Ξεκινά οικονομικό πόλεμο ο Πούτιν – Ένας οικονομολόγος στο υπουργείο Άμυνας
Τι κρύβει η αιφνιδιαστική κίνηση του Κρεμλίνου
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όρισε έναν πολιτικό οικονομολόγο ως νέο υπουργό Άμυνας, σε μια προσπάθεια να ετοιμάσει τη Ρωσία για οικονομικό πόλεμο, προσπαθώντας να αξιοποιήσει καλύτερα τον αμυντικό προϋπολογισμό και να αξιοποιήσει μεγαλύτερη καινοτομία για να κερδίσει στην Ουκρανία.
Πάνω από δύο χρόνια μετά τη σύγκρουση, η οποία κόστισε και στις δύο πλευρές βαριές απώλειες, ο Πούτιν πρότεινε τον Αντρέι Μπελούσοφ , έναν 65χρονο πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που ειδικεύεται στα οικονομικά, να αντικαταστήσει τον μακροχρόνιο σύμμαχό του, Σεργκέι Σόιγκου, 68 ετών στη θέση του υπουργού Άμυνας.
«Η πρόταση να διοριστεί ένας από τους κύριους οικονομολόγους ως επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας μπορεί να σημαίνει ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να κερδίσει τον πόλεμο με τα εργοστάσια της αμυντικής βιομηχανίας και τις διεθνείς αγορές»
Ο Πούτιν θέλει ο Σόιγκου, υπεύθυνος για την άμυνα από το 2012 και μακροχρόνιος φίλος και σύμμαχος, να γίνει γραμματέας του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, αντικαθιστώντας τον νυν πρόεδρο Νικολάι Πατρούσεφ, και να έχει επίσης ευθύνες για το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Ο Πατρούσεφ θα βρει μια νέα, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμη, δουλειά.
Οι αλλαγές, που είναι βέβαιο ότι θα εγκριθούν από τους βουλευτές, είναι οι πιο σημαντικές που έχει κάνει ο Πούτιν στη στρατιωτική διοίκηση από τότε που έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Όπως η Σοβιετική Ένωση
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η αλλαγή είχε νόημα επειδή η Ρωσία πλησίαζε μια κατάσταση όπως η Σοβιετική Ένωση στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν οι στρατιωτικές αρχές και οι αρχές επιβολής του νόμου αντιπροσώπευαν το 7,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Αυτό, είπε ο Πεσκόφ, σήμαινε ότι ήταν ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι αυτές οι δαπάνες ευθυγραμμίζονται και ενσωματώνονται καλύτερα στη συνολική οικονομία της χώρας, γι′ αυτό και ο Πούτιν ήθελε τώρα έναν πολιτικό οικονομολόγο στη θέση του υπουργού Άμυνας.
«Αυτός που είναι πιο ανοιχτός στις καινοτομίες είναι αυτός που θα είναι νικητής στο πεδίο της μάχης», είπε ο Πεσκόφ.
Όπως υπογραμμίζει το CNBC, ο Μπελούσοφ, πρώην υπουργός Οικονομίας γνωστός ότι είναι πολύ κοντά στον Πούτιν, συμμερίζεται το όραμα του Ρώσου ηγέτη για την ανοικοδόμηση ενός ισχυρού κράτους και έχει επίσης συνεργαστεί με κορυφαίους τεχνοκράτες του Πούτιν που θέλουν μεγαλύτερη καινοτομία και είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες.
Ο Μπελούσοφ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίβλεψη του ρωσικού προγράμματος drone.
Η κίνηση αυτή καταδεικνύει ότι ο Πούτιν σκοπεύει να εντείνει τη διαμάχη και επιδιώκει να αξιοποιήσει περισσότερο τη ρωσική οικονομία για τον πόλεμο, αφού η Δύση επιδίωξε, αλλά απέτυχε μέχρι στιγμής, να βυθίσει την οικονομία με κυρώσεις.
Οικονομικός πόλεμος
Οι Ρώσοι οικονομολόγοι έχουν μέχρι στιγμής εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη παρά τις σκληρότερες κυρώσεις που επιβλήθηκαν ποτέ σε μια μεγάλη οικονομία.
«Η πρόταση να διοριστεί ένας από τους κύριους οικονομολόγους ως επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας μπορεί να σημαίνει ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να κερδίσει τον πόλεμο με τα εργοστάσια της αμυντικής βιομηχανίας και τις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο Alexander Baunov, πρώην Ρώσος διπλωμάτης που είναι τώρα ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia Center.
Η ανατροπή δίνει στον Σόιγκου μια δουλειά που θεωρείται τεχνικά ανώτερη του ρόλου του στο υπουργείο Άμυνας, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και σώζοντας το πρόσωπο του Σόιγκου. Ο Valery Gerasimov, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας και κάποιος με πιο πρακτικό ρόλο όσον αφορά τη διεύθυνση του πολέμου, θα παραμείνει στη θέση του.
Ο Σόιγκου επικρίθηκε έντονα από Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ για μια σειρά υποχωρήσεων που ο Ρώσος στρατός αναγκάστηκε να κάνει το 2022. Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο αρχηγός της ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ και ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του Σόιγκου, οδήγησε στην αποτυχημένη ανταρσία που ήλπιζε ότι θα ανέτρεπε τον Σόιγκου. Ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε αργότερα σε αεροπορικό δυστύχημα.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις