Οι γονείς που θέλουν κόρες – και μόνο κόρες
Η επιλογή φύλου με εξωσωματική γονιμοποίηση απαγορεύεται σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Όχι στις ΗΠΑ.
Η Amy Yin πάντα οραματιζόταν να έχει τουλάχιστον δύο κόρες. Πέρασε τα 20 της χρόνια δουλεύοντας ως μηχανικός και ιδρύοντας μια νεοφυή επιχείρηση στο Σαν Φρανσίσκο. Όταν δεν δούλευε, δεν έκανε διακοπές με φίλους και δεν κακομάθαινε τις γάτες της, η Amy αφιερωνόταν στο να βοηθάει άλλες γυναίκες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ξεκινήσουν καριέρες με μεγάλη δύναμη.
Τώρα, 32 ετών, μεταφέρει την ίδια ενέργεια στον οικογενειακό της προγραμματισμό. Έχει καταψύξει τα ωάριά της και, όταν είναι έτοιμη, θα υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση, ώστε να μπορεί να επιλέξει το φύλο των μελλοντικών παιδιών της. «Νομίζω ότι θα μεγαλώσω πραγματικά ισχυρές γυναίκες που θα γίνουν ηγέτες ροκ σταρ» είπε η Amy, χωρίς δισταγμό στην Emi Nietfeld του slate.com.
Μια εξαντλητική διαδικασία από όλες τις απόψεις
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι επεμβατική, εξαντλητική και δαπανηρή. Ένας γύρος κοστίζει κατά μέσο όρο 20.000 δολάρια στις ΗΠΑ. Μόνο 15 πολιτείες απαιτούν από τα ασφαλιστικά προγράμματα να προσφέρουν οποιαδήποτε κάλυψη γι’ αυτήν – και ακόμη και τότε, η κάλυψη είναι συνήθως ελάχιστη.
Η θεραπεία είναι συχνά η τελευταία λύση για όσους επιθυμούν διακαώς να γίνουν γονείς αλλά αντιμετωπίζουν το ένα ή το άλλο εμπόδιο όταν πρόκειται να συλλάβουν- ορισμένα ζευγάρια παλεύουν με προβλήματα γονιμότητας, ορισμένα ζευγάρια είναι του ίδιου φύλου και ορισμένα άτομα είναι ανύπαντροι και τα καταφέρνουν μόνοι τους.
Η απόκτηση ενός μωρού μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης απαιτεί πρώτα τη δημιουργία ενός εμβρύου στο εργαστήριο. Η εμβρυϊκή εξέταση μπορεί να αποκαλύψει μυστικά όπως γενετικές διαταραχές. Αυτό της επιτρέπει να χρησιμεύσει ως εργαλείο ελέγχου για γονείς που φέρουν γονίδια για σπάνιες ασθένειες. Τέτοιες εξετάσεις επιτρέπουν επίσης στους γονείς να γνωρίζουν το φύλο των μελλοντικών παιδιών τους. Ουσιαστικά επιτρέπει στους ασθενείς να επιλέξουν αν θα αποκτήσουν αρσενικό ή θηλυκό μωρό.
Για ορισμένους, η δυνατότητα επιλογής φύλου είναι ένα προνόμιο μιας κατά τα άλλα απαιτητικής διαδικασίας. Για άλλους, είναι το νόημα της εξωσωματικής γονιμοποίησης
Η επιλογή του φύλου είναι το νόημα της εξωσωματικής γονιμοποίησης
Η επιλογή φύλου ήταν κάποτε αμφιλεγόμενη στις ΗΠΑ και απαγορεύεται σχεδόν σε κάθε άλλη χώρα. Πολλοί Αμερικανοί που δεν γνωρίζουν τη διαδικασία εξακολουθούν να υποθέτουν ότι είναι έτσι. Στην πραγματικότητα, έχει γίνει πλέον ένα τυπικό μέρος της εξωσωματικής γονιμοποίησης εδώ. Για ορισμένους, η δυνατότητα επιλογής φύλου είναι ένα προνόμιο μιας κατά τα άλλα απαιτητικής διαδικασίας. Για άλλους, είναι το νόημα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι δραστήριες κλινικές έχουν προσελκύσει χιλιάδες πελάτες όπως η Amy, οι οποίοι επενδύουν τόσο πολύ στην επιλογή του φύλου του παιδιού τους, ώστε είναι πρόθυμοι να υποβληθούν σε εβδομαδιαίες ενέσεις, να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση και να διακινδυνεύσουν σπάνιες αλλά επιπλοκές που αλλάζουν τη ζωή τους.
