Κολομβία: Επανεμφάνιση ηγετικού στελέχους των πρώην FARC – To μήνυμα στήριξης στον Γουστάβο Πέτρο
Σε βίντεο διάρκειας 16 λεπτών, ο Λουσιάνο Μαρίν Αράνγκo τονίζει πως «ένα μπολιβοριανό σύνταγμα για την Κολομβία θα ήταν εξαιρετική ιδέα»
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ο άλλοτε δεύτερος στην ιεραρχία της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), γνωστός με το ψευδώνυμο «Ιβάν Μάρκες», επανεμφανίστηκε σε βίντεο, εκφράζοντας την υποστήριξή του στις προτάσεις της κυβέρνησης του προέδρου Γουστάβο Πέτρο.
Ήταν μεταξύ των διαφωνούντων που ξαναπήραν τα όπλα αφού απέρριψαν την ιστορική συμφωνία ειρήνης του 2016 ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και στις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Ηγείται της παράταξης Segunda Marquetalia, η οποία εκτιμάται πως αριθμεί περίπου 1.600 μαχητές.
Τον περασμένο Ιούλιο, δημοσιεύματα που επικαλούνταν μέλη της συγκεκριμένης παράταξης ανέφεραν ότι ο «Ιβάν Μάρκες» υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη σε επίθεση που είχε δεχθεί στη Βενεζουέλα το 2022.
Η κολομβιανή κυβέρνηση διέψευσε τις αναφορές και τον Μάρτιο η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρισκόταν στην Κολομβία.
Σε βίντεο διάρκειας 16 λεπτών, απόσπασμα του οποίου δημοσιοποίησε το Σάββατο η εφημερίδα El Pais, ο Λουσιάνο Μαρίν Αράνγκο –όπως είναι το πραγματικό όνομά του– τονίζει πως «ένα μπολιβοριανό σύνταγμα για την Κολομβία θα ήταν εξαιρετική ιδέα», επικροτώντας την πρόταση του προέδρου Γουστάβο Πέτρο. «Πνέει άνεμος αλλαγής, αναβιώνοντας την ελπίδα του λαού», συμπληρώνει.
Ο σοσιαλδημοκράτης Γουστάβο Πέτρο προσπαθεί να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για να τερματιστεί η εμφύλια σύρραξη που μαίνεται επί έξι δεκαετίες στην Κολομβία. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η κυβέρνησή του διεξάγει διαπραγματεύσεις με τις κυριότερες ένοπλες οργανώσεις, διαφωνούντες των πρώην FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις