Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Έχεις μικρό σπίτι και αισθάνεσαι ότι δεν χωράς; Και όμως υπάρχει τρόπος

Έχεις μικρό σπίτι και αισθάνεσαι ότι δεν χωράς; Και όμως υπάρχει τρόπος

Συμβουλές για do's & don'ts αν ο χώρος σου είναι μικρός

Το να ζεις σε ένα μικρό σπίτι δεν είναι απαραίτητα κακό. Αφενός μπορεί να μην υπάρχει δυνατότητα για κάτι μεγαλύτερο και αφετέρου έχει τα πολλά καλά του: μικρότεροι λογαριασμοί, λιγότερες δουλειές, βιωματική κατανόηση της αφαιρετικής αξίας για μία ζωή με λιγότερα υλικά πράγματα και άλλα διάφορα. Αποτελεί σε κάθε περίπτωση βέβαια και μία πρόκληση για το πως θα πρέπει να το στήσεις ώστε να μην σε πνίγει αλλά αντιθέτως να αποτελεί μία πραγματική φωλιά που θα θέλεις να επιστρέφεις καθημερινά.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχεις κατά νου κάποιες βασικές αρχές που διέπουν τους μικρούς χώρους, για αυτό δώσε προσοχή στα παρακάτω.

Θα ξεκινήσουμε με τη βασική τριλογία που πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε σπίτι. Να φροντίσεις να δημιουργήσεις ένα χώρο άνετο, λειτουργικό και του γούστου σου. Αν αυτά εξυπηρετούνται, τότε έχεις κερδίσει τον αγώνα από τα αποδυτήρια.

Ξύπνα λοιπόν τον μικρό διακοσμητή που κρύβεις μέσα σου. Όλα μπορούν να γίνουν σε έναν χώρο ανεξαρτήτου μεγέθους αρκεί να υπάρχει φαντασία και καλή διάθεση. Σε κάθε περίπτωση μην θυσιάσεις την αισθητική σου και δώσε βάση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.

Ένα από τα βασικότερα πράγματα στο χώρο που ζούμε είναι το φως. Για να κερδίσεις σε αυτό το σημαντικό σημείο θα πρέπει να φροντίσεις κάποια βασικά πράγματα: πρώτα από όλα ο χώρος να είναι βαμμένος σε ουδέτερες παλέτες χρωμάτων, ιδανικά σε κάποιο λευκό ή κάποιο ήρεμο φωτεινό χρώμα που θα ζεστάνει την ατμόσφαιρα. Οι κουρτίνες θα πρέπει να αφήνουν το φως να περάσει, υποστηρίζοντας παράλληλα και την απαραίτητη ιδιωτικότητα, χωρίς έντονα χρώματα και σχέδια. Επίσης, τα έπιπλά καλό είναι να μην είναι σκούρα και αν δεν μπορείς να τα αλλάξεις, τότε ριχτάρια σε γήινες ανοικτές αποχρώσεις θα κάνουν τη δουλειά. Όσο για το πάτωμα, ένα χαλί σε απαλές αποχρώσεις επίσης θα βοηθήσει την κατάσταση. Αν σου λείψουν τα χρώματα, μπορείς να βάλεις πινελιές με κάποια λίγα αντικείμενα όπως μαξιλαράκια, κάποιο βάζο ή γλάστρες, τα βιβλία σε μία μικρή βιβλιοθήκη (αν έχεις).

Τα μικρά σπίτια επίσης υπολείπονται σε αποθηκευτικούς χώρους. Αυτό σημαίνει ότι πολυχρηστικά έπιπλα μπορούν να σου λύσουν τα χέρια: από κρεβάτια και καναπέδες με αποθηκευτικούς χώρους, μέχρι τροχήλατα κουτιά αποθήκευσης που μπαίνουν κάτω από έπιπλα. Ένα τραπεζάκι σαλονιού με συρτάρια είναι πολύ χρήσιμο, όπως αντίστοιχα και ένα παλιό σεντούκι που μπορεί να γίνει και τραπεζάκι, δίνοντας και ιδιαίτερο στυλ στο χώρο. Σε αυτό το σημείο, να τονίσουμε ότι η ακαταστασία κουράζει πολύ ειδικά όταν οι χώροι είναι μικροί, οπότε τα πράγματα καλό είναι να μην είναι στη μέση.

Ένας μικρός χώρος σημαίνει ότι δεν «αντέχει» τα μεγάλα έπιπλά ή τα πολλά μικρά έπιπλά. Η οπτική φασαρία δεν θα σε βοηθήσει στην καθημερινότητά σου, οπότε διάλεξε τα σωστά, απαραίτητα και σε απλές γραμμές έπιπλα για να αισθάνεσαι ισορροπία μπαίνοντας στο χώρο σου. Έπιπλά που μεγαλώνουν/μικραίνουν όταν η κατάσταση το απαιτεί ή που είναι πτυσσόμενα θα βοηθήσουν σίγουρα στο πρότζεκτ. Επίσης, διάλεξε χαμηλά έπιπλά και τι σημαίνει αυτό; Καναπέδες και καρέκλες με χαμηλή πλάτη και μπράτσα, έπιπλα που δεν φτάνουν το ταβάνι. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει όσο το δυνατόν ελεύθερο χώρος στο χώρο για να κινείται το φως και ο αέρας (και εσύ) πιο εύκολα. Αν πάλι έχεις κάποιον όγκο που δεν θες να αποχωριστείς, τοποθέτησέ τον κολλητά στον τοίχο.

Ένα άλλο κόλπο στους μικρούς χώρους είναι οι καθρέφτες που αντανακλούν το φως, κάνοντας το χώρο να φαίνεται πιο μεγάλος, για αυτό καλό είναι να τους κρεμάσεις κοντά σε πηγή φωτός (είτε παράθυρο, είτε φωτιστικό). Επιπλέον, κυκλοφορούν ωραιότατοι στην αγορά, που θα αναβαθμίσουν με το ύφος τους και το σαλόνι σου.

Δώσε βάση στους κάθετους χώρους και προτίμησε κάποια κρεμαστά ράφια αντί της τοποθέτησης ολόκληρου επίπλου ή κάποιες κρεμάστρες τοίχου για τα μπουφάν σου. Βγαίνουν σε όλων των ειδών τα σχέδια, υλικά και χρώματα, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να υπάρχουν πανωφόρια παντού μέσα στο σπίτι. Η ακαταστασία επιπλέον σε ένα μικρό σπίτι είναι και φαίνεται χειρότερη από ότι σε ένα μεγαλύτερο.

Ο μινιμαλισμός γενικά θα σε βοηθήσει στο στήσιμο ενός μικρού σπιτιού, για αυτό φρόνιμο είναι να αποφύγεις τα πολλά διακοσμητικά ή άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιείς σπάνια. Προτίμησε μία γλάστρα στο χώρο από το ξυλόγλυπτο που σου έκανε δώρο η θεία σου πριν δέκα χρόνια, γιατί αυτό θα δώσει ζωή και φυσικό χρώμα στο χώρο. Ό,τι δεν χρησιμοποιείς είναι ευκαιρία να το χαρίσεις σε κάποιον που πιθανότατα το έχει ανάγκη ή διαθέτει ένα χώρο που ταιριάζει πολύ περισσότερο.

Ένα μικρό σπίτι μπορεί να βάλει σε τάξη τη ζωή και την σκέψη σου. Είναι μεγάλο σχολείο να μάθεις να ζεις με λίγα (ποιοτικά και ουσιαστικά) σε μια εποχή που προωθεί τα πολλά (και αχρείαστα). Η υπερκατανάλωση μόνο προβλήματα έχει φέρει στην κοινωνία μας και αν εμείς οφείλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο για ένα καλύτερο αύριο, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το ίδιο μας το σπίτι. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο και φαντασία.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024