Ο Τζέφρι Στάινμπεργκ, ιδρυτής των Fertility Institutes στο Λος Άντζελες, υπολογίζει ότι η επιλεκτική εξωσωματική γονιμοποίηση για την επιλογή φύλου αποφέρει στις κλινικές περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. (Ο ίδιος την τοποθετεί στο 5% περίπου της αγοράς των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.) Αλλά οι δυνατότητες ανάπτυξής της είναι απεριόριστες. «Η αγορά έχει το μέγεθος της ανθρώπινης φυλής» είπε.
Φτιάξε το όπως το θες
Δύο πράγματα ισχύουν για την καυτή βιομηχανία γονιμότητας της Αμερικής, έναν τομέα που είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτος και ανήκει όλο και περισσότερο σε εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων και hedge funds: Εξυπηρετεί μια πραγματική ανάγκη – για πολλούς υποψήφιους γονείς, η πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες είναι ζωτικής σημασίας.
Και όμως, τροφοδοτείται εν μέρει από τα καπρίτσια των καταναλωτών. Μπορείτε να αποκτήσετε παιδί όταν σας βολεύει η καριέρα σας, χάρη στην κατάψυξη ωαρίων (ή τουλάχιστον μπορείτε να προσπαθήσετε). Μπορείτε να προσδιορίσετε τα γονιδιώματα των εμβρύων σας για 2.500 δολάρια το ένα και να προσπαθήσετε να μεγιστοποιήσετε την υγεία (ή την ευφυΐα, την ελκυστικότητα ή το ύψος) του μελλοντικού σας παιδιού.
Στην κλινική του Στάινμπεργκ, μπορείτε να επιλέξετε ακόμη και το χρώμα των ματιών. Υπάρχει μια τεράστια ανισότητα μεταξύ του ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει την εξωσωματική γονιμοποίηση -πολλοί αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία αυτή λόγω του κόστους- και του ποιος τη χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει ανθρώπους κατά παραγγελία.
Μονόπλευρες προσδοκίες για τις κόρες
Αυτοί οι ασθενείς δεν αναζητούν απλώς επιλογές. Πολλοί, όπως η Amy, θέλουν κόρες. Η δυνατότητα να κάνουν πράξη αυτή την επιθυμία -μια επιλογή που είναι ως επί το πλείστον άγνωστη στον υπόλοιπο κόσμο- έχει πυροδοτήσει μια μικρή αλλά αυξανόμενη τάση στον αμερικανικό οικογενειακό προγραμματισμό.
Έχει επεκτείνει την έννοια της αναπαραγωγικής επιλογής και της σωματικής αυτονομίας σε κερδοσκοπικές διαδικασίες που θα αλλάξουν τις μελλοντικές γενιές. Μιλάει για μια κρίση στα αγόρια και για μονόπλευρες προσδοκίες για τις κόρες.
Και ακόμη και μεταξύ των ανθρώπων που επιλέγουν, δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με τον βαθμό ελέγχου που κάποιοι γονείς προσπαθούν να ασκήσουν πάνω στη μοίρα ενός μωρού -και κατά πόσο μπορούν ποτέ να ασκήσουν πραγματικά αυτόν τον έλεγχο.
Tο ζευγάρι δεν θα είχε πρόβλημα να συλλάβει με τον παραδοσιακό τρόπο
Η Lexi και ο σύζυγός της, και οι δύο διευθυντές μηχανικής λογισμικού σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας της Bay Area, ήθελαν πάντα κορίτσια. Η Lexi, η οποία είναι 32 ετών, επιθυμεί να αναπαράγει τη στενή σχέση που έχει με τη μητέρα της- ο σύζυγός της εκτιμά τα χαρακτηριστικά που «συνδέονται περισσότερο με τα κορίτσια», συμπεριλαμβανομένης της ενσυναίσθησης, των κοινωνικών δεξιοτήτων και της καλοσύνης.
Αλλά δεν είχαν σχέδια να κάνουν πράξη την προτίμησή τους – μέχρι που έμαθαν ότι οι εταιρείες τους θα πληρώσουν τον λογαριασμό.
Ο σύζυγος της Lexi ήταν πιο ενθουσιασμένος από εκείνη: Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να αυνανιστεί μέσα σε ένα κύπελλο. Η άμεση σκέψη της Lexi ήταν: Δεν ξέρω αν θέλω να υποβάλω το σώμα μου σε κάτι τέτοιο προκειμένου να εγγυηθώ ένα κορίτσι. Μια εξέταση γονιμότητας έδειξε ότι το ζευγάρι δεν θα είχε πρόβλημα να συλλάβει με τον παραδοσιακό τρόπο.
