Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γεωμαγνητική καταιγίδα: Προβλήματα στους δορυφόρους Starlink του Μασκ

Γεωμαγνητική καταιγίδα: Προβλήματα στους δορυφόρους Starlink του Μασκ

Ο βομβαρδισμός της Γης από ηλιακά σωματίδια μπορεί να καταστρέψει τα κυκλώματα των επικοινωνιακών δορυφόρων.

Η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που έπληξε τη Γη το Σαββατοκύριακο επηρέασε τη λειτουργία του Starlink, της υπηρεσίας δορυφορικού Διαδικτύου που προσφέρει η αεροδιαστημική εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ.

«Το Starlink αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή υποβάθμιση της υπηρεσίας. Η ομάδα μας το ερευνά» ανέφερε στον δικτυακό τόπο της η εταιρεία, στην οποία ανήκει περίπου το 70% των περίπου 7.500 δορυφόρων που κινούνται γύρω από τη Γη.

Νωρίτερα, ο Μασκ είδε αναφέρει στο Χ ότι το Starlink δεχόταν «πίεση» από τη γεωμαγνητική καταιγίδα, η οποία ήταν η ισχυρότερη από το 2003.

«Μείζων γεωμαγνητική καταιγίδα συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Η μεγαλύτερη εδώ και πολύ καιρό. Οι δορυφόροι του Starlink δέχονται μεγάλη πίεση αλλά μέχρι στιγμής αντέχουν» έγραψε.

Σειρά εκρήξεων στην επιφάνεια του Ήλιου την περασμένη εβδομάδα εκτόξευσαν στο Διάστημα δισεκατομμύρια τόνους φορτισμένων σωματιδίων, ένα ξέσπασμα γνωστή ως στεμματική εκτόξευση μάζας ή CME.

Το πελώριο σύννεφο έφτασε στη Γη την Παρασκευή, περίπου δύο ημέρες αργότερα, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η ιονόσφαιρα και το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Ένα μέρος των ηλιακών σωματιδίων παγιδεύτηκε στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και κατευθύνθηκε προς τους πόλους, όπου συγκρούστηκε με άτομα της ατμόσφαιρας και έκανε το σέλας πιο θεαματικό, ορατό ακόμα και σε μικρά γεωγραφικά πλάτη όπως στη Βρετανία.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες αυτής της έντασης είναι επικίνδυνες για τους δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης στη Γη καθώς μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση επαγωγικών ρευμάτων.

Παράλληλα οι διαταραχές στην ιονόσφαιρα μπορούν να προκαλέσουν διακοπή επικοινωνιών, όπως φαίνεται ότι συνέβη στην περίπτωση του Starkink.

Ακόμα, ο βομβαρδισμός σωματιδίων μπορεί επίσης να προκαλέσει θέρμανση και διαστολή των ανώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας, τα οποία διογκώνονται και μπορούν να φτάσουν το ύψος όπου κινούνται δορυφόροι χαμηλής τροχιάς.

To 2022, περίπου 40 δορυφόροι που μόλις είχε εκτοξεύσει η SpaceX καταστράφηκαν φλεγόμενοι στην ατμόσφαιρα λόγω γεωμαγνητικής καταιγίδας που προκάλεσε διαστολή της ατμόσφαιρας.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024