Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: «Η ισραηλινή κατάληψη του περάσματος στη Ράφα ήταν η κόκκινη γραμμή για την Αίγυπτο»

Γάζα: «Η ισραηλινή κατάληψη του περάσματος στη Ράφα ήταν η κόκκινη γραμμή για την Αίγυπτο»

Διπλωματική κρίση έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ισραήλ και Αίγυπτο

Ο Ταμίρ Καρμούτ, επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, μίλησε στο Al Jazeera για τη συμμετοχή της Αιγύπτου στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) όπου το κατηγορεί για γενοκτονία στη Γάζα.

Η απόφαση της Αιγύπτου να στηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ έχει δημιουργήσει παγκόσμια αίσθηση

Ο Καμρούτ είπε ότι η σχέση μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ είναι «πολύ ευαίσθητη», δεδομένου ότι έχουν κάνει πολέμους στο παρελθόν και έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης.

Η Αίγυπτος ήθελε να διατηρήσει τη θέση της ως διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, γι’ αυτό και «έπαιξε μαζί» με την προσέγγιση των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, είπε.

Ωστόσο, τώρα η Αίγυπτος έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου καταλαβαίνει ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι «εκτός ελέγχου» και δεν μπορεί να εμπιστευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους Ισραηλινούς, δήλωσε ο Καρμούτ.

Ο διάδρομος της Ράφα αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους Αιγύπτιους, είπε, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι τα ισραηλινά τανκς βρίσκονται στα σύνορα αποτελεί παραβίαση των ειρηνευτικών συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ.

Οι Αιγύπτιοι, σημείωσε ο Καρμούτ, ανησυχούν τώρα ότι το Ισραήλ θα ωθήσει Παλαιστίνιους πολίτες στη χερσόνησο του Σινά.

Το Ισραήλ κλιμακώνει την επίθεσή του στη Ράφα

Πηγή: Al Jazeera

«Η κριτική της αμερικανικής κυβέρνησης για την επίθεση στη Ράφα είναι ανούσια»

Ο Καρμούτ μίλησε στο Al Jazeera και για τη φύση των πρόσφατων σχολίων διαφόρων αξιωματούχων των ΗΠΑ, οι οποίοι προειδοποίησαν για μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.

Ο ίδιος είπε ότι έχουν σχεδιαστεί για να «εκτονώσουν τις εντάσεις» στο εσωτερικό, αλλά όσον αφορά τις ενέργειες του Ισραήλ στη Ράφα είναι «χωρίς νόημα».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι και οι δύο έχουν προειδοποιήσει κατά μιας επίθεσης στη Ράφα, απλώς «νίπτουν τας χείρας τους» σε μια «συνεχιζόμενη σφαγή που έχει ήδη ξεκινήσει», δήλωσε ο Καρμούτ.

Αντί να καταδικάσει ή να κατηγορήσει το Ισραήλ ότι δεν έχει αξιόπιστο σχέδιο, η αμερικανική κυβέρνηση «αγοράζει περισσότερο χρόνο» και δεν έχει «την πολιτική βούληση ή ακόμη και την επιχειρησιακή ή στρατιωτική βούληση να σταματήσει τους Ισραηλινούς», τόνισε ο ίδιος.

Για ακύρωση διπλωματικών συναντήσεων γράφει το i24NEWS

Αιγύπτιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ακύρωσαν ξαφνικά τις προγραμματισμένες συναντήσεις με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους, δήλωσε ισραηλινή πηγή στο i24NEWS, σήμερα Δευτέρα.

Ισραηλινές πηγές που μίλησαν στο i24NEWS αποκάλυψαν την ξαφνική ακύρωση, υποδηλώνοντας επιδείνωση της διπλωματικής κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου.

Sports in

AEK: τα παράξενα μιας προετοιμασίας

Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει ν' απαντηθούν...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024