Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Η Ρωσία κατέλαβε άλλα 5 χωρία - Δυτική παραδοχή για «εξαιρετικά επικίνδυνη στιγμή στον πόλεμο»

Ουκρανία: Η Ρωσία κατέλαβε άλλα 5 χωρία – Δυτική παραδοχή για «εξαιρετικά επικίνδυνη στιγμή στον πόλεμο»

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει «δύσκολη κατάσταση» στο Χάρκοβο, λέει ο επικεφαλής του στρατού, αμύνονται με δυσκολία και φέρονται να έχασαν πέντε χωριά

Ο Ολεξάντρ Σίρσκι ανώτατος διοικητής παραδέχεται ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, καθώς η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέλαβε περισσότερα χωριά. Δήλωσε λιτά πως «Οι εισβολείς εξαπολύουν πλήγματα. Στο Χάρκοβο και τα προάστια. Προσέξτε!».

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας παραδέχθηκε την Κυριακή, όπως μεταφέρει ο Guardian, ότι η κατάσταση στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο είναι «δύσκολη», καθώς η Ρωσία συνεχίζει την επίθεση στην περιοχή και η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει πολλά ακόμη χωριά. Εννιά σε δύο μέρες για την ακρίβεια.

Ο συνταγματάρχης Ολεξάντρ Σίρσκι αρνήθηκε ότι οι Ρώσοι είχαν κάνει σημαντική πρόοδο, αλλά δήλωσε ότι οι δυνάμεις του βρίσκονταν σε δύσκολη θέση. «Δίνουμε σκληρές αμυντικές μάχες. Οι προσπάθειες των Ρώσων εισβολέων να διασπάσουν την άμυνά μας έχουν σταματήσει», έγραψε σε δήλωσή του στο Telegram.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Αρχηγός των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Συνταγματάρχης Ολεξάντρ Σίρσκι σφίγγουν τα χέρια ενώ ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κοιτάζει, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο Κίεβο, Ουκρανία, 29 Απριλίου 2024.

«Τακτικά σημαντικά κέρδη για τη Ρωσία»

Η Ουκρανία υποφέρει από χρόνιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και όπλα και καθυστερήσεις στη δυτική χρηματοδότηση. Οι αναλυτές προειδοποιούν για μια επικείμενη ρωσική επίθεση εδώ και μερικές εβδομάδες και οι πρώτες κινήσεις έγιναν την Παρασκευή με μια ώθηση γύρω από το Χάρκοβο.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά οι αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν αμυντικές γραμμές και θέσεις και να προκαλέσουν ζημιές στον εχθρό», πρόσθεσε ο Σίρσκι, ο οποίος διορίστηκε διοικητής του στρατού νωρίτερα φέτος.

Ωστόσο, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης, δήλωσε το Σάββατο ότι οι προηγούμενοι ρωσικοί ισχυρισμοί για την κατάληψη τεσσάρων χωριών φαίνεται να είναι ακριβείς και χαρακτήρισε τα πρόσφατα κέρδη ως «τακτικά σημαντικά». Την Κυριακή, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό της άλλα πέντε χωριά.

Μέχρι να καταφθάσει η δυτική βοήθεια, η Ρωσία εντείνει τις δράσεις της.

Το σημείο καμπής πλησιάζει

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε την Κυριακή στο Sky News ότι η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» στιγμή στον πόλεμο. Η ρωσική επίθεση μπορεί να απαιτήσει από την Ουκρανία να επανατοποθετήσει στρατεύματα στο βόρειο μέτωπο, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις διερευνούν επίσης το νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ δήλωσαν ότι τα στρατεύματα της Μόσχας επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν ένα «χρονικό παραθυράκι» (σ.σ. Window of opportunity), πιέζοντας την Ουκρανία να υποχωρήσει εν μέσω καθυστέρησης στην άφιξη της δυτικής βοήθειας. Την Κυριακή η πόλη Βοβτσάνσκ, η οποία πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό 17.000 κατοίκων, δέχθηκε συνεχείς επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο Βολοντίμιρ Τιμόσκο , επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας του Χάρκοβο, δήλωσε ότι τα στρατεύματα της Μόσχας βρίσκονταν ήδη στα περίχωρα της πόλης και την πλησίαζαν από τρεις κατευθύνσεις.

