Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Eurovision 2024: Το χρονικό της «πολιτικοποίησής» της - Πώς οι ερμηνευτές πέρασαν κρυφά τα μηνύματά τους

Eurovision 2024: Το χρονικό της «πολιτικοποίησής» της – Πώς οι ερμηνευτές πέρασαν κρυφά τα μηνύματά τους

Η «αντίσταση» των καλλιτεχνών στην απαγόρευση να αντιδράσουν δημοσίως στον πόλεμο που γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας

Υποτίθεται ότι είναι μια χαρούμενη γιορτή του ευρωπαϊκού μουσικού κιτς, αλλά αντίθετα, η φετινή Eurovision ήταν η πιο πολιτική που έγινε ποτέ.

Η προετοιμασία της ετήσιας γιορτής λάμψης επηρεάστηκε, φυσικά, από τον πόλεμο της Γάζας και την εισβολή του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, με ακτιβιστές να καλούν τους διοργανωτές να απαγορεύσουν το εβραϊκό κράτος να διαγωνιστεί.

Τεράστιες διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης, στις οποίες συμμετείχαν ακτιβιστές όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ, έλαβαν χώρα στη διοργανώτρια πόλη Μάλμε στη Σουηδία – αναγκάζοντας την Ισραηλινή τραγουδίστρια Eden Golan να καταφύγει στο ξενοδοχείο της φρουρούμενη από ένοπλους αστυνομικούς.

Από το μανικιούρ της Iolanda μέχρι τον Eric Saade που φορούσε ένα keffiyeh

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ με την παλαιστινιακή καφίγιε  

Τα μικρά-μεγάλα μηνύματα

Πολλοί ήλπιζαν ότι τα πράγματα θα είχαν ηρεμήσει μέχρι τον τελικό, αλλά η μεγάλη βραδιά σημαδεύτηκε από διαμάχες – με τον Ολλανδό τραγουδιστή να αποκλείεται λίγες ώρες πριν ανέβει στη σκηνή εν μέσω αστυνομικής έρευνας.

Στους διαγωνιζόμενους είχε απαγορευτεί να εκφράσουν οποιαδήποτε πολιτική τοποθέτηση κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, ωστόσο φαίνεται ότι πολλά μηνύματα υπέρ της Παλαιστίνης, τελικά, βρήκαν τρόπο να ακουστούν έστω και κεκαλυμμένα.

Από το μανικιούρ της Iolanda μέχρι τον Eric Saade που φορούσε ένα keffiyeh, η MailOnline ρίχνει μια ματιά σε όλα τα μυστικά φιλοπαλαιστινιακά μηνύματα που έστελναν οι καλλιτέχνες στους τηλεθεατές στο σπίτι.

Η Iolanda της Πορτογαλίας

Στο τέλος της εμφάνισης της Πορτογαλίας, η τραγουδίστρια Iolanda είπε απλά «η ειρήνη θα επικρατήσει» και επανέλαβε το μήνυμα με την επιλογή της για τα νύχια της – το παλαιστινιακό Keffiyeh.

Η τραγουδίστρια εμφανίστηκε στον τελικό του διαγωνισμού, ο οποίος διεξήχθη στην Malmo Arena στο Μάλμε της Σουηδίας, με το τραγούδι της Grito, αφού πέρασε από τον πρώτο ημιτελικό της Τρίτης.

Το Bambie Thug της Ιρλανδίας

Το Bambie Thug της Ιρλανδίας φώναξε ένα ξεκάθαρο μήνυμα μετά την εμφάνισή της στον μεγάλο τελικό του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision.

Η τραγουδίστρια είπε: «Η αγάπη θα θριαμβεύσει πάνω στο μίσος!».

Ορισμένοι θαυμαστές επισήμαναν επίσης ότι το Bambie είχε ένα μυστικό μήνυμα γραμμένο σε γραφή Ogham, η οποία είναι ένα πρώιμο μεσαιωνικό αλφάβητο που χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τη γραφή της πρώιμης ιρλανδικής γλώσσας.

Στο πρόσωπό του, οι λέξεις: «Bambie, Bambie, Bambie, Bambie» και «Crown the witch» (Στέψη της μάγισσας) ήταν γραμμένες κάθετα στο προσώπου του.

Αρχικά, κατά τη διάρκεια των προβών, είχε γράψει στη γραφή Ogham τη φράση «κατάπαυση του πυρός», καθώς και «ελευθερία για την Παλαιστίνη» στα πόδια του, αλλά το κείμενο έπρεπε να αλλάξει.

Το Bambie κατηγόρησε τους διοργανωτές του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, υποστηρίζοντας ότι δεν το υποστήριξαν αφού η ισραηλινή τηλεόραση χαρακτήρισε την ημιτελική τους εμφάνιση «σατανική».

Η σταρ της «ouji pop» που επιλέγει το άρθρο «το», εξασφάλισε την έκτη θέση στον πρώτο μεγάλο τελικό της Ιρλανδίας στη μουσική εκδήλωση από το 2018, μία θέση πίσω από την Eden Golan από το Ισραήλ, η συμμετοχή της οποίας προκάλεσε την οργή των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

Το Bambie, το οποίο έχει μιλήσει ανοιχτά για τις φιλοπαλαιστινιακές της απόψεις, κατηγόρησε τον ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, Kan, για παραβίαση των κανόνων και δήλωσε ότι περιμένει απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) για το τι μέτρα θα ληφθούν.

Την Τρίτη, ένας σχολιαστής στο Kan προειδοποίησε τους τηλεθεατές ότι η εκτέλεση του τραγουδιού τους, Doomsday Blue, από το Bambie θα ήταν «η πιο τρομακτική» της βραδιάς, περιλαμβάνοντας «πολλά ξόρκια και μαύρη μαγεία και σκοτεινά ρούχα, σατανιστικά σύμβολα και κούκλες βουντού».

Συνέχισε λέγοντας ότι στο Bambie άρεσε να «μιλά αρνητικά για το Ισραήλ», πριν προσθέσει: «Αλλά μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτό αργότερα. Ετοιμάστε τις κατάρες σας».

Το Bambie, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως «queer μάγισσα», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο κέντρο Τύπου ότι το Kan «υποκίνησε τη βία εναντίον μου δύο, τρεις φορές» και ότι η ομάδα τους το είχε αναφέρει στην EBU, αλλά ότι ο διοργανωτής δεν είχε ακόμη απαντήσει.

«Η EBU περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή, ακόμα δεν μας έχει απαντήσει με δήλωση, μας επέτρεψε να γίνουμε αποδιοπομπαίοι τράγοι, μας επέτρεψε να γίνουμε ο εκπρόσωπος που υπερασπίζεται τους εαυτούς μας» δήλωσε το Bambie.

Αρχικά, κατά τη διάρκεια των προβών, είχε γράψει στη γραφή Ogham τη φράση «κατάπαυση του πυρός», καθώς και «ελευθερία για την Παλαιστίνη» στα πόδια του, αλλά το κείμενο έπρεπε να αλλάξει

Photo: REUTERS

Ο Fred Leone της Αυστραλίας

Η συμμετοχή της Αυστραλίας Electric Fields στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024 αποκάλυψε ότι απέτισε φόρο τιμής στην Παλαιστίνη κατά τη διάρκεια του ημιτελικού.

Ο Fred Leone, ένας μουσικός του Ντιτζεριντού, ο οποίος συνόδευσε τους Zaachariaha Fielding και Michael Ross στη σκηνή για την εμφάνισή τους στο Μάλμε της Σουηδίας, δήλωσε στο Instagram ότι το σύμβολο ενός καρπουζιού στο στήθος του ήταν ένα φιλοπαλαιστινιακό μήνυμα.

Το φρούτο έχει συνδεθεί με την Παλαιστίνη επειδή τα χρώματά του ταιριάζουν με τη σημαία του κράτους.

