Μέση Ανατολή: Τι σημαίνει η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα για την προοπτική της ειρήνης;
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την ώρα που το Ισραήλ επιτίθεται στη Ράφα, η οποία αποτελούσε καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστινίους
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς μπορεί να δείξουν πόσο μακριά είναι διατεθειμένο να φτάσει το Ισραήλ αγνοώντας τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, αφού μια χερσαία επίθεση στη Ράφα μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αστάθεια όλη την περιοχή και να απειλήσει βασικές περιφερειακές ειρηνευτικές συμφωνίες.
Η κατάληψη του συνοριακού περάσματος της Ράφα από τον στρατό του Ισραήλ το πρωί της Τρίτης, ήρθε λίγες ώρες αφότου η Χαμάς δήλωσε ότι αποδέχτηκε μια συμφωνία τριών σταδίων για κατάπαυση του πυρός έναντι των ομήρων, η οποία συνήφθη με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ.
Αυτή θα οδηγούσε σε μια αρχική εκεχειρία 42 ημερών και στην απελευθέρωση των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων που είχαν συλληφθεί από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
Όμως, το βράδυ της Δευτέρας – λίγο πριν από την επίθεση στο πέρασμα της Ράφα – ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση της Χαμάς, η οποία, όπως είπε, «απείχε πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ» και διεμήνυσε ότι οι διαπραγματευτές του θα συνεχίσουν τις συνομιλίες «για να εξαντλήσουν τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας υπό όρους αποδεκτούς» από το Τελ Αβίβ.
Οι ισραηλινές δυνάμεις, προκειμένου να δικαιολογήσουν την επιχείρηση στη Ράφα, επικαλέσθηκαν «πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ότι τρομοκράτες χρησιμοποιούν την περιοχή διέλευσης για τρομοκρατικούς σκοπούς», κάτι που έχουν υποστηρίξει και διεθνείς αναλυτές, κάνοντας το συνοριακό πέρασμα σημείο – κλειδί τόσο για το Ισραήλ όσο και για τη Χαμάς.
Παράλληλα, ο Νετανιάχου δέχεται πιέσεις από τους ακροδεξιούς εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό για να μην αποδεχθεί μια συμφωνία που θα αφήσει τη Χαμάς να έχει την ευθύνη οποιουδήποτε τμήματος της Γάζας. Τον απειλούν ότι αν φανεί πως έχει γίνει πολύ «μαλακός» απέναντι στη Χαμάς, θα παραιτηθούν και θα καταρρεύσει η κυβέρνηση. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει «κανένα δικαίωμα ύπαρξης» εκτός αν το Ισραήλ εισβάλει στη Ράφα.
Την ίδια στιγμή, ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση και από τους Ισραηλινούς, προκειμένου να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός. Το βράδυ της Δευτέρας, Ισραηλινοί διαδήλωσαν προς την κατοικία του στην Ιερουσαλήμ. με ένα πανό που έγραφε: «Το αίμα είναι στα χέρια σας».
Πού θα πάνε οι άνθρωποι αν φύγουν από τη Ράφα;
Οι IDF ρίχνουν φυλλάδια, στέλνουν μαζικά μηνύματα και ανεβάζουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποιώντας ότι ο στρατός «θα δράσει με ακραία βία κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στις περιοχές όπου ζείτε. Για την ασφάλειά σας, οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ σάς καλούν να εκκενώσετε αμέσως την ανθρωπιστική ζώνη», διατάζει.
Τα φυλλάδια, στα αραβικά, δείχνουν έναν χάρτη με εννέα τετράγωνα στη νοτιοανατολική Ράφα, όπου λέει ότι θα επιχειρήσουν οι δυνάμεις των IDF, και δίνει οδηγίες σε περίπου 100.000 ανθρώπους που ζουν ή βρίσκουν καταφύγιο εκεί να απομακρυνθούν αμέσως προς το Αλ-Μαβάσι, μια λωρίδα γης κατά μήκος της μεσογειακής ακτής.
Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι προμήθευσε την περιοχή Αλ-Μαβάσι με περισσότερα «νοσοκομεία πεδίου, σκηνές και αυξημένες ποσότητες τροφίμων, νερού, φαρμάκων και πρόσθετων προμηθειών».
«Ένας Θεός ξέρει πού θα πάμε τώρα»
Ωστόσο, οι οργανώσεις αρωγής προειδοποίησαν ότι η περιοχή δεν διαθέτει τις υποδομές για να αντιμετωπίσει μια νέα εισροή ανθρώπων.
«Το Ισραήλ τούς στέλνει σε περιοχή χωρίς ρεύμα, νερό ή βοήθεια»
Η Αλ-Μαβάσι έχει χαρακτηριστεί ως η λεγόμενη «ασφαλής ανθρωπιστική ζώνη, αλλά δεν είναι ασφαλής», δήλωσε η Islamic Relief στον βρετανικό Guardian. «Οι άμαχοι που βρίσκουν καταφύγιο εκεί λένε ότι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν επιθέσεις και σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και άλλη ζωτική βοήθεια. Η αναγκαστική μεταφορά περισσότερων ανθρώπων εκεί θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση».
Η Tjada D’Oyen McKenna, διευθύνουσα σύμβουλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Mercy Corps, δήλωσε ότι το Αλ-Μαβάσι ήταν ήδη «ακατοίκητο» πριν από την εντολή εκκένωσης. «Τα μέλη της ομάδας μας αναφέρουν ότι οι σκηνές εκτείνονται ατελείωτα κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς να υπάρχει ανακούφιση στον ορίζοντα και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή βοήθεια».
Μεταξύ των οικογενειών που έφυγαν από τη Ράφα, με τα υπάρχοντά τους στοιβαγμένα σε φορτηγά και κάρα γαϊδουριών, ήταν ο Abdullah Al-Najar, ο οποίος δήλωσε στο Reuters ότι ήταν η τέταρτη φορά που η οικογένειά του εκτοπίζεται από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο: «Ένας Θεός ξέρει πού θα πάμε τώρα»…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις