Αρχικατάσκοπος μηνύει την υπηρεσία που διηύθυνε επειδή τον… παρακολουθούσε
Κάποτε ήλεγχε σχεδόν 4000 πράκτορες και αξιωματούχους των γερμανικών υπηρεσιών, αλλά σήμερα φαίνεται ο ίδιος ευάλωτος όσο ποτέ άλλοτε.
- «Πνίγηκαν» από Τούρκους ταξιδιώτες τα ελληνικά νησιά - Τι δηλώνουν παράγοντες της αγοράς
- Απίστευτο περιστατικό σε μαιευτήριο - Μπέρδεψαν τα μωρά και το κατάλαβαν μετά από 55 χρόνια
- Πως ξέφυγα από τον serial killer του «Ραντεβού στα Τυφλά»
- Πώς παχαίνουμε εισπνέοντας μολυσμένους ρύπους - Τι δείχνουν μελέτες
Πόσο συχνά συμβαίνει ένας πανίσχυρος αρχηγός μυστικών υπηρεσιών μιας χώρας να στρέφεται εναντίον τους, επειδή έπεσε θύμα παρακολουθήσεων; Σίγουρα, δεν είναι κάτι που συνηθίζεται, αλλά στη Γερμανία, σίγουρα ζούνε μέρες μυστηρίου.
Ο άλλοτε επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χανς-Γκεόργκ Μάασεν, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα μηνύσει την υπηρεσία που ηγείτο, επί εξι συναπτά έτη, καθώς έκανε κατάχρηση εξουσίας παρακολουθώντας «αντίπαλους της κυβέρνησης», δηλαδή εναντίον του.
Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία διερευνά προσπάθειες και δραστηριότητες που στρέφονται κατά του ομοσπονδιακού επιπέδου της Γερμανίας ή διακρατικού, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και κατόπιν αιτήματος μιας κρατικής αρχής για την προστασία του Συντάγματος.
Ο Μάασεν, ο οποίος ήταν επιλογή της πρώην καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, απομακρύνθηκε από την υπηρεσία το 2018 και έκτοτε άρχισε να δραστηριοποιείται πολιτικά, όντας μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Ωστόσο, όταν τον Ιανουάριο του 2023 εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Αξιών, ενός νέου πολιτικού φορέα με αντιμεταναστευτική αντζέντα, η ηγεσία του CDU ξεκίνησε την αποπομπή του. Στις αρχές του 2024 ανακοίνωσε ψηφοφορία μεταξύ των μελών της ένωσης προκειμένου να μετατρέψει την Ένωση Αξιών σε πολιτικό κόμμα.
«Μόνο τα έθνη που αποτελούνται από ελεύθερους πολίτες που μοιράζονται μια κοινή κουλτούρα και κράτος δικαίου καταφέρνουν να ζουν σε εσωτερικούς και εξωτερική ειρήνη».
Ο ίδιος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, όταν τον Ιανουάριο του 2024 αποκάλυψε ότι παρακολουθούνταν από την ίδια την υπηρεσία πληροφοριών που κάποτε διοικούσε, κατηγορώντας τη για κατάχρηση της εξουσίας της για να «διώξει πολιτικά τους επικριτές της κυβέρνησης».
«Με αυτόν τον τρόπο, παραβιάζουν σοβαρά τα επίσημα καθήκοντά τους και έτσι βλάπτουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία», είπε πρόσφατα. «Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης δεν είναι εχθροί του Συντάγματος».
Ο Μάασεν, τον οποίο η Süddeutsche Zeitung αποκάλεσε «Στιβ Μπάνον της Θουριγγίας», είναι γνωστός για την εθνικιστική, ακροδεξιά ρητορική.
Έχει καταγγείλει αυτό που αποκαλεί «ρατσισμό κατά των λευκών» και θρηνεί «μαζική μετανάστευση», η οποία πιστεύει ότι έχει οδηγήσει σε «παράλληλες κοινωνίες», «διάλυση οικογενειακών και τοπικών σχέσεων» και απειλή για «εθνικούς πολιτισμούς».
Κατηγόρησε επίσης τις «φυλές μεταναστών που δραστηριοποιούνται στο οργανωμένο έγκλημα». «Μόνο τα έθνη που αποτελούνται από ελεύθερους πολίτες που μοιράζονται μια κοινή κουλτούρα και κράτος δικαίου», έγραψε ο Μάασεν το 2020, «καταφέρνουν να ζουν σε εσωτερικούς και εξωτερική ειρήνη».
«Πρόκειται για τυπική δεξιολαϊκιστική ρητορική. Ο Χανς-Γκεόργκ Μάασεν είναι μέρος του νέου δεξιού περιβάλλοντος», δήλωσε ο δημοσιογράφος και ιστορικός Volker Weiss. «Φανταστείτε—έγινε πρόεδρος του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος για να καθαρίσει μετά το NSU», αναφερόμενος στο Εθνικοσοσιαλιστικό Underground, μια ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα που δολοφόνησε και βομβάρδιζε μετανάστες σε πόλεις και πόλεις σε όλη τη Γερμανία από το 1999 έως το 2011.
Το Spiegel ανέφερε ότι το 2015, ο Μάασεν συναντήθηκε με την ηγέτιδα της «Εναλλακτκής για τη Γερμανία» Φράουκε Πέτρι με σκοπό να τη βοηθήσει να αποφύγει τον έλεγχο από την ίδια την υπηρεσία της οποίας ηγήθηκε. Σύμφωνα με το Spiegel, ο Μάασεν ήταν επίσης σε επαφή με έναν ακροδεξιό εξτρεμιστή που συμμετείχε σε σχέδιο ανατροπής της Γερμανίας με πραξικόπημα.
Τον Δεκέμβριο του 2022, περίπου 3.000 αξιωματικοί της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων πραγματοποίησαν επιδρομές σε 150 σημεία σε όλη τη χώρα και συνέλαβαν 25 ακροδεξιούς εξτρεμιστές που σχετίζονται με το κίνημα Reichsbürger που σχεδίαζε να εισβάλουν στη Γερμανική Βουλή.
Αν και είναι νωρίς για να γίνουν προβλέψεις σχετικά με το πολιτικό μέλλον του Μάασεν, εάν τελικά δικαιωθεί τότε θα αυτό θα τον ωφελούσε πολιτικά, καθώς θα αποδείκνυε την υποκριτική στάση της γερμανικής δημοκρατίας.
Mε πληροροφίες από Foreign Policy
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις