Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γρίπη των πτηνών: Κονδύλι 200 εκατ. δολαρίων για την επιδημία στις γαλακτοκομικές φάρμες των ΗΠΑ

Γρίπη των πτηνών: Κονδύλι 200 εκατ. δολαρίων για την επιδημία στις γαλακτοκομικές φάρμες των ΗΠΑ

Σωματίδια του ιού ανιχνεύονται στο 20% των δειγμάτων από γάλατα που κυκλοφορούν στην αγορά. Για την ώρα πάντως ο κίνδυνος για τον άνθρωπο παραμένει «χαμηλός».

Εν μέσω φόβων για διαταραχή στην αγορά τροφίμων αλλά και για ενδεχόμενη μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 200 εκατ. δολάρια για να ανακόψει την επιδημία γρίπης των πτηνών στις γαλακτοκομικές φάρμες.

Από τα τέλη Μαρτίου, κοπάδια αγελάδων σε τουλάχιστον εννέα πολιτείες έχουν βρεθεί θετικά στη γρίπη των πτηνών Η5Ν1, δημιουργώντας ανησυχία ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί και να αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων.

«Ο κίνδυνος για το κοινό παραμένει χαμηλός»

Η επιδημία πιστεύεται πως είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο εκτεταμένη, μετά την ανίχνευση σωματιδίων του ιού στο 20% των δειγμάτων από γάλατα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Το παστεριωμένο γάλα θεωρείται ασφαλές, όμως οι καταναλωτές καλούνται να μην αγοράζουν μη παστεριωμένο γάλα, όπου ο ιός μπορεί να επιζεί.

«Ο κίνδυνος για το κοινό παραμένει χαμηλός» καθησύχασε ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα ο υπουργός Υγείας Χαβιέ Μπεσέρα.

Από τα σχεδόν 200 εκατ. δολάρια της νέας πρωτοβουλίας, τα 98 θα διατεθούν από το υπουργείο Γεωργίας (USDA), το οποίο θα προσφέρει έως 28.000 δολάρια ανά φάρμα για μοριακούς ελέγχους στα ζώα και το γάλα και μέτρα αποτροπής της μετάδοσης σε ανθρώπους.

«Το USDA κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την παρακολούθηση και της εξάλειψη του Η5Ν1 από τα γαλακτοπαραγωγικά κοπάδια» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο αμερικανός υπουργός Γεωρίας Τομ Βίλσακ.

Ακόμα 101 εκατ. δολάρια θα διατεθούν από το υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών για μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και της διατροφικής ασφάλειας, τα οποία θα υλοποιήσουν η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Από το ποσό αυτό, τα 34 εκατ. θα διατεθούν για εργαστηριακούς ελέγχους, 8 εκατ. για εμβόλια και 3 εκατ. για παρακολούθηση του ιικού φορτίου στα λύματα. Οκτώ εκατ. θα διατεθούν για λόγους ασφάλειας των προϊόντων γάλακτος.

Για να περιορίσει τη μετάδοση στα εκτροφεία, το υπουργείο Γεωργίας απαιτεί από τις 29 Απριλίου υποχρεωτικό αρνητικό τεστ για τη μεταφορά αγελάδων σε διαφορετική πολιτεία. Στην πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, τα 112 από τα 905 τεστ ήταν πιθανώς θετικά.

Μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί στις ΗΠΑ μόνο ένα ανθρώπινο κρούσμα, σε έναν εργάτη γαλακτοκομικής φάρμας στο Τέξας που εμφάνισε επιπεφυκίτιδα αλλά ανέρρωσε χωρίς προβλήματα.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024