Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Θεωρία της ισορροπίας: Ο εχθρός του εχθρού σας είναι πράγματι φίλος σας

Θεωρία της ισορροπίας: Ο εχθρός του εχθρού σας είναι πράγματι φίλος σας

Τι είναι η θεωρία της ισορροπίας; Από που βγήκε η γνωστή φράση “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου” και πόσο ισχύει στην πραγματικότητα;

Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει την φράση: «Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern επιβεβαίωσαν μέσω της στατιστικής φυσικής τη θεωρία στην οποία βασίζεται αυτό το διάσημο αξίωμα.

Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances.

Γιατί ο εχθρός του εχθρού σας είναι φίλος σας;

Στη δεκαετία του 1940, ο Αυστριακός ψυχολόγος Fritz Heider εισήγαγε τη θεωρία της ισορροπίας, η οποία εξηγεί πως οι άνθρωποι έμφυτα προσπαθούν να βρουν αρμονία στους κοινωνικούς τους κύκλους.

Σύμφωνα με την θεωρία του, οι τέσσερις κανόνες – ο εχθρός του εχθρού είναι φίλος, ο φίλος του φίλου είναι φίλος, ο φίλος του εχθρού είναι εχθρός και τέλος ο εχθρός του φίλου είναι εχθρός – οδηγούν σε ισορροπημένες σχέσεις.

Αν και αμέτρητες μελέτες προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν αυτή τη θεωρία αξιοποιώντας την επιστήμη και τα μαθηματικά δικτύων, οι προσπάθειες δεν ήταν επιτυχημένες, καθώς τα δίκτυα αποκλίνουν από απόλυτα ισορροπημένες σχέσεις.

Ως εκ τούτου, το πραγματικό ερώτημα είναι εάν τα κοινωνικά δίκτυα είναι πιο ισορροπημένα από το αναμενόμενο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern ωστόσο, ενσωμάτωσαν με επιτυχία τα δύο βασικά κομμάτια που κάνουν το κοινωνικό πλαίσιο του Heider να λειτουργεί.

Στην πραγματική ζωή, δεν γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους και μερικοί άνθρωποι είναι πιο θετικοί από άλλους. Οι ερευνητές γνώριζαν από καιρό ότι κάθε παράγοντας επηρεάζει τους κοινωνικούς δεσμούς, αλλά τα υπάρχοντα μοντέλα θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν μόνο έναν παράγοντα κάθε φορά.

Με την ταυτόχρονη ενσωμάτωση και των δύο περιορισμών, το μοντέλο δικτύου που προέκυψε επιβεβαίωσε τελικά τη διάσημη θεωρία περίπου 80 χρόνια αφότου την πρότεινε για πρώτη φορά ο Heider.

Αυτό το νέο πλαίσιο θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα την κοινωνική δυναμική, συμπεριλαμβανομένων φαινομένων όπως η πολιτική πόλωση, οι διεθνείς σχέσεις, καθώς και κάθε σύστημα που περιλαμβάνει ένα μείγμα θετικών και αρνητικών αλληλεπιδράσεων.

Τι είναι η θεωρία της ισορροπίας;

Η θεωρία της ισορροπίας βασίζεται στην υπόθεση ότι οι άνθρωποι (που ανήκουν σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες ατόμων) επιθυμούν να διαμορφώνουν άνετες και αρμονικές σχέσεις. Στις ισορροπημένες σχέσεις, σύμφωνα με την θεωρία, όλοι οι άνθρωποι συμπαθούν ο ένας τον άλλον.

Ή, εάν ένα άτομο αντιπαθεί δύο άτομα, αυτά τα δύο είναι φίλοι. Ανισορροπίες εμφανίζονται όταν και τα τρία άτομα αντιπαθούν ο ένας τον άλλον ή όταν σε ένα άτομο αρέσουν δύο άτομα που αντιπαθούν το ένα το άλλο, οδηγώντας σε ένταση.

Για την μελέτη τέτοιων συστημάτων απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για το 2021 στον Ιταλό θεωρητικό φυσικό Giorgio Parisi, ο οποίος το μοιράστηκε με δύο ειδικούς της μοντελοποίησης στη Φυσική για την κλιματική αλλαγή.

Πηγή Vita.gr

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024