Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Eurovision 2024: Γιουχαρίσματα εντός αρένας για την Έντεν Γκολάν και απέξω διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης

Eurovision 2024: Γιουχαρίσματα εντός αρένας για την Έντεν Γκολάν και απέξω διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης

Βίντεο μέσα από το στάδιο του μεγάλου τελικού της Eurovision έδειξε έντονες αποδοκιμασίες για την Ισραηλινή Έντεν Γκολάν καθώς εμφανιζόταν στο διαγωνισμό.

Η εικοσάχρονη τραγουδίστρια, της οποίας το τραγούδι Hurricane [ αρχικά παρουσίασε το October Rain, το οποίο θεωρήθηκε ότι αναφερόταν στην επιθέση της Χαμάς στο Ισραήλ και έτσι αποκλείστηκε έπειτα από έντονες πιέσεις],  αντιμετώπισε έντονες αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα από το πλήθος.

Οι τηλεθεατές μάλιστα υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκαν ψεύτικοι ήχοι με χειροκροτήματα για να απομακρυνθούν οι αρνητικές αντιδράσεις, καθώς από τα βίντεο εντός της αρένας, ακούγονται καθαρά οι φωνές που εναντιώνονται στην παρουσία του Ισραήλ στον διαγωνισμό, ενώ κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται από την τηλεόραση

Οι φωνές που ζητούσαν μια «Ελεύθερη Παλαιστίνη» ακούγονται σε πλάνα που αναρτήθηκαν από την εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως μπορείτε να ακούσετε και να δείτε στα βίντεο που ακολουθούν, οι παρευρισκόμενοι/ες σχεδόν επισκίασαν με τις φωνές τους την τραγουδίστρια. Εκείνη έδειχνε να μοιάζει ψύχραιμη, παρότι οι επικρίσεις μόνο απαρατήρητες δεν μπορούσαν να περάσουν.

Παρά αυτή την αμφιλεγόμενη θέση, στον α’ ημιτελικό της Τρίτης ο πρώην Σουηδός διαγωνιζόμενος και καλλιτέχνης του εναρκτήριου προγράμματος Eric Saade φορούσε στο χέρι του ένα παλαιστινιακό keffiyeh, ως πράξη αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης

Bεβαίως ακούστηκαν και επευφημίες, σύμφωνα με τον σχολιαστή του BBC για την Eurovision, Graham Norton.

Ψεύτικα χειροκροτήματα;

Διαμαρτυρίες υπήρξαν και εκτός αρένας. Πιο συγκεκριμένα, χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης διέσχισαν τους δρόμους του Μάλμε από το Stortorget έως το Molleplatsen την Πέμπτη, όταν η Γκολάν ήταν στον ημιτελικό, και σήμερα, Σάββατο για να δείξουν την υποστήριξή τους στη Γάζα και να καταδικάσουν τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision.

Νωρίτερα, oι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από την αρένα φώναζαν «ελεύθερη Παλαιστίνη» και «ντροπή σας» ενώ συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούσαν μποϊκοτάζ του διαγωνισμού λόγω της συμμετοχής της ισραηλινής Έντεν Γκόλαν στον διαγωνισμό, απομακρύνθηκαν βίαια από αστυνομικούς.

Οι τηλεθεατές μάλιστα υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκαν ψεύτικοι ήχοι με χειροκροτήματα για να απομακρυνθούν οι αρνητικές αντιδράσεις, καθώς από τα βίντεο εντός της αρένας, ακούγονται καθαρά οι φωνές που εναντιώνονται στην παρουσία του Ισραήλ στον διαγωνισμό, ενώ κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται από την τηλεόραση.

Οι διοργανωτές της Eurovision απάντησαν ότι δεν λογόκριναν τις αποδοκιμασίες για την τηλεοπτική εκδοχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, η Γκολάν είχε περικυκλωθεί από αυτοκινητοπομπή ασφαλείας καθώς μετακινούνταν από το ξενοδοχείο στον χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Η αμφιλεγόμενη στάση της EBU

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), η οποία διεξάγει τον διαγωνισμό, ενθάρρυνε το πλήθος να «παρακολουθήσει τον διαγωνισμό, υιοθετώντας τις αξίες του, όπως η συμμετοχικότητα, ο εορτασμός της ποικιλομορφίας και η ένωση μέσω της μουσικής» και δήλωσε ότι δεν θα «λογοκρίνει» το κοινό.

Οι διοργανωτές, τα μέλη των οποίων ενέκριναν τον ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan, έχουν υιοθετήσει αυστηρή στάση, κατά των πολιτικών μηνυμάτων στη Eurovision και των σημαιών και συμβόλων από χώρες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Παρά αυτή την αμφιλεγόμενη θέση, στον α’ ημιτελικό της Τρίτης ο πρώην Σουηδός διαγωνιζόμενος και καλλιτέχνης του εναρκτήριου προγράμματος Eric Saade φορούσε στο χέρι του ένα παλαιστινιακό keffiyeh, ως πράξη αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Η EBU δήλωσε ότι ο οργανισμός «λυπάται» για τη στιγμή, ενώ ο Saade δήλωσε ότι ήταν ένας «τρόπος να δείξω ένα μέρος της καταγωγής μου» και ήταν ένα δώρο ως παιδί από τον πατέρα του, ο οποίος είναι παλαιστινιακής καταγωγής.

Υπήρξαν επίσης αρκετά περιστατικά με eurofan να ανεμίζουν παλαιστινιακές σημαίες κατά τη διάρκεια των προβών.

*Με πληροφορίες από: thenational.scot

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024