Έκθεση στα χέρια του Ζελένσκι: «Τόσα χρήματα και όπλα χρειάζεσαι για να νικήσεις τον Πούτιν»
Η κοστολόγηση της νίκης σε έναν πόλεμο που για πολλούς είναι ήδη χαμένος
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Τι και αν ο υπ’ αριθμόν 2 άνθρωπος της ουκρανικής στρατιωτικής διεύθυνσης πληροφοριών (HUR), θεωρεί ότι η χώρα του είναι αδύνατον να κερδίσει τη Ρωσία, νέα έκθεση δίνει τη «συνταγή» της επιτυχίας για τους Ουκρανούς στον πόλεμο.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας υπολόγισε το έμψυχο και άψυχο υλικό που χρειάζονται ο στρατός του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να νικήσει.
Όπως αναφέρει η έκθεση, την οποία αναδεικνύει στην The Telegraph ο ειδικός συνεργάτης της RAND Μάικλ Μπονέρτ, οι Ουκρανοί χρειάζονται 4.800 αντιαεροπορικούς πυράλους ετησίως μόνο για άμυνα.
Για την επίτευξη αυτού του αριθμού θα απαιτηθεί ολόκληρη η ετήσια παραγωγή αντιαεροπορικών πυραύλων από τις ΗΠΑ (3.600) και η υπόλοιπη παραγωγή του ΝΑΤΟ (υπολογίζεται σε 1.000).
Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό, όπως αναφέρει ο Μπονέρτ, αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερες αεράμυνες για την υπεράσπιση των πόλεων και των στρατευμάτων.
Για τον Μπονέρτ περίπου 7.500 επιπλέον πύραυλοι ετησίως, θα ήταν εφικτός στόχος.
Οι δυτικοί κατασκευαστές όπλων μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να διπλασιάζουν ετησίως την παραγωγή τους για να επιτυγχάνουν τέτοιους αριθμούς, αλλά το ΝΑΤΟ θα εξακολουθούσε να αντλεί από τα αποθέματά του και θα πρέπει να αναζητήσει εξωτερικές πηγές όπλων για να καλύψει τις ανάγκες.
Οι Εσθονοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ουκρανοί χρειάζονται περίπου 2,4 εκατ. βλήματα, τα οποία το ΝΑΤΟ μπορεί τελικά να καλύψει με αμερικανική υποστήριξη και άλλες εξωτερικές πηγές.
Ο ελάχιστος αριθμός πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς μόνο για αμυντικό πόλεμο υπολογίστηκε σε 8.760. Για την επίθεση, όμως οι Ουκρανοί θα χρειαστούν περίπου 25.000.
Η επίθεση σε δισεκατομμύρια ευρώ
Οι ΗΠΑ, όπως αναφέρει ειδικός συνεργάτης του RAND Μάικλ Μπονέρτ, είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που κατασκευάζει πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων (MLRS). «Η αμερικανική παραγωγή θα ξεπεράσει τις 14.000 το 2025, κάτι που είναι αρκετό για να καλύψει τις αμυντικές απαιτήσεις της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ έχει υποκατάστατα, αλλά αυτά απαιτούν μαχητικά αεροσκάφη για να αναπτυχθούν».
Μια πρόχειρη ετήσια εκτίμηση κόστους για όλα αυτά τα πυρομαχικά κυμαίνεται από 18,61 δισ. ευρώ έως 32,56 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μιας αμυντικής τακτικής και από 50 δισ. έως 66,28 δισ. ευρώ για την επίθεση.
Αυτά τα νούμερα δεν περιλαμβάνουν το κόστος της προμήθειας, των λειτουργιών και της διατήρησης των πλατφορμών.
Δεν περιλαμβάνουν επίσης την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του τεράστιου ανθρώπινου δυναμικού που απαιτείται, εάν η Ουκρανία θέλει να ωθήσει τη Ρωσία πίσω στα σύνορα του 2014.
Όχι ακριβώς νίκη
Σύμφωνα με τη RAND για την εκδίωξη μιας υποτιθέμενης ρωσικής δύναμης από τη Βαλτική θα χρειάζονταν οπωσδήποτε 14 έως 21 εκπαιδευμένες και καλά εξοπλισμένες ταξιαρχίες του ΝΑΤΟ. Για να στρατολογήσουν και να εκπαιδεύσουν μια ανάλογη δύναμη οι Ουκρανοί θα χρειάζονταν περίπου δύο χρόνια.
Η μακροπρόθεσμη υλική υποστήριξη για την Ουκρανία από το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με όσα προτείνουν, οι Εσθονοί είναι εφικτή, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, λέει ο Μπονέρτ, αλλά όχι για νίκη που θέλει ο Ζελένσκι, αλλά για… διχοτόμηση της χώρας του!
«Πράγματι, εάν το σχέδιο είναι να πιέσει για ένα αμυντικό αδιέξοδο παρόμοιο με την Κορέα, το σχέδιο της Εσθονίας είναι επαρκές ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, εφόσον το Ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ δεν έχει περιορισμούς στην απόσυρση αποθεμάτων και αγοράζει ό,τι χρειάζεται από οποιαδήποτε παγκόσμια πηγή» αναφέρει ο Μπονέρτ.
Ωστόσο, ο Αμερικανός ειδικός προειδοποιεί πως ο δρόμος προς τη νίκη είναι πολύ πιο δαπανηρός.
«Εάν επιθυμείτε να εκδιώξετε πλήρως τις ρωσικές δυνάμεις θέτοντας την Ουκρανία σε επίθεση τα επόμενα δύο χρόνια, θα απαιτηθεί η υποστήριξη των ΗΠΑ και οι μεγάλες επενδύσεις του ΝΑΤΟ που υπερβαίνουν το σχέδιο της Εσθονίας».
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη που έδωσε στον Economist πρόσφατα, ο υποστράτηγος Βαντίμ Σκιμπίτσκι, παραδέχτηκε ότι δεν βλέπει τρόπο η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης και μόνο. Ακόμη κι αν κατάφερνε ν’ απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις πίσω στα σύνορα -προοπτική που μοιάζει ολοένα πιο μακρινή- δεν θα τέλειωνε ο πόλεμος».
Μήπως ο Σκιμπίτσκι φαίνεται να γνωρίζει καλύτερα την πραγματικότητα από τους Εσθονούς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις