Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Σφίγγει ο κλοιός για Χ και Booking στην Ευρώπη - Τι αποφάσισε η Κομισιόν

Σφίγγει ο κλοιός για Χ και Booking στην Ευρώπη – Τι αποφάσισε η Κομισιόν

Η Booking έχει πλέον έξι μήνες για να συμμορφωθεί με τις σχετικές υποχρεώσεις βάσει του DMA, προσφέροντας περισσότερες επιλογές και ελευθερία στους τελικούς χρήστες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε σήμερα, βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), την Booking ως gatekeeper (φύλακα) για την ηλεκτρονική της υπηρεσία διαμεσολάβησης Booking.com, ενώ ξεκίνησε επίσης έρευνα αγοράς στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης X για να προσδιορίσει περαιτέρω το ρυθμιστικό καθεστώς της πλατφόρμας.

Οι διαδικτυακές υπηρεσίες διαφήμισης X Ads και TikTok Ads δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ως gatekeepers, αποφάσισε η ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι το X του Ίλον Μασκ, η ByteDance, μητρική εταιρεία του TikTok και η Booking.com ενδέχεται να πληρούν τα κριτήρια της ΕΕ και να υπόκεινται σε αυστηρούς τεχνολογικούς κανόνες ως λεγόμενοι gatekeepers.

Η Booking έχει πλέον έξι μήνες για να συμμορφωθεί με τις σχετικές υποχρεώσεις βάσει του DMA

Η ByteDance χαρακτηρίστηκε ως gatekeeper τον Ιούλιο του περασμένου έτους, αλλά το TikTok το αμφισβήτησε στο δεύτερο υψηλότερο δικαστήριο της Ευρώπης.

Παράλληλα, η Επιτροπή ενεργοποίησε έρευνα για να αξιολογήσει περαιτέρω την υπόθεση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter). Η έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός πέντε μηνών.

Οι σημερινές αποφάσεις είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας επανεξέτασης που διεξήγαγε η Επιτροπή μετά τη λήψη ενημερώσεων των τριών εταιρειών σχετικά με την πιθανή τους ιδιότητα ως φύλακες την 1η Μαρτίου 2024.

Επόμενα βήματα για την Boking

Μετά τον ορισμό της, η Booking έχει πλέον έξι μήνες για να συμμορφωθεί με τις σχετικές υποχρεώσεις βάσει του DMA, προσφέροντας περισσότερες επιλογές και ελευθερία στους τελικούς χρήστες και δίκαιη πρόσβαση των επιχειρηματικών χρηστών στις υπηρεσίες gatekeeper, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η εταιρεία έχει προθεσμία έξι μηνών για να υποβάλει μια λεπτομερή έκθεση συμμόρφωσης στην οποία θα περιγράφει πώς συμμορφώνεται με κάθε μία από τις υποχρεώσεις του DMA. Ωστόσο, ορισμένες από τις υποχρεώσεις του DMA αρχίζουν να ισχύουν με άμεση ισχύ, για παράδειγμα, η υποχρέωση ενημέρωσης της Επιτροπής για οποιαδήποτε επιδιωκόμενη συγκέντρωση στον ψηφιακό τομέα.

Τα πρόστιμα

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί την αποτελεσματική εφαρμογή και συμμόρφωση με αυτές τις υποχρεώσεις. Σε περίπτωση που μία εταιρεία με τον χαρακτηρισμό ως gatekeeper δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που ορίζει o DMA, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα έως και 10% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών της εταιρείας, το οποίο μπορεί να ανέλθει έως και 20% σε περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων.

Ιστορικό του DMA

Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές (DMA) είναι ένας από τους πιο αυστηρούς κανονισμούς που στοχεύουν στην κυριαρχία των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας στην αγορά. Θέτει στις εταιρείες αυστηρότερες υποχρεώσεις να μετριάζουν το περιεχόμενο, να επιτρέπουν τον θεμιτό ανταγωνισμό και να διευκολύνουν τους καταναλωτές να αλλάζουν μεταξύ υπηρεσιών.

Ρυθμίζει τους gatekeepers, οι οποίες είναι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες που παρέχουν μια σημαντική πύλη μεταξύ των επιχειρηματικών χρηστών και των καταναλωτών, των οποίων η θέση μπορεί να τους δώσει τη δύναμη να λειτουργούν ως σημεία συμφόρησης στην ψηφιακή οικονομία.

Η Alphabet, η Amazon, η Apple, η ByteDance, η Meta και η Microsoft, οι έξι εταιρείες-φύλακες που ορίστηκαν από την Επιτροπή στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, έπρεπε να συμμορφωθούν πλήρως με όλες τις υποχρεώσεις του DMA έως τις 7 Μαρτίου 2024. Η Επιτροπή αξιολόγησε τις εκθέσεις συμμόρφωσης που καθορίζουν τα μέτρα συμμόρφωσης των εταιρειών αυτών και συγκέντρωσε σχόλια από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Στις 25 Μαρτίου 2024, η Επιτροπή άνοιξε έρευνες μη συμμόρφωσης σχετικά με τους κανόνες της Alphabet σχετικά με το steering στο Google Play και την αυτοπροτίμηση στην  μηχανή Αναζήτησης Google, τους κανόνες της Apple σχετικά με το steering στο App Store και την οθόνη επιλογής για το Safari και το «μοντέλο πληρωμής ή συναίνεσης» της Meta. Η Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα έρευνας για τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών σε σχέση με την αυτο-προτίμηση της Amazon και την εναλλακτική διανομή εφαρμογών της Apple και το νέο επιχειρηματικό μοντέλο.

Στις 29 Απριλίου 2024, η Επιτροπή όρισε το iPadOS, το λειτουργικό της σύστημα της Apple για tablet, ως φύλακα στο πλαίσιο του DMA. Η Apple έχει πλέον έξι μήνες για να ευθυγραμμίσει το iPadOS με τις σχετικές υποχρεώσεις DMA.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024