Η Google αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό της σε δύο χρόνια και μια ;έκρηξη κερδών τον Απρίλιο πυροδότησε το μεγαλύτερο ράλι της μετοχής της Alphabet από το 2015, ωθώντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά σε μια συνάντηση όλου του προσωπικού την περασμένη εβδομάδα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Σουντάρ Πιτσάι και την οικονομική διευθύντρια Ρουθ Πόρατ, οι εργαζόμενοι επικεντρώθηκαν περισσότερο στο γιατί αυτή η απόδοση δεν μεταφράζεται σε υψηλότερες αμοιβές και πόσο καιρό θα ισχύουν τα μέτρα μείωσης του κόστους της εταιρείας, σύμφωνα με το CNBC.

«Παρατηρήσαμε σημαντική πτώση του ηθικού, αυξημένη δυσπιστία και αποσύνδεση μεταξύ ηγεσίας και εργατικού δυναμικού», ανέφερε ένα σχόλιο που δημοσιεύτηκε σε εσωτερικό φόρουμ πριν από τη συνάντηση. «Πώς σχεδιάζει η ηγεσία να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, το ηθικό και τη συνοχή που ήταν θεμελιώδεις για την επιτυχία της εταιρείας μας;».

O CEO της Google, Σούνταρ Πιτσάι

Δυσαρέσκεια προσωπικού

Η ηγεσία της Alphabet βρίσκεται σε άμυνα τα τελευταία χρόνια, καθώς στελέχη έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια με τις εντολές επιστροφής στο γραφείο μετά την πανδημία, τα συμβόλαια cloud της εταιρείας με τον στρατό, λιγότερα προνόμια και εκτεταμένες απολύσεις (συνολικά πάνω από 12.000 πέρυσι) μαζί με άλλες περικοπές κόστους που ξεκίνησαν όταν η οικονομία αντεστράφη το 2022.

Οι εργαζόμενοι έχουν επίσης παραπονεθεί για έλλειψη εμπιστοσύνης και εναντίον της απαίτησης να εργάζονται με αυστηρότερες προθεσμίες, με λιγότερους πόρους και μειωμένες ευκαιρίες για εσωτερική εξέλιξη.

Η εσωτερική διαμάχη συνεχίζεται παρά την καλύτερη από το αναμενόμενο ανακοίνωση κερδών του α’ τριμήνου της Alphabet, στην οποία η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης το πρώτο μέρισμα καθώς και την επαναγορά μετοχών αξίας 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Παρά την εκπληκτική απόδοση και τα κέρδη ρεκόρ της εταιρείας, πολλοί υπάλληλοι της Google δεν έχουν λάβει σημαντικές αυξήσεις» έγραφε ένα σχόλιο εργαζόμενου. «Πότε η αποζημίωση των εργαζομένων θα αντικατοπτρίζει δίκαια την επιτυχία της εταιρείας και επιπλέον, υπάρχει συνειδητή απόφαση να διατηρηθούν οι μισθοί χαμηλά λόγω της δυσχέρειας στην αγορά εργασίας;».

Επαναγορά μετοχών, μερίσματα και έξοδα για ΑΙ

Ένα άλλο σχόλιο επικεντρώθηκε στις προτεραιότητες της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων επενδύσεών της στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Για πολλούς ανθρώπους, υπάρχει μια σαφής αποσύνδεση μεταξύ των δαπανών δισεκατομμυρίων για επαναγορές μετοχών και μερισμάτων και της επανεπένδυσης στην τεχνητή νοημοσύνη και της επανεκπαίδευσης κρίσιμων υπαλλήλων της Google», ανέφερε η ανάρτηση.

«Προτεραιότητά μας είναι να επενδύσουμε στην ανάπτυξη», είπε η Πόρατ, καθώς πήρε το μικρόφωνο για να απαντήσει σε ερωτήσεις. «Τα έσοδα θα πρέπει να αυξάνονται ταχύτερα από τα έξοδα».

