Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Βρέθηκε ομαδικός τάφος παρουσία δημοσιογράφου του AFP - Νέες καταγγελίες για βασανιστήρια

Live: Βρέθηκε ομαδικός τάφος παρουσία δημοσιογράφου του AFP – Νέες καταγγελίες για βασανιστήρια

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Τον εφιάλτη του διαρκούς εκτοπισμού βιώνουν οι άμαχοι στη Γάζα - Χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει ο παλαιστινιακός θύλακας.

Το Ισραήλ ισοπεδώνει με βομβαρδισμούς την Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, σύμφωνα με αναφορές τοπικών και διεθνών ΜΜΕ.

Οι IDF διεξάγουν νέα χερσαία επιχείρηση, μήνες μετά που είχαν ανακοινώσει ότι «διέλυσαν» τη Χαμάς στη συγκεκριμένη περιοχή, με σκληρές μάχες να διεξάγονται με Παλαιστίνιους μαχητές.

Αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν κατά μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, αφού ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις εντολές εκκένωσης της πόλης που φιλοξενεί περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ, καθώς εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να προχωρήσει σε συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

08:14 Το Ισραήλ ξαναστέλνει στρατό στα βόρεια, ενώ 300.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα στον νότο

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

06:00 Συμφωνία του Τζον Χόπκινς με τους φοιτητές

Φοιτητές που διαδήλωναν υπέρ της Παλαιστίνης στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς διέλυσαν τον καταυλισμό τους αφού η διεύθυνση συμφώνησε να επανεξετάσει τους δεσμούς του σχολείου με το Ισραήλ.

Το Hopkins Justice Collective ανέφερε ότι «η συμφωνία δεν συνιστά σε καμία περίπτωση μια ολοκληρωτική νίκη», αλλά «αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς τη δέσμευση του Johns Hopkins να αποδεσμευτεί από το αποικιοκρατικό κράτος των εποίκων Ισραήλ».

Το πανεπιστήμιο επιβεβαίωσε την κίνηση, λέγοντας ότι θα χρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες διαδικασίες για την αναθεώρηση.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι δεσμεύτηκε «να κλείσει τις έρευνες που σχετίζονται με τη συμπεριφορά των φοιτητών λόγω του καταυλισμού, υπό την προϋπόθεση ότι οι διαδηλωτές συμφωνούν να μην εμπλακούν σε περαιτέρω διακοπές των πανεπιστημιακών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της τελετής αποφοίτησης».

05:30 Μπλίνκεν: Μια επίθεση στη Ράφα δεν θα εξαλείψει τη Χαμάς

Μια ευρείας έκτασης ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε «χάος» και «αναρχία», χωρίς να οδηγήσει στην εξάλειψη της Χαμάς, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, παραδεχόμενος παράλληλα ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα έχει σκοτώσει περισσότερους αμάχους απ’ όσα μέλη της Χαμάς.

Το σχέδιο που εξετάζει επί του παρόντος το Ισραήλ αναφορικά με τη Ράφα «κινδυνεύει να προκαλέσει τεράστια καταστροφή στον άμαχο πληθυσμό χωρίς να επιλυθεί το πρόβλημα», εκτίμησε ο Μπλίνκεν μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

«Θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν χιλιάδες ένοπλα μέλη της Χαμάς» ακόμη και με μια επέμβαση στη Ράφα, σημείωσε.

«Είδαμε τη Χαμάς να επιστρέφει στις περιοχές που απελευθέρωσε το Ισραήλ στον βορρά, ακόμη και στην Χαν Γιουνίς», μια ερειπωμένη πόλη κοντά στη Ράφα, ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

05:00 Επιδρομές στη Δυτική Οχθη και δεκάδες συλλήψεις

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν εκ νέου νυχτερινές επιδρομές σε πόλεις και χωριά στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Μεγάλο ισραηλινό στρατιωτικό κομβόι, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν μια μπουλντόζα, εισέβαλε στην πόλη Azzun, ανατολικά της Qalqilya, και συνέλαβε δεκάδες νεαρούς Παλαιστίνιους.

Ενας νεαρός υπέστη μώλωπες και κατάγματα αφού συνελήφθη κατά τη διάρκεια της επιδρομής, ανέφερε το Wafa.

Ενας ακόμη νεαρός Παλαιστίνιος συνελήφθη κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στο Deir Samet, δυτικά της Χεβρώνας.

Ισραηλινοί στρατιώτες, επίσης, έριξαν δακρυγόνα κατά τη διάρκεια συμπλοκών με Παλαιστίνιους μετά την επιδρομή στο χωριό Ταλ, νοτιοδυτικά της Ναμπλούς, πρόσθεσε το Wafa.

04:30 Σφίγγει την οικονομική θηλιά στους Παλαιστίνιους

Η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) ανακοίνωσε ότι το ισραηλινό υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να παρακρατεί και να μην της καταβάλει ως οφείλει φορολογικά έσοδα και ως αποτέλεσμα μόνο ένα μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων του δημόσιου τομέα της θα καταβληθεί την ερχόμενη εβδομάδα, συνεχίζοντας μια συμπίεση στις μισθοδοσίες που διαρκεί επί μήνες.

Η Παλαιστινιακή Αρχή τόνισε ότι θα καταβάλει αύριο Τρίτη στους παλαιστίνιους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα το 50% του ύψους των μισθών Μαρτίου, αφού το Ισραήλ δεν κατέβαλε μια οφειλόμενη πληρωμή που έληγε τον Απρίλιο.

Το ισραηλινό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι αποφάσισε να παρακρατηθούν φορολογικά έσοδα αυτόν τον μήνα, αλλά αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις (περισσότερα εδώ).

04:00 Γερουσιαστής των ΗΠΑ: Τερματίστε τον πόλεμο στη Γάζα δίνοντας στο Ισραήλ όσες βόμβες χρειάζεται

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ της Νότιας Καρολίνας δήλωσε σε αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ότι οι ΗΠΑ είχαν δίκιο που «τερμάτισαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» ρίχνοντας δύο πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Τώρα, είπε, πρέπει να δοθούν στο Ισραήλ «οι βόμβες που χρειάζονται για να τερματίσουν τον πόλεμο που δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν», κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο NBC News που μοιράζεται ευρέως στο διαδίκτυο. Ο Γκράχαμ είπε: «Νόμιζα ότι ήταν εντάξει» όταν οι ΗΠΑ έριξαν τις πυρηνικές βόμβες στην Ιαπωνία.

«Προς το Ισραήλ, κάντε ό,τι πρέπει να κάνετε για να επιβιώσετε ως εβραϊκό κράτος» είπε, ζητώντας να τελειώσει το Ισραήλ τον πόλεμο με κάθε τρόπο.

Αυτό έρχεται μετά την απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να σταματήσει την αποστολή χιλιάδων από τις μεγαλύτερες βόμβες του αμερικανικού στρατιωτικού οπλοστασίου λόγω επειγουσών ανθρωπιστικών ανησυχιών μετά την έναρξη της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Ράφα στη νότια Γάζα.

03:33 Οι ηγέτες της Χαμάς συναντήθηκαν με τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Ντόχα

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και μια ανώτερη αντιπροσωπεία της οργάνωσης συναντήθηκαν με τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Ιμπραήμ Καλίν στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

Η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν την περασμένη εβδομάδα και οδήγησαν στην επίθεση στη Ράφα, αφού η ομάδα δήλωσε ότι συμφώνησε σε πρόταση κατάπαυσης του πυρός από τους διαμεσολαβητές.

Ο Χανίγια εξήρε τις κινήσεις της Τουρκίας κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στην υπόθεση γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο και της διακοπής του εμπορίου με το Ισραήλ. Φέρεται επίσης να παρέδωσε φακέλους υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων αποδείξεων για βασανιστήρια Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, ορισμένοι από τους οποίους σκοτώθηκαν.

03:12 Συνομιλία Μπλίνκεν – Γκάλαντ, ο Μπλίνκεν  επαναβεβαιώνει την αντίθεση των ΗΠΑ στην χερσαία επιχείρηση στη Ράφα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε τη Δευτέρα με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για την κατάσταση στη Γάζα και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων.

Ο Μπλίνκεν επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ και την αντίθεσή τους σε μια μεγάλη στρατιωτική χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη προστασίας των αμάχων και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα. Προέτρεψε επίσης τον Γκάλαντ να διασφαλίσει ότι η βοήθεια θα μπορεί να εισέλθει και να διανεμηθεί στη Γάζα.

02:35 Η Χεζμπολάχ εισάγει τον βαρύ πύραυλο «Jihad Mughniyeh» στη μάχη με το Ισραήλ

Σε μια σημαντική κίνηση τακτικής, η Αντίσταση χρησιμοποίησε βίντεο που αναρτήθηκαν από ισραηλινούς εποίκους για να εντοπίσει και να στοχεύσει τις πρόσφατα αναπτυχθείσες ή επανατοποθετημένες πλατφόρμες Iron Dome από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.

Η Χεζμπολάχ σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των επιθέσεών της σημαδεύει ραντάρ, κάμερες και άλλες συσκευές παρακολούθησης και κατά δεύτερον πλατφόρμες του Iron Dome. Ο σκοπός της στρατηγικής είναι να μην αναχαιτίζονται οι επιθέσεις της με επιτυχία.

02:10 To Ισραήλ χρησιμοποίησε παιδιά ως «ανθρώπινες ασπίδες»

Μια ομάδα δικαιωμάτων με έδρα τη Γενεύη δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τρία παλαιστινιακά παιδιά ως «ανθρώπινες ασπίδες» κατά τη διάρκεια της επιδρομής τους στον προσφυγικό καταυλισμό Τουλκάρμ στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη στις 5 και 6 Μαΐου.

Η οργάνωση Defense for Children International κατέγραψε μαρτυρίες τριών παιδιών που περιέγραψαν παρόμοιες συνθήκες και επιθέσεις ενώ χρησίμευαν ως «ανθρώπινες ασπίδες» από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η ανακοίνωση εξηγεί ότι «οι στρατιώτες τα ανάγκαζαν να περπατούν μπροστά τους στα κτίρια και τα σοκάκια του καταυλισμού, έκαναν έρευνες σε σπίτια και απαιτούσαν από τους κατοίκους να εκκενώσουν το χώρο. Σε δύο περιπτώσεις, οι στρατιώτες έβαλαν τις καραμπίνες τους στους ώμους δύο παιδιών και έριξαν πυροβολισμούς».

01:45 Οι κρατούμενοι στη Γάζα υφίστανται «βάρβαρη μεταχείριση, συστηματικά βασανιστήρια» από τις ισραηλινές δυνάμεις λέει ομάδα δικαιωμάτων του Ισραήλ

Η ομάδα για τα δικαιώματα των κρατουμένων Addameer (σ.σ. Με μέλη Άραβες και Ισραηλινούς) ζητά τη διεξαγωγή έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για τα εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων κρατουμένων και προτρέπει σε διεθνή δράση για την απόδοση ευθυνών.

Σε έκθεσή της, η Addameer περιγράφει σοβαρές παραβιάσεις σε βάρος κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων συστηματικών βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια ανακρίσεων και επιθέσεων, σε φυλακές όπως η Ofer, η Naqab (Negev) και άλλες.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες, είπε η ομάδα, χρησιμοποιούν σκύλους για να επιτίθενται σε κρατούμενους. Πολλοί είναι αλυσοδεμένοι με ατσάλινες χειροπέδες, που οδηγούν σε ακρωτηριασμούς άκρων, και όλοι υπόκεινται σε «μια σκόπιμη πολιτική λιμοκτονίας», πρόσθεσε.

Οι κρατούμενοι δεν επιτρέπεται να αλλάζουν τα ρούχα τους ή να κόβουν τα μαλλιά, τα γένια ή τα νύχια τους. Τα ντους είναι ελάχιστα και σπάνια. «Παραπονέθηκαν για τις άσχημες οσμές που αναδύονται από τα ρούχα τους, λέγοντας ότι αισθάνονται σαν να ζουν σε «μαντρί για ζώα»», δήλωσε η Addameer.

Η ομάδα δήλωσε ότι υπάρχει «εύλογη βάση για να ισχυριστεί κανείς ότι οι κατοχικές δυνάμεις διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίον κρατουμένων από τη Λωρίδα της Γάζας» και κάλεσε τον εισαγγελέα του ΔΠΔ να διεξάγει έρευνα και να λάβει μέτρα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

01:24 Αξιωματούχοι του Κατάρ συναντώνται με Αμερικανούς νομοθέτες

Αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους του Κατάρ στη Ντόχα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Το υπουργείο ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν «τις τελευταίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ιδίως τις κοινές προσπάθειες διαμεσολάβησης για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Majed al-Ansari ηγήθηκε της ομάδας του Κατάρ.

Επιπλέον, το Amiri Diwan ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπεία μελών του αμερικανικού Κογκρέσου συναντήθηκε με τον εμίρη, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία αποτελούνταν από ένα μείγμα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών και περιελάμβανε τους αντιπροσώπους Salud Carbajal, Dave Joyce, Ami Bera, Derek Kilmer, Juan Vargas και Lance Gooden.

00:59 Νέος ομαδικός τάφος σε νοσοκομείο, αυτή τη φορά στο Νάσερ, αποκαλύφθηκε παρουσία δημοσιογράφου του AFP

Η πολιτική άμυνα της Γάζας δήλωσε την Κυριακή ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ανακάλυψαν τουλάχιστον 50 πτώματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν και θάφτηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις σε νοσοκομείο στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς. Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι ελέγχει τις αναφορές. Σε δήλωσή της στο AFP, η υπηρεσία πολιτικής άμυνας ανέφερε ότι τα λείψανα ανακαλύφθηκαν στην αυλή του ιατρικού συγκροτήματος Nasser Medical Complex.

«Μέσα στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ υπάρχουν ομαδικοί τάφοι σκαμμένοι από την ισραηλινή κατοχή … σοκαριστήκαμε από την παρουσία των σωμάτων 50 μαρτύρων σε έναν από τους λάκκους χθες», δήλωσε στο AFP ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας.

«Συνεχίζουμε σήμερα την επιχείρηση έρευνας και περιμένουμε να εκταφούν όλοι οι τάφοι για να δώσουμε τον τελικό αριθμό των μαρτύρων». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι από τους νεκρούς είχαν βασανιστεί. «Σε ορισμένα σώματα δεν υπήρχαν ρούχα, κάτι που σίγουρα δείχνει ότι (τα θύματα) αντιμετώπισαν βασανιστήρια και κακοποίηση», δήλωσε ο Μπασάλ. Έντονες μάχες μαίνονταν στα μέσα Φεβρουαρίου στην περιοχή του νοσοκομείου και ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα το περικύκλωσαν στις 26 Μαρτίου.

Ο δημοσιογράφος του AFP ανέφερε πως κάποια από τα σώματα παραλήφθηκαν την ίδια μέρα από συγγενείς των θυμάτων.

00:43 Το Ισραήλ σκότωσε πολιτικό στέλεχος του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP)

Το Ισραήλ σκοτώνει τον Talal Abu Tharifa, μέλος του πολιτικού γραφείου του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP), σε πλήγμα στο σπίτι του στη συνοικία Sabra στα νότια της πόλης της Γάζας.

00:26 Μεγάλη νίκη για το κίνημα BDS: Το πλουσιότερο κολέγιο του Κέιμπριτζ θα αποεπενδύσει από εταιρείες όπλων

Το Middle East Eye αποκάλυψε τον Φεβρουάριο ότι το Trinity College Cambridge είχε επενδύσεις στην Elbit Systems, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή όπλων του Ισραήλ. Το Trinity College Cambridge, το πλουσιότερο κολέγιο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, αποφάσισε να αποεπενδύσει από όλες τις εταιρείες όπλων, όπως αποκαλύπτει το Middle East Eye.

Αποκαλύφθηκε ότι το Trinity είχε επενδύσει 78.089 δολάρια στη μεγαλύτερη εταιρεία όπλων του Ισραήλ, την Elbit Systems, η οποία παράγει το 85% των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και του χερσαίου εξοπλισμού που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός.

Το MEE ανέφερε επίσης ότι το κολέγιο είχε επενδύσει εκατομμύρια δολάρια σε άλλες εταιρείες που εξοπλίζουν, υποστηρίζουν και επωφελούνται από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Σε απάντηση σε αυτή την έκθεση, στις 28 Φεβρουαρίου το Διεθνές Κέντρο Δικαιοσύνης για τους Παλαιστίνιους (ICJP), μια ομάδα δικαιωμάτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέδωσε νομική ειδοποίηση προς το Trinity College προειδοποιώντας ότι οι επενδύσεις του θα μπορούσαν να το καταστήσουν δυνητικά συνένοχο σε ισραηλινά εγκλήματα πολέμου.

«Ατομικά ποινικά υπεύθυνοι»

Το ICJP ανέφερε στη νομική του ειδοποίηση ότι «οι αξιωματούχοι, οι διευθυντές και οι μέτοχοι του κολεγίου μπορεί να είναι ατομικά ποινικά υπεύθυνοι εάν διατηρούν τις επενδύσεις τους σε εταιρείες όπλων που είναι δυνητικά συνένοχοι σε ισραηλινά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Το MEE αποκάλυψε τον Φεβρουάριο ότι το κολέγιο είχε επίσης επενδύσεις αξίας περίπου 3,2 εκατ. δολαρίων στην Caterpillar, μια αμερικανική εταιρεία βαρέος εξοπλισμού που αποτελεί εδώ και καιρό στόχο εκστρατειών μποϊκοτάζ για την πώληση μπουλντόζας στον ισραηλινό στρατό, και σε πολλές άλλες εταιρείες που εμπλέκονται στον πόλεμο του Ισραήλ – συμπεριλαμβανομένων των General Electric, Toyota Corporation, Rolls-Royce, Barclays Bank και L3Harris Industries.

Η Trinity δεν έχει δεσμευτεί για την αποεπένδυση από όλες αυτές τις εταιρείες.

00:01 Περισσότερα για το αίτημα της Αιγύπτου να δηλώσει παράσταση και συμμετοχή στον φάκελο της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ

Η Αίγυπτος θα συμμετάσχει μαζί με την Τουρκία και την Κολομβία στο επίσημο αίτημα να συμμετάσχει στην υπόθεση κατά του Ισραήλ. Αυτόν τον μήνα, η Τουρκία δήλωσε ότι θα επιδιώξει να συμμετάσχει στην υπόθεση, αφού η νοτιοαμερικανική χώρα ζήτησε από το ΔΔΔ τον περασμένο μήνα να της επιτρέψει να συμμετάσχει για να διασφαλίσει «την ασφάλεια και, πράγματι, την ίδια την ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού».

Η Αίγυπτος δήλωσε ότι καλεί το Ισραήλ «να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του ως κατοχική δύναμη και να εφαρμόσει τα προσωρινά μέτρα που εκδόθηκαν από το ΔΔΔ, τα οποία απαιτούν τη διασφάλιση της πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια και την αρωγή κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας». Απαιτεί επίσης από τις ισραηλινές δυνάμεις να μην διαπράξουν καμία παραβίαση κατά του παλαιστινιακού λαού.

23:53 Ισραηλινοί καταστρέφουν και παίρνουν την ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τον άμαχο πληθυσμό της Παλαιστίνης

«Θα το πάρω αυτό στο σπίτι μου», σχολίασε γελώντας φερόμενος Ισραηλινός έποικος που συμμετείχε σε επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας που κατευθύνονταν προς τη Γάζα, λεηλατώντας τα τρόφιμα που προορίζονταν για τους πεινασμένους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

23:48 Νοσηλευτής πατέρας στη Τζαμπάλια, βρίσκει τα δύο του παιδιά νεκρά στο νοσοκομείο

Σε μια πολύ τραγική περίπτωση καταγράφηκε η στιγμή που ένας πατέρας αναγνωρίζει τα δύο του παιδιά, νεκρά στο νοσοκομείο. Η Τζαμπάλια καίγεται σε πολλά σημεία, οι εκρήξεις και οι επιθέσεις δεν έχουν σταματημό. Σήμερα οι επιθέσεις στη Τζαμπάλια είναι σε χειρότερη κατάσταση από ότι στην Ράφα ή σε άλλες περιοχές που διεξάγονται επιχειρήσεις. Αναμένεται να αυξηθούν απώλειες αμάχων στην Παλαιστίνη το τρέχον 24ωρο.

23:40 Η Αίγυπτος δήλωσε πρόθεση να προσχωρήσει επίσημα στον φάκελο της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο

Η Αίγυπτος δηλώνει ότι θα προσχωρήσει επίσημα στην υπόθεση που έχει καταθέσει η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ΔΔΔ), η οποία κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβίασε τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία στον πόλεμο στη Γάζα.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Κυριακή ότι το Κάιρο προτίθεται να συμμετάσχει στην υπόθεση λόγω της κλιμάκωσης της ισραηλινής επιθετικότητας κατά των παλαιστινίων αμάχων, μετέδωσε το Al Jazeera.

«Η υποβολή έρχεται υπό το φως της επιδεινούμενης σοβαρότητας και έκτασης των ισραηλινών επιθέσεων κατά των παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και της συνεχιζόμενης διάπραξης συστηματικών πρακτικών κατά του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων στοχεύσεων κατά αμάχων και της καταστροφής των υποδομών στη Λωρίδα, και της ώθησης των Παλαιστινίων σε φυγή», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η Νότια Αφρική άσκησε την προσφυγή της κατά του Ισραήλ τον Ιανουάριο, κατηγορώντας τη χώρα ότι διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Ο απολογισμός των νεκρών από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος άρχισε τον Οκτώβριο, έχει ξεπεράσει τους 35.000 και οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεση μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 1.139 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Al Jazeera που βασίζεται σε ισραηλινά στατιστικά στοιχεία.

23:30 Ερντογάν εναντίον ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις και την ανανεωμένη επίθεση στη Γάζα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν κάνουν αρκετά για να πιέσουν το Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αφού η Χαμάς δήλωσε ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει από μια πρόταση που έχει ήδη απορρίψει η Ιερουσαλήμ.

Μιλώντας σε μουσουλμάνους ακαδημαϊκούς στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν λέει ότι η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός από το Κατάρ και την Αίγυπτο σε ένα «βήμα προς την κατεύθυνση μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός» και κατηγορεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι δεν επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου.

«Η απάντηση της κυβέρνησης Νετανιάχου ήταν να επιτεθεί στους αθώους ανθρώπους στη Ράφα. Έχει γίνει σαφές ποιος τάσσεται υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου και ποιος θέλει τη συνέχιση των συγκρούσεων και περισσότερη αιματοχυσία», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Και είδε ο Νετανιάχου κάποια σοβαρή αντίδραση για την κακομαθημένη συμπεριφορά του; Όχι. Ούτε η Ευρώπη ούτε η Αμερική έδειξαν μια αντίδραση που θα ανάγκαζε το Ισραήλ σε κατάπαυση του πυρός» είπε στα πιο σημαντικά σημεία της τοποθέτησής του.

23:03 Απολογισμός χτυπημάτων της Χαμάς κατά ισραηλινών δυνάμεων στην ανατολική Τζαμπάλια

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε στο κανάλι της στο Telegram ότι από σήμερα το πρωί μαχητές της έχουν:

Επιτέθηκαν σε εννέα άρματα μάχης Merkava και τεθωρακισμένα οχήματα. Ανατίναξαν ένα παγιδευμένο σπίτι με Ισραηλινούς στρατιώτες μέσα σε αυτό. Στόχευσαν μια ομάδα ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ μέσα σε ένα σπίτι με βλήματα TBG. Επιτέθηκαν σε άρμα μάχης με μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) που έφερε Al Yassin 105. Βομβάρδισε τις πόλεις Aσκελόν και Σντερότ στο νότιο Ισραήλ και έριξαν όλμους πυροβολικού σε ομάδες στρατιωτών και στρατιωτικά οχήματα.

22:40 Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ ισχυρίζονται ότι χτύπησαν ισραηλινές δυνάμεις στη βόρεια Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δηλώνει ότι χτύπησε ομάδα ισραηλινών στρατιωτών και οχημάτων στην περιοχή al-Mabhouh ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού Jabalia με βλήματα όλμου βαρέως διαμετρήματος. Ανάμεσά τους τεθωρακισμένα Merkava τα οποία τυλίχθηκαν στις φλόγες με την χρήση Al Yassin 105.

Επιπλέον, η ομάδα δήλωσε ότι βομβάρδισε ισραηλινές δυνάμεις σε ένα σπίτι στην ανατολική Jabalia, προκαλώντας θύματα.

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Daniel Hagari δήλωσε ότι εκτός από την Jabalia και τη συνοικία Zeitoun της πόλης της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν επίσης στην Beit Lahiya και την Beit Hanoon.

22:13 Ο γγ της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ Ziyad Nakhaleh μίλησε σε συνάντηση παλαιστινιακών παρατάξεων στη Συρία

Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ ανέφερε όταν πήρε τον λόγο ότι «Αν δεν πολεμήσουμε τον εχθρό, θα παραμείνουμε υπό κατοχή. Ο πόλεμος στη Γάζα είναι μια ευκαιρία για όλους τους μαχητές να αντιμετωπίσουν τον σιωνιστικό άξονα. Η Γάζα είναι μια δοκιμασία για όλους μας και για το λαό μας που υποφέρει από την κατοχή και τον εκτοπισμό. Ο λαός μας πολεμά στη Γάζα όπως δεν έχει πολεμήσει ποτέ πριν, και ο εχθρός αντιμετωπίζει αντίσταση που δεν έχει συναντήσει ποτέ πριν».

Συνέχισε με το κάλεσμα προς εθελοντές λέγοντας πως «Η επιλογή της αντίστασης είναι η καλύτερη παρά τις θυσίες και τις αγνές ψυχές που προσφέρει ο λαός μας. Ο παλαιστινιακός λαός μας και η αντίστασή του πολεμούν στη Γάζα σε μια μάχη που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Θα πολεμήσουμε και θα πολεμήσουμε μέχρι τη νίκη και προσεύχομαι στον Θεό να ενισχύσει τις καρδιές του λαού μας».

21:48 Το Ισραήλ δεν διαθέτει «αξιόπιστο σχέδιο» για την προστασία των πολιτών της Ράφα λέει ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υπερασπίστηκε την απόφαση να αναστείλει την παράδοση στο Ισραήλ 3.500 βομβών λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη νότια πόλη Ράφα, λέγοντας ότι «το Ισραήλ δεν διαθέτει αξιόπιστο σχέδιογια την προστασία 1,4 εκατομμυρίου αμάχων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί».

Μιλώντας στο ABC News, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραμένει αποφασισμένος να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί και ότι η αποστολή βομβών 2.000 λιβρών (900kg) και 500 λιβρών (225kg) ήταν το μόνο αμερικανικό πακέτο όπλων που παρακρατήθηκε.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, είπε, αν το Ισραήλ εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα, μια κίνηση που το Ισραήλ λέει ότι επίκειται.

Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στο Ισραήλ ότι αν ξεκινήσει αυτή τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, τότε υπάρχουν ορισμένα συστήματα που δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε και να προμηθεύσουμε για την επιχείρηση αυτή, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Έχουμε πραγματικές ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται», συνέχισε. Το Ισραήλ πρέπει »να έχει ένα σαφές, αξιόπιστο σχέδιο για την προστασία των αμάχων, το οποίο δεν έχουμε δει».

«Είδαμε τη Χαμάς να επιστρέφει στις περιοχές που απελευθέρωσε το Ισραήλ στο βορρά, ακόμη και στην Χαν Γιουνίς» είπε ο Άντονι Μπλίνκεν για να συμπληρώσει πως «Μιλήσαμε μαζί τους για να βρούμε ένα πολύ καλύτερο τρόπο για να επιτύχουμε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα».

21:36 Πλήρης διακοπή του ίντερνετ και των τηλεπικοινωνιών στη νότια Γάζα – Φόβος για μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στη Ράφα

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα αναφέρουν πλήρη διακοπή της επικοινωνίας και του διαδικτύου στις νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Ράφα.

21:23 Δεν έχει αλλάξει τίποτα στις σχέσεις μας αναφέρει ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Τζακ Λιου

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Τζακ Λιου υποστηρίζει σύμφωνα με τους Times of Israel ότι «τα θεμέλια στη σχέση (μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ) δεν έχουν αλλάξει- παρά την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα να καθυστερήσει την αποστολή βομβών υψηλού φορτίου στο Ισραήλ και τη συνεκδοχική δήλωση του προέδρου ότι δεν θα προμηθεύσει επιθετικά όπλα στο Ισραήλ για μια μεγάλη επίθεση των IDF που θα επηρεάσει πληθυσμιακά κέντρα στη νότια Γάζα στη Ράφα.

Σημειώνοντας ότι η στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσινγκτον προς την Ιερουσαλήμ έχει αυξηθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο Λου τονίζει σε συνέντευξή του στο Κανάλι 12 ότι μόνο «ένα φορτίο πυρομαχικών» έχει συγκρατηθεί και ότι «όλα τα άλλα συνεχίζουν να ρέουν».

21:03 Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει φονικές μάχες, αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι διέταξε τα μαχητικά του αεροσκάφη να πλήξουν δεκάδες στόχους που χρησιμοποιούν ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα για να υποστηρίξει την τελευταία χερσαία εισβολή του στην περιοχή εν μέσω «της επανεμφάνισης της Χαμάς».

Στην ανατολική Ράφα, όπου προελαύνουν ισραηλινά χερσαία στρατεύματα, ο στρατός δήλωσε ότι η ταξιαρχία του Γκιβάτι εντόπισε και κατέστρεψε μια σειρά από σήραγγες και εκτοξευτές ρουκετών. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε επίσης ότι σκότωσε έναν αριθμό Παλαιστίνιων μαχητών στην περιοχή.

Στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας, στα βόρεια της Λωρίδας, ανέφερε μάχη από κοντά κατά την οποία σκοτώθηκαν Παλαιστίνιοι μαχητές και βρέθηκαν όπλα.

Τα εντεινόμενα ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα έχουν σκοτώσει δεκάδες Παλαιστίνιους αμάχους την τελευταία ημέρα, όπως μεταφέρει το Al Jazeera.

20:40 Το Ισραήλ ευχαριστεί τον Όρμπαν και τον Μίλεϊ που «στάθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας» κατά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ

Η ισραηλινή κυβέρνηση εξέφρασε την εκτίμησή της προς τη μειοψηφία των εννιά κρατών μελών του ΟΗΕ που ψήφισαν κατά της παροχής περισσότερων προνομίων στην Παλαιστίνη ως κράτος μέλος κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ κατονόμασε μια σειρά από δεξιούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, ο Χαβιέρ Μιλέι της Αργεντινής και ο πρωθυπουργός της Τσεχικής Δημοκρατίας Πετρ Φιάλα, επειδή «στάθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας» και ψήφισαν κατά του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που υποστηρίχθηκε από 143 χώρες.

20:15 Ισραηλινό μέσο υποστηρίζει πως η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ή η διαταγή κατάπαυσης του πυρός μπορεί να εκδοθεί ανά πάσα στιγμή

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξετάζει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για ανώτατους Ισραηλινούς αξιωματούχους, όπως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός πολέμου Γιοάβ Γκαλάντ και ο αρχηγός του επιτελείου Χέρζι Χαλέβι.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το ένταλμα σύλληψης καθώς και για μια νέα εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) για κατάπαυση του πυρός, η οποία θα επηρεάσει το σχέδιό τους για ολομέτωπη επίθεση της πόλης Ράφα, στη νότια Γάζα. Το βραδινό δελτίο ειδήσεων του ισραηλινού δημόσιου σταθμού KAN 11 μετέδωσε: «Η εκτίμηση στο Ισραήλ είναι ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα διατάξει κατάπαυση του πυρός για την επιχείρηση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων στη Ράφα και ως εκ τούτου οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αγωνίζονται για να αποτρέψουν την κίνηση αυτή».

Το Kann υποστήριξε πως η έκδοση διαταγής αποτράπηκε από παρέμβαση των ΗΠΑ «Περίπου οι μισοί από τους δικαστές εξέταζαν το ενδεχόμενο να εκδώσουν τη διαταγή (κατάπαυσης του πυρός) ακόμη και πριν από την επιχείρηση στη Ράφα, αλλά δεν είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ», πρόσθεσε το ισραηλινό μέσο.

Πρόσθετες διαταγές

Η Νότια Αφρική ζήτησε την Παρασκευή από το ΔΔΔ να εκδώσει πρόσθετες διαταγές κατά του καθεστώτος, επειδή τα μέτρα που έχει ήδη λάβει το δικαστήριο δεν αντιμετωπίζουν τις συνθήκες στη Γάζα. Η αφρικανική χώρα προειδοποίησε ότι η επιχείρηση του Ισραήλ κατά της πόλης Ράφα αποτελεί ακραίο κίνδυνο για τις ανθρωπιστικές προμήθειες και τις βασικές υπηρεσίες στη Γάζα, για την επιβίωση του παλαιστινιακού ιατρικού συστήματος και για την ίδια την επιβίωση των Παλαιστινίων.

Η υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του ισραηλινού καθεστώτος τέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στις 29 Δεκεμβρίου 2023, σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Χαρακτηριστικό είναι πως γερουσιαστές των ΗΠΑ ζητούν επίσημα από τον Μπάιντεν να παρέμβει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Δικαιοσύνης πιέζοντας τον εισαγγελέα Καρίμ Αχμάντ Xαν, ενώ ζήτησαν και είχαν συνάντηση με το γραφείο του, όπως δικαιούνται.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

20:06 Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επίθεση υποστηρικτών υπέρ του Ισραήλ, σε φοιτητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με την ανοχή της αστυνομίας

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα από την εγκληματική απάθεια της αστυνομίας του Λος Άντζελες (U.C.L.A.), κατά την επίθεση που δέχτηκαν φοιτητές που διαδήλωναν υπέρ των Παλαιστινίων, από φιλοϊσραηλινούς αντιδιαδηλωτές.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της 30ης Απριλίου, όταν ομάδα αντιδιαδηλωτών είχε συγκεντρωθεί στον καταυλισμό που είχαν στήσει φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές, έξω από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Καθώς αυξάνονταν οι προσδοκίες ότι η αστυνομία θα άρχιζε να διαλύει τον καταυλισμό, οι αντιδιαδηλωτές άρχισαν να επιτίθενται στον καταυλισμό προκαλώντας τον τρόμο στους φοιτητές.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την επίθεση όμως, αξιωματούχοι του πανεπιστημίου δεν έχουν ακόμη εξηγήσει γιατί οι αξιωματικοί ασφαλείας έμειναν άπραγοι για ώρες ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επίθεση, ούτε συνέλαβαν κανέναν από τους δράστες που κρατούσαν μεταλλικές ράβδους, μπουκάλια νερού και κροτίδες σε ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα βίας στις διαδηλώσεις στο κολέγιο που συγκλόνισαν τη χώρα.

