Η «βασιλισσα» του καφέ, της σόγιας και της ζάχαρης θέλει να κυριαρχήσει και στο κακάο
Καθώς η παραγωγή κακάο της Δυτικής Αφρικής μαραζώνει οι αγρότες σε μια άνυδρη περιοχή της Βραζιλίας βλέπουν μια μοναδική ευκαιρία
Καθώς η παραγωγή κακάο της Δυτικής Αφρικής μαραζώνει λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, της γήρανσης των δέντρων και των ασθενειών των καλλιεργειών, οι αγρότες σε μια άνυδρη περιοχή της Βραζιλίας βλέπουν μια μοναδική ευκαιρία.
Ο γίγαντας των αγροτικών επιχειρήσεων Cargill Inc. συνεργάζεται με μια μεγάλη αγροτική ομάδα, τη Schmidt Agricola, για να περίπου 990 στρέμματα κακάο, λίγο έξω από την πόλη Μπαρέιρας της επαρχίας Μπαΐα. Η ελβετική σοκολατοποιία Barry Callebaut AG και ένας εταίρος υψηλής τεχνολογίας σχεδιάζουν να συνδιαμορφώσουν περίπου 5.000 εκτάρια φυτειών κακάο στην πολιτεία.
Οι οικογένειες αγροτών που καλλιεργούν ήδη τροπικά φρούτα ή εμπορικές καλλιέργειες προσθέτουν φέτος σειρές κακαόδεντρων, επίσης, με την ελπίδα να κατακτήσουν μια γωνιά μιας σημαντικής παγκόσμιας αγοράς που έχει ξεφύγει από αυτό το τμήμα της Βραζιλίας για δεκαετίες.
Εάν η παραγωγή στη νέα περιοχή απογειωθεί, η Βραζιλία θα μπορούσε να διπλασιάσει σχεδόν την παραγωγή της σε περίπου 400.000 μετρικούς τόνους μέχρι το 2030, εκτιμά η επιτροπή κακάο της χώρας. Αυτό θα την έφερνε σε απόσταση αναπνοής από την τρίτη θέση παγκοσμίως, την οποία σήμερα κατέχει ο Ισημερινός. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι αυτή η πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα συντηρητική. Ο Μοισέ Σμιντ, ένας από τους αδελφούς που βρίσκονται πίσω από την Schmidt Agricola, στοιχηματίζει ότι η παραγωγή θα μπορούσε να φθάσει τους 1,8 εκατομμύρια τόνους ετησίως τα επόμενα 10 χρόνια, εάν οι καλλιεργητές συνεχίσουν να φυτεύουν σε νέες περιοχές, εκτός από τις πιο παραδοσιακές περιοχές κακάο της χώρας.
Δύο χώρες αποτελούν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο
Η Βραζιλία συγκαταλεγόταν κάποτε μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών παγκοσμίως του κακάο, προτού πολλά από τα κακαόδεντρα της χώρας αρρωστήσουν εξαιτίας μιας επιδημίας που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα αντιπροσωπεύουν σήμερα περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής.
Αυτή η συγκέντρωση σε δύο μόνο χώρες καθιστά την παγκόσμια προσφορά πιο ευάλωτη σε κινδύνους όπως οι κακές καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες των καλλιεργειών, οι οποίες εντείνονται καθώς οι καιρικές μεταβολές γίνονται πιο ακραίες. Μια πρόσφατη έλλειψη στην παραγωγή κακάο στη Δυτική Αφρική οδήγησε τις παγκόσμιες τιμές να υπερδιπλασιαστούν φέτος, ανεβάζοντας τις τιμές των σοκολάτας για τους καταναλωτές και αναγκάζοντας ακόμη και ορισμένους παραγωγούς σοκολάτας να κλείσουν.
Οι πρώτοι αγρότες που φύτεψαν κακάο στη δυτική Μπαΐα ξεκίνησαν πριν από την τελευταία άνοδο των τιμών. Οι καλλιεργητές στη Μπαΐα διαθέτουν καλύτερη χρηματοδότηση αντίστοιχους της Δυτικής Αφρικής, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας. Οι αγρότες της Βραζιλίας μπορούν επίσης να πωλούν σε τιμές αγοράς χωρίς την παρέμβαση της κυβέρνησης, όπως στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα.
Πηγή: ΟΤ
- Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης
- Παναχαϊκή – Καλαμάτα 0-1: Βρήκε τη λύση με Παμλίδη
- Pegasus: Σε δίκη το χακάρισμα του WhatsApp από την ισραηλινή NSO
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Μητσοτάκης: Έρχεται το parco.gov.gr για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στα social
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»