Μπροστά σε ένα ασυνήθιστο θέαμα βρέθηκαν περιπατητές στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, όταν είδαν στην αποβάθρα να λιάζεται μια φώκια.

Το ζώο λίγο πριν βουτήξει στη θάλασσα απαθανατίστηκε από κάμερα κινητού τηλεφώνου και έκανε τον γύρο του διαδικτύου μέσω του TikTok.

Δείτε βίντεο:

@cookiezaccepted she belongs to the seas 🦭🦭🦭#Thessaloniki #fyp ♬ DESIRES – IACCEPTCOOKIEZ

Πάντως, σύμφωνα με το voria.gr, δεν είναι η πρώτη φορά που φώκια κάνει το τελευταίο διάστημα την εμφάνισή της στον Θερμαϊκό Κόλπο, αφού τον Μάρτιο φώκια βρέθηκε να κολυμπά στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας, ενώ στην παραλία της Θεσσαλονίκης μια φώκια είχε εντοπιστεί να κολυμπά την περίοδο του lockdown του 2020.

Ο κίνδυνος για τη μεσογειακή φώκια στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, το ζώο που δέχεται τη μεγαλύτερη απειλή είναι η μεσογειακή φώκια, το σπανιότερο είδος φώκιας στον κόσμο και ένα από τα έξι περισσότερο απειλούμενα με εξαφάνιση θηλαστικά στον πλανήτη. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της ζει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Σποράδες, ωστόσο έχουν εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 επικαιροποιήθηκε ο Κόκκινος Κατάλογος που περιλαμβάνει 17.000 ζώα και φυτά της Ελλάδας, με στόχο να αξιολογηθεί η κατάσταση των πληθυσμών που συναντώνται απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα αντιμετωπίζοντας αυξανόμενες περιβαλλοντικές και κλιματικές απειλές.