Περισσότερα εδώ.

19:42 To Ισραήλ «ανοίγει» το πέρασμα Ερέζ το οποίο όμως συχνά μπλοκάρεται από εποίκους

Ο ισραηλινός στρατός και η υπηρεσία COGAT του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι άνοιξε ένα νέο πέρασμα με τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Το λεγόμενο δυτικό πέρασμα Erez βρίσκεται στην περιοχή Zikim, στην ακτή.

Η διάβαση κατασκευάστηκε από τη μηχανική υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας, την αρχή διέλευσης του Υπουργείου και τις μηχανικές μονάδες των IDF.

Οι IDF λένε ότι το πέρασμα άνοιξε «στο πλαίσιο της προσπάθειας να αυξηθούν οι διαδρομές βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας και ειδικότερα προς τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».

Αναφέρει ότι δεκάδες φορτηγά που μετέφεραν αλεύρι από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα παραδόθηκαν από το λιμάνι του Ασντόντ στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του νέου περάσματος, αφού «υποβλήθηκαν σε ελέγχους ασφαλείας».

Η αλήθεια είναι πως το Ερέζ ήταν ανοιχτό, όμως το μπλόκαραν συχνά-πυκνά συμμορίες ακροδεξιών εποίκων, ώστε να μην φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα.

To Ερέζ είναι το πέρασμα στο οποίο οι συμμορίες εποίκων έκλεβαν ή κατέστρεφαν την ανθρωπιστική βοήθεια (σ.σ. Καταγεγραμμένο από το Reuters φωτογραφικά, ενώ υπάρχουν και βίντεο) μπροστά στα μάτια του στρατού προκαλώντας αντιδράσεις από πλευράς ΗΠΑ.

19:32 Δωρητές δεσμεύονται για περισσότερα από 2 δισ. δολάρια για τη Γάζα σε διάσκεψη στο Κουβέιτ

Μια διάσκεψη διεθνών δωρητών στο Κουβέιτ υποσχέθηκε βοήθεια ύψους άνω των 2 δισ. δολαρίων για τη Γάζα.

Η διάσκεψη, που διοργανώθηκε από τον Διεθνή Ισλαμικό Φιλανθρωπικό Οργανισμό (IICO) και την υπηρεσία συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ OCHA, ανακοίνωσε ότι τα κεφάλαια θα διανεμηθούν σε διάστημα δύο ετών, με δυνατότητα παράτασης, σε μια προσπάθεια να υποστηριχθούν ανθρωπιστικές παρεμβάσεις που σώζουν ζωές στην πολιορκημένη περιοχή.

19:15 Θύματα αγνώριστα λόγω τραυματικών κακώσεων: Εθελοντής χειρουργός

Ο Mohammed Tahir, ορθοπεδικός χειρουργός από το Λονδίνο που εργάζεται εθελοντικά στη Γάζα με τη φιλανθρωπική οργάνωση FAJR Scientific, λέει στο Al Jazeera ότι είναι αρκετά φρικτό να βλέπεις μερικά από τα τραυματισμένα θύματα που φτάνουν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας στη Ράφα.

«Υπάρχουν μερικά πραγματικά φρικτά τραύματα όπου οι άνθρωποι έρχονται και δεν αναγνωρίζονται πλέον ως άνθρωποι- είναι απλά κομμάτια σάρκας που προφανώς έχουν πεθάνει», δήλωσε.

«Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για τα παιδιά. Είναι φρικτό να το βλέπεις από πρώτο χέρι. Είχα δει αυτό το επίπεδο τραύματος μόνο σε φωτογραφίες- το να το βλέπεις με σάρκα και οστά είναι αρκετά φρικτό. Έχω δει γυναίκες και παιδιά καθώς και άνδρες να κόβονται όλοι, χωρίς να υπάρχει προτίμηση για το ένα ή το άλλο δημογραφικό στοιχείο. Πολλά θύματα είναι νεκρά κατά την άφιξη και πηγαίνουν αμέσως στο νεκροτομείο. Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να απομακρύνουν πολλούς από τους τραυματίες. Τα χτυπήματα συμβαίνουν συχνά τη νύχτα, όταν οι άνθρωποι είναι κυριευμένοι από φόβο και κανείς δεν μπορεί να τους πλησιάσει».

Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο να «προσπαθήσει να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση».

19:05 Ενα μικρό παιδί περνάει το πιο συνταρακτικό μήνυμα για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας πιτσιρικάς από τη Ναμπλούς μίλησε για την καθημερινότητα και την ζωή στον προσφυγικό καταυλισμό της Μπαλάτα.

«Κάθε μέρα υπάρχουν συγκρούσεις, κάθε φορά που εισβάλλουν, κάθε εβδομάδα υπάρχουν ειδικές δυνάμεις των IOF (σ.σ. οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις-IDF ως IOF που μεταφράζεται ως Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής), αλλά εμείς θα παραμείνουμε σταθεροί, ό,τι κι αν κάνουν και ό,τι κι αν πρόκειται να κάνουν, μπορούν να σκοτώσουν μια γενιά, αλλά μια άλλη γενιά θα τους αντικαταστήσει, σκοτώνουν μάρτυρες και μια άλλη γενιά θα σηκωθεί για να τους αντικαταστήσει. Μπορούν να βομβαρδίζουν, να κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά εμείς θα παραμείνουμε ακλόνητοι και θα νικήσουμε.

Στέλνω ένα μήνυμα στον αραβικό κόσμο που επέτρεψε στη Γάζα να πεθάνει και να σκοτωθεί με αυτόν τον τρόπο, την ώρα που εσείς στέκεστε εκεί και τους παρακολουθείτε μόνο και μόνο για χάρη του χρήματος. Οι αραβικές κυβερνήσεις στέκονται άπραγες μόνο και μόνο για τα χρήματα.

Αύριο, τα χρήματα δεν θα σας φτάσουν. Καλύτερα να σταθείτε στο πλευρό της Γάζας παρά στο πλευρό των χρημάτων. Αύριο την ημέρα της κρίσης θα κριθείτε για όλα όσα κάνατε στη Γάζα».

Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν φταίει το παιδί που γνωρίζει πως πάντα θα υπάρχουν μάρτυρες, να παίρνουν την θέση όσων σκοτώνονται.

18:45 Η Παλαιστίνη ζητά από τις αραβικές χώρες «οικονομικό δίχτυ ασφαλείας»

Ο υπουργός Οικονομίας της Παλαιστινιακής Αρχής, Mohammad Alamour, κάλεσε το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου να ενεργοποιήσει ένα μηνιαίο ταμείο που δημιουργήθηκε για την αρχή το 2019 «για να υποστηρίξει τη σταθερότητα του λαού μας υπό το πρίσμα του γενοκτονικού πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ από πέρυσι. Οκτώβριος».

Ο Αλαμούρ έκανε τα σχόλιά του στη Μανάμα στο περιθώριο των προπαρασκευαστικών συνεδριάσεων του συμβουλίου ενόψει της 33ης Αραβικής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Μπαχρέιν.

Κάλεσε επίσης τα κράτη και τους οργανισμούς να «έρθουν για να σώσουν τον λαό μας και να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό μας σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες», ανέφερε μια ανάγνωση του υπουργείου.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος υποσχέθηκε για πρώτη φορά το μηνιαίο δίχτυ ασφαλείας τον Απρίλιο του 2019, αφού το Ισραήλ διέκοψε τη χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το Ισραήλ, το οποίο ελέγχει όλα τα σύνορα, εισπράττει φόρους επί των εισαγωγών για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής, τους οποίους στη συνέχεια μεταφέρει. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει κρατήσει εκατομμύρια δολάρια και σβήνει τα τελευταία χρόνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πληρωμές που κάνει η Παλαιστινιακή Αρχή στους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

18:15 Δεξαμενή νερού υπέστη σοβαρές ζημιές στη Γάζα

Ο δήμος της Γάζας λέει ότι η δεξαμενή νερού στη συνοικία Ταλ αλ-Χάουα της πόλης της Γάζας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Περίπου 40 πηγάδια έχουν υποστεί ζημιές σε ισραηλινές επιθέσεις καθώς και 42.000 γραμμικά μέτρα αγωγών ύδρευσης, ανέφερε.

17:50 Πάνω από 300.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα

Η κύρια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που βοηθά τους Παλαιστίνιους στη Γάζα είπε νωρίς την Κυριακή ότι περίπου 300.000 άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή την περασμένη εβδομάδα από τη Ράφα, την πόλη στο νοτιότερο άκρο του θύλακα όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι κάτοικοι της Γάζας είχαν αναζητήσει καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αλλού τις τελευταίες επτά μήνες.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, γνωστή ως UNRWA, έκανε την ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγες ώρες αφότου η ισραηλινή κυβέρνηση εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης στη Ράφα και αλλού στη Γάζα, εντείνοντας τους φόβους ότι ο ισραηλινός στρατός ετοιμαζόταν να εισβάλει στην πόλη παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις.

17:30 Κάμερον: Η απαγόρευση των εξαγωγών όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ θα ενίσχυε τη Χαμάς

Η διακοπή των βρετανικών πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ εάν εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας θα ενίσχυε τη Χαμάς, υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον.

Το Ισραήλ διέταξε τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν περισσότερο από τη νότια πόλη το Σάββατο, σε ένδειξη ότι συνεχίζει τα σχέδιά του για πλήρη εισβολή.

Ο Κάμερον είπε ότι δεν υποστήριξε μια επιχείρηση στη Ράφα ελλείψει σχεδίου προστασίας εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων που βρίσκονται καταφύγιο στη νότια πόλη στα αιγυπτιακά σύνορα.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε «εντελώς διαφορετική θέση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την παροχή όπλων στο Ισραήλ, είπε, σημειώνοντας ότι λιγότερο από το 1 τοις εκατό των όπλων του Ισραήλ προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και ελέγχονται από ένα αυστηρό σύστημα αδειοδότησης.

17:05 Διαδηλώσεις στο Σίδνεϊ για την Παλαιστίνη

Εκατοντάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στους δρόμους του Σίδνεϊ της Αυστραλίας διαμαρτυρόμενοι κατά της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές πήγαν στον καταυλισμό που είχαν στήσει φοιτητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές φοιτητές.

16:45 Δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στο Τελ Αβίβ ως ύποπτοι ότι εργάζονταν για το Al Jazeera

Δημοσιογράφοι του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al-Araby Al-Jadeed με έδρα το Λονδίνο συνελήφθησαν χθες το βράδυ από τις ισραηλινές αρχές κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που ζητούσαν συμφωνία για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων χθες το βράδυ, αναφέρουν οι Times of Israel.

Επικαλούμενη αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η TOI είπε ότι οι δημοσιογράφοι κρατήθηκαν με την υποψία ότι μπορεί να εργάζονται για το Al Jazeera, το οποίο πρόσφατα απαγορεύτηκε στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός φωτορεπόρτερ Oren Ziv μοιράστηκε βίντεο και φωτογραφίες στο X, που έδειχναν τους δημοσιογράφους από την κατάρτιστη εκπομπή να ανακρίνονται αφού οι αρχές φέρεται να είδαν ζωντανά πλάνα από τις διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ να μεταδίδονται στο Al Jazeera.

16:25 Η Αίγυπτος θα συμμετάσχει στην αγωγή του ICJ κατά του Ισραήλ για γενοκτονία

Η Αίγυπτος λέει ότι θα συμμετάσχει επίσημα στη αγωγή που κατέθεσε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, το οποίο κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση των υποχρεώσεών του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Αίγυπτος ανέφερε ότι οι κινήσεις έρχονται λόγω της κλιμακούμενης ισραηλινής επιθετικότητας εναντίον Παλαιστινίων αμάχων.

15:40 Σολτς: Ανεύθυνη η επίθεση στη Ράφα

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε το Ισραήλ να μην επεκτείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα.

«Θεωρούμε μια επίθεση στη Ράφα… ανεύθυνη», είπε ο Σολτς το Σάββατο σε μια εκπομπή συζήτησης που διοργάνωσε ο όμιλος μέσων ενημέρωσης Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) στο Πότσνταμ λίγο έξω από το Βερολίνο.

«Προειδοποιούμε γι’ αυτό και δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποια ιδέα που θα οδηγήσει τελικά σε αυτό να συμβεί χωρίς απίστευτες ανθρώπινες απώλειες όσον αφορά τους αθώους πολίτες», είπε.

Η γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι πρέπει να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια και στη Γάζα και να υπάρξει μια προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης στην οποία δύο κράτη μπορούν να υπάρχουν δίπλα-δίπλα.

Η Γερμανία ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ. Το 2023, περίπου το 30 τοις εκατό των αγορών στρατιωτικού εξοπλισμού του Ισραήλ προήλθε από τη Γερμανία.

15:17 Φόλκερ Τουρκ: Η επίθεση στη Ράφα δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το διεθνές δίκαιο

Ο Φόλκερ Τουρκ, ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι μια ισραηλινή επίθεση πλήρους κλίμακας στην πόλη της Ράφα «δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί».

«Δεν βλέπω τρόπο να συμβιβαστούν οι τελευταίες εντολές εκκένωσης, πόσο μάλλον μια πλήρης επίθεση, σε μια περιοχή με εξαιρετικά πυκνή παρουσία αμάχων, με τις δεσμευτικές απαιτήσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και με τις δύο σειρές δεσμευτικών προσωρινών μέτρων που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο», τόνισε ο Τουρκ σε δήλωσή του.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

15:07 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι εξαπολύουν επιχείρηση στην Τζαμπάλια μετά τον εντοπισμό ανασύνταξης της Χαμάς – Συγκρούσεις στη Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας

Οι IDF εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στην Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας, αφού, όπως υποστηρίζουν, η Χαμάς εντοπίστηκε να ανασυντάσσεται στην περιοχή.

Πριν από την είσοδο της 98ης Μεραρχίας στην Τζαμπάλια, μαχητικά αεροσκάφη και άλλα αεροσκάφη έπληξαν περίπου 30 στόχους της Χαμάς, σκοτώνοντας αρκετούς μαχητές, λέει ο ισραηλινός στρατός.

Οι IDF λένε ότι είχαν «πληροφορίες από υπηρεσίες σχετικά με την παρουσία τρομοκρατών και την αποκατάσταση της τρομοκρατικής υποδομής της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στην περιοχή».

Εν τω μεταξύ, η 162η Μεραρχία συνεχίζει να επιχειρεί στη Ράφα της νότιας Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο.

Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα ανακάλυψαν και κατέστρεψαν αρκετά φρεάτια σήραγγας και εκτοξευτές ρουκετών που ήταν προετοιμασμένοι για επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Περίπου 10 ένοπλοι της Χαμάς που εντοπίστηκαν από τα στρατεύματα στην περιοχή σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή, λέει ο ισραηλινός στρατός.

Ξεχωριστά, η 99η Μεραρχία μάχεται τη Χαμάς στη γειτονιά Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας, όπου ο στρατός εντόπισε μαχητές να ανασυγκροτούνται.

Αρκετοί ένοπλοι σκοτώθηκαν σε μάχη σώμα με σώμα και σε αεροπορικές επιδρομές στη Ζεϊτούν, λένε οι IDF. Επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης κατά των υποδομών της Χαμάς, προσθέτουν.

Σε ολόκληρη τη Γάζα, πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον περισσότερων από 150 στόχων, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Στους στόχους περιλαμβάνονταν εκτοξευτές ρουκετών, πυρήνες ενόπλων, αποθήκες όπλων, παρατηρητήρια, σήραγγες και άλλες υποδομές.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:58 Τουλάχιστον 45 πτώματα Παλαιστινίων έφτασαν στο νοσοκομείο αλ-Άκσα

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ του Al Jazeera μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ:

«Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός όχι μόνο της Ντέιρ ελ-Μπαλάχ, αλλά και άλλων περιοχών της κεντρικής Γάζας. Τουλάχιστον 45 πτώματα Παλαιστινίων έχουν φτάσει στο νοσοκομείο αλ-Άκσα – ο αριθμός αυτός είναι συγκλονιστικός.

Ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση όχι μόνο στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ράφα και της Τζαμπάλια, αλλά ταυτόχρονα και στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ. Έχουμε καταγράψει μια πρόοδο των ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων στο ανατολικό τμήμα της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ.

Η ιατρική κατάσταση στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ είναι εξαιρετικά άσχημη. Μόνο το νοσοκομείο αλ-Άκσα λειτουργεί και είναι υπεύθυνο για την παροχή ιατρικής περίθαλψης στον μαζικό πληθυσμό. Αντιμετωπίζει προβλήματα ελλείψεων σε καύσιμα, ιατρικό εξοπλισμό και είδη πρώτης ανάγκης.

Μόνο 8.000 λίτρα καυσίμων έχουν φτάσει στο νοσοκομείο αλ-Άκσα, τα οποία μόλις και μετά βίας επαρκούν για δύο ημέρες λειτουργίας».

14:49 Ο ισραηλινός στρατός συγκεντρώνεται από τις 3 Μαΐου δίπλα στην ανατολική Ράφα – Τι δείχνουν δορυφορικές εικόνες

Δορυφορικές εικόνες από τις 3 Μαΐου δείχνουν τη συγκέντρωση του ισραηλινού στρατού δίπλα στην ανατολική Ράφα.

Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι 150 στρατιωτικά οχήματα είχαν σταθμεύσει στη βάση Αμιτάι και άλλα 120 βρίσκονταν κοντά στη Χόλιτ.

Στη συνέχεια, στις 6 Μαΐου οι άμαχοι που βρίσκονταν σε τμήματα της Ράφα διατάχθηκαν να απομακρυνθούν, ενώ τις επόμενες ημέρες υπήρξαν κι άλλες παρόμοιες εντολές.

Πηγή: Al Jazeera

14:40 Ένοπλος της οργάνωσης Lion’s Den σκοτώθηκε σε επιδρομή των IDF κοντά στη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη

Παλαιστίνιος ένοπλος φέρεται να σκοτώθηκε από ισραηλινά στρατεύματα κατά τη διάρκεια επιδρομής στον καταυλισμό Μπαλάτα της Δυτικής Όχθης, κοντά στη Ναμπλούς, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το όνομά του, σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ, ήταν Σαμίρ Ρουμανέχ και ήταν μέλος της οργάνωσης Lion’s Den.

Δεν υπάρχει άμεσο σχόλιο από τις IDF για το περιστατικό.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

14:31 Πολιτική Προστασία: Οι διασώστες δεν μπορούν να προσεγγίσουν 16 μέλη οικογενειών που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια στη Ζεϊτούν

Η Πολιτική Προστασία της Γάζας λέει ότι οι ομάδες της δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια και στην πόλη της Γάζας, όπου το Ισραήλ έχει εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς.

«Η άμεση και σκόπιμη ισραηλινή στόχευση των πληρωμάτων της Πολιτικής Προστασίας μάς εμποδίζει να φτάσουμε σε ορισμένα από τα σημεία που βρέθηκαν στο στόχαστρο στη συνοικία Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαχμούντ Μπασάλ στο Anadolu.

Ο ίδιος είπε ότι οι ομάδες δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν 16 μέλη μιας οικογένειας που παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια ενός σπιτιού στη Ζεϊτούν.

«Ο ισραηλινός στρατός στοχοποιεί αθώους πολίτες στις γειτονιές της Γάζας και της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά», είπε, προσθέτοντας ότι οι διασώστες δεν γλιτώνουν από τους βομβαρδισμούς.

Δείτε βίντεο από τη βόρεια Γάζα:

14:22 Τουλάχιστον 35.034 οι νεκροί στη Γάζα

Ο απολογισμός μετά από σχεδόν επτά μήνες πολέμου στη Γάζα έχει ξεπεράσει τις 35.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον 35.034 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 15.000 παιδιών, και έως 78.755 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του σήμερα Κυριακή.

14:12 Οι IDF λένε ότι αναχαιτίστηκαν δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Ράφα προς την Κερέμ Σαλόμ

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας λένε ότι αναχαιτίστηκαν δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Ράφα προς την Κερέμ Σαλόμ, όπου υπάρχει και το ομώνυμο πέρασμα.

Δείτε σχετική ανάρτηση των IDF στο Χ:

14:03 Προβλήματα στο διαδίκτυο στη νότια Γάζα εν μέσω των ισραηλινών επιθέσεων

Η Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών της Παλαιστίνης (Paltel) αναφέρει ότι υπάρχουν προβλήματα στο ίντερνετ σε περιοχές νότια της Λωρίδας της Γάζας λόγω των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η εταιρεία δήλωσε ότι τα συνεργεία της εργάζονται σκληρά για την αποκατάσταση των υπηρεσιών το συντομότερο δυνατό.

Από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας, το διαδίκτυο στη Γάζα έχει «πέσει» πολλές φορές.

13:54 Πραγματοποιήθηκε η κηδεία του λοχία Ερμίγιας Μεκουριγιάου που σκοτώθηκε την Παρασκευή στη Γάζα

Η κηδεία του 19χρονου λοχία Ερμίγιας Μεκουριγιάου, ο οποίος σκοτώθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή μαζί με άλλους τέσσερις στρατιώτες της Ταξιαρχίας Ναχάλ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Μπεερσεβά.

«Ο αδελφός μου, η ψυχή μου, το αίμα μου – το να διαβάζω τη νεκρολογία σου δεν είναι κάτι που πίστευα ότι θα έκανα ποτέ», δήλωσε ο αδελφός του Μεκουριγιάου, Νταβίντ.

«Όλοι εδώ γνωρίζουν πόσο κοντά ήμασταν. Δεν ήσουν μόνο ο αδελφός μου, αλλά ο καλύτερός μου φίλος… Αν κάποιος ρωτήσει ποιος ήσουν, όλοι εδώ θα πουν ‘ένας αληθινός φίλος’», πρόσθεσε.

Ο συνταγματάρχης Οντέντ Μπαρ Μαόζ, πρώην διοικητής του 931ου Τάγματος της Ταξιαρχίας Ναχάλ δήλωσε: «Στεκόμαστε εδώ σήμερα, πενθώντας μια τρομερή απώλεια… Ερμίγιας, οι διοικητές σου λένε ότι ήσουν ένας κορυφαίος και χαρισματικός μαχητής στρατιώτης και ότι καμία αποστολή δεν ήταν αδύνατο να επιτευχθεί για σένα».

Ο Ερμίγιας Μεκουριγιάου.

13:44 Παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία: Έχουμε χάσει το 80% των δυνατοτήτων μας

Ο Μαχμούντ Μπασάλ της Παλαιστινιακής Πολιτικής Προστασίας στη Γάζα αναφέρει ότι δεν παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες ή ανθρωπιστική βοήθεια στους εκτοπισμένους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Έχουμε χάσει το 80% των δυνατοτήτων μας και κανείς δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις που κάνουμε στους διεθνείς οργανισμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

13:35 Φοιτητές έστησαν καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα στην πανεπιστημιούπολη Αουράρια στο Ντένβερ

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε αμερικάνικα πανεπιστήμια ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα.

Φοιτητές έστησαν καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα στην πανεπιστημιούπολη Αουράρια στο Ντένβερ του Κολοράντο.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Brad Brooks

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Brad Brooks

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Brad Brooks

13:26 Άμαχοι επιχειρούν να απομακρυνθούν από την Τζαμπάλια με την ισραηλινή επίθεση να κλιμακώνεται

Δεν έχει τέλος το δράμα των αμάχων στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, οι οποίοι για άλλη μια φορά είναι στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού που ανακοίνωσε ότι επέστρεψε στην περιοχή για να αντιμετωπίσει την ανασυγκρότηση της Χαμάς.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Mahmoud Issa

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Mahmoud Issa

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Mahmoud Issa

13:17 Ο Αυστραλός ηθοποιός Γκάι Πιρς εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Παλαιστίνη

Ο Αυστραλός ηθοποιός, Γκάι Πιρς ανάρτησε μια φωτογραφία του που φοράει ένα πουκάμισο στα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

Τη φωτογραφία φιλοξενεί και το Quds News Network:

13:08 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 28 Παλαιστίνιους από όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Η Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων και η Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων δηλώνουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 28 Παλαιστίνιους από όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και πρώην κρατουμένων, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής.

12:58 Ανώτερος αξιωματικός των IDF τραυματίστηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια μαχών στην πόλη της Γάζας την Παρασκευή

Ο αναπληρωτής ελεγκτής του αμυντικού κατεστημένου, ταξίαρχος Γιογκέβ Μπαρ Σεσέτ τραυματίστηκε μέτρια από θραύσματα έπειτα από πυροβολισμούς στην πόλη της Γάζας την Παρασκευή, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Ο ταξίαρχος βρισκόταν με την ομάδα εμπροσθοφυλακής του επικεφαλής της ταξιαρχίας πεζικού Ναχάλ στη συνοικία Ζεϊτούν.

Είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός των IDF που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μαχών στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω του πολέμου.

Πέντε στρατιώτες της Nahal σκοτώθηκαν πολεμώντας τη Χαμάς στη Ζεϊτούν την Παρασκευή.

12:50 Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη βόρεια Γάζα λόγω των ισραηλινών επιθέσεων

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ώρες σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Γάζα, 12 πτώματα έφτασαν στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, σύμφωνα με το Wafa.

12:40 Ο βασιλιάς της Δανίας κινηματογραφήθηκε να ανεμίζει την παλαιστινιακή σημαία

Ο βασιλιάς της Δανίας, βασιλιάς Φρέντερικ Χ, ανεμίζει την παλαιστινιακή σημαία από ένα μπαλκόνι καθώς χαιρετίζει εκατοντάδες διαδηλωτές που διαδηλώνουν στην Κοπεγχάγη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης.

Δείτε σχετικό βίντεο:

12:31 Ερντογάν για Νετανιάχου: «Έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που θα έκανε τον Χίτλερ να ζηλέψει με τις μεθόδους γενοκτονίας»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στην «Καθημερινή», ανάμεσα σε άλλα, και για τη Γάζα, καθώς και τις κατηγορίες που έχει προσάψει κατά καιρούς στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Βλέποντας τι έχει επιφέρει το Ισραήλ στον λαό της Γάζας εδώ και μήνες, είναι δυνατόν να δούμε ως θεμιτό τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε νοσοκομεία, να σκοτώνουν παιδιά, να καταπιέζουν αμάχους και να καταδικάζουν αθώους ανθρώπους σε πείνα, δίψα και έλλειψη φαρμάκων με διάφορες δικαιολογίες; Τι έκανε ο Χίτλερ στο παρελθόν; Καταπίεζε και σκότωνε ανθρώπους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Γάζα δεν μετατράπηκε σε υπαίθρια φυλακή όχι μόνο μετά τις 7 Οκτωβρίου, αλλά και πριν από χρόνια; Δεν ήταν οι άνθρωποι εκεί καταδικασμένοι σε περιορισμένους πόρους για χρόνια, σχεδόν σαν να είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης;

Ποιος ευθύνεται για τις πιο βάναυσες και συστηματικές μαζικές δολοφονίες στη Γάζα μετά την 7η Οκτωβρίου; Τι μπορεί να ειπωθεί για το Ισραήλ, που λέει στους ανθρώπους «να πάτε σε εκείνη την περιοχή» και ρίχνουν εκεί βόμβες; Ο Νετανιάχου έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που θα έκανε τον Χίτλερ να ζηλέψει με τις μεθόδους γενοκτονίας».

«Εμείς υπερασπιζόμαστε την ειρήνη»

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Μιλάμε για το Ισραήλ, το οποίο στοχεύει ασθενοφόρα, χτυπάει σημεία διανομής τροφίμων και ανοίγει πυρ σε νηοπομπές βοήθειας. Δεκάδες δικαιώματα και ελευθερίες των ανθρώπων στη Γάζα παραβιάζονται, ιδιαίτερα το δικαίωμα στη ζωή. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους. Εμείς υπερασπιζόμαστε την ειρήνη. Το Ισραήλ, από την άλλη, συνεχίζει να παραβιάζει απερίσκεπτα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σκεφτείτε το, ποια θα ήταν η στάση σας αν κάποιος ερχόταν στο σπίτι σας και έλεγε «αυτό το μέρος είναι δικό μου τώρα, φύγε»; Θα έλεγες «έλα να ζήσεις στο σπίτι μου και να μου το πάρεις» ή θα υπερασπίζεσαι το σπίτι σου;

Φυσικά, αναμένεται να υπερασπιστείτε το σπίτι σας και να αντισταθείτε στην αδικία. Το Ισραήλ το έκανε αυτό όχι μόνο στη Γάζα, αλλά σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη. Αφαίρεσε τα σπίτια και τα εδάφη των Παλαιστινίων για τους τρομοκράτες που αποκαλούσαν εποίκους. Τους τοποθέτησε σε σπίτια των Παλαιστινίων. Φυσικά, ενάντια σε αυτή τη συστηματική καταπίεση που εξαπλώθηκε σε πολλά χρόνια, οργανώθηκαν και οι Παλαιστίνιοι κάποια στιγμή και άρχισαν να αντιστέκονται. Η Χαμάς και άλλες αντιστασιακές ομάδες στην Παλαιστίνη, τις οποίες η Δύση προσπαθεί να χαρακτηρίσει τρομοκράτες, προέκυψαν ουσιαστικά από την αντίδραση σε αυτή την καταπίεση».

12:22 Το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας επικαιροποίησε τον αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν από την τελευταία Ημέρα Μνήμης σε 766

Το υπουργείο Άμυνας επικαιροποίησε τον αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν από την περσινή Ημέρα Μνήμης, μετά τις πρόσφατες μάχες στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο, 766 στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ υπηρετούσαν στον στρατό κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Άλλοι 61 ανάπηροι βετεράνοι πέθαναν λόγω επιπλοκών από τραυματισμούς που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ετήσιοι αριθμοί περιλαμβάνουν όλους τους στρατιώτες, τους αστυνομικούς, τους πράκτορες της Σιν Μπετ και τους πολιτικούς αξιωματικούς ασφαλείας που πέθαναν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους κατά το περασμένο έτος, είτε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, είτε ως αποτέλεσμα ατυχήματος, ασθένειας ή αυτοκτονίας.

Οι αριθμοί ανεβάζουν το σύνολο σε 25.040 από όσους έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στη χώρα από το 1860.

Η τελευταία ενημέρωση περιλαμβάνει πέντε στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών εναντίον της Χαμάς στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας και έναν στρατιώτη που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ασφάλισης, 834 ονόματα προστέθηκαν επίσης στον κατάλογο των θυμάτων της τρομοκρατίας μεταξύ των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των σκοτωμένων στρατιωτών και πολιτών από την περασμένη Ημέρα Μνήμης σε 1.600.

12:12 Βρετανός ΥΠΕΞ: Η συμφωνία για τους ομήρους είναι η «σωστή απάντηση» για τον τερματισμό του πολέμου, το «πρόβλημα ανάγεται στη Χαμάς»

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα είναι «η σωστή απάντηση» για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα.

«Η άποψή μου είναι ότι η σωστή απάντηση είναι να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τις μάχες με μια συμφωνία για τους ομήρους, επιτυγχάνοντας μια παύση στις μάχες και στη συνέχεια να τη χρησιμοποιήσουμε για να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός χωρίς να επιστρέψουμε σε περαιτέρω συγκρούσεις», είπε ο Κάμερον στο Sky News.

«Αλλά το πρόβλημα πάει πίσω στη Χαμάς», υποστήριξε. «Στη Χαμάς προσφέρθηκε μια συμφωνία που θα απελευθέρωνε εκατοντάδες κρατούμενους από τις ισραηλινές φυλακές, που θα παρήγαγε μια παύση στις μάχες και δεν δέχονται αυτή τη συμφωνία», είπε.

«Η πραγματική πίεση θα πρέπει να ασκηθεί στη Χαμάς για να συμφωνήσει σε αυτή τη συμφωνία για τους ομήρους. Οι μάχες θα μπορούσαν να σταματήσουν αύριο», σημείωσε.

Ο Κάμερον τόνισε στο βρετανικό πρακτορείο ότι πιέστηκε να κηρύξει άμεσο εμπάργκο όπλων και λίγες ημέρες αργότερα μια «μαζική ιρανική επίθεση» εξαπολύθηκε στο Ισραήλ.

«Δεν νομίζω ότι θα ήταν ένας σοφός δρόμος και εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν θα ήταν ένας σοφός δρόμος», είπε.

«Θέλω να πω, αν το ανακοίνωνα αυτό σήμερα, μπορεί να με βοηθούσε να περάσω αυτή την τηλεοπτική συνέντευξη, αλλά στην πραγματικότητα θα ενίσχυε τη Χαμάς», δήλωσε ο Κάμερον. «Θα αποδυνάμωνε το Ισραήλ. Νομίζω ότι πιθανότατα θα έκανε λιγότερο πιθανή μια συμφωνία για τους ομήρους».

Ο Κάμερον τόνισε επίσης ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να εξαπολύσει ευρεία επίθεση στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας χωρίς σχέδια για τη διασφάλιση του άμαχου πληθυσμού εκεί.

11:59 Έντεν Γκολάν: «Ήμουν η φωνή όλων όσων πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τώρα»

Η Έντεν Γκολάν, που επέστρεψε στο Ισραήλ μετά την εξασφάλιση της πέμπτης θέσης στον χθεσινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θεωρεί τιμή της ότι ήταν η Ισραηλινή υποψήφια.

«Είναι τεράστιο προνόμιο που βρίσκομαι εδώ και που είχα την ευκαιρία να εκπροσωπήσω τη χώρα μας, ειδικά σε τέτοιες στιγμές», τόνισε.

«Ένιωσα την αγάπη του κόσμου και δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο με βοήθησε», είπε η Γκολάν, η οποία αποδοκιμάστηκε επανειλημμένα κάθε φορά που εμφανιζόταν και αντιμετώπισε εκκλήσεις για αποκλεισμό από τον διαγωνισμό, καθώς και πρωτοφανείς διαμαρτυρίες κατά της παρουσίας της στο Μάλμε λόγω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

«Εκπροσώπησα τη χώρα και ήμουν η φωνή μας για όλους εκείνους που πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους τώρα», είπε, αναφερόμενη στους ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Γκολάν ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην ομάδα της της, με ιδιαίτερη μνεία στις «υπηρεσίες ασφαλείας που μας κράτησαν ασφαλείς».