Ο Τιμόσκο δήλωσε ότι η Ρωσία συνδυάζει αεροπορικές επιθέσεις με επιθέσεις από μονάδες πεζικού, παρόμοια τακτική με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στην Μπαχμούτ και την Αβντιίβκα στην περιοχή του Ντονέτσκ, η οποία τελικά πέτυχε αλλά κατέστρεψε μεγάλο μέρος των πόλεων στη διαδικασία.

Ο Όλεχ Σινιεχούμποβ, κυβερνήτης της περιοχής του Χάρκοβο, δήλωσε ότι το Βοβτσάνσκ βρισκόταν υπό μόνιμα ρωσικά πυρά την Κυριακή. Είπε ότι περίπου 4.000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από περιοχές που βρέθηκαν πρόσφατα στο επίκεντρο των πυρών τις τελευταίες δύο ημέρες, αλλά περίπου 500 άνθρωποι παρέμειναν στην πόλη. «Καλούμε τους κατοίκους να σώσουν τις ζωές τους και να εγκαταλείψουν τις περιοχές που βομβαρδίζονται από τον εχθρό», έγραψε στο Telegram.

Οι Ρώσοι φέρονται να έχουν καταλάβει εννιά χωριά κάποια εκ των οποίων στρατηγικής σημασίας. Κάθε μέρα που περνά, η Ρωσία φέρεται να βρίσκεται πιο κοντά στον στόχο της πλήρους εξασφάλισης των προσαρτημένων επαρχιών και των νεκρών ζωνών.

Τι δήλωσαν οι Ρώσοι – Τι επιβεβαιώνει ο Ζελένσκι

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε πως «Μονάδες της Ομάδας Μάχης Βορρά εισήλθαν βαθύτερα στις εχθρικές άμυνες, απελευθερώνοντας τους οικισμούς Γκατίσε, Κράσνιε, Μοροχόβετς και Ολεϊνίκοβο στην περιοχή του Χαρκόβου». Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε στις 11 Μαΐου ότι «η Ομάδα Μάχης του Βορρά είχε απελευθερώσει τους οικισμούς Μπορισόβκα, Ογκουρτσόβο, Πλετιονόβκα, Πιλνάγια και Στρελέτσια στην περιοχή του Χαρκόβου».

«Οι αμυντικές μας επιχειρήσεις συνεχίζονται στην περιοχή του Χάρκοβο, στην περιοχή των χωριών Στριλέτσα, Κράσνε, Μοροχόβετς, Ολιίνικοβο, Λουκιάντσι, Χατίσε και Πλετένιβκα», είπε, σημειώνοντας πως «τις τελευταίες δύο ημέρες, οι στρατιώτες μας διεξάγουν αντεπιθέσεις εκεί, υπερασπίζοντας το ουκρανικό έδαφος. Επίσης, η κατάσταση στο Ντονέτσκ παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη, ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση του Ποκρόφσκι», πρόσθεσε.

Μικρές διαφορές μεταξύ των ονομασιών εντοπίζονται στα γλωσσικά ιδιώματα των Ρώσων και των Ουκρανών. Ουσιαστικά η Ουκρανία φέρεται να έχει χάσει αυτά τα χωριά, όμως ο στρατός διεξάγει αντεπιθέσεις για να τα πάρει πίσω. Όπου κάθε προσπάθεια στοιχίζει δεκάδες ζωές των Ουκρανών στρατιωτών σύμφωνα με τους Ρώσους, καθώς φέρονται σύμφωνα με το υπουργείο να έχουν δημιουργήσει αμυντικές περιμέτρους.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024