Κοινοποιώντας μια φωτογραφία του από την εμφάνισή του στον ημιτελικό, ο Fred έγραψε: «Αυτό είναι ένα καρπούζι στο στήθος μου. Από το ποτάμι στη θάλασσα! 200 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούσαν και πανηγύριζαν ενώ αθώα παιδιά, μητέρες και πατέρες πέθαιναν κατά χιλιάδες σε μια γενοκτονία».

«Είμαι εναντίον των Εβραίων. Το Ισραήλ δεν είναι Ιουδαϊσμός. Το Ισραήλ δεν εκπροσωπεί τον εβραϊκό λαό. Δεν συμφωνώ με τη γ@μημένη γεγοκτονία. Ο προπάππους μου επέζησε από τρεις σφαγές. Οι οικογένειές μας σε όλη τη λεγόμενη Αυστραλία είναι οι επιζώντες μιας συνεχιζόμενης γενοκτονίας.

»Αυτή ήταν μια προσωπική απόφαση. Το τι θα προκύψει από αυτό, όσο επιζήμιο κι αν είναι για την καριέρα μου ως καλλιτέχνη, εξαρτάται αποκλειστικά από εκείνους που κατέχουν την εξουσία.

»Όλη μου η αγάπη στα παιδιά της Παλαιστίνης. Μπορείτε να διαφωνήσετε, αλλά η ιστορία θα σας καταδικάσει ως ηλίθιους».

«Είμαι εναντίον των Εβραίων. Το Ισραήλ δεν είναι Ιουδαϊσμός. Το Ισραήλ δεν εκπροσωπεί τον εβραϊκό λαό. Δεν συμφωνώ με τη γ@μημένη γεγοκτονία»

Η Angelina Mango της Ιταλίας

Την Ιταλία εκπροσώπησε φέτος η Angelina Mango, η οποία έκανε μια διακριτική νύξη ότι είναι υπέρ της Παλαιστίνης.

Η τραγουδοποιός ερμήνευσε το τραγούδι της La Noia στον τελικό που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, μετά την επιτυχία στον ημιτελικό.

Ένας θαυμαστής της το επισήμανε αυτό στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, γράφοντας: «Φοράει ένα μαύρο φόρεμα και τρέχει με τη σημαία της Ιταλίας δίπλα της, κάνοντάς την να μοιάζει με την παλαιστινιακή σημαία».

Ο Eric Saade της Σουηδίας

Οι διοργανωτές της Eurovision επέπληξαν ένα από τα πρώτα νούμερα της Eurovision 2024 επειδή φορούσε καφίγιε κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιτελικού χθες το βράδυ.

Ο Σουηδός τραγουδιστής Eric Saade, ο οποίος ήταν ένας από τους τρεις πρώην διαγωνιζόμενους που άνοιξαν τον διαγωνισμό στο Μάλμε, έδεσε το μαντήλι – το οποίο έχει γίνει σύμβολο υποστήριξης της Παλαιστίνης εν μέσω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή – γύρω από τον καρπό του.

Ο Saade, ο οποίος είναι παλαιστινιακής καταγωγής, ήρθε τρίτος για τη Σουηδία στον 56ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2011 και έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του στη συμμετοχή του Ισραήλ αυτή τη φορά.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), η οποία διοργανώνει τη διοργάνωση, δήλωσε: «Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι ένα ζωντανό τηλεοπτικό σόου.

»Όλοι οι καλλιτέχνες γνωρίζουν τους κανόνες του Διαγωνισμού και λυπούμαστε που ο Eric Saade επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο τον μη πολιτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης».

Ο Saade ήταν μαζί με τους συναδέλφους του στο διαγωνισμό τραγουδιού, την Ελένη Φουρέιρα, που ήρθε δεύτερη το 2018 για την Κύπρο, και την Chanel, που τερμάτισε τρίτη για την Ισπανία το 2022, όταν εμφανίστηκε με την καφίγιε τυλιγμένη γύρω από τον καρπό του σε ευδιάκριτη θέση.

*Mε στοιχεία από dailymail.co.uk

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024