Η Έντεν Γκολάν.

11:45 Ισραηλινά τανκς εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα:

«Υπάρχουν πιο σοβαρές εξελίξεις τώρα, καθώς τα (σ.σ. ισραηλινά) τανκς άρχισαν να εισέρχονται βαθύτερα στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπάλια.

Έχουν διασχίσει τον δρόμο Σαλάχ αλ-Ντιν μέσα στον καταυλισμό καθώς μαίνονται μάχες μεταξύ μαχητών της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού.

Έχουμε ακούσει από αυτόπτες μάρτυρες επί τόπου, σε αυτή την πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή, ότι τανκς περικυκλώνουν κέντρα εκκένωσης και κτίρια κατοικιών.

Περιγράφουν την κατάσταση ως σοβαρά άσχημη, καθώς βλέπουν μαζικές εκκενώσεις και μετακινήσεις προς το δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας.

Οι κάτοικοι αυτοί είχαν μετακινηθεί από το ένα μέρος στο άλλο κατά την προηγούμενη στρατιωτική εισβολή στον προσφυγικό καταυλισμό και τώρα, πάλι, φεύγουν».

11:36 Άδειο σπίτι Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη πυρπολήθηκε από άγνωστους δράστες

Ένα άδειο σπίτι στο παλαιστινιακό χωριό Ντούμα της Δυτικής Όχθης πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή από άγνωστους δράστες.

Οι τοίχοι του σπιτιού ήταν καλυμμένοι με το σύνθημα «30 ημέρες από τότε που πέθανε ο Μπινιαμίν», σηματοδοτώντας τις 30 ημέρες από τη δολοφονία του 14χρονου Ισραηλινού Μπινιαμίν Αχιμέιρνεαρ που ζούσε σε κοντινό οικισμό, όπως αναφέρει η Haaretz.

Μια πηγή ασφαλείας δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα ότι η υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ συμμετέχει στην έρευνα.

11:26 UNRWA: Οι Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν από τη Ράφα δεν έχουν «πουθενά ασφαλές μέρος να πάνε»

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) χαρακτήρισε τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Ράφα ως «απάνθρωπο» σε ανάρτησή της στο Χ.

11:17 Το υπουργείο Επικοινωνιών του Ισραήλ έστειλε πράκτορες για να σταματήσουν τη ζωντανή κάλυψη της διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ από το Al-Jazeera

Το υπουργείο Επικοινωνιών του Ισραήλ έστειλε πράκτορες στη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ το βράδυ του Σαββάτου για να σταματήσουν τη ζωντανή κάλυψη ενός συνεργείου του Al-Jazeera που μετέδιδε το γεγονός στον ιστότοπο του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Αξιωματούχος του υπουργείου Επικοινωνιών δήλωσε στη Haaretz ότι οι πράκτορες διατάχθηκαν να κατασχέσουν τον εξοπλισμό του προσωπικού του Al-Jazeera, αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν το τηλεοπτικό συνεργείο.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας του Σαββάτου, δύο αστυνομικοί προσήγαγαν για λίγη ώρα το τηλεοπτικό συνεργείο της εφημερίδας Al-Arabi Al-Jadid του Κατάρ με έδρα το Λονδίνο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δημοσιογράφοι ανακρίθηκαν στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ρουτίνας, αλλά αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι ανακρίθηκαν καθώς η αστυνομία θεώρησε ότι έκαναν εκπομπή για το Αλ Τζαζίρα.

Την περασμένη εβδομάδα, η ισραηλινή κυβέρνηση ψήφισε ομόφωνα υπέρ της διακοπής των εκπομπών του Al Jazeera λόγω της κάλυψής του κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα. Η ισραηλινή αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ που χρησιμοποιούσε το πρακτορείο ειδήσεων ως το de facto γραφείο του μετά την απόφαση.

Ο νόμος, που προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι, παρέχει στον δεύτερο τη δυνατότητα να απαγορεύσει τη λειτουργία του καναλιού για 45 ημέρες.

11:08 Κρίσιμη η κατάσταση στη Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, καταγγέλλει ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, Δρ Ιγιάντ Μαγκάρι δήλωσε ότι:

  • «Η εξάντληση των καυσίμων εντός 48 ωρών προειδοποιεί για ανθρωπιστική κρίση και την εμφάνιση σοβαρών υγειονομικών και περιβαλλοντικών καταστροφών
  • Θεωρούμε την ισραηλινή κατοχή πλήρως υπεύθυνη για κάθε ανθρωπιστική καταστροφή που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή λόγω της εξάντλησης των καυσίμων, η οποία είναι ένα έγκλημα πολέμου που αντιβαίνει σε όλους τους διεθνείς και ανθρωπιστικούς νόμους
  • Καλούμε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα ιδρύματα να παρέμβουν επειγόντως και να παράσχουν γρήγορα τα απαραίτητα καύσιμα για τη λειτουργία των φρεατίων νερού, των αντλιών αποχέτευσης και των μηχανημάτων συλλογής και διαχείρισης απορριμμάτων, ειδικά δεδομένου ότι η αλ-Νουσεϊράτ είναι τώρα κατάμεστη με πάνω από 300.000 εκτοπισμένους ανθρώπους από διάφορα μέρη της Λωρίδας της Γάζας»

10:58 Ο Ισπανός ΥΠΕΞ καταδικάζει τις εκκενώσεις στη Γάζα, ζητά να σταματήσει η επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε ότι: «Η απομάκρυνση χιλιάδων Παλαιστινίων είναι απαράδεκτη και η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα πρέπει να σταματήσει».

Ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

10:49 Νέα έκκληση του Γκουτέρες για εκεχειρία στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα «άμεση» εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, επιστροφή των ομήρων και αύξηση της βοήθειας που εισέρχεται στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου, την έκκληση προς όλο τον κόσμο για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία, για την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και για άμεση αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλλά μια εκεχειρία θα είναι μόνο η αρχή. Ο δρόμος θα είναι μακρύς για να ανακάμψουμε από την καταστροφή και τα τραύματα αυτού του πολέμου», δήλωσε ο Γκουτέρες σε μήνυμά του μέσω βίντεο στη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης δωρητών στο Κουβέιτ.

10:39 Η μαρτυρική Τζαμπάλια – Πώς έχει στοχοποιηθεί ο προσφυγικός καταυλισμός στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα

Το Al Jazeera αναφέρει ότι ο καταυλισμός προσφύγων στην Τζαμπάλια δημιουργήθηκε το 1948 για να στεγάσει τους Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν μετά τη Νάκμπα (ή «Καταστροφή»), όρος που αναφέρεται στην εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης το 1948. Περισσότεροι από 750.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν με τη βία μέχρι τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Η Τζαμπάλια βρίσκεται στα βόρεια του παλαιστινιακού θύλακα και ήταν ο πιο πυκνοκατοικημένος προσφυγικός καταυλισμός της Λωρίδας της Γάζας.

Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας χτυπήθηκε πολλές φορές από τις ισραηλινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου ενός χτυπήματος σε ένα σχολείο που λειτουργούσε ο ΟΗΕ, όπου είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας είχε δηλώσει τότε ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση και 150 τραυματίστηκαν.

Άμαχοι στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η επίθεση είχε στόχο μαχητές της Χαμάς και υποστήριξε ότι δεκάδες σκοτώθηκαν σε ένα «τεράστιο υπόγειο σύμπλεγμα σηράγγων» κάτω από τον καταυλισμό.

Τον Δεκέμβριο, σε ισραηλινή επίθεση στον καταυλισμό σκοτώθηκαν τουλάχιστον 90 Παλαιστίνιοι. Ο καταυλισμός είναι γεμάτος ερείπια από τα έντονα ισραηλινά πλήγματα στην αρχική φάση του πολέμου.

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2024, οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τα βόρεια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας με τον ισχυρισμό ότι κατέστρεψαν τη Χαμάς ως μαχητική δύναμη στις βόρειες περιοχές.

Το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολές εκκένωσης προς τους κατοίκους του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια, λέγοντάς τους να φύγουν «αμέσως», ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς, παρά τους προηγούμενους ισχυρισμούς ότι είχε κατατροπώσει την παλαιστινιακή οργάνωση στη βόρεια Γάζα.

10:29 «Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας»

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ του Al Jazeera μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα:

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, υπάρχει σαφής πίεση που ασκείται από τον ισραηλινό στρατό σε τρία μέτωπα στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας.

Έχουν μεγιστοποιήσει την πίεση στη Ράφα, στην κεντρική περιοχή καθώς και στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

Να θυμίσουμε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει εκδώσει εντολή εκκένωσης για τους κατοίκους του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια και στις κεντρικές περιοχές της Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε να εντείνει τους βομβαρδισμούς στον καταυλισμό Τζαμπάλια τις τελευταίες ώρες, καταστρέφοντας κατοικίες και επιτιθέμενος σε κέντρα εκκένωσης.

Λένε ότι προσπαθούν να εξαλείψουν εντελώς τα τάγματα της Χαμάς εκεί, παρά μια προηγούμενη ανακοίνωση που έλεγε ότι κατάφεραν να πάρουν τον στρατιωτικό έλεγχο στα βόρεια της Λωρίδας».

10:20 Ynet: Άνοιξε το νέο πέρασμα στο Ερέζ – Αναμένεται να περάσουν 40 φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα

Σύμφωνα με το ισραηλινό Ynet, το δυτικό πέρασμα Ερέζ μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας άνοιξε σήμερα για πρώτη φορά – αν και οι εργασίες σε αυτό δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας έχουν ήδη αρχίσει να εισέρχονται στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, περίπου 40 φορτηγά αναμένεται να εισέλθουν από το πέρασμα και το ακροδεξιό κίνημα Order 9 αναφέρει ότι «είναι παραμονή της Ημέρας Μνήμης και η ισραηλινή κυβέρνηση κάνει ακόμη μια επίδειξη ντροπής. Καμία βοήθεια δεν πρέπει να περάσει μέχρι να επιστρέψει και ο τελευταίος από τους απαχθέντες».

10:10 Για άλλη μια φορά εκτοπίζονται από τη βόρεια Γάζα Παλαιστίνιοι

Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα και να επιχειρήσουν να βρουν αλλού ασφαλές καταφύγιο μετά τις νέες επιχειρήσεις του Ισραήλ στην περιοχή, ειδικά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια.

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

10:00 Drone φορτωμένο με εκρηκτικά που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο έπληξε παραλία κοντά στη Ρος Χανίκρα

Έκρηξη έγινε στην ακτή του βόρειου Ισραήλ κοντά στην κοινότητα Ρος Χανίκρα, αφού σειρήνες προειδοποίησαν για ένα εισερχόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς μετά την πρόσκρουση στην παραλία του αεροσκάφους που φαίνεται να ήταν φορτωμένο με εκρηκτικά.

Οι IDF επιχείρησαν αλλά προφανώς απέτυχαν να αναχαιτίσουν το drone.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:48 Η ισραηλινή αστυνομία απελευθέρωσε 29 προσαχθέντες από τη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ – Ένας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση

Είκοσι εννέα από τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων στο Τελ Αβίβ αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν συμφωνία για τους ομήρους και νέες εκλογές.

Μεταξύ των συλληφθέντων που αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι ήταν και η Αγιάλα Μέτζγκερ, νύφη του ομήρου Γιοράμ Μέτζγκερ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένα άτομο παραμένει υπό κράτηση ως ύποπτο για επίθεση εναντίον αστυνομικού.

09:39 Haaretz: Το Ισραήλ δεν εγκαταλείπει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους παρά τις διαφωνίες με τη Χαμάς για τη συμφωνία

Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz, παρά τις βαθιές διαφωνίες με τη Χαμάς, Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν το Σαββατοκύριακο ότι οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων δεν έχουν διακοπεί.

Την Πέμπτη, το Ισραήλ μετέφερε στους εκπροσώπους της Αιγύπτου και του Κατάρ τις επιφυλάξεις του για την πρόταση που ενέκρινε η Χαμάς.

Το Τελ Αβίβ περιμένει από την παλαιστινιακή οργάνωση να μετριάσει τις απαιτήσεις της, αλλά οι πολιτικοί ηγέτες κρίνουν ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες να επιτευχθεί συμβιβασμός, σημειώνει η Haaretz.

09:30 Το Ισραήλ κατέστρεψε σπίτι στην πόλη Μπέιτ Ουμάρ στα νότια της Δυτικής Όχθης

Το Ισραήλ κατέστρεψε σπίτι στην πόλη Μπέιτ Ουμάρ στα νότια της Δυτικής Όχθης, επικαλούμενο μη αδειοδοτημένη κατασκευή ως πρόσχημα.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Quds News Network:

09:20 Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa επικαλούμενο ιατρικές πηγές.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι ένας 16χρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε επίσης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Νωρίτερα, το Al Jazeera Arabic μετέδωσε ότι υπήρχαν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων στην Μπαλάτα, σε μία από τις πολλές νυχτερινές ισραηλινές επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

09:12 Ο εφιάλτης του εκτοπισμού συνεχίζεται – Νέες εκκενώσεις ζητά το Ισραήλ στη Ράφα

Νέες εκκενώσεις διέταξε το Ισραήλ στη Ράφα, καθώς εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη νότια Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Άμαχοι συγκεντρώνουν τα υπάρχοντά τους για να απομακρυνθούν από τη Ράφα στη νότια Γάζα.

09:03 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη ισοπέδωσαν τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αρκετούς Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Al Jazeera και το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν είναι γνωστός
  • Σε άλλες περιοχές της Γάζας, οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά στη Ράφα και τον παιδοχειρουργό Μοχάμαντ Νιμρ Καζάατ, 72 ετών, και τον γιο του Γιουσέφ, 33 ετών, στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα
  • Πληρώματα της Παλαιστινιακής Πολιτικής Προστασίας δήλωσαν ότι όλα τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα είναι πλέον εκτός λειτουργίας, ενώ οι οργανώσεις βοήθειας του ΟΗΕ που δραστηριοποιούνται στον νότο δήλωσαν ότι πρόκειται να εξαντλήσουν τα αποθέματα επισιτιστικής βοήθειας εν μέσω του συνεχιζόμενου ισραηλινού αποκλεισμού
  • Ο Ζοζέπ Μπορέλ της ΕΕ είναι από αυτούς που έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για μια πιθανή ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα, καθώς οι Παλαιστίνιοι συνέχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη στη νότια Γάζα αφού το Ισραήλ διέταξε περισσότερες εκκενώσεις
  • Στο Ισραήλ, σειρήνες για ρουκέτες ήχησαν στα βόρεια, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου συνέχισαν να ανταλλάσσουν πυρά. Στο νότιο Ισραήλ, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά μετά από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα και έπληξαν σπίτι στην πόλη Ασκελόν

08:53 Διεθνής Αμνηστία: Σταματήστε να στέλνετε όπλα και να υποδαυλίζετε τον πόλεμο στη Γάζα

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε όλα τα κράτη να σταματήσουν να στέλνουν όπλα σε όσους «τροφοδοτούν τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επικριθεί για τον ρόλο τους ως ο μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, το οποίο έχει σκοτώσει περίπου 35.000 Παλαιστίνιους στην πολιορκημένη Λωρίδα.

Ετησίως οι ΗΠΑ στέλνουν περίπου 3,8 δισ. δολάρια στο Ισραήλ.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 17 δισ. δολαρίων, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στη Γάζα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση της Διεθνούς Αμνηστίας:

08:44 Διαδήλωση για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα στο Πανεπιστήμιο του Τέξας

Διαδηλωτές που ζητούσαν να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση μετά την τελετή αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Nuri Vallbona

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Nuri Vallbona

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Nuri Vallbona

08:34 30 διαδηλωτές συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση σε διαδήλωση στο Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια της νύχτας

30 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και μέλη οικογενειών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση σε διαδήλωση που ζητούσε συμφωνία για τους ομήρους και πρόωρες εκλογές, στο Τελ Αβίβ, το βράδυ του Σαββάτου.

Ένας διαδηλωτής χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν επίσης στις συγκρούσεις.

Πηγή φωτογραφίας: Tomer Appelbaum / Haaretz

08:25 Σε εξέλιξη η χερσαία εισβολή των IDF στην Τζαμπάλια

Σύμφωνα με αναφορές παλαιστινιακών ΜΜΕ που αναμεταδίδει το ισραηλινό Ynet, η χερσαία επιχείρηση στην Τζαμπάλια ξεκίνησε με ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δυνάμεων του IDF και μαχητών της Χαμάς στα ανατολικά της πόλης.

08:19 Σειρήνες που προειδοποιούν για ρουκέτες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

Τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι σειρήνες που προειδοποιούν για ρουκέτες ακούστηκαν σε τέσσερις περιοχές στο βόρειο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές, ανέφεραν οι Times of Israel.

Οι ισραηλινές δυνάμεις και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου συνεχίζουν να ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για επίθεση σε στρατιωτική δομή της Χεζμπολάχ στην περιοχή Άμρα του νότιου Λιβάνου και δήλωσε ότι αναχαίτισε πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η ένοπλη οργάνωση.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε εν τω μεταξύ ότι εκτόξευσε ρουκέτες κατά της στρατιωτικής βάσης Μπέιτ Χιλέλ του Ισραήλ, κοντά στην πόλη Κίριατ Σμόνα.

08:10 Ο Νετανιάχου θα μείνει στην ιστορία ως γενοκτόνος, λέει ο πρόεδρος της Κολομβίας

Ο Γκουστάβο Πέτρο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχίζουν να ανταλλάσσουν προσβολές για τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Κολομβιανός πρόεδρος, με ανάρτησή του στο Χ, δήλωσε: «Κύριε Νετανιάχου, θα μείνετε στην ιστορία ως γενοκτόνος. Το να ρίχνετε βόμβες σε χιλιάδες αθώα παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους δεν σας κάνει ήρωα».


Ο ίδιος συνέκρινε τον Νετανιάχου με τους Ναζί που σκότωσαν εκατομμύρια Εβραίους στην Ευρώπη και είπε ότι «μια γενοκτονία είναι γενοκτονία», ανεξάρτητα από τη θρησκεία των δολοφονηθέντων.

Νωρίτερα, ο Νετανιάχου είχε αποκαλέσει τον Πέτρο «αντισημίτη υποστηρικτή της Χαμάς», αφού ο Κολομβιανός ηγέτης ζήτησε τη σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού για τις δολοφονίες Παλαιστινίων στη Γάζα.

08:00 Γιατρός στην Τζαμπάλια περιγράφει τη φριχτή κατάσταση στη βόρεια Γάζα

Ο Ίμαντ Αμπού Ζάιντα, γιατρός επειγόντων περιστατικών στην Τζαμπάλια, δήλωσε ότι οι εντατικοποιημένες ισραηλινές επιθέσεις στη βόρεια Γάζα έχουν θέσει τα νοσοκομεία εκτός λειτουργίας, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών και των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους.

«Οι περισσότεροι τραυματισμοί που βλέπουμε σήμερα είναι παιδιά και γυναίκες», δήλωσε στο Al Jazeera. «Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις εδώ… Δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα στο νοσοκομείο. Το αυτόνομό μας σύστημα, οι γεννήτριες έχουν κλείσει. Τώρα δεν έχουμε φως στο νοσοκομείο και δεν υπάρχει οξυγόνο για να δώσουμε στους ασθενείς», περιέγραψε.

Δείτε βίντεο από τις ολονύχτιες επιθέσεις στη βόρεια Γάζα, με τους διασώστες να καταγγέλλουν ότι δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τους τραυματίες.

07:52 Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ στη νότια Γάζα ξεμένουν από επισιτιστική βοήθεια

Ο Γεώργιος Πετρόπουλος, επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ (OCHA) στη Γάζα, δήλωσε ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) θα ξεμείνουν από τρόφιμα προς διανομή μέχρι την Κυριακή.

«Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα μείνουν μόνο με ό,τι έχει διανεμηθεί στα καταφύγιά τους, στα σπίτια τους», δήλωσε στο Al Jazeera.

Από το Σάββατο, «έχουμε 12 αρτοποιεία που υποστηρίζονται από ανθρωπιστικούς εταίρους εδώ στη Γάζα. Τα οκτώ έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων και αποθεμάτων.

Τέσσερα που εξακολουθούν να λειτουργούν έχουν μειωμένη παραγωγικότητα και θα ξεμείνουν από αυτό το απόθεμα μέχρι τη Δευτέρα», είπε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

07:43 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 13 Παλαιστίνιους σε επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 13 Παλαιστίνιους σε επιδρομές πριν τα ξημερώματα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Μεταξύ των συλλήψεων περιλαμβάνονται:

  • Δύο νεαροί άνδρες από τη Χάμπλα, νότια της Καλκίλια
  • Έξι Παλαιστίνιοι από την πόλη Μάραχ Ραμπάχ, νότια της Βηθλεέμ
  • Τρεις νεαροί από την πόλη Αραμπέχ, νοτιοδυτικά της Τζενίν
  • Δύο Παλαιστίνιοι από το χωριό Κίμπια, δυτικά της Ραμάλας

Το Wafa αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «χτύπησαν σοβαρά» τουλάχιστον έναν από τους άνδρες που συνελήφθησαν στην Αραμπέχ και ανέπτυξαν ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες των κτιρίων.

Οι ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη έχουν ενταθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 8.600 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί τους τελευταίους επτά μήνες.

07:34 Παιδοχειρουργός και ο γιος του σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στη Ντέιρ ελ-Μπάλαχ

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι ο παιδοχειρουργός Μουχάμαντ Νιμρ Καζάατ, 72 ετών, και ο γιος του Γιουσέφ, 33 ετών, οδοντίατρος, ήταν μεταξύ πολλών Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση.

Ο πατέρας και ο γιος βρίσκονταν στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην πόλη της Γάζας νωρίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου, αναφέρει το Wafa.

Ο Καζάατ ήταν «ένας από τους θεμελιωτές της παιδιατρικής χειρουργικής στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ Φαντέλ Ναΐμ σε ανάρτησή του στο Χ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:24 Οι αμερικάνικες δυνάμεις κατάστρεψαν τρία drones των Χούθι πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα

Σύμφωνα με την αμερικάνικη Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM), οι δυνάμεις των ΗΠΑ κατάστρεψαν τρία drones των Χούθι πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.

Η ανακοίνωση της CENTCOM αναφέρει ότι αυτό συνέβη το Σάββατο, ενώ δεν υπήρχαν τραυματισμοί ή ζημιές.

Η CENTCOM δήλωσε επίσης ότι οι δυνάμεις της «αντιμετώπισαν με επιτυχία» ένα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτόξευσαν οι Χούθι πάνω από τον Κόλπο του Άντεν την Παρασκευή.

Οι αναφερόμενες εκτοξεύσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών έγιναν την ώρα που ο διοικητής της CENTCOM, Μάικλ Έρικ Κριλ, ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία για να συναντηθεί με τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας για να συζητήσει τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας καθώς και τις επιθέσεις των Χούθι κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

07:15 Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης του διαρκούς εκτοπισμού για τους αμάχους στη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024