Οι παλιές συζητήσεις γύρω από την επιλογή φύλου επικεντρώνονταν στην επιθυμία για γιους. Σήμερα στην Αμερική, αυτή η προτίμηση συχνά αντιστρέφεται
Παρόλα αυτά, η Lexi ήθελε πάρα πολύ ένα κορίτσι
Επιθυμούσε μια στενή φιλία με το μελλοντικό της παιδί, μια φιλία που θα διαρκούσε μέχρι τα βαθιά γεράματα. Αυτό φαινόταν εφικτό μόνο με ένα θηλυκό παιδί.
«Έλεγα, πώς να πείσω τον εαυτό μου να το κάνω αυτό» -να υποβληθώ στην ταλαιπωρία της εξωσωματικής γονιμοποίησης- «αν αυτό θέλουμε να κάνουμε για την οικογένειά μας;» είπε.
Τελικά, ένα διπλό ραντεβού με συναδέλφους της τεχνολογίας την έπεισε. Οι φίλοι τους, επίσης, δεν είχαν γνωστά προβλήματα γονιμότητας και δημιουργούσαν έμβρυα για να επιλέξουν φύλο και ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν παρένθετη μητέρα κύησης. «Το εξομάλυναν», είπε η Lexi.
Οι παθιασμένοι σπασίκλες
«Μίλησα με 15 γυναίκες (και μερικούς άνδρες) που σχεδιάζουν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση για να αποκτήσουν μια κόρη» γράφει η Emi Nietfeld στο slate.com.
«Το να είναι bullish στην εξωσωματική γονιμοποίηση δεν έχει να κάνει μόνο με την επιλογή του σεξ, μου είπαν αρκετές. Διαδικασίες που φαίνονται τρομακτικές και αφύσικες για πολλούς μπορεί να φαίνονται πρωτότυπες και συναρπαστικές για τους παθιασμένους με την επιστήμη σπασίκλες των υπολογιστών: Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να φαίνεται ασφαλέστερη από τη σύλληψη μέσω της συνουσίας, επειδή παρακολουθείται από επιστήμονες.
»Ξοδεύουμε τόσο πολύ χρόνο στη μικρο-βελτιστοποίηση τόσων πολλών πραγμάτων στη ζωή μας, ακόμη και στη μικρο-βελτιστοποίηση του χρόνου που περνάμε στο παντοπωλείο» λέει ο Guthrie Ginzler, σύντροφος της Amy και διαχειριστής προϊόντων λογισμικού. «Γιατί να μη βελτιστοποιήσουμε την απόκτηση ενός μωρού, από τον ακριβή χρόνο σύλληψης μέχρι το σχήμα των χρωμοσωμάτων;».
Το έξτρα δωράκι
Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί πόσοι ασθενείς επιλέγουν εξωσωματική γονιμοποίηση αποκλειστικά για την επιλογή φύλου και πόσοι επιλέγουν κορίτσια- όπως συμβαίνει με τις περισσότερες πτυχές της φροντίδας γονιμότητας, αυτό είναι κάτι που οι κλινικές δεν υποχρεούνται να αναφέρουν.
Η συντριπτική πλειονότητα των κλινικών προσφέρει αυτή την υπηρεσία, ενώ πολλές την αναφέρουν στους ιστότοπούς τους. Ακόμη και όταν οι υποψήφιοι γονείς δεν ξεκινούν τη θεραπεία γονιμότητας με σκοπό την επιλογή φύλου, συχνά ανακαλύπτουν αυτή την επιλογή στην πορεία.
Για πολλά αμερικανικά ζευγάρια που προσπαθούν απεγνωσμένα να συλλάβουν, η δυνατότητα επιλογής φύλου μοιάζει με μια ασημένια επένδυση μιας διαδικασίας που κατά τα άλλα είναι επίπονη τόσο από άποψη χρημάτων όσο και συναισθηματικής υγείας, λέει η Sharon Moayeri, ιδρύτρια του OC Fertility στο Newport Beach της Καλιφόρνια.
Ο γιος χάνει την πρωτοκαθεδρία
Οι παλιές συζητήσεις γύρω από την επιλογή φύλου επικεντρώνονταν στην επιθυμία για γιους. Σήμερα στην Αμερική, αυτή η προτίμηση συχνά αντιστρέφεται.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι λευκοί γονείς που απέκτησαν το πρώτο τους παιδί επέλεξαν θηλυκά έμβρυα στο 70 τοις εκατό των περιπτώσεων -οι γονείς ινδικής και κινεζικής καταγωγής ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν αγόρια. Τα διάφορα memes το επιβεβαιώνουν αυτό, με πίνακες μηνυμάτων γεμάτους με μητέρες που ονειρεύονται ένα «mini me».
