Ελιά: Πότε ψεκάζουμε για τους εντομολογικούς εχθρούς
Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί ελιάς
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η καρπόβια γενιά του πυρηνοτρήτη είναι η πιο επικίνδυνη για την ελαιοπαραγωγή και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καρπόπτωση. Στις πιο πρώιμες περιοχές η καρπόδεση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ολίγων ημερών, ενώ στις οψιμότερες ελιές εισέρχεται στο βλαστικό στάδιο της πτώσης των πετάλων.
Η πτήση της καρπόβιας γενιάς του εντόμου έχει ξεκινήσει με αρκετά υψηλές συλλήψεις στις πρώιμες περιοχές.
Ο κατάλληλος χρόνος επέμβασης εναντίον των νεαρών προνυμφών του εντόμου για την αποφυγή εισόδου τους στον καρπό, σύμφωνα με τις συλλήψεις των εντόμων στο δίκτυο φερομονικών παγίδων, καθώς και τις καταγεγραμμένες θερμοκρασίες από το εγκατεστημένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Περιφερειακού Κέντρου Ιωαννίνων, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου είναι:
- Για τις πρώιμες περιοχές (πεδινά νομών Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας) 16 Μαΐου – 18 Μαΐου
- Για τις όψιμες περιοχές (ημιορεινά -ορεινά νομών Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Λευκάδας Κέρκυρας) 24 – 26 Μαΐου
Κατάλληλες δραστικές ουσίες: Ακεταμιπρίντ, Βάκιλλος Θουριγγίας, Δελταμέθριν, Λάμδα Συαλοθρίν, , Πυρεθρίνς, Σπινετοράμ (διάφορα σκευάσματα).
Στις πιο πρώιμες περιοχές η καρπόδεση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ολίγων ημερών, ενώ στις οψιμότερες ελιές εισέρχεται στο βλαστικό στάδιο της πτώσης των πετάλων
Σε περιοχές που κάθε χρόνο οι ζημιές είναι σοβαρές ή που την φετινή χρονιά η καρποφορία είναι περιορισμένη, θα ήταν σκόπιμο να γίνει και επαναληπτικός ψεκασμός μετά από 10 ημέρες.
Ρυγχίτης
Ο ρυγχίτης είναι ένα μικρό σκαθάρι κεραμιδί χρώματος με μέγεθος περίπου 0,5 εκ. και χαρακτηριστικό ρύγχος. Μετά το τέλος της καρπόδεσης τρέφεται με τους καρπούς οι οποίοι εμφανίζουν αργότερα χαρακτηριστικές τρύπες μορφής «κρατήρα» στην επιφάνειά τους.
Στους ελαιώνες που διαπιστώθηκαν πέρυσι σοβαρές προσβολές από ρυγχίτη, συστήνεται να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με τον πυρηνοτρήτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης με την εγκεκριμένη για την καλλιέργεια της ελιάς δραστική ουσία Λάμδα Συαλοθρίν (διάφορα σκευάσματα).
Ψύλλα (Βαμβακάδα)
Στους ελαιώνες που διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές από το έντομο να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση βαμβακάδας – πυρηνοτρήτη με την εγκεκριμένη για την καλλιέργεια της ελιάς δραστική ουσία Δελταμέθριν (διάφορα σκευάσματα).
Σε όσους ελαιώνες δεν υπάρχουν προσβολές από πυρηνοτρήτη μπορεί να γίνει καταπολέμηση της βαμβακάδας με μία από τις παρακάτω εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: Άλατα καλίου λιπαρών οξέων, Παραφινικό λάδι (διάφορα σκευάσματα).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις