Οι Σοσιαλιστές του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ επιβεβαίωσαν τις δημοσκοπήσεις και αναδείχθηκαν το πρώτο κόμμα στις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, κερδίζοντας 42 έδρες από το τοπικό κοινοβούλιο των 135 εδρών, με καταμετρημένο το 99,48% των ψήφων (στη φωτογραφία του Reuters/Nacho Doce, επάνω, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Σαλβαδόρ Ιγια, πανηγυρίζει τη νίκη του κόμματός του).

Οι Σοσιαλιστές θα πρέπει τώρα να βρουν συμμάχους για να κυβερνήσουν

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το αποσχιστικό κόμμα Junts per Catalunya (Μαζί για την Καταλονία) του Κάρλες Πουτζδεμόν, με 35 έδρες, ενώ το μέχρι πρότινος στην εξουσία πιο μετριοπαθές αυτονομιστικό κόμμα Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) κέρδισε 20 έδρες.

Εξίμισι χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας, τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας, που κυβερνούσαν την περιφέρεια εδώ και μια δεκαετία, έχασαν την πλειοψηφία τους στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήλπιζε, κατά τις χθεσινές εκλογές, να δείξει ότι η Καταλονία έχει γυρίσει την πλάτη στο αποσχιστικό της παρελθόν, με τη νίκη του έναντι του Κάρλες Πουτζδεμόν.

Συμμαχίες

Οι Σοσιαλιστές θα πρέπει τώρα να βρουν συμμάχους για να κυβερνήσουν καθώς χρειάζονται 68 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ενα σενάριο είναι να συμμαχήσουν με την άκρα αριστερά, που συμμετέχει και στην κυβέρνηση της Ισπανίας, αλλά και με το ERC το οποίο έτσι θα εγκαταλείψει την ιδέα να ενωθεί το αποσχιστικό κίνημα.