Μια μελέτη του 2010 έδειξε ότι οι Αμερικανοί θετοί γονείς ήταν κατά 30% πιθανότερο να προτιμούν κορίτσια από αγόρια και ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν 16.000 δολάρια περισσότερα σε έξοδα οριστικοποίησης για να εξασφαλίσουν μια κόρη. (Οι οργανισμοί έχουν από τότε σταματήσει να μοιράζονται αυτά τα κόστη, μετά από κριτική για τη διαφορετική τιμολόγηση ανάλογα με το φύλο και τη φυλή).
Η προσεκτική εξέταση των δημογραφικών δεδομένων δείχνει ότι οι οικογένειες με κόρες τείνουν να έχουν λιγότερα παιδιά από ό,τι οι οικογένειες με γιους, γεγονός που υποδηλώνει την αίσθηση ότι μια κόρη είναι αυτό που κάνει μια οικογένεια πλήρη.
Τι το κακό έχουν τα αγόρια;
«Τοξική αρρενωπότητα», είπαν πολλές γυναίκες ακόμη και εκείνες που ήταν ήδη μαμάδες αγοριών. Για πολλούς, το να μπαίνουν σε όλο τον κόπο για να εξασφαλίσουν ένα κορίτσι μοιάζει με κοινωνικό αγαθό.
Ο σύντροφος της Amy, ο Guthrie, πιστεύει ότι επειδή τα μεγαλύτερα παιδιά τείνουν να είναι πιο επιτυχημένα, αν όλοι έκαναν επιλογή φύλου θα μπορούσαμε να πατάξουμε την φυλετική ανισότητα χειραγωγώντας τη σειρά γέννησης.
«Ίσως μια από τις καλύτερες πιθανότητες που έχουμε να προσπαθήσουμε να καταστρέψουμε το γυάλινο ταβάνι είναι να έχουμε πρώτα τις γυναίκες», δήλωσε ο Guthrie.
Για πολλούς, η προοπτική της ανατροφής ενός κοριτσιού απλώς μοιάζει σαν να είναι ευκολότερη. Είναι πολύ λιγότερο πιθανό να διαπράξει έναν μαζικό πυροβολισμό ή να έχει ως είδωλο τον Άντριου Τέιτ. Είναι επίσης, λιγότερο πιθανό να διαγνωστεί με αυτισμό.
Παρόλα αυτά, «η ίδια η πράξη της επιλογής φύλου είναι σεξιστική», υποστηρίζει η Arianne Shahvisi, καθηγήτρια φιλοσοφίας στην Ιατρική Σχολή Brighton and Sussex στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η επιλογή φύλου είναι παράνομη.
Και τα έμφυλα στερεότυπα δεν έχουν τέλος
Στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να προβλέψετε το φύλο του παιδιού σας – πόσο μάλλον το πώς θα επιλέξει να το εκφράσει ή τις ιδιότητες που θα διαθέτει ως ανθρώπινο ον. Επομένως, η επιλογή φύλου απαιτεί τη λήψη μιας απόφασης με βάση στερεότυπα.
Με τη σειρά του, αυτό «τροφοδοτεί επιζήμια συστήματα κοινωνικής οργάνωσης» λέει η Shahvisi, ενισχύοντας την ιδέα ότι ορισμένα χαρακτηριστικά είναι βιολογικά συνδεδεμένα με το φύλο – μια άποψη που, ιστορικά, περιόριζε τις γυναίκες. Η επιλογή κοριτσιών μπορεί να διαιωνίσει τις αρνητικές απόψεις για τα αγόρια και τους άνδρες: Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να δημιουργήσετε μια κόρη με την οποία να έχετε έναν βαθύ συναισθηματικό δεσμό, γιατί να προσπαθήσετε καν να καλλιεργήσετε κάτι τέτοιο με έναν γιο;
Είναι άδικο να φέρνετε ένα παιδί στον κόσμο, υποθέτοντας ότι θα εκπληρώσει τις έμφυλες υποχρεώσεις, όσο θετικές κι αν είναι;
*Με στοιχεία από slate.com
- Η αποστολή του Άρη για το παιχνίδι με τον Αστέρα
- Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τους εργαζόμενους – Απαιτούνται λύσεις
- Βασίλης Καρράς: Τι αποκαλύπτει ο βιογράφος του τραγουδιστή έναν χρόνο από τον θάνατο του
- Τα είχα χαμένα! Ο Ρέιφ Φάινς για τη συνεργασία του με τη Τζένιφερ Λόπεζ
- Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου – Μπήκε από την καμινάδα
- Επίδομα θέρμανσης: Αύριο η καταβολή της πρώτης δόσης