Στο in οι θέσεις της ΚΕΔΕ στην διαβούλευση της Εθνικής Στρατηγικής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Αποκλειστικά στο in οι προτάσεις της ΚΕΔΕ στην υπό δημόσια διαβούλευση Εθνική Στρατηγική για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία».
- Οικογένεια Μπουτάρη: Μια διαδρομή 145 ετών - Από το πρώτο οινοποιείο έως τον «Κυρ - Γιάννη»
- Η Χεζμπολάχ απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ - Στον Λίβανο ο Χοχστάιν για να «κλείσει» συμφωνία
- Παγιδευμένοι στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Τι περιμένουν 200.000 οικογένειες
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Το in πληροφορήθηκε σημεία των προτάσεων της ΚΕΔΕ στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης της Εθνικής Στρατηγικής για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Αρχικά η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι εφόσον θεσμοθετηθεί Εθνική Επιτροπή για το Εθνικό Σήμα Προσβασιμότητας, πως πρέπει να αποτελεί μέλος της, η οποία εισηγήθηκε άλλωστε την καθιέρωση του Εθνικού Σήματος ΑμεΑ τόσο στην Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας όσο και στην Κεντρική Επιτροπή Προσβασιμότητας.
Η ΚΕΔΕ θα αιτηθεί να συμμετέχει στην αρμόδια επιτροπή που εξετάζει την υπαγωγή των κτιρίων στο πρόγραμμα διασφάλισης φυσικής προσβασιμότητας του ΤΕΕ. Την εξειδίκευση και διασφάλιση χρηματοδοτικού εργαλείου για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε δημοτικά ακίνητα που έχουν ενταχθεί και χαρακτηριστεί από τους ελεγκτές προσβασιμότητας ως μη προσπελάσιμα αλλά μπορούν να μετατραπούν σε προσβάσιμα.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, θα αιτηθεί επίσης να συμμετάσχει στην ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών για την δημιουργία «αλυσίδων» προσβασιμότητας και κατά την διαδικασία της εκπόνησης και υλοποίησης του Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού προορισμού, με μέλος και αναπληρωτή του στην αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή.
Η ΚΕΔΕ θέλει συμμετοχή με μέλος της στην τροποποίηση πλαισίου αδειοδότησης αθλητικών εγκαταστάσεων. Ζητάει επίσης τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εξειδικευμένου χρηματοδοτικού εργαλείου για την υλοποίηση αναγκαίων παρεμβάσεων προκειμένου δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις να γίνουν προσβάσιμες προς όλους.
Μεταφορές
Σε ότι αφορά τον στόχο για την διασφάλιση προσβασιμότητας μεταφορικών συστημάτων η ΚΕΔΕ θέλει να αναπτυχθεί πλήρως το δεδομένο ότι θα αφορούν και τα Αστικά ΚΤΕΛ της περιφέρειας καθώς και τα Υπεραστικά. Επίσης, η ΚΕΔΕ θα αιτηθεί την μελέτη και ανάπτυξη ολοκληρωμένου προγράμματος παρεμβάσεων για τις στάσεις επιβίβασης και αποβίβασης και την αναδιάταξη τους μέσω ΣΒΑΚ(Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και ΣΑΠ(Σχέδια Αστικής Προσβασιμότητας)
Η Διοίκηση της ΚΕΔΕ ζητάει επίσης, την επέκταση των επιμορφωτικών προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης στις ψηφιακές δεξιότητες να αφορά και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και να υπαχθεί ως φορέας υλοποίησης για τους ΟΤΑ η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.
Η ΚΕΔΕ ζητάει ακόμη, η υπηρεσία του Προσωπικού βοηθού να μεταφερθεί ως παροχή σε επίπεδο τοπικής κοινότητας λόγω εγγύτητας. Παράλληλα, η ΚΕΔΕ εκτιμάει πως η Πολιτεία οφείλει να σχεδιάσει ένα εξειδικευμένο Εθνικό Πρόγραμμα Στέγασης κατά τα πρότυπα του πρώην ΟΕΚ με χορήγηση δανείων επιδοτούμενου χαμηλού επιτοκίου με την εγγύηση και χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου για αγορά πρώτης κατοικίας από ΑμεΑ.
Για την αναγκαιότητα ενός νέου συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας με κριτήρια λειτουργικά και όχι μόνο ιατρικά, κάνει επίσης λόγο η ΚΕΔΕ.
Η ΚΕΔΕ εισηγείται επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη δικτύου προσβάσιμων χώρων και για τις κινητικές αναπηρίες σε θεατρικές και κινηματογραφικές αίθουσες. Ενώ προτείνει ως το 2030 όλοι οι χώροι Πολιτισμού και θεάματος να είναι φιλικοί για όλους.
Για μια ακόμη φορά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, εισφέρει στο δημόσιο διάλογο για κρίσιμα κοινωνικά θέματα με συγκεκριμένες προτάσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις