Ντέιβιντ Κάμερον: «Η απαγόρευση εξαγωγής βρετανικών όπλων στο Ισραήλ θα ενδυνάμωνε τη Χαμάς»
Το Ηνωμένο Βασίλειο προμηθεύει μόλις το 1% των όπλων του Ισραήλ
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σε συνέντευξή του ότι αν και δεν υποστηρίζει την ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει σκοπό να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και να διακόψει την παροχή όπλων στο Ισραήλ.
Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προμηθεύει μόλις το 1% των όπλων της χώρας και προειδοποίησε ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αμάχους και να επιτρέψει τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Υποστήριξε όμως ότι οι ΗΠΑ «βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική θέση» από το Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή είναι «ένας μαζικός κρατικός προμηθευτής όπλων».
Ανέφερε επίσης ότι την τελευταία φορά που τον προέτρεψαν να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, όταν τρεις Βρετανοί σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή εναντίον εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα, «λίγες ημέρες αργότερα υπήρξε μια βίαιη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ».
«Η πραγματική πίεση θα πρέπει να ασκηθεί στη Χαμάς»
«Αν απλά και μόνο ανακοινώσουμε σήμερα ότι θα αλλάξουμε την προσέγγισή μας για τις εξαγωγές όπλων, αυτό θα έκανε τη Χαμάς ισχυρότερη, θα αποδυνάμωνε το Ισραήλ και θα έκανε λιγότερο πιθανή μια συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων», πρόσθεσε.
«Οι μάχες θα μπορούσαν να σταματήσουν αύριο»
Ο βρετανός υπουργός δήλωσε ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα είναι «η σωστή απάντηση» για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα.
«Η άποψή μου είναι ότι η σωστή απάντηση είναι να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τις μάχες με μια συμφωνία για τους ομήρους, επιτυγχάνοντας μια παύση στις μάχες και στη συνέχεια να τη χρησιμοποιήσουμε για να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός χωρίς να επιστρέψουμε σε περαιτέρω συγκρούσεις», είπε ο Κάμερον στο Sky News. «Αλλά το πρόβλημα πάει πίσω στη Χαμάς», υποστήριξε.
«Στη Χαμάς προσφέρθηκε μια συμφωνία που θα απελευθέρωνε εκατοντάδες κρατούμενους από τις ισραηλινές φυλακές, που θα παρήγαγε μια παύση στις μάχες και δεν δέχονται αυτή τη συμφωνία», είπε.
«Η πραγματική πίεση θα πρέπει να ασκηθεί στη Χαμάς για να συμφωνήσει σε αυτή τη συμφωνία για τους ομήρους. Οι μάχες θα μπορούσαν να σταματήσουν αύριο», κατέληξε.
- Η «Famagusta» ρίχνει φως στο επί 20 χρόνια χαμένο ντοκιμαντέρ της Μελίνας Μερκούρη
- Χρυσοχοΐδης: Δεν φαίνεται σύνδεση ανάμεσα σε Αμπελόκηπους και Παγκράτι
- Μητσοτάκης: Προϋπολογισμός με κοινωνικό πρόσημο και θετικές παρεμβάσεις
- Απίστευτος Τζόλης: «Δεν έπαιξα 60 λεπτά και δεν πήρα τους επιπλέον πόντους στο fantasy» (vid)
- Νίκος Αλιάγας: Χόρεψε τσάμικο μπροστά στον Πύργο του Άιφελ και έγινε viral
- Ο νέος κοινοβουλευτικός χάρτης: η αναβάθμιση του ΠΑΣΟΚ, ο κατακερματισμός του ΣΥΡΙΖΑ και οι 21 ανεξάρτητοι