Βατικανό: Και η Αγία Έδρα φοβέρα θέλει – Εργαζόμενοι προσφεύγουν καταγγέλλοντας εργασιακό μεσαίωνα
Οι εργαζόμενοι του Βατικανού, νιώθοντας «παιδιά ενός κατώτερο Θεού», έκαναν αίτημα για ακρόαση και συνδυαλλαγή και αν αποτύχει, η υπόθεση μπορεί να παρεπεμφθεί σε δικαστήριο του Βατικανού.
Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, 49 εργαζόμενοι στα ιστορικά Μουσεία του Βατικανού, περιέγραψαν και κατήγγειλαν ότι οι συνθήκες εργασίας τους είναι προβληματικές και σε επιστολή που υπογράφουν, ζητούν την άμεση βελτίωσή τους. Πρόκειται για μια χρονιά που δεν λείπουν τα σκάνδαλα από την Αγία Έδρα.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι όλοι φύλακες, εκτός από έναν συντηρητή και ένας εργαζόμενο στο εσωτερικό βιβλιοπωλείο των Μουσείων. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μιλάνου, με επιστολή τους προς τον καρδινάλιο Φερνάντο Βέργκεζ Αλζάγα, υπεύθυνο «τοπικής αυτοδιοίκησης» του Βατικανού, ζητούν την αλλαγή των συνθηκών εργασίας τους, προσθέτοντας ότι, διαφορετικά, πρόκειται να προσφύγουν στην δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει πληροφόρηση αν ο «μεταρρυθμιστής-Πάπας», έχει πάρει θέση για το ζήτημα, καθώς το Βατικανό δεν έχει απαντήσει σε κλήσεις για σχολιασμό.
Ειδικότερα, οι σαράντα εννέα σε σύνολο επτακοσίων εργαζομένων των «Μusei Vaticani» υπογραμμίζουν ότι σε περίπτωση ασθένειας, είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν όλη την ημέρα σπίτι, περιμένοντας τυχόν επίσκεψη γιατρού της εργοδοσίας, ότι οι υπερωρίες τους πληρώνονται λιγότερο από τις κανονικές ώρες εργασίας, ότι δεν υπάρχουν σταθεροί κανόνες για τις αυξήσεις και την επαγγελματική σταδιοδρομία τους και ότι όποιος εργαζόμενος, έχει στην οικογένειά του, άτομο με ειδικές ανάγκες, δεν χαίρει κανενός είδους στήριξης.
Δεν προβλέπεται ταμείο ανεργίας, στήριξη εισοδήματος με ανεπαρκείς διατάξεις για την υγεία και την ασφάλιση
H ομάδα εργαζομένων των Μουσείων της Αγίας Έδρας, προσθέτει ότι δεν προβλέπεται ταμείο ανεργίας ή άλλες μορφές έκτακτης στήριξης του εισοδήματος και πως, παρά το ότι οι επισκέπτες, στις αίθουσες των Μουσείων ξεπερνούν τις 35.000 την ημέρα, δεν υπάρχει κάποιο επίδομα για τον υγειονομικό κίνδυνο στον οποίο οι εργαζόμενοι είναι διαρκώς εκτεθειμένοι.
Οι εργαζόμενοι, ως επί το πλείστον φροντιστές μουσείων, απέστειλαν αναφορά στο «Governatorato» του Βατικανού, το όργανο που διαχειρίζεται το κράτος της Πόλης του Βατικανού, εκφράζοντας τη λύπη τους για τους κανόνες που προκαλούν «συνθήκες εργασίας που υπονομεύουν την αξιοπρέπεια και την υγεία κάθε εργαζομένου», δήλωσε η δικηγόρος Laura Sgrò, η οποία τους εκπροσωπεί.
Περιλαμβάνουν επιπλέον ώρες εργασίας που αμείβονται με χαμηλότερες αμοιβές και ανεπαρκείς διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια, δήλωσε η Sgrò στο Reuters. «Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν αυτή τη δράση μόνο αφού όλα τα αιτήματα και οι αιτήσεις τους επί χρόνια έμειναν αναπάντητα», δήλωσε η ίδια. Τα συνδικάτα δεν επιτρέπονται στην πόλη του Βατικανού.
Ένα από τα πιο επισκέψιμα μουσεία στον κόσμο, μαζί με το Λούβρο του Παρισιού και το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, τα Μουσεία του Βατικανού διαθέτουν μια ανεκτίμητη συλλογή έργων τέχνης και περιλαμβάνουν τη διάσημη Καπέλα Σιξτίνα του Μιχαήλ Άγγελου. Η αίτηση αποτελεί το πρώτο επίσημο βήμα σε μια υποχρεωτική διαδικασία συνδιαλλαγής σύμφωνα με το δίκαιο του Βατικανού. Εάν η διαδικασία συνδιαλλαγής αποτύχει, η υπόθεση μπορεί στη συνέχεια να παραπεμφθεί σε δικαστήριο του Βατικανού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις