Σκληρές μάχες γίνονται στην ανατολική Ράφα ανάμεσα σε Παλαιστίνιους μαχητές και τον ισραηλινό στρατό, με τις IDF να επιχειρούν να προωθηθούν βαθύτερα στην πόλη που φιλοξενεί περίπου 1,4 εκ. εκτοπισμένους στη νότια Γάζα.

Τα ισραηλινά τανκς έχουν αποκλείσει τη Ράφα από το νότο και ολοκληρώνουν την περικύκλωση της «κόκκινης ζώνης», όπου ο ισραηλινός στρατός διέταξε την απομάκρυνση 100.000 εκτοπισμένων Παλαιστινίων κατοίκων, καθώς το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την επέκταση των επιχειρήσεων στην πόλη.

Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι η χρήση των όπλων που παρείχαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ στη Γάζα πιθανώς να παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να προμηθεύει όπλα στο Τελ Αβίβ προς το παρόν.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν να διεξαχθεί ανεξάρτητη και ολοκληρωμένη έρευνα για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα, όπου εκατοντάδες πτώματα – συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων – ανακαλύφθηκαν γύρω από τα νοσοκομεία Νάσερ και αλ-Σίφα.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

07:15 Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης του διαρκούς εκτοπισμού για τους αμάχους στη Γάζα

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:50 Γιατροί χωρίς Σύνορα: Η έκθεση των ΗΠΑ για τις ισραηλινές παραβιάσεις δεν είναι «καλοπροαίρετη»

Μια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί όπλα που προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ παρέχει «δικαιολογίες» για να «αποσείσει την ευθύνη» λέει η Avril Benoit, εκτελεστική διευθύντρια του παραρτήματος των MSF στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Benoit δηλώνει ότι η ανάλυση της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν αποτελεί «προσπάθεια καλής πίστης για την τήρηση της αμερικανικής νομοθεσίας».

Ο αμερικανικός νόμος Leahy απαγορεύει τη στρατιωτική βοήθεια σε δυνάμεις που εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η φρικτή πραγματικότητα που παρακολουθούμε επί τόπου στη Γάζα είναι ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να ακρωτηριάζουν και να σκοτώνουν αμάχους και να εμποδίζουν την παροχή σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας», συμπληρώνει.

05:35 Ισραηλινοί έποικοι έβαλαν φωτιά σε σπίτι στη Δυτική Όχθη

Το Al Jazeera Arabic έχει στην κατοχή του πλάνα που δείχνουν τα επακόλουθα εμπρηστικής επίθεσης που πραγματοποίησαν ισραηλινοί έποικοι στο χωριό Ντούμα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τα πλάνα δείχνουν Παλαιστίνιους να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά με κουβάδες νερού, καθώς οι φλόγες συνεχίζουν να καίνε.

05:10 Υπολογίζεται ότι 10.000 σοροί βρίσκονται κάτω από τα ερείπια στη Γάζα

Η Πολιτική Άμυνα στη Γάζα εκτιμά ότι περίπου 10.000 πτώματα είναι παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων στη Γάζα.

«Εδώ και μήνες εργαζόμαστε με απλό εξοπλισμό, ο οποίος μας εξαντλεί τον χρόνο και την προσπάθειά μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαχμούντ Μπασάλ.

Και πρόσθεσε: «Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και των ανθρωπιστικών ομάδων για να επιτραπεί η είσοδος του απαραίτητου εξοπλισμού διάσωσης, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας, να ανασύρουμε τους αγνοούμενους κάτω από τα συντρίμμια και να παράσχουμε τα απαιτούμενα καύσιμα για τη λειτουργία των οχημάτων της Πολιτικής Άμυνας».

Σαράντα ημέρες μετά την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή του νοσοκομείου Αλ Σίφα, «η Πολιτική Άμυνα και το ιατρικό προσωπικό εξακολουθούν να ανασύρουν πτώματα θαμμένα από τις ισραηλινές δυνάμεις σε ομαδικούς τάφους», συμπλήρωσε ο Μπασάλ.

04:35 Γκράντι: Το Ισραήλ έχει την ευθύνη να αποφύγει μια περιφερειακή διάχυση

Ο Φιλίπο Γκράντι, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), επαναλαμβάνει την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός λέγοντας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα «σκοτώνουν και εκτοπίζουν περισσότερους Παλαιστίνιους παγιδευμένους στη νότια Γάζα».

Ο ίδιος προσθέτει στο «Χ»: «Το Ισραήλ έχει την ευθύνη να αποφύγει μια περιφερειακή διάχυση και την τραγωδία μιας νέας προσφυγικής κρίσης. Η βοήθεια πρέπει να επιτραπεί να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη στη Γάζα».

Η έκκληση αυτή έρχεται την ώρα που οι παγκόσμιοι ηγέτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Ράφα, αφού ο ισραηλινός στρατός επέκτεινε τις εντολές εκκένωσης για τους Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο στη νότια πόλη. Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε επίσης εντολές εκκένωσης για τους Παλαιστίνιους στα κατεστραμμένα βόρεια τμήματα του θύλακα, συμπεριλαμβανομένων των Τζαμπάλια και Μπέιτ Λαχία.

04:09 Συλλήψεις φιλο-παλαιστίνιων στη Νέα Υόρκη

Εκατοντάδες φιλο-παλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη, αφού εμπόδισαν την κυκλοφορία στη γέφυρα του Μανχάταν.

Η New York Post αναφέρει ότι οι διαδηλωτές αρχικά συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να στήσουν οδοφράγματα για να εμποδίσουν τη διαδήλωση.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται ενόψει της Ημέρας Ανεξαρτησίας του Ισραήλ αυτή την εβδομάδα, την οποία οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν «Νάκμπα», που στα αραβικά σημαίνει «καταστροφή» και εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

Πολλοί διαδηλώνουν στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ.

03:50 «Είμαστε σωματικά και ψυχικά εξαντλημένοι» – Σε απόγνωση οι Παλαιστίνιοι

Παλαιστίνιοι που βρίσκονται στη Μπέιτ Λαχία στη βόρεια Γάζα δηλώνουν στο Al Jazeera ότι δεν ξέρουν πού να πάνε καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις τους εκεί.

«Είμαστε σοκαρισμένοι. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Είμαστε σωματικά και ψυχικά εξαντλημένοι. Βρισκόμαστε σε αυτή την κόλαση εδώ και οκτώ μήνες. Φτάνει πια», λέει ο Emad Oudeh.

«Κοιτάξτε εδώ, σκουπίδια και συντρίμμια. Πεθαίνουμε μόνο και μόνο για να πάρουμε στα χέρια μας λίγο νερό ή κάτι για να ταΐσουμε τα παιδιά μας. Αυτό δεν είναι ζωή. Παλεύουμε για να βρούμε καυσόξυλα και να ταΐσουμε τα πεινασμένα παιδιά μας, και πάνω απ’ όλα, οι Ισραηλινοί μας χτυπούν με πυραύλους και βόμβες εδώ και μήνες. Πού θα πάμε; Ακόμη και η Ράφα δέχεται επιθέσεις», αναρωτιέται.

03:33 Ο Μπορέλ επικρίνει τις ισραηλινές εντολές εκκένωσης της Ράφα

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επικρίνει τις τελευταίες εντολές εκκένωσης του Ισραήλ για τη Ράφα, λέγοντας ότι ο εξαναγκασμός των πολιτών να εκκενώσουν «σε μη ασφαλείς ζώνες είναι απαράδεκτος».

Προέτρεψε εκ νέου το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη νότια πόλη, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή θα «επιδεινώσει περαιτέρω μια ήδη άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε τις διευρυμένες εντολές εκκένωσης «απαράδεκτες», ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι μια χερσαία επίθεση στη Ράφα θα οδηγούσε «σε απίστευτες απώλειες ανθρώπινων ζωών αθώων πολιτών».

03:26 Εκτός λειτουργίας όλα τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα

Εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας της Γάζας δήλωσε στο Al Jazeera ότι όλα τα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα του θύλακα έχουν πλέον τεθεί εκτός λειτουργίας.

Το κλείσιμό τους έρχεται μετά την προειδοποίηση του ΟΗΕ ότι τα νοσοκομεία σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας κινδυνεύουν να ξεμείνουν από καύσιμα.

Κανένα φορτηγό με βοήθεια δεν έχει εισέλθει στον θύλακα από την Κυριακή 5 Μαΐου, σύμφωνα με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, αφού το Ισραήλ έχει αποκλείσει το πέρασμα της Ράφα.

03:12 Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Wafa μεταδίδει ότι το Ισραήλ βομβάρδισε τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Επικαλούμενο τοπικές πηγές, το Wafa αναφέρει ότι «ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν» ανατολικές περιοχές της Τζαμπάλια, σκοτώνοντας αρκετούς ανθρώπους. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει γίνει ακόμα σαφής.

Το Wafa είπε επίσης ότι ισραηλινά drones άνοιξαν πυρ εναντίον ασθενοφόρων κοντά σε κλινική της UNRWA στο κέντρο της Τζαμπάλια.

Σημειώνεται ότι και νωρίτερα αναφέρθηκαν βομβαρδισμοί σε γειτονιά ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπάλια.

03:00 Μια σύντομη σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε την εκκένωση περισσότερων περιοχών της Ράφα, σηματοδοτώντας την πιθανή έναρξη μεγάλων χερσαίων επιχειρήσεων στη νοτιότερη πόλη της Γάζας που φιλοξενεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο πολίτες.
  • Εκτιμάται ότι 150.000 Παλαιστίνιοι, πολλοί εκτοπισμένοι πολλές φορές, έχουν πλέον εγκαταλείψει τη Ράφα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
  • Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα αναφέρουν ότι 80 πτώματα ανασύρθηκαν από τρεις ομαδικούς τάφους μέσα σε τμήμα του νοσοκομειακού συγκροτήματος Αλ Σίφα.
  • Η Χαμάς αναφέρει ότι ο όμηρος Ναντάβ Πόπλγουελ πέθανε από τραύματα που υπέστη σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή πριν από ένα μήνα.
  • Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών αφού οι οικογένειες των αιχμαλώτων στη Γάζα κάλεσαν τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να «σώσει το Ισραήλ από τον Νετανιάχου».

02:45 Τραυματίες από χτύπημα ρουκέτας σε σπίτι στην Ασκελόν

Το νοσοκομείο Barzilai στην Ασκελόν αναφέρει ότι τρεις άνθρωποι εισήχθησαν στο ιατρικό κέντρο αφού τραυματίστηκαν από πλήγμα ρουκέτας που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα και κατέληξε στο σπίτι τους.

Η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

02:34 UNRWA: Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα εκτοπίζονται κατά μέσο όρο μία φορά το μήνα

Ο Φίλιπ Λαζαρίνι, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, λέει ότι η αναγκαστική έξοδος των Παλαιστινίων συνεχίζεται καθώς ο ισραηλινός στρατός εκδίδει «εντολές εκκένωσης» για τη Ράφα.

«Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γάζα έχουν μετακινηθεί πολλές φορές: κατά μέσο όρο μία φορά το μήνα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο X.

Και προσθέτει: «Αναζήτησαν απεγνωσμένα την ασφάλεια που δεν βρήκαν ποτέ».

02:25 Συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Δύο αδέλφια Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Ιεριχώ σε σημείο ελέγχου, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές εισβολές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν ενταθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 8.600 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί τους τελευταίους επτά μήνες.

02:11 Παιδιά μεταξύ των 9 νεκρών από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στη Ράφα σκότωσε εννέα ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει στη Ράφα, με τον ισραηλινό στρατό να έχει διατάξει την εκκένωση ορισμένων περιοχών της πολυσύχναστης πόλης, στα νότια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.

02:00 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σταματούν τις δραστηριότητές τους μετά τη διαταγή εκκένωσης της Ράφα

Οι τελευταίες εντολές εκκένωσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα ανάγκασαν τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στο νοσοκομείο της Ινδονησίας.

Η ομάδα δήλωσε ότι πρέπει να μεταφέρει 22 ασθενείς σε άλλες υγειονομικές εγκαταστάσεις επειδή «δεν μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους».

01:49 Δύσκολη η ανάσυρση σορών στη βόρεια Γάζα

Η υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Γάζας αναφέρει ότι η «εντατικοποίηση» των επιθέσεων των ισραηλινών δυνάμεων σε σπίτια στη βόρεια Γάζα έχει καταστήσει δύσκολο για τις ομάδες της να επιτελέσουν το έργο τους.

«Έχει γίνει πολύ δύσκολο για τα συνεργεία μας να ασχοληθούν με τη διάσωση των τραυματιών και την ανάσυρση των νεκρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Τα ισραηλινά στρατεύματα επιχειρούν στη βόρεια Γάζα αφού η Χαμάς «αποκατέστησε τις στρατιωτικές της δυνατότητες» τους τελευταίους μήνες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Aεροπορική επιδρομή στη Τζαμπάλια

01:40 Πολλοί νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη βόρεια και κεντρική Γάζα

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο σπίτι οικογένειας στη συνοικία Σάμπρα της πόλης της Γάζας, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης, συμπεριλαμβανομένου ενός νεαρού κοριτσιού, όταν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σπίτι οικογένειας στον προσφυγικό καταυλισμό Ντέιρ αλ-Μπάλαχ.

01:31 Σειρήνες συναγερμού στην Ασκελόν

Σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες ηχούν στη νότια πόλη Ασκελόν, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, προειδοποιώντας για εισερχόμενα πυραυλικά πυρά. Τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ αναφέρουν ότι ακούγονται πύραυλοι αναχαίτισης.

Επίσης, συναγερμοί αεροπορικών επιθέσεων ηχούν στο Κφαρ Γκιλάντι και το Μαργκαλιότ.

01:20 Επίθεση εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στην ανατολική Ράφα από τις  Ταξιαρχίες Κασάμ

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δηλώνει ότι μαχητές της έπληξαν με βλήματα όλμου ισραηλινούς στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες μάχες στην ανατολική Ράφα.

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο από την επίθεσή τους νωρίτερα στη Μπερσέμπα, που δείχνει μαχητές να προετοιμάζουν μια ομοβροντία ρουκετών, οι οποίες εκτοξεύτηκαν εναντίον της ισραηλινής πόλης στην έρημο Νεγκέβ.

01:11 Αμνηστία: «Σταματήστε να στέλνετε όπλα»

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση προς όλα τα κράτη να σταματήσουν να στέλνουν όπλα που «τροφοδοτούν τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Λωρίδα της Γάζας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν ο μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ, στέλνοντας περίπου 3,8 δισ. δολάρια ετησίως.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επιπλέον 17 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την ανελέητη επίθεσή του στη Γάζα, όπου έχουν σκοτωθεί σχεδόν 35.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

01:05 Νύφη ομήρου συνελήφθη στις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στο Τελ Αβίβ

Η αστυνομία συνέλαβε την Αγιελέτ Μέτζγκερ, νύφη του ομήρου Γιοράμ Μέτζγκερ, ενώ οι διαδηλωτές φωνάζουν κατά της αστυνομίας, κατηγορώντας την ότι ενεργεί κατ’ εντολή του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

00:51 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε 2 διαφορετικά χτυπήματα στη Ράφα το Σάββατο

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή και σε χτύπημα πυροβολικού στη Ράφα, σύμφωνα με τοπικό νοσοκομείο.

Αξιωματούχοι του νοσοκομείου του Κουβέιτ στη Ράφα δήλωσαν ότι οι σοροί μεταφέρθηκαν στο ιατρικό κέντρο το Σάββατο.

Ο επικεφαλής της μονάδας μέσων ενημέρωσης του νοσοκομείου, Σαμπέρ Αμπού Ααράρ, δήλωσε στο CNN ότι «15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών και πέντε γυναικών» στα δύο πλήγματα.

Ο βομβαρδισμός πυροβολικού έπληξε τη γειτονιά Αλ-Σαλάμ στην ανατολική Ράφα, ενώ αεροπορική επιδρομή έπληξε κτίριο στη γειτονιά Αλ-Χασασίν στη δυτική Ράφα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ για τις μάχες στη Ράφα

00:39 Η ισραηλινή επίθεση στη βόρεια Γάζα καταγράφηκε από το Al Jazeera – Χτύπημα κοντά στο συνεργείο

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στα αραβικά Άνας αλ-Σαρίφ λέει ότι ο ίδιος και η ομάδα του ήταν στη μέση ενός ρεπορτάζ όταν το Ισραήλ επιτέθηκε σε μια περιοχή όχι πολύ μακριά από τη θέση τους.

«Δόξα τω Θεώ, από θαύμα επιβιώσαμε. Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής κάλυψης της στοχοποίησης από την κατοχή των σπιτιών των πολιτών ανατολικά του καταυλισμού Τζαμπάλια, μια περιοχή κοντά μας έγινε στόχος», είπε ακόμα.

00:27 Μπάιντεν: «Αν η Χαμάς απελευθέρωνε τους ομήρους θα υπήρχε κατάπαυση του πυρός αύριο»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς είναι πιθανή «αύριο» εάν η οργάνωση απελευθερώσει τους ομήρους που κρατάει.

«Όπως έχω πει, εξαρτάται από τη Χαμάς – αν το ήθελε, θα μπορούσαμε να την τερματίσουμε αύριο. Και η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινούσε αύριο», δήλωσε ο Μπάιντεν σε φιλανθρωπική εκδήλωση στο Σιάτλ το Σάββατο, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην αίθουσα.

00:16 Ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει ξανά στην Τζαμπάλια

Μαζί με άλλες γειτονιές σε όλη τη Γάζα, όπως η Ζεϊτούν, στην οποία ο ισραηλινός στρατός επανέρχεται επανειλημμένα, στη Τζαμπάλια στα βόρεια εισβάλλει και πάλι.

Μάλιστα στη Τζαμπάλια όπου σημειώθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί υπάρχουν αναφορές για αρκετούς νεκρούς.

Αυτό συμβαίνει επειδή η Χαμάς «ανασυγκροτείται στρατιωτικά εκεί», αναφέρει η τελευταία έκθεση του Critical Threats Project και του Institute for the Study of War, δύο think tank με έδρα τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται επίσης η εντατικοποίηση των επιχειρήσεων στο νότο.

«Ο ισραηλινός στρατός επέκτεινε τις εντολές εκκένωσης των πολιτών γύρω από τη Ράφα, επεκτείνοντας τη ζώνη εκκένωσης σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς και σε κοντινές γειτονιές».

00:04 Ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει το σπίτι του Άνας αλ-Σαρίφ του Al Jazeera στη Γάζα

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε το σπίτι του ανταποκριτή του Al Jazeera Άνας αλ-Σαρίφ, ο πατέρας του οποίου σκοτώθηκε σε επίθεση στη βόρεια Γάζα τον Δεκέμβριο.

23:52 Τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν σε αντικυβερνητική διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν και ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα και πρόωρες εκλογές σε όλο το Ισραήλ, καθώς οι IDF επεκτείνουν τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και ενόψει της επερχόμενης Ημέρας Μνήμης του Ισραήλ τη Δευτέρα.

Ο αυτοκινητόδρομος Αγιαλόν του Τελ Αβίβ είναι πλέον αποκλεισμένος από τα μέλη των οικογενειών των ομήρων, οι οποίοι δηλώνουν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν στο σημείο για το υπόλοιπο της νύχτας και καλούν το κοινό να συμμετάσχει στον αγώνα τους.

23:40 Ισχυροί βομβαρδισμοί στη βόρεια Γάζα

Φωτογραφίες δείχνουν ισχυρούς βομβαρδισμούς να πλήττουν τη βόρεια Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί πλήγματα κατά μαχητών στη βόρεια Τζαμπάλια της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο.

Σε βίντεο που εξασφάλισε το CNN, οι εκρήξεις ακολουθούνται από σύννεφα καπνού που υψώνονται πάνω από κτίρια σε μια γειτονιά ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπάλια με πολλά κτίρια κατοικιών.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ξεκίνησαν προσωρινή εκκένωση του πληθυσμού στην περιοχή πριν ξεκινήσουν την επιχείρηση. Το απόγευμα, τα στρατεύματα των IDF άρχισαν μια επιχείρηση με στόχο την υποδομή των μαχητών στις περιοχές Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λαχία στη βόρεια Γάζα, είπε.

«Στη βόρεια Γάζα, την τελευταία ώρα, μαχητικά αεροσκάφη πλήττουν τρομοκρατικούς στόχους σε όλη την Τζαμπάλια. Σήμερα το πρωί, ξεκινήσαμε μια διαδικασία προσωρινής εκκένωσης της περιοχής Τζαμπάλια από την περιοχή αυτή προς το κέντρο της λωρίδας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας για μια στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή», είπε.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν φυλλάδια το πρωί του Σαββάτου, διατάσσοντας τους κατοίκους σε διάφορες περιοχές στη βόρεια Γάζα να εκκενώσουν την περιοχή.

Ισχυροί βομβαρδισμοί στη βόρεια Γάζα Πηγή: REUTERS/Amir Cohen

Ένας πύραυλος χτυπά ένα κτίριο στη βόρεια Γάζα όπως φαίνεται από το Ισραήλ (Πηγή: REUTERS/Amir Cohen)

Πυρκαγιά καίει καθώς ένα κτίριο πλήττεται στη βόρεια Γάζα, όπως φαίνεται από το Ισραήλ (Πηγή: REUTERS/Amir Cohen)

23:28 Τα ισραηλινά τανκ βομβαρδίζουν την ανατολική Ράφα

Διαβάστε περισσότερα εδώ για τους βομβαρδισμούς στη Ράφα 

23:16 Ισλαμική Τζιχάντ: «Η βάρβαρη επίθεση στη Ράφα δεν θα επιτύχει τους στόχους του Ισραήλ»

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της παλαιστινιακής οργάνωσης, Ισλαμική Τζιχάντ Μοχάμεντ αλ Χίντι λέει ότι το Ισραήλ δεν θα επιτύχει κανέναν από τους στόχους του με την επίθεση στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο.

«Η αντίσταση έδειξε ευελιξία στις διαπραγματεύσεις και συμφώνησε για το Ισραήλ να προχωρήσει σταδιακά στην αποχώρηση των στρατευμάτων του», δήλωσε ο αλ-Χίντι σε δήλωσή του σχετικά με τις πρόσφατες συνομιλίες εκεχειρίας που απέρριψε το Ισραήλ.

«Η αλήθεια πίσω από τα κίνητρα του Νετανιάχου αποκαλύφθηκε στον κόσμο αφού η αντίσταση συμφώνησε με την πρόταση των μεσολαβητών», είπε, αναφερόμενος στη συμφωνία με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Ο Αλ Χίντι δήλωσε ότι «η πόρτα για διαπραγματεύσεις που θα ικανοποιούν τις ανάγκες του παλαιστινιακού λαού είναι ακόμη ανοιχτή».

23:04 Η Χεζμπολάχ στοχεύει την ισραηλινή στρατιωτική βάση κοντά στο Κιριάτ Σμόνα

Η ένοπλη λιβανέζικη οργάνωση λέει ότι εκτόξευσε βλήματα κατά της στρατιωτικής βάσης Μπέιτ Χιλάλ, ανατολικά της Κιριάτ Σμόνα, στο βόρειο Ισραήλ.

Ακόμα ανέφερε ότι πολεμικά αεροσκάφη F-16 προσπάθησαν να αναχαιτίσουν τα βλήματα, αλλά απέτυχαν. Η Χεζμπολάχ έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο από καταιγισμό ρουκετών που εκτοξεύτηκαν την Παρασκευή κατά του Κιριάτ Σμόνα και οδήγησαν σε μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή.

22:50 Αστυνομική βία και καταστολή στο Τελ Αβίβ – Άγριες συγκρούσεις διαδηλωτών κι αστυνομίας

Αψιμαχίες ξέσπασαν μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και της αστυνομίας κοντά στην πλατεία Δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ.

Ο αυτοκινητόδρομος Ayalon του Τελ Αβίβ αποκλείστηκε από τα μέλη των οικογενειών των ομήρων. «Ο Νετανιάχου θυσιάζει τη χώρα και στέλνει τις οικογένειές μας στο θάνατο για πολιτικούς λόγους», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Η αστυνομία προσπαθεί επίσης να διαλύσει το πλήθος χρησιμοποιώντας έφιππους αστυνομικούς και μία αύρα νερού. Αλλά ορισμένοι από τους διαδηλωτές καταφέρνουν να φτάσουν στον αυτοκινητόδρομο, όπου προχωρούν σε αποκλεισμό της κυκλοφορίας.

Οι Times of Israel έγιναν μάρτυρες τουλάχιστον μιας σύλληψης και εκτεταμένων σπρωξιμάτων από την αστυνομία, καθώς οι διαδηλωτές προσπαθούν να παρακάμψουν τα οδοφράγματα που έχουν στηθεί κοντά στις εξόδους της λεωφόρου Άγιαλον.

Διαβάστε περισσότερα εδώ για τις αντιδράσεις των οικογενειών των ομήρων

22:36 Μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα θα ήταν ανεύθυνη προειδοποιεί ο Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα την
πόλη στην νότια Λωρίδα της Γάζας θα ήταν ανεύθυνη και θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες αμάχων.

«Πιστεύουμε ότι μια επίθεση στη Ράφα θα ήταν ανεύθυνη. Και προειδοποιούμε ενάντια σε αυτή», δήλωσε ο Σολτς σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο γερμανικός όμιλος εφημερίδων RND.

«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει οποιαδήποτε προσέγγιση που δεν θα οδηγήσει εν τέλει σε μια απίστευτη απώλεια ανθρώπινων ζωών αθώων πολιτών», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι έχει πει αυτό στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

22:24 Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν φορτηγό με καύσιμα στη Γάζα, αρνήθηκαν βοήθεια σε ετοιμοθάνατο Παλαιστίνιο

Μια νέα έκθεση του ΟΗΕ περιγράφει πώς οι ισραηλινές δυνάμεις παρεμποδίζουν τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις μέσα στη Γάζα – ακόμη και μια προσπάθεια διάσωσης που έσωσε ζωές.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ανέφερε ότι στις 9 Απριλίου προσπάθησε – στο πλαίσιο μιας αποστολής που συντονίστηκε με τον ισραηλινό στρατό – να μεταφέρει ένα φορτηγό που μετέφερε 18.000 λίτρα καυσίμων που χρειάζονται απεγνωσμένα στη βόρεια Γάζα.

Η ομάδα του OCHA περίμενε όπως έπρεπε σε χώρο αναμονής κοντά σε σημείο ελέγχου στα στρατιωτικοποιημένα σύνορα μεταξύ της βόρειας και της νότιας Γάζας, όταν ένα όχημα του ΟΗΕ -που στάλθηκε για να βοηθήσει σε ένα μηχανικό πρόβλημα που αντιμετώπισε το βυτιοφόρο με τα καύσιμα- παρατήρησε έναν Παλαιστίνιο με τραύμα από πυροβολισμό στο κεφάλι, ο οποίος ήταν ακόμη ζωντανός.

«Η οργάνωση, σε συντονισμό με το OCHA, ζήτησε επειγόντως άδεια από τις ισραηλινές αρχές για να παράσχει τις πρώτες βοήθειες και να μεταφέρει τον τραυματία σε ασθενοφόρο. Ενώ περίμενε την έγκριση, εκτοξεύθηκαν πραγματικά πυρομαχικά από την κατεύθυνση του σημείου ελέγχου, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί το παρμπρίζ του βυτιοφόρου. Η έγκριση για την παροχή βοήθειας στον τραυματία δεν δόθηκε ποτέ και ο άνδρας πέθανε μετά από περισσότερες από δύο ώρες χωρίς ιατρική περίθαλψη».

22:10 Διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ – Ζητούν εκλογές και απελευθέρωση των ομήρων

Οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην πλατεία Δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης και να ζητήσουν πρόωρες εκλογές, καθώς και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Η διαμαρτυρία διοργανώνεται από την Αλλαγή Γενιάς, ένα κίνημα που ιδρύθηκε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου για να απαιτήσει την απελευθέρωση των ομήρων και την αλλαγή της ισραηλινής ηγεσίας.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει κομμάτια της οδού Μπεγκίν και της οδού Καπλάν για να περιορίσει τη διαδήλωση, καθώς και τις κοντινές εξόδους προς τον αυτοκινητόδρομο Αγιαλόν για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να εμποδίσουν την κυκλοφορία, όπως κάνουν συχνά.

Πολίτες συμμετέχουν σε διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ, Ισραήλ (Πηγή: REUTERS/Shannon Stapleton)

21:58 Οι ΗΠΑ προσφέρουν πληροφορίες για τους ηγέτες της Χαμάς με αντάλλαγμα μια «περιορισμένη» επίθεση στη Ράφα

Οι ΗΠΑ προσφέρουν στον στρατό του Ισραήλ «ευαίσθητες πληροφορίες» για να στοχεύσει αξιωματούχους της Χαμάς στη Γάζα με αντάλλαγμα να μην εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας επίθεση στην υπερπλήρη πόλη Ράφα, αναφέρει δημοσίευμα.

Η Washington Post, επικαλούμενη τέσσερα άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, αναφέρει ότι άλλα κίνητρα για να μην εξαπολυθεί μεγάλη επιχείρηση στη Ράφα περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τη θέση του τεράστιου δικτύου σηράγγων της Χαμάς.

Επίσης, η Ουάσινγκτον προσφέρει χιλιάδες σκηνές για να στεγάσει ορισμένους από τους σχεδόν δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους σε όλη την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν ανώνυμα στην εφημερίδα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επικριθεί ευρέως για τον εξοπλισμό και την αποτυχία της να σταματήσει τον επτάμηνο πόλεμο του Ισραήλ, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 35.000 ανθρώπων, κυρίως παιδιών και γυναικών.

21:46 Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι επιχειρεί για να αποτρέψει τη Χαμάς να επαναγκαθιδρύσει στρατιωτικές της δυνατότητες στην Τζαμπάλια

Ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούν στην Τζαμπαλία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας αποτρέπουν τη Χαμάς να επαναγκαθιδρύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες εκεί, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Εντοπίσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες προσπάθειες της Χαμάς να επαναγκαθιδρύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες στη Τζαμπαλία. Επιχειρούμε εκεί για να εξαλείψουμε αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε ο αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί σε δημοσιογράφους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις που δρούσαν στην περιοχή Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας σκότωσαν περίπου 30 Παλαιστίνιους μαχητές.

21:34 Οι IDF πλήττουν στόχους της Χαμάς στην Τζαμπάλια

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι πραγματοποιούν πλήγματα και επιχειρούν εναντίον στόχων της Χαμάς στη Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

Ο στρατός του Ισραηλ ισχυρίζεται ότι θα παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα.

Το πρωί του Σαββάτου οι IDF εξέδωσαν προειδοποίηση εκκένωσης για την περιοχή, ενόψει προγραμματισμένης επιχείρησης.

Η επιχείρηση διεξάγεται αφού οι IDF υποστηρίζουν ότι εντόπισαν προσπάθειες της Χαμάς να ανασυνταχθεί στην Τζαμπάλια

Οι IDF εκτιμούν ότι υπάρχουν μεταξύ 100.000-150.000 Παλαιστίνιοι στη ζώνη εκκένωσης.

21:22 Οι IDF πλήττουν κτίριο της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν πριν από λίγο ένα κτίριο που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ στην αλ Άμρα του νότιου Λιβάνου, όπως αναφέρουν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF)

Οι IDF επιβεβαιώνουν επίσης ότι δύο αεροσκάφη με εκρηκτικά έπληξαν μια περιοχή κοντά στη Μπέιτ Χιλάλ. Από την επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η Χεζμπολάχ, δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί.

Το βράδυ της Παρασκευής, δύο ακόμη μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα, προσθέτουν οι IDF.

21:10 Σαρλ Μισέλ: Οι εντολές εκκένωσης της Ράφα για τους πολίτες είναι «απαράδεκτες»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να «σεβαστεί το ανθρωπιστικό δίκαιο» και να μην «προβεί σε χερσαία επιχείρηση» στη νοτιότερη πόλη της Γάζας.

«Οι εντολές εκκένωσης των αμάχων που έχουν παγιδευτεί στη Ράφα σε μη ασφαλείς ζώνες είναι απαράδεκτες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

«Όλες οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν για να εξασφαλιστεί μια συμφωνία για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός. Η ΕΕ είναι προσηλωμένη σε μια δίκαιη και συνολική ειρήνη με βάση τη λύση των δύο κρατών».

20:58 Ισραηλινά πλήγματα αναφέρθηκαν στην Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας μετά τη διαταγή εκκένωσης των IDF

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν μια σειρά ισραηλινών χτυπημάτων στην Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας.

Το πρωί του Σαββάτου οι IDF εξέδωσαν προειδοποίηση εκκένωσης για την περιοχή.

20:47 Οι IDF ανακοινώνουν ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης με τη Χαμάς στη Ζεϊτούν

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν το θάνατο ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μαχών στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας την Παρασκευή.

Πρόκειται για τον λοχία Αριέλ Τσιμ, 20 ετών, του 931ου τάγματος της ταξιαρχίας Nahal, από το Modiin.

Ο Τσιμ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με μαχητές της Χαμάς στη Ζεϊτούν, σύμφωνα με μια πρώτη έρευνα των IDF. Το περιστατικό έλαβε χώρα λίγο καιρό μετά τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών από εκρηκτικό μηχανισμό στην ίδια περιοχή.

Ο θάνατός του ανεβάζει τον απολογισμό των νεκρών στρατιωτών σε 272.

20:35 Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες επιτίθενται στις ισραηλινές δυνάμεις σε όλη τη Γάζα

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, ανέφερε ότι επιτέθηκε με όλμους εναντίον ισραηλινών στρατιωτών και τεθωρακισμένων οχημάτων ανατολικά της Ράφα.

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει μαχητές να εκτοξεύουν βλήματα όλμου εναντίον ισραηλινών στρατιωτών στη συνοικία Ζεϊτούν, στην πόλη της Γάζας στα βόρεια, όπου συνεχίζονται έντονες μάχες για τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου πριν από επτά μήνες.

Η οργάνωση έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα υλικό που δείχνει μαχητές της να συνεργάζονται με τις Ταξιαρχίες Τζιχάντ Τζιμπρίλ, την ένοπλη πτέρυγα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, για να εκτοξεύσουν ρουκέτες στο λεγόμενο «διάδρομο Νετσάριμ», τον οποίο κατασκεύασε ο ισραηλινός στρατός για να χωρίσει τη βόρεια και τη νότια Γάζα.

20:26 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για έξι επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις

Η ένοπλη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εξαπέλυσε πολλαπλές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων τις τελευταίες ώρες, με την τελευταία να χτυπά με ρουκέτες μια τοποθεσία στα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα.

Στην Κφαρτσούμπα, στο νότιο Λίβανο, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι χτύπησε την τοποθεσία ας-Σουμάκα και πέτυχε άμεσο πλήγμα με απροσδιόριστο όπλο. Ανέφερε επίσης ένα χτύπημα σε «κατασκοπευτικό εξοπλισμό» στο Τζαλ αλ-Αλάμ. Ακόμα ανέφερε ότι οι οβίδες πυροβολικού της έπληξαν την τοποθεσία Ραμία.

Η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν επιθέσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ από τον Οκτώβριο, αυξάνοντας τους φόβους για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Νωρίτερα η ισραηλινή Haartez έκανε λόγο για έκρηξη μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε ισραηλινή πόλη στα σύνορα με τον Λίβανο, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Παράλληλα οι σειρήνες εχθρικών αεροσκαφών ήχησαν σε πολλές πόλεις στο βόρειο Ισραήλ τουλάχιστον τρεις φορές μέσα σε 10 λεπτά.

20:14 Οι οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων καταγγέλλουν την αποτυχία του Νετανιάχου να τους απελευθερώσει

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του Al Jazeera που πλέον μεταδίδει από το Αμμάν της Ιορδανίας, καθώς το Ισραήλ έχει απαγορεύσει το καταριανό δίκτυο, το μήνυμα των οικογενειών των ομήρων «εδώ και μήνες είναι ότι δεν ενδιαφέρεστε για τους συγγενείς μας που κρατούνται όμηροι στη Γάζα. Ο κόσμος θέλει να δει τους ομήρους να επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Υπάρχει πολλή κριτική στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Είναι ένας πολιτικός με εμπειρία για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Ήρθε στην εξουσία αυτή τη φορά φέρνοντας την ακροδεξιά – όχι επειδή είναι απαραίτητα η ιδεολογία του, αλλά επειδή ήταν ο μόνος τρόπος για να σχηματίσει συνασπισμό και να γίνει πρωθυπουργός.

Τώρα οι δεξιοί υπουργοί τον κρατούν ουσιαστικά όμηρο, αν θέλετε, επειδή θέλουν μια εισβολή στη Ράφα. Πολλοί λένε ότι αυτό που κάνει είναι να παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για τη δική του πολιτική επιβίωση, επειδή αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου».

20:02 Η Χαμάς δηλώνει ότι θεωρεί τις ΗΠΑ υπεύθυνες για την εισβολή στη Ράφα, την αναζωπύρωση των μαχών

Η Χαμάς ισχυρίζεται λέει ότι οι νέες ισραηλινές χερσαίες επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας – συμπεριλαμβανομένης της Ράφα στο νότο, της Τζαμπάλια και της Ζεϊτούν στο βορρά – δείχνουν ότι θέλει να συνεχίσει να «σφαγιάζει» τους Παλαιστίνιους.

«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο πρόεδρός της Μπάιντεν είναι πλήρως υπεύθυνοι για την κλιμάκωση αυτών των εγκλημάτων κατά των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των γυναικών και των ηλικιωμένων, συνεχίζοντας να παρέχουν κάλυψη στον σιωνιστικό φασισμό για να συνεχίσει τα εγκλήματά του», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Η παλαιστινιακή οργάνωση κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να σταματήσουν να υιοθετούν «άτολμες θέσεις» και να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του και να παράσχει βοήθεια στους αμάχους.

19:50 Οι IDF λένε ότι χτύπημα στην πόλη της Γάζας σκότωσε τον τρομοκράτη της Ισλαμικής Τζιχάντ που συμμετείχε στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου

Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) ένας Παλαιστίνιος μαχητής της Ισλαμικής Τζιχάντ που συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας.

Μάλιστα οι IDF δημοσίευσαν και πλάνα από το χτύπημα.

Όπως αναφέρει ο ισραηλινός στρατός τα στρατεύματα της 99ης Μεραρχίας εξαπέλυσαν την επιδρομή στη Ζεϊτούν τις τελευταίες ημέρες, αφού οι IDF εντόπισαν τη Χαμάς να ανασυντάσσεται εκεί.

Μέχρι στιγμής, οι στρατιώτες έχουν σκοτώσει πολυάριθμους ενόπλους έχουν καταστρέψει χώρους που ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες και έχουν εντοπίσει όπλα, αναφέρουν ακόμα οι IDF.

19:39 Οι οικογένειες προτρέπουν σε διαδηλώσεις για την απελευθέρωση των ομήρων και την πτώση της κυβέρνησης

Οι οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα έδωσαν έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ, στην οποία κάλεσαν τους Ισραηλινούς να βγουν στους δρόμους για να «σώσουν το Ισραήλ από τον Νετανιάχου» και να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ανθρώπων που κρατούνται στη Γάζα.

Ακολουθούν μερικές γραμμές από την ανακοίνωσή τους:

Η Χαμάς ανακτά την κυριαρχία της σε περιοχές που προηγουμένως είχαν καταληφθεί από το Ισραήλ. Δεν υπάρχει στρατηγική- τα βόρεια τμήματα της χώρας έχουν πάρει φωτιά και τα νότια τμήματα είναι πλέον ένα ενεργό πεδίο βολής.

Όσοι εκκένωσαν είναι εντελώς παραμελημένοι. Η καταστροφή μεγαλώνει. Αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, θα χάσουμε όχι μόνο τους ομήρους αλλά και την ίδια τη χώρα.

Ο Νετανιάχου δεν είναι μόνο το εμπόδιο που μας εμποδίζει να πάρουμε πίσω τους ομήρους μας. Είναι επίσης το εμπόδιο που εμποδίζει το κράτος του Ισραήλ να πετύχει. Για να σώσουμε τους ομήρους από τη Χαμάς, πρέπει να σώσουμε το Ισραήλ από τον Νετανιάχου.

Στον Γκαντζ, τον Άιζενκοτ, τον Γκάλαντ, τα μέλη του κόμματος Λικούντ, του συνασπισμού που έχουν ακόμα συνείδηση: Προκειμένου να σωθούν οι όμηροι που σαπίζουν στις τρομοκρατικές σήραγγες της Χαμάς, προκειμένου να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων, προκειμένου να τερματιστεί το σαμποτάζ και να σταματήσει η εγκληματική εγκατάλειψη των ομήρων, σας καλούμε – ρίξτε αυτή την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους ομήρους, οδηγεί ολόκληρη τη χώρα προς την καταστροφή. Σταματήστε να συνεργάζεστε μαζί τους, σώστε τους ομήρους και σώστε το κράτος του Ισραήλ. Βγείτε και πείτε στο κοινό ότι για να σώσουμε τους ομήρους μπορούμε και πρέπει να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο.

Εμείς, οι οικογένειες των ομήρων και τα μέλη του κοινού, δεν πρέπει να τα παρατήσουμε. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι στην πατρίδα τους. Ελάτε μαζί μας και βγείτε στους δρόμους.

Δεν υπάρχει νίκη και δεν μπορεί να υπάρξει νίκη χωρίς την επιστροφή των ομήρων. Όταν βγούμε όλοι μαζί στους δρόμους, θα σώσουμε τους ομήρους και τη χώρα.

19:27 Δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στο νότιο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις  Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) τουλάχιστον δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ ενεργοποιώντας τις σειρήνες στην εγκατάσταση απορριμμάτων Ντουνταΐμ κοντά στη Μπερ Σεβά, μία ημέρα μετά τον τραυματισμό μιας γυναίκας από την πρώτη επίθεση με ρουκέτα της Χαμάς στην πόλη από τον Δεκέμβριο.

Η μία από τις ρουκέτες έπληξε την περιοχή Ντουνταΐμ, ενώ η άλλη έπληξε μια ανοιχτή περιοχή κοντά στη συνοριακή κοινότητα Μπεερί της Γάζας, σύμφωνα με τον στρατό.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς από την επίθεση.

19:16 Ο επικεφαλής του ΟΗΕ συζητά για τη Ράφα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ

Ο γενικός γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες συζήτησε την άσχημη κατάσταση στη Γάζα με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θανί, με τους αξιωματούχους να συμφωνούν ότι μια πλήρους κλίμακας ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα θα είχε καταστροφικές συνέπειες και πρέπει να αποτραπεί, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο Γκουτέρες εξέφρασε τη βαθιά του «εκτίμηση για τις συνεχιζόμενες μεσολαβητικές προσπάθειες του Κατάρ για μια συμφωνία για επείγουσα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την άμεση απελευθέρωση των ομήρων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

19:05 Η Αίγυπτος αρνήθηκε να συνεργαστεί με το Ισραήλ για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα λόγω της «απαράδεκτης κλιμάκωσης»

Η Αίγυπτος αρνήθηκε να συνεργαστεί με το Ισραήλ για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα από το πέρασμα της Ράφα λόγω της «απαράδεκτης κλιμάκωσης» από την πλευρά του Ισραήλ, μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Alqahera News satellite, επικαλούμενο έναν ανώτερο αξιωματούχο.

Ανώτερος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος θεωρεί το Ισραήλ υπεύθυνο για την επιδείνωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Reuters. Πηγές της Ερυθράς Ημισελήνου στην Αίγυπτο δήλωσαν ότι οι αποστολές έχουν σταματήσει εντελώς.

Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε νωρίς το Σάββατο από τους κατοίκους και άλλων συνοικιών της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, να απομακρυθούν από εκεί και να μετακινηθούν στη «διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή» στην αλ Μαουάσι, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Χ εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

18:54 Οι συγγενείς των ομήρων θα παραχωρήσουν έκτακτη συνέντευξη Τύπου

Οι οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα δήλωσαν ότι θα παραχωρήσουν έκτακτη συνέντευξη Τύπου μπροστά από την έδρα του υπουργείου Άμυνας στο Τελ Αβίβ αργότερα απόψε.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, οι Ταξιαρχίες Κασάμ ανακοίνωσαν πριν από λίγο ότι ο 51χρονος όμηρος Ναντάβ Πόπλεγουελ πέθανε ως αποτέλεσμα των τραυματισμών που υπέστη σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή πριν από πάνω από ένα μήνα.

18:43 Διαδηλωτές καταγγέλλουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision

Ο Αντέλ Σαντάτ, διοργανωτής στις διαδηλώσεις στο Μάλμε κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στη Eurovision, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τις διαμαρτυρίες.

«Ο ένας είναι εθνικός και ο άλλος είναι διεθνής», δήλωσε στο Al Jazeera.

Η εθνική συνιστώσα στρεφόταν κατά της σουηδικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών του Μάλμε επειδή επέτρεψαν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision στη Σουηδία.

Και μετά το διεθνές, «φυσικά, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στη Γάζα και τον παλαιστινιακό λαό και για να δείξουμε πραγματικά στον κόσμο ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε ο Σαντάτ, επικρίνοντας την «υποκρισία» των διοργανωτών του διαγωνισμού.

«Βασικά, δύο μέτρα και σταθμά που δεν επιτρέπουν στους Ρώσους, αλλά επιτρέπουν στο Ισραήλ να συμμετάσχει», προσέθεσε.

18:32 Χιλιάδες διαμαρτύρονται στο Μάλμε της Σουηδίας για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision

Η διαδήλωση σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera, Πολ Ρις, είναι ένα είδος καθρέφτη των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν εδώ στο Μάλμε την Πέμπτη, όταν η Ισραηλινή τραγουδίστρια Έντεν Γκόλαν εμφανίστηκε στον ημιτελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision και πέρασε στον τελικό.

Το Μάλμε έχει πολύ μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό και πολύ μεγάλο πληθυσμό της διασποράς της Μέσης Ανατολής.

Οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά θυμωμένοι που η EBU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση) που διοργανώνει τη Eurovision επέτρεψε στο Ισραήλ να συμμετάσχει, όταν, για παράδειγμα, πριν από δύο χρόνια η Ρωσία είχε αποκλειστεί μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Χιλιάδες διαμαρτύρονται στο Μάλμε της Σουηδίας για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision (Πηγή: TT News Agency/Johan Nilsson)

Διαδηλωτές κρατούν παλαιστινιακές σημαίες κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης «Σταματήστε το Ισραήλ», ενάντια στη συμμετοχή του Ισραήλ στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision (Πηγή: TT News Agency/Johan Nilsson)

Διαδηλωτές κρατούν παλαιστινιακές σημαίες κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης «Σταματήστε το Ισραήλ», ενάντια στη συμμετοχή του Ισραήλ στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision (Πηγή: TT News Agency/Johan Nilsson)

Διαδηλωτές κρατούν ένα πανό καθώς ο κόσμος διαμαρτύρεται για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision, πριν από τον μεγάλο τελικό, στο Μάλμε της Σουηδίας στις 11 Μαΐου 2024. (Πηγή: REUTERS/Leonhard Foeger)

Αστυνομικοί συνοδεύουν διαδηλωτές με παλαιστινιακή σημαία, καθώς ο κόσμος διαμαρτύρεται κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στη Eurovision (Πηγή: REUTERS/Leonhard Foege)

18:21 Περισσότερα για τον όμηρο που σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομη

Η Χαμάς ανέφερε ότι ο 51χρονος όμηρος Ναντάβ Πόπλεγουελ, ο οποίος, όπως είπε, ήταν επίσης Βρετανός πολίτης, κρατούνταν μαζί με μια γυναίκα όμηρο όταν ο χώρος που βρίσκονταν έγινε στόχος ισραηλινού πυραύλου.

«Πέθανε επειδή δεν έλαβε εντατική ιατρική φροντίδα σε ιατρικές εγκαταστάσεις λόγω της καταστροφής των νοσοκομείων στη Γάζα από τον εχθρό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Αμπού Ουμπάιντα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:09 Διαδηλώσεις με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων και εκλογές σε όλο το Ισραήλ

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα και πρόωρες εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο σε όλο το Ισραήλ. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται καθώς οι IDF επεκτείνουν τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και ενόψει της επερχόμενης Ημέρας Μνήμης του Ισραήλ τη Δευτέρα.

Στο Τελ Αβίβ, η κύρια αντικυβερνητική διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη διασταύρωση Καπλάν, ενώ μια συγκέντρωση που διοργανώνεται από το Φόρουμ Ομήρων θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ομήρων στο Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ.

Μια άλλη ομάδα οικογενειών ομήρων αναμένεται να διαμαρτυρηθεί στην πύλη εισόδου του συγκροτήματος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ. Σε προηγούμενες διαμαρτυρίες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και αρκετών μελών οικογενειών ομήρων, θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου.

Αρκετές οικογένειες αναμένεται να κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για «το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, τον επανεξοπλισμό της Χαμάς σε περιοχές από τις οποίες αποσύρθηκε το Ισραήλ και την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας», ανέφεραν οι οικογένειες σε ανακοίνωσή τους.

Διαμαρτυρίες θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Ισραήλ και σε δεκάδες τοποθεσίες, σε ολόκληρη τη χώρα.

Ενόψει της Ημέρας Μνήμης του Ισραήλ τη Δευτέρα, οι βετεράνοι του πολέμου Γιομ Κιπούρ αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια τελετή διαμαρτυρίας-μνημόσυνο κοντά στην ιδιωτική κατοικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια, στην οποία θα παρευρεθούν οικογένειες πεσόντων.

17:57 Ομάδα 17 γιατρών αναγκάστηκε να εκκενώσει «ασφαλές σπίτι» στη Ράφα

Ο Μοσάμπ Νάσερ, διευθύνων σύμβουλος της FAJR Scientific, μιας μη κερδοσκοπικής ιατρικής οργάνωσης των ΗΠΑ, δήλωσε στο Al Jazeera ότι 17 μέλη του ιατρικού προσωπικού βρίσκονται επί του παρόντος εγκλωβισμένοι στη Ράφα, αφού το Ισραήλ κατέλαβε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Η ομάδα έφτασε στις 29 Απριλίου σε αποστολή δύο εβδομάδων, δήλωσε ο Νάσερ, μιλώντας από το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας στη Ράφα.

«Λειτουργούσαμε την πρώτη εβδομάδα της αποστολής μας χωρίς προβλήματα και στη συνέχεια ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ράφα. Αλλά στη συνέχεια άρχισε να διαχέεται δυτικότερα, όπου ήταν το καταφύγιό μας», προσέθεσε.

«Σήμερα το πρωί λάβαμε την εντολή εκκένωσης από το μπλοκ 6 στη Ράφα όπου βρίσκεται το ασφαλές μας σπίτι – δεν είναι πλέον ασφαλές – να εκκενώσουμε, οπότε έπρεπε να διακόψουμε την εργασία μας στο νοσοκομείο και να επιστρέψουμε και να πάρουμε τα πράγματά μας από το μη ασφαλές σπίτι και να τα μεταφέρουμε πίσω στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο», είπε ακόμα.

Ο Νάσερ δήλωσε ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση δεν επικεντρώθηκε, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ, στην ανατολική Ράφα. «Αυτό που βιώσαμε είναι εντελώς διαφορετικό. Στην πραγματικότητα, οι βόμβες έπεφταν στη γειτονιά όπου βρισκόμασταν, σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από το υποτιθέμενο ασφαλές σπίτι, γεγονός που έθεσε σε κίνδυνο τους γιατρούς και τους χειρουργούς μας».

17:43 Οι οικογένειες των ομήρων απαιτούν συμφωνία μετά την τελευταία δημοσιοποίηση βίντεο της Χαμάς

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων στο Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να συνάψει συμφωνία μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο διάρκειας 11 δευτερολέπτων από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς που δείχνει τον όμηρο Ναντάβ Πόπλεγουελ.

«Κάθε σημάδι ζωής που λαμβάνεται από τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς είναι μια ακόμη κραυγή αγωνίας προς την ισραηλινή κυβέρνηση και τους ηγέτες της», αναφέρει η ομάδα των οικογενειών στην ανακοίνωσή της.

«Δεν μας περισσεύει ούτε ένα λεπτό! Πρέπει να προσπαθήσετε να εφαρμόσετε μια συμφωνία που θα τους φέρει όλους πίσω σήμερα».

17:31 «Μας έχει εγκαταλείψει ο κόσμος και όλοι αισθάνονται προδομένοι»

Η ανθρωπιστική οργάνωση, Islamic Relief εξέδωσε ανακοίνωση με τον απολογισμό ενός μέλους του προσωπικού της στη Γάζα, ενώ παράλληλα καταδικάζει τις τελευταίες εντολές εκκένωσης του Ισραήλ που, όπως αναφέρει, έχουν δημιουργήσει απόλυτο «χάος και πανικό».

Ακολουθούν τα όσα δήλωσε ο εργαζόμενος της φιλανθρωπικής οργάνωσης:

«Νιώθω ότι αυτό είναι το τέλος. Αισθάνομαι ότι είτε θα παγιδευτούμε και θα σκοτωθούμε όλοι στη Γάζα, είτε θα αναγκαστούμε να φύγουμε. Οι άνθρωποι έμειναν στη Ράφα νομίζοντας ότι είναι ασφαλής και ελπίζοντας ότι η παγκόσμια πίεση θα σταματούσε την εισβολή. Αλλά τώρα είμαστε εγκαταλελειμμένοι από τον κόσμο και όλοι αισθάνονται προδομένοι και απογοητευμένοι.

Είναι μια αδιανόητη κατάσταση, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν καταφύγιο. Οι άνθρωποι είναι χλωμοί και αδύνατοι, κουρασμένοι και φοβισμένοι. Υπάρχουν παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία που προσπαθούν να διαφύγουν σε αναπηρικά καροτσάκια. Τραυματίες πρέπει να φύγουν από το νοσοκομείο με πρόσφατους επιδέσμους και κηλίδες αίματος.

Σε άλλα μέρη της Γάζας, τα λίγα κομμάτια γης που έχουν απομείνει γεμίζουν τώρα με σκηνές και παράγκες χτισμένες από κομμάτια ξύλου και νάιλον.

Καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει εισέλθει από τότε που το Ισραήλ κατέλαβε το πέρασμα της Ράφα και έκλεισε το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ (Καρέμ Αμπού Σαλέμ). Τα αρτοποιεία σταμάτησαν να λειτουργούν επειδή δεν έχουν καύσιμα, οπότε δεν έχουμε ψωμί. Δεν έχουμε παροχή νερού, καθώς και αυτό εξαρτάται από τις παραδόσεις καυσίμων, οπότε χθες έπρεπε να πληρώσουμε 50 δολάρια μόνο για να ξαναγεμίσουμε τη δεξαμενή μας. Τα αυτοκίνητα έχουν σταματήσει, οπότε οι άνθρωποι που έρχονται από τη Ράφα στη Μέση Περιοχή είτε περπατούν είτε στοιβάζονται σε φορτηγά που μεταφέρουν εκατοντάδες ανθρώπους.

Πολλοί άνθρωποι στη Γάζα υποφέρουν ήδη από την πείνα, αλλά τώρα μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο πρωτοφανών δυσκολιών».

17:19 Περισσότερη αβεβαιότητα για τους Παλαιστίνιους μετά τις νέες εντολές εκκένωσης

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera στο Ντέιρ αλ-Μπάλα στην κεντρική Γάζα Χάνι Μαχμούντ,  ισραηλινός στρατός δήλωσε τις τελευταίες 24 ώρες ότι η επιχείρηση στη Ράφα είναι περιορισμένη, αλλά αυτό που φαίνεται στο πεδίο είναι μεγαλύτερη επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, των αεροπορικών επιδρομών και της έντονης εκστρατείας βομβαρδισμών.

Μάλιστα άρχισε να περιλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της πόλης και το κεντρικό-νότιο τμήμα της πόλης Ράφα κοντά στο νοσοκομείο του Κουβέιτ και κοντά σε περιοχές όπου χιλιάδες εκτοπισμένες οικογένειες είχαν στήσει τις πρόχειρες σκηνές τους στους δρόμους ή μέσα σε ζώνες εκκένωσης για να προστατευτούν από τη φρίκη του πολέμου.

Αυτές οι νέες εντολές εκκένωσης στέλνουν τους ανθρώπους σε νέα αβεβαιότητα- δεν ξέρουν πού να πάνε, ιδιαίτερα μετά τις αποδείξεις που έχουν ότι αυτές οι «ασφαλείς ζώνες» που έχουν καθοριστεί από τον ισραηλινό στρατό δεν είναι τελικά ασφαλείς – άνθρωποι κατέληξαν να σκοτώνονται μέσα σε αυτές τις καθορισμένες ζώνες.

Περισσότεροι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα μέχρι στιγμής, αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότεροι που είναι παγιδευμένοι σε περιοχές που δεν μπορούν να εκκενωθούν λόγω της έντασης των βομβαρδισμών και της ακραίας δύναμης του ισραηλινού στρατού.

17:05 Οι κάτοικοι της Ράφα «φεύγουν με προορισμό το άγνωστο»

Οι Παλαιστίνιοι που βρίσκουν καταφύγιο στην ανατολική Ράφα φεύγουν μετά την έκδοση εντολής εκκένωσης από το Ισραήλ.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν πλέον απομακρυνθεί, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις λένε ότι ο αριθμός είναι περίπου 300.000.

«Μας κάλεσαν τρεις φορές και οι γείτονες ήρθαν και είπαν να φύγετε γρήγορα. Έστειλαν εντολή εκκένωσης για ολόκληρη την περιοχή. Τι πρέπει να κάνουμε εδώ; Να περιμένουμε μέχρι να πεθάνουμε όλοι ο ένας πάνω στον άλλο; Έτσι αποφασίσαμε να φύγουμε, είναι καλύτερα», δήλωσε η κάτοικος της Ράφα, Χανάν αλ-Σατάρι.

Ο Φατέν Λαφί, ένας άλλος κάτοικος της νότιας πόλης της Γάζας, δήλωσε: «Φεύγουμε με τη βία, αφού ο στρατός κατοχής μας απείλησε, μέσω μαγνητοφωνημένων κλήσεων και σε μια ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στο Facebook. Φεύγουμε εξαιτίας του φόβου και του εξαναγκασμού. Φεύγουμε για το άγνωστο και δεν υπάρχουν καθόλου ασφαλείς περιοχές. Όλες οι περιοχές που έχουν απομείνει είναι μη ασφαλείς».

16:51 Νεκρός έπειτα από αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ ο όμηρος Ναντάβ Πόπλεγουελ

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της ότι ο Ισραηλινός όμηρος Ναντάβ Πόπλεγουελ πέθανε από τραύματα που προκλήθηκαν από μία αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ, πριν από έναν και πλέον μήνα.

Νωρίτερα η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς οι Ταξιαρχίες Κασάμ δημοσίευσαν ένα βίντεο 11 δευτερολέπτων που έδειχνε τον Πόπλεγουελ, λέγοντας ότι θα δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες σύντομα.

16:39 Κραυγή απόγνωσης από εκτοπισμένους Παλαιστίνιους – «Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτό;»

Η Χιτάμ αλ-Χατίμπ, μια εκτοπισμένη Παλαιστίνια που βρήκε καταφύγιο στο αλ-Ζουγουέιντα στην κεντρική Γάζα, έχασε τουλάχιστον 10 συγγενείς της σε μια ολονύκτια ισραηλινή επίθεση.

Οι συγγενείς της απομακρύνθηκαν από τη Ράφα στην αλ-Ζουγουέιντα επειδή τους είπαν ότι θα ήταν ασφαλέστερα εκεί, ανέφερε η Χατίμπ  σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Και τι απέγιναν; Διαμελισμένα σώματα. Εδώ είναι, σε κομμάτια», είπε, καθισμένη κοντά στα σώματά τους τυλιγμένα σε λευκά σάβανα. «Εδώ είναι η κουνιάδα μου, χωρίς κεφάλι. Η θεία μου είναι χωρίς κεφάλι. Τι είναι αυτή η αδικία; Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτό; Έχουμε εξαντληθεί, μα το Θεό, έχουμε εξαντληθεί».

16:27 Οι ισραηλινές επιχειρήσεις «εντείνονται» στη Ζεϊτούν

Τα ισραηλινά στρατεύματα διεξάγουν σφοδρές μάχες από κοντά στη συνοικία Ζεϊτούν της βόρειας Γάζας, όπου σκότωσαν αρκετούς μαχητές τις τελευταίες ώρες και κατέλαβαν οπλισμό, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν επίσης τις επιχειρήσεις στη Ράφα, ανέφερε ο στρατός, όπου επίσης έχουν σκοτώσει μαχητές και έχουν καταστρέψει στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Σε ολόκληρη τη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει πλήγματα σε «δεκάδες» στόχους την τελευταία ημέρα, όπως ανέφερε, πλήττοντας θέσεις εκτόξευσης, παρατηρητήρια και θέσεις μαχητών.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τη Χαμάς.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, από το τελευταίο κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα σκοτώθηκαν επίσης δεκάδες άμαχοι, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά στο κέντρο του θύλακα και ένας δημοσιογράφος με την οικογένειά του στην Τζαμπάλια.

16:16 IDF: Τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στο Κερέμ Σαλόμ από τη Ράφα

Τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη νότια Ράφα της Γάζας στη συνοριακή κοινότητα Κερέμ Σαλόμ, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Μία από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκε από το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ Iron Dome (Σιδηρούν Θόλος), ενώ οι άλλες τρεις χτύπησαν ανοιχτές περιοχές, αναφέρει ο IDF.

Δεν υπάρχουν τραυματίες από την επίθεση.

Τις τελευταίες ημέρες, η Χαμάς έχει επιτεθεί επανειλημμένα στην περιοχή Κερέμ Σαλόμ και στο κοντινό συνοριακό πέρασμα.

16:04 Δεκάδες σχολεία στη Ράφα που χρησιμοποιούνταν από εκτοπισμένους εγκαταλείφθηκαν

Δεκάδες σχολεία στην πόλη της Ράφα, τα οποία προηγουμένως ήταν καταφύγια για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, έχουν εκκενωθεί λόγω των νέων εντολών που εξέδωσε το Ισραήλ.

Δείτε σχετικό βίντεο:

15:54 Τέσσερις υγειονομικοί του νοσοκομείου αλ-Σίφα σκοτώθηκαν, 42 συνελήφθησαν

Μεταξύ αυτών που βρέθηκαν νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα είναι τέσσερις υγειονομικοί υπάλληλοι, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της Γάζας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ιατρικών υπαλλήλων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου σε 492.

Επιπλέον, το υπουργείο ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει 42 μέλη του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων υγειονομικών υπαλλήλων σε 310.

Οι κρατούμενοι ιατρικοί υπάλληλοι κρατούνται σε «άθλιες συνθήκες» που απειλούν τη ζωή τους, ανέφερε το υπουργείο, σημειώνοντας τον πρόσφατο θάνατο του χειρουργού, Αντνάν αλ-Μπουρς υπό ισραηλινή κράτηση.

Το υπουργείο κάλεσε το Ισραήλ να «απελευθερώσει αμέσως όλο το ιατρικό προσωπικό και να ενεργήσει γρήγορα για να διασώσει ό,τι έχει απομείνει από την ιατρική μας εγκατάσταση».

15:45 Νέο βίντεο από τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Ζεϊτούν

Το Ισραήλ συνεχίζει να χτυπάει στη βόρεια Γάζα.

Βίντεο που έχει δημοσιευτεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναμεταδίδει το Eye on Palestine αποτυπώνει ισραηλινή επίθεση σε κτίριο κατοικιών που ανήκει στην οικογένεια Ασράμ στη γειτονιά Ζεϊτούν.

15:35 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων

  • Τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους οκτώ γυναίκες και οκτώ παιδιά, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα σε όλη την κεντρική Γάζα
  • Ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση περισσότερων περιοχών της ανατολικής και κεντρικής Ράφα, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής γύρω από το νοσοκομείο Κουβέιτ
  • Υπολογίζεται ότι 150.000 Παλαιστίνιοι, πολλοί εκτοπισμένοι πολλές φορές, έχουν πλέον εγκαταλείψει τη Ράφα, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Το Ισραήλ λέει ότι ο αριθμός αυτός πλησιάζει τις 300.000
  • Ο ισραηλινός στρατός έχει απειλήσει να μετατρέψει την περιοχή Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας σε «επικίνδυνη ζώνη μάχης», διατάσσοντας τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή δυτικά της πόλης της Γάζας
  • Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι οργανώσεις βοήθειας θα συγκεντρωθούν στο Κουβέιτ την Κυριακή για μια διάσκεψη βοήθειας για τη Γάζα, για την οποία ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για την ανοικοδόμησή της
  • Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα σύντομο βίντεο με τον Ισραηλινό όμηρο Ναντάβ Πόπλεγουελ, ενώ αργότερα θα ενημερώσει για την τύχη του
  • Οι νεκροί στη Γάζα έχουν φτάσει τις 34.971, ενώ 28 είναι τα θύματα στην τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς

15:26 Η Χαμάς θα δημοσιοποιήσει βίντεο για την τύχη του Ισραηλινού ομήρου Ναντάβ Πόπλεγουελ

Η Χαμάς θα δημοσιοποιήσει ένα βίντεο αργότερα σήμερα, σχετικά με την τύχη του Ισραηλινού ομήρου Ναντάβ Πόπλεγουελ, σύμφωνα με αναφορές ειδησεογραφικών μέσων που πρόσκεινται στην παλαιστινιακή οργάνωση.

Η Χαμάς νωρίτερα σήμερα, δημοσιοποίησε ένα σύντομο βίντεο του 51 ετών ομήρου, που είχε μία μελανιά στο δεξί μάτι του.

Ο Πόπλεγουελ επιβεβαίωσε το όνομα του στο ίδιο βίντεο.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει από πότε είναι όμηρος της Χαμάς.

15:17 Συναγερμός στην Κερέμ Σαλόμ όπου βρίσκεται και το ομώνυμο πέρασμα

Σύμφωνα με τo Ynet, τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Ράφα προς την Κερέμ Σαλόμ μετά τους συναγερμούς που ενεργοποιήθηκαν στην περιοχή πριν από λίγη ώρα.

15:08 Το περιοδικό New Yorker κριτικάρει τις συλλήψεις φοιτητών στις ΗΠΑ λόγω των κινητοποιήσεων για τη Γάζα

Το γνωστό περιοδικό New Yorker καταγγέλλει τις συλλήψεις φοιτητών στις ΗΠΑ λόγω των κινητοποιήσεων υπέρ της Γάζας σε πολλά πανεπιστήμια.

Δείτε το χαρακτηριστικό εξώφυλλο:

Το νέο εξώφυλλο του περιοδικού New Yorker.

14:59 Οι IDF λένε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες βρήκαν όπλα σε κλινική υγείας στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας

Τα στρατεύματα που επιχειρούν στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας εντόπισαν μια κρύπτη με όπλα σε μια κλινική υγείας, υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός.

Οι IDF λένε ότι δεκάδες ένοπλοι έχουν σκοτωθεί και πολλά όπλα έχουν κατασχεθεί εν μέσω της συνεχιζόμενης επιδρομής στη Ζεϊτούν.

Στη Ράφα, τα στρατεύματα σκότωσαν αρκετούς ακόμη ενόπλους της Χαμάς στο ανατολικό τμήμα της πόλης, ενώ εντόπισαν αρκετές σήραγγες, αναφέρουν οι IDF.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον δεκάδων χώρων που ανήκουν «σε τρομοκρατικές οργανώσεις», συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών πυραύλων, παρατηρητηρίων και άλλων υποδομών.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

14:49 Πυροσβέστες δίνουν μάχη με πυρκαγιά κοντά σε χωριό της περιοχής της Ιερουσαλήμ

Πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν μια μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο χωριό Έιν Νακούμπα της περιοχής της Ιερουσαλήμ.

Οι υπηρεσίες πυρόσβεσης και διάσωσης αναφέρουν ότι 10 ομάδες βρίσκονται στο σημείο προσπαθώντας να ελέγξουν τη φωτιά, η οποία ξέσπασε γρήγορα λόγω των θυελλωδών ανέμων και της τοπικής μορφολογίας.

Πυροσβεστικά ελικόπτερα έχουν επίσης αποσταλεί για να υποστηρίξουν αυτούς που βρίσκονται στο έδαφος.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

14:40 Η Oxfam λέει ότι το ανθρώπινο κόστος της επίθεσης στη Ράφα θα είναι «ασύλληπτο»

Η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam χαρακτήρισε τις πιθανές συνέπειες μιας κλιμακούμενης στρατιωτικής επίθεσης στη Ράφα ως «ασύλληπτες».

Εκπρόσωπος της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης δήλωσε ότι «η συναίνεση της διεθνούς κοινότητας είναι σαφής».

Ο εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν λειτουργικά νοσοκομεία και η διαθέσιμη βοήθεια είναι εξαιρετικά περιορισμένη».

Η φιλανθρωπική οργάνωση επέκρινε επίσης τη βρετανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι «θα είναι συνένοχη σε αυτή τη σφαγή όσο συνεχίζει να πουλάει όπλα στο Ισραήλ».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον επιβεβαίωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι οι πωλήσεις όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ δεν θα ανασταλούν.

Ο Κάμερον δήλωσε ότι «η τελευταία αξιολόγηση αφήνει αμετάβλητη τη θέση μας σχετικά με τις άδειες εξαγωγής», αλλά πρόσθεσε ότι «εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το ζήτημα της ανθρωπιστικής πρόσβασης στη Γάζα».

14:31 Κούνεβα: Η επίθεση στη Ράφα οδηγεί σε γενοκτονία – Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας

Οι επιθέσεις του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ και το κλείσιμο των σημείων ελέγχου πρέπει να σταματήσουν στη Ράφα και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνει σε δήλωση η υποψήφια ευρωβουλεύτρια του ΚΚΕ, Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:21 Νότια Αφρική: «Τώρα είναι η ώρα για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης»

Ο Ζέιν Ντάνγκορ, γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, δήλωσε ότι διάφορες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της νομικής οδού, της άσκησης πίεσης και της μαζικής κινητοποίησης, πρέπει να συνδυαστούν για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Μιλώντας για τον αγώνα κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, ο Ντάνγκορ είπε ότι από τη δεκαετία του 1980 ένιωσαν ότι ήταν καιρός για μια αλλαγή και ομοίως φαινόταν ότι η ώρα για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης είναι τώρα.

«Αυτή είναι η στιγμή της Παλαιστίνης για τη Νότια Αφρική, ας την εκμεταλλευτούμε, ας φροντίσουμε να κινητοποιηθούμε με όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε.

Την Παρασκευή, η Νότια Αφρική ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο να διατάξει το Ισραήλ να αποσυρθεί από τη Ράφα, την πόλη στα νότια της Γάζας όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στο πλαίσιο πρόσθετων μέτρων έκτακτης ανάγκης για τον πόλεμο.

14:11 Μέχρι στιγμής η οικογένεια του ομήρου Ναντάβ Πόπλεγουελ δεν έχει επιβεβαιώσει το βίντεο και όσα είπε

Το ισραηλινό Ynet κάνει λόγο για «ψυχολογική τρομοκρατία» από τη μεριά της Χαμάς.

Πιο συγκεκριμένα γράφει ότι η παλαιστινιακή οργάνωση «έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που αποτελεί σημάδι ζωής από τον απαχθέντα Ναντάβ Πόπλγουελ, 51 ετών, ο οποίος απήχθη από το σπίτι του στο κίμπουτς Νιρίμ στις 7 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της ψυχολογικής τρομοκρατίας της τρομοκρατικής οργάνωσης. Προς το παρόν, η οικογένεια δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη δημοσίευση του βίντεο και των όσων λέγονται σε αυτό».

14:01 Νέο βίντεο με όμηρο κυκλοφόρησε η Χαμάς

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο όπου μιλάει ο όμηρος Ναντάβ Πόπλγουελ.

Ο συγκεκριμένος απήχθη από το κιμπούτς Νιρίμ.

Δείτε το βίντεο:

13:55 Δυναμική κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης

Μαζική ήταν η κινητοποίηση των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία, με τους διαδηλωτές να ζητούν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

13:45 Στις 34.971 οι νεκροί στη Γάζα

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου αυξήθηκε σε 34.971, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας στην πολιορκημένη και βομβαρδισμένη περιοχή.

Οι διασώστες στη Γάζα λένε ότι περισσότερα από 10.000 επιπλέον πτώματα βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια και δεν έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής.

Άλλοι 78.641 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

13:40 «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη σιωνιστική δύναμη και την επιρροή στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα»

Αφού η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υποστήριξε την Παρασκευή με συντριπτική πλειοψηφία την προσπάθεια των Παλαιστινίων για πλήρη ένταξη, η οποία εμποδίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ρόμπερτ Γουντ, πρεσβευτής της Ουάσινγκτον στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι η άποψη της χώρας του παραμένει πως «μονομερή μέτρα στον ΟΗΕ και στο έδαφος δεν θα προωθήσουν αυτόν τον στόχο».

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Σάμι αλ-Άριαν, διευθυντής του Κέντρου για το Ισλάμ και τις Παγκόσμιες Υποθέσεις στο Πανεπιστήμιο Ζαΐμ της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι η απογοήτευση αυξάνεται εντός του οργάνου του ΟΗΕ λόγω της συνεχούς χρήσης της εξουσίας βέτο των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ.

«Έχουμε δύο κράτη σε αυτό το σύστημα – τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ – από τη μία πλευρά και ουσιαστικά τον κόσμο από την άλλη», είπε.

«Οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά απογοητευμένοι επειδή δεν μπορούν να πετύχουν τον τερματισμό αυτού του πολέμου, δεν μπορούν να πετύχουν κανενός είδους ψήφισμα και τώρα ακόμη και η ανθρωπιστική βοήθεια, για την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν το Ισραήλ, διακόπτεται εδώ και τέσσερις-πέντε ημέρες – δεν έχει γίνει τίποτα γι’ αυτό», πρόσθεσε ο αλ-Άριαν.

«Με όλη αυτή την καταστροφή και τον όλεθρο που λαμβάνει χώρα και όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν ότι μπορούν να παρέμβουν και να κάνουν τη διαφορά», πρόσθεσε.

Ο Αλ-Άριαν δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη σιωνιστική δύναμη και την επιρροή στο αμερικάνικο πολιτικό σύστημα», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν επίσης το Ισραήλ προκειμένου να διατηρήσουν τα συμφέροντά τους «παρόλο που τα συμφέροντά τους τώρα πλήττονται σοβαρά».

13:30 Δεν έχει τέλος το δράμα των αμάχων που εκτοπίζονται και από τη Ράφα όπου είχαν βρει καταφύγιο

Το Ισραήλ κάλεσε σήμερα τους Παλαιστίνιους σε περισσότερες συνοικίες της πόλης Ράφα που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Γάζας να εκκενωθούν και να κατευθυνθούν στη «διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή» στην αλ-Μαουάσι, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι ο στρατός προετοιμάζεται για την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων μιας χερσαίας επίθεσης στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:17 Παλαιστίνιοι αποχωρούν από τη Ράφα – Δείτε φωτογραφίες

Μετά τις νέες εντολές εκκένωσης, Παλαιστίνιοι συγκεντρώνουν τα λιγοστά πράγματά τους και αποχωρούν από τα τμήματα που αναμένεται να εισβάλει ο ισραηλινός στρατός.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Hatem Khaled

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Hatem Khaled

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Hatem Khaled

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Hatem Khaled

13:08 Η Παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία λέει ότι ανέσυρε τα πτώματα τεσσάρων νεκρών από τον προσφυγικό καταυλισμό στη Νουσεϊράτ

Η Παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε ότι ανέσυρε τα πτώματα τεσσάρων ατόμων από τον προσφυγικό καταυλισμό στη Νουσεϊράτ, καθώς και τρεις τραυματίες από τα χαλάσματα σπιτιού που ανήκε στην οικογένεια Χαμντούνα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

12:58 Το νοσοκομείο του Κουβέιτ ανάμεσα στα μέρη που «απειλούνται με εκκένωση»

Ο Σαχίμπ αλ-Χαμς, διευθυντής νοσοκομείου στη Ράφα, δήλωσε ότι «δυστυχώς» το Ειδικό Νοσοκομείο του Κουβέιτ στην πόλη Ράφα «περιλαμβάνεται τώρα στα μέρη που απειλούνται με εκκένωση» μετά την τελευταία εντολή του Ισραήλ.

«Δεν υπάρχει άλλο μέρος για να πάνε οι ασθενείς και οι τραυματίες εκτός από αυτό το νοσοκομείο», δήλωσε ο αλ-Χαμς σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους δημοσιογράφους.

Ο διευθυντής ζήτησε «άμεση διεθνή προστασία» για την ιατρική εγκατάσταση.

12:49 Ο αριθμός των σορών που έφτασε στο νοσοκομείο αλ-Άκσα έφτασε στις 30

Οι σοροί τουλάχιστον 30 σκοτωμένων Παλαιστινίων έχουν πλέον μεταφερθεί στο νοσοκομείο αλ-Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, μεταδίδει ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ του Al Jazeera από την ιατρική μονάδα.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται πολλοί ηλικιωμένοι, παιδιά και γυναίκες, μεταξύ των οποίων και κάποιοι άνθρωποι που παραμένουν αγνώστων στοιχείων, τόνισε ο ανταποκριτής του Al Jazeera.

Οι θλιμμένοι συγγενείς των θυμάτων που μίλησαν στο Al Jazeera είπαν ότι οι αγαπημένοι τους σκοτώθηκαν όταν τα σπίτια τους δέχθηκαν επίθεση στη μέση της νύχτας χωρίς προηγουμένως να υπάρξει καν προειδοποίηση.

12:39 Η Χεζμπολάχ λέει ότι έβαλε στο στόχαστρό της «εγκαταστάσεις κατασκόπων» στα σύνορα

Η Χεζμπολάχ λέει ότι στόχευσε «εγκαταστάσεις κατασκοπείας» στην τοποθεσία Τζαλ αλ-Αλάμ κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου – Ισραήλ και «πέτυχε άμεσο χτύπημα».

Από την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, υπάρχουν σχεδόν καθημερινές διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού.

12:25 Μαζικοί τάφοι στη Γάζα: Αποκαλύπτεται η αλήθεια;

Η Φεντερίκα Μάρσι γράφει για το Al Jazeera: «Οι Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν να αποκαλύπτουν μαζικούς τάφους μέσα και γύρω από τρία νοσοκομεία στη Γάζα.

Περισσότερα από 500 πτώματα έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που φέρουν σημάδια ακρωτηριασμού και βασανιστηρίων, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, αλλά με το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος της Ράφα από το Ισραήλ και την παρεμπόδιση κάθε πιθανής αποστολής ιατροδικαστικών ομάδων ή εξοπλισμού στη Γάζα, οι χώροι ταφής ανασκάπτονται και τα αποδεικτικά στοιχεία συλλέγονται τυχαία.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η διατάραξη των χώρων όπου μπορεί να βρίσκονται αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου θα κάνει την αναζήτηση της αλήθειας πιο δύσκολη – ωστόσο δεν έχουν χαθεί όλες οι ελπίδες για δικαιοσύνη».

12:16 Συνεχείς επιθέσεις στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα

Ισραηλινά μαχητικά συνεχίζουν να χτυπούν τις ανατολικές περιοχές στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

12:06 «Οικογένειες μαζεύουν τα πράγματά τους» μετά τη νέα εντολή εκκένωσης τμημάτων της Ράφα από το Ισραήλ

Μετά τη νέα εντολή εκκένωσης τμημάτων της Ράφα από το Ισραήλ, η Λουίζ Γουότεριντζ, υπεύθυνη επικοινωνίας της UNRWA, δήλωσε ότι περίπου 150.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα μέχρι στιγμής.

«Όπου κι αν κοιτάξετε τώρα στη Δυτική Ράφα σήμερα το πρωί, οικογένειες μαζεύουν τα πράγματά τους. Οι δρόμοι είναι αισθητά άδειοι», έγραψε η ίδια στο X.

11:57 Πόσοι έχουν απομακρυνθεί από τη Ράφα, σύμφωνα με τις IDF

Οι IDF λένε ότι περίπου 300.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν απομακρυνθεί στην «ανθρωπιστική ζώνη» στην αλ-Μαουάσι κοντά στη Χαν Γιουνίς.

11:47 Ynet: Δεν έχουν πέσει εντελώς στο κενό οι συνομιλίες για εκεχειρία

Οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή εκεχειρία και ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς δεν έχουν πέσει εντελώς στο κενό, αναφέρει το ισραηλινό Ynetnews, επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Ακόμα και καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, είναι ανοιχτό να προχωρήσει προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας για εκεχειρία, εάν λάβει «απαντήσεις από τη Χαμάς με τις οποίες μπορούμε να συνεργαστούμε», δήλωσαν οι αξιωματούχοι στο Ynet.

Την περασμένη Πέμπτη οι διαπραγματευτές της Χαμάς και του Ισραήλ αποχώρησαν από το Κάιρο, όπου γίνονταν οι συνομιλίες για την εκεχειρία, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία.

11:38 Άνθρωποι «κινδυνεύουν να πεθάνουν ανά πάσα στιγμή» λόγω της έλλειψης καυσίμων στο νοσοκομείο αλ-Άκσα

Έχουν περάσει έξι ημέρες από τότε που το Ισραήλ επέτρεψε για τελευταία φορά την είσοδο φορτηγών με βοήθεια στη Γάζα. Η πείνα εξαπλώνεται και τα αποθέματα τροφίμων αναμένεται να διαρκέσουν μόνο για λίγες ημέρες, όπως προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι επιπτώσεις της έλλειψης καυσίμων γίνονται επίσης έντονα αισθητές στα νοσοκομεία, τα οποία ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αν το Ισραήλ δεν επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα.

Στο νοσοκομείο αλ-Άκσα, ένα από τα τελευταία λειτουργικά νοσοκομεία στη Γάζα και τη μόνη υγειονομική μονάδα στην πόλη Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα, τα καύσιμα τελειώνουν και οι άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Ένας εργαζόμενος του νοσοκομείου είπε στο Al Jazeera ότι υπάρχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ένας παιδικός σταθμός με 24 θερμοκοιτίδες για νεογέννητα, και αυτά κινδυνεύουν να πεθάνουν αν κοπεί το ρεύμα.

Δείτε σχετικό βίντεο:

11:29 Οκτώ γυναίκες και οκτώ παιδιά ανάμεσα στα είκοσι τελευταία θύματα στην κεντρική Γάζα

Όπως προαναφέραμε, τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε πρόσφατες επιδρομές σε όλη την κεντρική Γάζα, ενώ οι σοροί τους έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο αλ-Άκσα της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ.

Οκτώ από αυτά τα θύματα είναι παιδιά και οκτώ γυναίκες.

Από την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, περίπου το 70% των 34.904 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον θύλακα ήταν παιδιά και γυναίκες.

11:19 Είκοσι σοροί μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο αλ-Άκσα

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ του Al Jazeera μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα ότι:

«Σήμερα ξυπνήσαμε με τον ήχο των βομβαρδισμών. Συνεχίζουμε να ακούμε το βουητό των ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, η οποία είναι πλέον η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε νυχτερινά πλήγματα στην κεντρικήπεριοχή, μεταξύ άλλων στην αζ-Ζουγουάιντα και την αλ-Μουγκράκα, όπως και στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ.

Τα θύματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο αλ-Άκσα. Τα σώματά τους είναι παρατεταγμένα στο έδαφος, με τις οικογένειές τους να τα περιβάλλουν με βαθιά θλίψη και απογοήτευση.

Τουλάχιστον πέντε παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών. Είδα έναν άνδρα να κρατάει το παιδί του στην αγκαλιά του, έτοιμος να το θάψει.

Η κατάσταση στην κεντρική περιοχή είναι εντελώς κρίσιμη. Αυτό είναι το μέρος όπου οι Παλαιστίνιοι στη Ράφα έχουν ενημερωθεί να αναζητήσουν καταφύγιο».

Δείτε την ανταπόκριση από την κεντρική Γάζα:

11:10 Τα φυλλάδια που έριξε ο ισραηλινός στρατός, διατάζοντας εκκένωση περιοχών στη βόρεια Γάζα

Μετά από μια σειρά χερσαίων και εναέριων επιθέσεων στη βόρεια Γάζα, ο ισραηλινός στρατός έριξε και πάλι φυλλάδια με τα οποία διέταξε την απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων των πόλεων Τζαμπάλια και Μπέιτ Λαχία.

Φυλλάδια από αυτά που έριξε ο ισραηλινός στρατός στη βόρεια Γάζα.

11:00 Το Κουβέιτ θα φιλοξενήσει διάσκεψη για τη βοήθεια στη Γάζα

Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και οι περιφερειακές και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις θα συγκεντρωθούν στο Κουβέιτ την Κυριακή για να διερευνήσουν τρόπους αντιμετώπισης της κλιμακούμενης κρίσης στη Γάζα.

«Μετά από επτά μήνες θανάτου και στέρησης, ο λαός της Γάζας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να δει τη διεθνή κοινότητα να ενώνεται για να επεκτείνει την ανθρωπιστική ανταπόκριση», δήλωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) για τη διάσκεψη.

Η συνάντηση για την παροχή βοήθειας πραγματοποιείται καθώς η Γάζα παραμένει αποκομμένη από όλες τις αποστολές επείγουσας βοήθειας και ανακούφισης από τη στιγμή που τα ισραηλινά άρματα κατέλαβαν την Τρίτη το πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, ενόψει της χερσαίας εισβολής τους στην πόλη όπου βρίσκουν καταφύγιο περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι.

10:50 Εβραιοαμερικανός καθηγητής του Πρίνστον: «Θέλετε να καθίσετε στο σκαμνί τον Πούτιν, αλλά όχι τον Νετανιάχου;»

Ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αγνοεί την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν ορισμένες προμήθειες όπλων στο Ισραήλ αν επιτεθεί στη Ράφα, ωστόσο, την ίδια στιγμή απολαμβάνει μιας άλλης προστασίας από τον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

10:41 Κραυγή αγωνίας από το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, αυτό θα βγει εκτός λειτουργίας αν δεν υπάρξει προμήθεια με καύσιμα τις επόμενες ώρες.

Το Καμάλ Αντουάν βρίσκεται στη βόρεια Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

10:32 Επτά Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν σε ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν σε επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων πριν ξημερώσει σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στην Καλκίλια, την Τζενίν, τη Ναμπλούς και τη Ραμάλα.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι γονείς ενός Παλαιστίνιου που καταζητείται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 8.665 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις σε όλη τη Δυτική Όχθη, ενώ 498 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 124 παιδιά και επτά γυναίκες, έχουν σκοτωθεί.

Δεκαοκτώ από αυτούς είναι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που πέθαναν υπό ισραηλινή κράτηση.

Επιπλέον 5.000 έχουν τραυματιστεί.

10:21 Η Παλαιστίνη ευχαρίστησε τις χώρες που ψήφισαν υπέρ της πλήρους ένταξής της στα Ηνωμένα Έθνη

Η Παλαιστίνη με ανάρτησή της στους επίσημους λογαριασμούς της στα social media ευχαρίστησε τις χώρες που στήριξαν την υποψηφιότητά της για πλήρη ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Πώς ψήφισαν οι χώρες αναλυτικά:

143 χώρες ψήφισαν υπέρ της παλαιστινιακής υποψηφιότητας, 9 κατά και 25 απείχαν.

10:11 Νέες εντολές εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό – Στη Ράφα στα νότια και στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός επέκτεινε την εντολή εκκένωσης της Ράφα, λέγοντας στους κατοίκους των καθορισμένων οικοδομικών τετραγώνων των γειτονιών αλ-Τζνάινα, Χιρμπέτ αλ-Άντας και αλ-Άνταρι, καθώς και του καταυλισμού Σαμπούρα να φύγουν επειγόντως.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβιχάι Αντράεε είπε στους κατοίκους να «κατευθυνθούν αμέσως προς τη διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή στην αλ-Μαουάσι».

Εκτός από την επέκταση των εντολών εκκένωσης της Ράφα, το Ισραήλ κάλεσε επίσης τους κατοίκους να εκκενώσουν περιοχές της Τζαμπάλια και της βόρειας Γάζας:

  • αλ-Σαλάμ
  • Ταλ αλ-Ζάαταρ
  • αλ-Νουρ
  • Εζμπέτ Μλιν
  • αλ-Ράουντα
  • αλ-Νούζα
  • αλ-Τζαρν
  • αλ-Νάχντα
  • αλ-Ζουχούρ
  • τον καταυλισμό στην Τζαμπάλια
  • περιοχή στην Μπέιτ Λάχια

10:01 Νέες επιθέσεις του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα – Τουλάχιστον οκτώ νεκροί στη Ζεϊτούν

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Νέα χτυπήματα καταγράφηκαν στη Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας στα βόρεια του παλαιστινιακού θύλακα.

Σύμφωνα με το Quds News Network, υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ νεκροί.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:52 Κίνα κατά ΗΠΑ για τη στάση τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – «Ανελέητο» βέτο

Η Κίνα εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ψήφισμα που ενέκρινε την Παρασκευή η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το οποίο υποστηρίζει την αίτηση της Παλαιστίνης να γίνει πλήρες μέλος, και εξέφρασε την υποστήριξή της στην επανεξέταση της αίτησης της Παλαιστίνης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΣΑΗΕ).

Ο Φου Κονγκ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι η Παλαιστίνη θα πρέπει να έχει το ίδιο καθεστώς με το Ισραήλ στο πλαίσιο του οργανισμού και επέκρινε τις ΗΠΑ για το «ανελέητο» βέτο που άσκησαν κατά της υποψηφιότητάς της για πλήρες μέλος στο ΣΑ του ΟΗΕ στις 18 Απριλίου.

«Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει το βέτο σε μια αδικαιολόγητη προσπάθεια να εμποδίσουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να διορθώσει την ιστορική αδικία σε βάρος της Παλαιστίνης. Αυτό δεν συνάδει με τον ρόλο μιας υπεύθυνης μεγάλης χώρας», δήλωσε ο Φου Κονγκ.

09:42 Αναφορές ότι καταβάλλονται προσπάθειες για επανεκκίνηση των συνομιλιών για ομήρους και εκεχειρία εντός των ημερών στην Ντόχα

Οι διπλωμάτες εργάζονται για την επανέναρξη των έμμεσων συνομιλιών για μια πιθανή εκεχειρία και συμφωνία για τους ομήρους μέσα σε λίγες ημέρες στην Ντόχα, αναφέρει η εφημερίδα New Arab που εδρεύει στο Λονδίνο, επικαλούμενη αιγυπτιακές και δυτικές πηγές.

Πηγές αναφέρουν στο πρακτορείο ότι ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι έχει προσκαλέσει τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Αμπάς Καμέλ και τον διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς για να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες, αλλά δεν είναι σαφές αν θα παραστούν σε αυτές.

Οι διαπραγματεύσεις φάνηκε να καταρρέουν αυτή την εβδομάδα όταν η Χαμάς ισχυρίστηκε τη Δευτέρα ότι αποδέχθηκε συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ, αν και αργότερα προέκυψε ότι η πρόταση στην οποία αναφερόταν προήλθε από Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές και περιλάμβανε αρκετά στοιχεία ριζικά διαφορετικά από εκείνα στα οποία είχε συμφωνήσει το Ισραήλ, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση επειδή υπολειπόταν των «ζωτικών αιτημάτων» του, αλλά ενέκρινε την αποστολή αντιπροσωπείας σε επίπεδο εργασίας στις έμμεσες συνομιλίες στο Κάιρο. Αφού τα κενά δεν μπόρεσαν να καλυφθούν, τόσο η ισραηλινή ομάδα όσο και η ομάδα της Χαμάς αναχώρησαν από την Αίγυπτο την Παρασκευή.

09:30 Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι χτύπησε ισραηλινή στρατιωτική τοποθεσία

Η Χεζμπολάχ λέει ότι εκτόξευσε κατευθυνόμενες ρουκέτες και πυροβολικό κατά της στρατιωτικής εγκατάστασης του Ισραήλ στη Ραμία, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, πλήττοντάς την απευθείας, μεταδίδει το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον στρατό του Ισραήλ.

Η επίθεση έρχεται μετά από αρκετές αεροπορικές επιδρομές που φέρεται να πραγματοποίησε χθες ο ισραηλινός στρατός σε πόλεις του νότιου Λιβάνου.

Μία από τις επιθέσεις έπληξε μια τοποθεσία εγκαταστάσεων κινητής τηλεφωνίας στην Ταΐρ Αρφά του Λιβάνου, σκοτώνοντας αμάχους, μεταξύ των οποίων έναν τραυματιοφορέα και έναν συντηρητή, σύμφωνα με λιβανέζικες στρατιωτικές πηγές.

Μια άλλη επίθεση έπληξε ένα σπίτι στο χωριό Γιαρίν στα νότια, σκοτώνοντας έναν μαχητή της Χεζμπολάχ και τραυματίζοντας έναν πολίτη, σύμφωνα με τις πηγές.

09:18 ΗΑΕ κατά Νετανιάχου: «Αρνούνται να συρθούν σε οποιοδήποτε σχέδιο» που καλύπτει την ισραηλινή παρουσία στη Γάζα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέκριναν σήμερα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα του Κόλπου θα μπορούσε να βοηθήσει μια μελλοντική κυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:08 Συγκλονιστικές εικόνες από τη Γάζα – Αποχαιρετούν τους νεκρούς τους

Ηλικιωμένος αποχαιρετά τη σύζυγό του που σκοτώθηκε την περασμένη νύχτα μετά από ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:59 Η Νότια Αφρική ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης να διατάξει το Ισραήλ να αποσυρθεί από τη Ράφα

Η Νότια Αφρική ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στη Χάγη να διατάξει τις ισραηλινές δυνάμεις να σταματήσουν την επίθεσή τους και να αποσυρθούν από τη Ράφα.

Στο πλαίσιο της προσφυγής που έχει κάνει η Νότια Αφρική, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων, ζητήθηκε από το δικαστήριο να λάβει πρόσθετα έκτακτα μέτρα σχετικά με την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, όπου περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο αφού εγκατέλειψαν άλλα μέρη του παλαιστινιακού θύλακα.

Η Νότια Αφρική ανέφερε στο αίτημά της ότι τα πρόσθετα μέτρα είναι απαραίτητα λόγω της «επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα και του ακραίου κινδύνου που εγκυμονεί για τις ανθρωπιστικές προμήθειες και τις βασικές υπηρεσίες στη Γάζα και για την ίδια την επιβίωση των Παλαιστινίων στη Γάζα ως σύνολο».

08:49 Σφυρίγματα και αποδοκιμασίες κατά τις πρόβες της διαγωνιζόμενης του Ισραήλ στην Eurovision

Αποδοκιμασίες και σφυρίγματα ακούγονται από το πλήθος σε πλάνα που αποτυπώνουν τις πρόβες της Ισραηλινής τραγουδίστριας, Έντεν Γκολάν που εξασκούνταν στο τραγούδι της πριν από τον τελικό της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας, το Σάββατο.

Η ισραηλινή συμμετοχή βρίσκεται στο επίκεντρο διαμαρτυριών από διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης, οι οποίοι θέλουν να αποβληθεί το Ισραήλ από την Eurovision λόγω του πολέμου στη Γάζα όπου έχουν σκοτωθεί σχεδόν 35.000 άνθρωποι.

Δείτε σχετικό βίντεο:

08:40 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου Μπαχάα Οκάσα, ο οποίος έχασε τη ζωή του μαζί με τη σύζυγο και τον γιο του σε επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια
  • Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα και περιέγραψε τη στρατιωτική επιχείρηση ως απειλή να «προκαλέσει μια καταστροφική κατάσταση» για τους αμάχους
  • Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ δήλωσε ότι η έγκριση ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που υποστηρίζει την αίτηση αναγνώρισης της Παλαιστίνης «θα δώσει ώθηση στην ειρήνη»
  • Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατήγγειλαν τις πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου περί «πρόσκλησής» τους να «συμμετάσχουν στην πολιτική διοίκηση της Γάζας»
  • Αναλυτές έχουν επικρίνει μια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως αντιφατική, επειδή λέει ότι το Ισραήλ έχει πιθανώς παραβιάσει το διεθνές δίκαιο με τα αμερικανικά όπλα στη Γάζα, αλλά θα συνεχίσει να προμηθεύει όπλα το Τελ Αβίβ

08:30 Guardian: Τι είναι χειρότερο, τα ψέματα του Ισραήλ για τη Γάζα ή επανάληψή τους από τους δυτικούς συμμάχους;

Στην προπαγάνδα του Ισραήλ και στα fake news που πολλές φορές είτε αξιοποιεί ο ισραηλινός στρατός είτε αξιωματούχοι χρησιμοποιώντας ανυπόστατες πληροφορίες για να στηρίξουν επιχειρήματα χωρίς αποδείξεις, όπως οι κατηγορίες σε βάρος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) και στη στήριξη αυτού του αφηγήματος από τους δυτικούς συμμάχους του αναφέρεται άρθρο γνώμης του Guardian.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

08:25 Αυστραλιανή ΥΠΕΞ: Η παλαιστινιακή υποψηφιότητα για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη μπορεί να δώσει ώθηση στην ειρήνη

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ είπε ότι η παλαιστινιακή υποψηφιότητα για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη μπορεί να δώσει ώθηση στην ειρήνη.

Η Αυστραλία ψήφισε την Παρασκευή μαζί με τη συντριπτική πλειονότητα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υπέρ της υποψηφιότητας να γίνει η Παλαιστίνη πλήρες μέλος του ΟΗΕ, αναγνωρίζοντάς της τα προσόντα για ένταξη και συνιστώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «επανεξετάσει ευνοϊκά το θέμα».

Τον περασμένο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά της σύστασης να γίνει «το κράτος της Παλαιστίνης δεκτό ως μέλος».

08:15 Κλιμακώνεται η ισραηλινή εισβολή στη Ράφα, αγωνία για τους αμάχους

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