Έκανε επίσης το σπάνιο βήμα να παραδεχτεί τα λάθη της ηγεσίας στον προηγούμενο χειρισμό των επενδύσεων.

«Το πρόβλημα είναι πριν από μερικά χρόνια – πριν από δύο χρόνια, για την ακρίβεια – στην πραγματικότητα το πήραμε ανάποδα και τα έξοδα άρχισαν να αυξάνονται ταχύτερα από τα έσοδα», είπε η Πόρατ, η οποία ανακοίνωσε πριν από σχεδόν ένα χρόνο ότι θα αποχωρούσε από το θέση της CFO αλλά… δεν έχει αδειάσει ακόμη το γραφείο. «Το πρόβλημα με αυτή την πρακτική είναι ότι δεν είναι βιώσιμη».

Υπήρχαν πολλές ερωτήσεις των εργαζομένων πριν από τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας που αφορούσαν την επαναγορά μετοχών, είπε η Πόρατ.

Από το περασμένο τρίμηνο, η Alphabet είχε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στον ισολογισμό, αλλά, όπως είπε η Πόρατ, «δεν μπορείς απλώς να τα εξαντλήσεις» διαφορετικά η εταιρεία θα βρεθεί στην ίδια θέση με το 2022.

Τα μερίσματα δεν είναι έξοδα λογιστικά

Αντίθετα, η διανομή μετρητών στους μετόχους δεν θεωρείται έξοδο στον ισολογισμό, είπε, προσθέτοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο έχει υποχρέωση καταπιστευματικότητας να εξετάσει τέτοια μέτρα. Οι εξαγορές και τα μερίσματα δεν αντικαθιστούν τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, είπε η Πόρατ.

Στη συνέχεια, ο Πιτσάι αστειεύτηκε ότι η ηγεσία θα έπρεπε να διοργανώσει ένα Ted Talk βασικής οικονομίας για τους εργαζόμενους.

Όσον αφορά την υποβάθμιση του ηθικού των εργαζομένων, ο Πιτσάι είπε ότι «η ηγεσία έχει μεγάλη ευθύνη», προσθέτοντας ότι «είναι μια συνεχής διαδικασία».

Ο Πιτσάι τόνισε ότι η εταιρεία υπερστελεχώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά έκανε διορθώσεις. Ο αριθμός εργαζομένων πλήρους απασχόλησης της Alphabet ανέβηκε σε πάνω από 190.000 στο τέλος του 2022, αυξημένος σχεδόν 22% από πέρυσι και 40% υψηλότερος από ό,τι στο τέλος του 2020.

Ο Πιτσάι έχει δεχτεί κριτική τελευταία για τα μηνύματά του στο εργατικό δυναμικό καθώς και για το υψηλό πακέτο αμοιβών του, το οποίο ανήλθε στα 226 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων μπόνους μετοχών, το 2022.

Ένας εκπρόσωπος της Google επανέλαβε στο CNBC ότι η εταιρεία επενδύει στις μεγαλύτερες προτεραιότητές της και θα συνεχίσει να προσλαμβάνει σε αυτούς τους τομείς.

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα λάβουν αύξηση μισθού φέτος, συμπεριλαμβανομένου αυξημένου μισθού, επιχορηγήσεων μετοχών και μπόνους. Στελέχη στη συνάντηση είπαν ότι όσοι έλαβαν αυξήσεις πέρυσι ήταν μικρότερες από το συνηθισμένο.

Τα στελέχη ρωτήθηκαν για τις συνεχιζόμενες απολύσεις, παρά τον ισχυρό απολογισμό κερδών, και «πότε μπορούμε να περιμένουμε ένα τέλος στην αβεβαιότητα και την αναστάτωση που δημιουργούν οι απολύσεις;» Ο Πιτσάι είπε ότι η εταιρεία θα έχει τελειώσει με τις περισσότερες απολύσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Πηγή: ΟΤ