Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Γονείς 900 στρατιωτών ζητούν να φύγουν τα παιδιά τους από την «παγίδα θανάτου» της Ράφα

Ισραήλ: Γονείς 900 στρατιωτών ζητούν να φύγουν τα παιδιά τους από την «παγίδα θανάτου» της Ράφα

Με επιστολή τους στον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον αρχηγό των IDF Χερζί Χαλεβί, γονείς 900 στρατιωτών ζητούν την άμεση αποχώρηση από την παγίδα θανάτου της Ράφα.

Η επιστολή που εστάλη στον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ και τον αρχηγό των IDF λέει ότι η επίθεση στην πόλη «δεν φαίνεται να είναι τίποτα λιγότερο από απερισκεψία». Οι γονείς περισσότερων από 900 ισραηλινών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στη Γάζα υπέγραψαν επιστολή με την οποία καλούν τον στρατό να ματαιώσει τη συνεχιζόμενη επίθεση στη Ράφα, κάνοντας λόγο για «παγίδα θανάτου» για τα παιδιά τους, όπως μεταφέρει ο Guardian.

«Είναι προφανές σε οποιονδήποτε διαθέτει κοινή λογική ότι μετά από μήνες προειδοποιήσεων και ανακοινώσεων σχετικά με μια εισβολή στη Ράφα, υπάρχουν δυνάμεις στην άλλη πλευρά που προετοιμάζονται ενεργά να χτυπήσουν τα στρατεύματά μας», αναφέρει η επιστολή, που εστάλη στις 2 Μαΐου. Κάτι που αποδείχθηκε από τις δεκάδες εκρήξεις, τα παγιδευμένα καταφύγια και τις ενέδρες σε τεθωρακισμένα των IDF.

«Οι γιοι μας είναι σωματικά και ψυχικά εξαντλημένοι», προσθέτει η επιστολή, η οποία απευθύνεται στον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, και στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), αντιστράτηγο Χερζί Χαλεβί. «Και τώρα, σκοπεύετε να τους στείλετε σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση; (…) Αυτό δεν φαίνεται να είναι τίποτα λιγότερο από απερισκεψία».

Εκτοπισμένος Παλαιστίνιος οδηγά σε ένα μισοκατεστραμμένο από τον πόλεμο αυτοκίνητο στην πόλη της Ράφα. Η Ράφα όπως και η Τζαμπάλια είναι παγίδες θανάτου και για τους πολίτες.

Η επιστολή υπογράφηκε αρχικά από τους γονείς περίπου 600 στρατιωτών, αλλά την συνυπέγραψαν οι γονείς άλλων 300 στρατιωτών

Μεταξύ 360.000 και 500.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη Ράφα την περασμένη εβδομάδα μετά τις ισραηλινές προειδοποιήσεις να εκκενώσουν τις ανατολικές και κεντρικές γειτονιές πριν από νέες επιθέσεις που φαίνεται ότι θα ανοίξουν μια νέα αιματηρή φάση της οκτάμηνης σύγκρουσης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει υποδείξει ότι θα απορρίψει τις πιέσεις των ΗΠΑ να αναστείλει μια πλήρους κλίμακας επίθεση στην πόλη, όπου περίπου 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αναζήτησαν καταφύγιο αφού διέφυγαν από τις μάχες νωρίτερα στη σύγκρουση.

Οι όποιες μάχες στη Ράφα είναι πιθανό να είναι πολύπλοκες και δύσκολες. Η Χαμάς είχε μήνες στη διάθεσή της για να ενισχύσει τις άμυνες εκεί και τα συγκροτήματα τούνελ κάτω από την πόλη θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό άθικτα.

Ισραηλινοί στρατιώτες σε τεθωρακισμένο μεταφοράς προσωπικού στα σύνορα με τη Γάζα.

Μια παγίδα θανάτου

«Η Ράφα είναι μια παγίδα θανάτου», δήλωσε η Ανάτ, η μητέρα ενός Ισραηλινού στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων που έχει αναπτυχθεί στη Γάζα. «Η Χαμάς είχε πολύ χρόνο για να προετοιμάσει το μέρος για τη δολοφονία των στρατιωτών μας. Είμαστε πολύ ανήσυχοι και αγωνιούμε».

Το Ισραήλ έχει παρουσιάσει την πόλη ως το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς, λέγοντας ότι πρέπει να εισβάλει για να πετύχει τους στόχους του, δηλαδή να διαλύσει την οργάνωση, να σκοτώσει την ηγεσία της και να επιστρέψει τους 132 ομήρους που παραμένουν αγνοούμενοι. Αλλού στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή η Χαμάς έχει καταφέρει να επαναφέρει την εξουσία της μετά από επιχειρήσεις των IDF.

«Οι ανησυχίες μας έχουν υλοποιηθεί, καθώς βλέπουμε τον στρατό να αποσύρεται αμέσως από μια περιοχή, μόνο και μόνο για να ανακτήσει η Χαμάς γρήγορα τον έλεγχό της», δήλωσε η Anat. «Τους πρώτους μήνες του πολέμου υποστηρίξαμε όλη την επιχείρηση. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να πολεμήσουμε και να απαλλαγούμε από τη Χαμάς στη Γάζα. Αλλά τους τελευταίους μήνες, καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει σαφές σχέδιο».

 Τρεις μεραρχίες των IDF είναι τώρα ενεργές στη Γάζα, η μεγαλύτερη δύναμη εδώ και αρκετούς μήνες

Η Idit, η μητέρα ενός Ισραηλινού διοικητή, δήλωσε: «Ο γιος μου μου έστειλε ένα μήνυμα στο WhatsApp πριν από λίγα λεπτά. Κινούνται προς τη Ράφα, μου είπε. Και είμαι τρομοκρατημένη. Δεν είμαστε εναντίον της αποστολής για την καταπολέμηση της Χαμάς, αλλά η είσοδος στη Ράφα δεν δικαιολογεί αυτή την αποστολή». Η Idit είπε ότι ο γιος της δεν ήθελε να μπει στη Ράφα, «αλλά θα το κάνει, επειδή είναι πιστός στο στρατό».

«Είμαι ο διοικητής που έστειλε τους γιους και τις κόρες σας στη μάχη από την οποία δεν επέστρεψαν και στις θέσεις από τις οποίες απήχθησαν», είπε ο Halevi. «Κουβαλάω καθημερινά μαζί μου τη μνήμη των πεσόντων και είμαι υπεύθυνος να απαντώ στα αιχμηρά ερωτήματα που σας κρατούν ξύπνιους».

Ο εκπρόσωπος των IDF  Ντάνιελ Χάγκαρι, στο άνω βίντεο από το X προσπαθεί να δικαιολογήσει την εισβολή στη Ράφα. Η υποστήριξη του πολέμου στο Ισραήλ παραμένει ισχυρή, αλλά υπάρχει αυξανόμενη οργή για τους ανώτερους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν εκτεταμένες διαδηλώσεις, με χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους για να ζητήσουν την παραίτηση του Νετανιάχου και την άμεση διεξαγωγή εκλογών. Άλλες διαδηλώσεις ζήτησαν από τον Νετανιάχου να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024