Μετά τις ΗΠΑ και οι φοιτητές στην Ευρώπη διαδηλώνουν υπέρ του παλαιστινιακού λαού.

Σήμερα (13/5) διαδηλωτές κατέλαβαν πανεπιστημιακά κτίρια στις ολλανδικές πόλεις Άμστερνταμ, Χρόνινγκεν και Αϊντχόφεν, καταδικάζοντας τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, όπως έγινε γνωστό σε μία ανακοίνωση από την ομάδα που οργάνωσε τις κινητοποιήσεις.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (UvA) επιβεβαίωσε την κατάληψη των κτιρίων και είπε ότι συνέστησε σε ανθρώπους που δεν σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις να αποχωρήσουν από το κτίριο.

Αναφορές για βανδαλισμούς στο κτίριο

Η αστυνομία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP, προχώρησε σε επέμβαση για να τερματίσει την κατάληψη, ενώ σε ανάρτησή της στο Χ γνωστοποίησε ότι το Πανεπιστήμιο κατέθεσε αναφορά εναντίον των διαδηλωτών για πράξεις βανδαλισμού.

Το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αϊντχόφεν επιβεβαίωσε πως υπάρχουν «δεκάδες φοιτητές που διαδηλώνουν έξω, κοντά σε 10-15 σκηνές»

«Το Πανεπιστήμιο ανέφερε καταστροφές από τους διαδηλωτές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αστυνομία βρίσκεται τώρα στο σημείο για να διασφαλίσει ότι κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στο κτίριο. Οι διαδηλωτές καλούνται να εγκαταλείψουν τον χώρο. Τους δίνεται η ευκαιρία να το κάνουν αυτό εθελοντικά και ανεξάρτητα», ανέφερε στην ανάρτησή της.

«Τα ΜΑΤ είναι εδώ. Εκατοντάδες φοιτητές μπλοκάρουν την είσοδο του Πανεπιστημίου. Αφού το προσωπικό του πανεπιστημίου ολοκλήρωσε τη συγκέντρωσή του, οι φοιτητές μπήκαν μέσα και έχουν χτίσει κάποιες σκηνές ακριβώς μέσα στην κεντρική αίθουσα. Η αστυνομία μπαίνει τώρα μέσα και [οι φοιτητές] προσπαθούν να την εμποδίσουν», περιγράφει η ανταποκρίτρια του Al Jazeera από το Άμστερνταμ, Step Vaessen.

Το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αϊντχόφεν, με τη σειρά του, επιβεβαίωσε πως υπάρχουν «δεκάδες φοιτητές που διαδηλώνουν έξω, κοντά σε 10-15 σκηνές», ενώ το Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν δεν έχει προς το παρόν απαντήσει σε ένα αίτημα για να σχολιάσει σχετικά.

Φοιτητές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη πραγματοποιούν κυρίως ειρηνικές κινητοποιήσεις με τις οποίες ζητούν την εφαρμογή μιας άμεσης, μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και οι σχολές τους να διακόψουν κάθε οικονομικό δεσμό με εταιρείες, τις οποίες κατηγορούν ότι βγάζουν κέρδος από την καταστολή των Παλαιστινίων.