Πήγε να ανταλλάξει φθαρμένα χαρτονομίσματα 40.000 ευρώ όμως κατέληξε με χειροπέδες
Όπως αποδείχθηκε από τον έλεγχο του αριθμού σειράς των χρημάτων, αυτά είχαν κλαπεί από την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης το 2017.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Μια περίεργη υπόθεση αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος αποκαλύφθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Λάρισα.
Όλα ξεκίνησαν όταν ένας 60χρονος Βολιώτης απευθύνθηκε στο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στη Λάρισα, προκειμένου να ανταλλάξει φθαρμένα χαρτονομίσματα με καινούρια.
Όταν παρέδωσε τα χαρτονομίσματα στους υπεύθυνους της τράπεζας, εκείνοι αμέσως κατάλαβαν ότι δεν έπρεπε να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή και να ειδοποιήσουν την Ελληνική Αστυνομία.
Κι αυτό γιατί όπως αποκαλύφθηκε από τον αριθμό της σειράς των χαρτονομισμάτων των 200 ευρώ «ΧΟ39», ήταν μέρος χρημάτων που είχαν κλαπεί πριν από χρόνια από την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης, μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι.
Είχαν κλαπεί το 2017
Ειδικότερα, τα χρήματα ήταν μέρος από μεγάλο χρηματικό ποσό που εκλάπη μετά την πτώση του Λίβυου ηγέτη από ομάδα ανταρτών η οποία κατέλαβε την Κεντρική Τράπεζα της αφρικανικής χώρας και έκλεψε μυθικό ποσό σε χαρτονομίσματα και χρυσό.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα χαρτονομίσματα με αριθμό σειράς κυκλοφορίας «ΧΟ39» ήταν μέρος των 150 εκατομμυρίων ευρώ που είχε παραγγείλει από τη γερμανική Bundesbank –σε χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ- ο Μουαμάρ Καντάφι το 2010, λίγο πριν την ανατροπή του και το θάνατό του.
Οι 40.000 ευρώ ήταν μέρος των 159.000.000 ευρώ που είχαν κλαπεί από τον γιο του Χαφτάρ το 2017
Τα χαρτονομίσματα αυτά, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, φέρεται να εκλάπησαν από τον Σαντάμ Χαλίφα Χαφτάρ –τον γιο του ηγέτη της ανατολικής Λιβύης- το 2017 όταν μαζί με ομάδα ενόπλων είχαν απειλήσει τους υπαλλήλους και είχαν αποσπάσει 639 εκατ. λιβυκά δηνάρια, 159 εκατ. ευρώ, σχεδόν δύο εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια και πάνω από 5.000 ασημένια νομίσματα, με τη συνολική λεία τους να αποτιμάται σε 500.000.000 ευρώ!
Σχηματίστηκε δικογραφία
Τα χρήματα τελικά παραδόθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Ελέγχου και Διακίνησης Χρημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, με τους αστυνομικούς να σχηματίζουν δικογραφία για το αδίκημα της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.
Οι αστυνομικοί θα κάνουν έρευνα για τη διαδρομή που ακολούθησαν τα χρήματα, καθώς αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη Ρωσία και την Τουρκία, μέσω των οποίων έγιναν προσπάθειες να «ξεπλυθούν» τα κλεμμένα από τη Λιβύη χρήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί που είχαν τα χρήματα στην κατοχή τους τα πωλούσαν στη μισή τους αξία ή και λιγότερο –ανάλογα με το πόσο κατεστραμμένα ήταν- προκειμένου να καταφέρουν να έχουν παράνομο όφελος χωρίς να αναφέρουν την προέλευση των χρημάτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις