να ενημερώσουν το Κογκρέσο εάν θεωρούν ότι το Ισραήλ ενήργησε «αυθαίρετα για να αρνηθεί, να περιορίσει ή να παρεμποδίσει με άλλο τρόπο, άμεσα ή έμμεσα,» την παράδοση οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στη Γάζα για τους λιμοκτονούντες αμάχους εκεί.

Νομοθέτες και άλλοι που υποστήριξαν την επανεξέταση είπαν ότι ο Μπάιντεν και προηγούμενοι Αμερικανοί ηγέτες ακολούθησαν διπλά πρότυπα όταν εφάρμοζαν τους αμερικανικούς νόμους που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο οι ξένοι στρατοί χρησιμοποιούν την αμερικανική υποστήριξη, μια κατηγορία που η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνείται.

Είχαν παροτρύνει την κυβέρνηση να προβεί σε έναν απλό νομικό προσδιορισμό του κατά πόσον υπήρχαν αξιόπιστες αποδείξεις ότι συγκεκριμένες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον σχολείων, πολυσύχναστων γειτονιών, ιατρικού προσωπικού, αυτοκινητοπομπών βοήθειας και άλλων στόχων, καθώς και οι περιορισμοί στις αποστολές βοήθειας στη Γάζα, παραβίαζαν τους νόμους του πολέμου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ένα πόρισμα κατά του Ισραήλ θέτει ζήτημα ύπαρξής του» έλεγαν μέλη της Ισραηλινής κυβέρνησης

Οι αντίπαλοί τους υποστήριξαν ότι ένα πόρισμα των ΗΠΑ κατά του Ισραήλ θα το αποδυνάμωνε σε μια εποχή που μάχεται με τη Χαμάς και άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Οποιοδήποτε έντονα επικριτικό πόρισμα για το Ισραήλ είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τις πιέσεις προς τον Μπάιντεν να περιορίσει τη ροή όπλων και χρημάτων προς τον ισραηλινό στρατό και θα αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις με τη σκληρή δεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου σχετικά με τη διεξαγωγή του πολέμου κατά της Χαμάς.

Οποιοδήποτε πόρισμα κατά του Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο την υποστήριξη του Μπάιντεν στις φετινές προεδρικές εκλογές από ορισμένους ψηφοφόρους που υποστηρίζουν ένθερμα το Ισραήλ. Παρόλα αυτά θύματα των αμερικανικών βομβών που χρησιμοποιεί το Ισραήλ είναι οι Παλαιστίνιοι, οπότε όλες οι δικαιολογίες είναι προσχηματικές.

Τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος συμφώνησε στην επανεξέταση, προσπαθούσε να αποτρέψει τις κινήσεις των Δημοκρατικών βουλευτών και του ανεξάρτητου γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ να αρχίσουν να περιορίζουν τις αποστολές όπλων προς το Ισραήλ.

Μια έκθεση προς την κυβέρνηση Μπάιντεν από μια ανεπίσημη, αυτοδημιούργητη ομάδα που περιλάμβανε στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς και πρώην αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιγράφει λεπτομερώς τα ισραηλινά πλήγματα σε αυτοκινητοπομπές βοήθειας, δημοσιογράφους, νοσοκομεία, σχολεία και κέντρα προσφύγων και άλλες τοποθεσίες.

Υποστήριξαν ότι ο αριθμός των νεκρών αμάχων σε αυτά τα χτυπήματα -όπως ένα χτύπημα στις 31 Οκτωβρίου σε πολυκατοικία που φέρεται να σκότωσε 106 πολίτες- ήταν δυσανάλογος σε σχέση με το χτύπημα εναντίον οποιουδήποτε στρατιωτικού στόχου. To ίδιο συνέβη και στην Σφαγή του Ψωμιού όπου 100+ άτομα που ξεφόρτωναν ανθρωπιστική βοήθεια από φορτηγό εκτελέστηκαν με πολυβόλα και βολές τανκ, με το Ισραήλ να αναφέρει πως «ποδοπατήθηκαν» μεταξύ τους.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024