Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
BlackRock για bitcoin: Από «δείκτης ξεπλύματος», mainstream επένδυση

BlackRock για bitcoin: Από «δείκτης ξεπλύματος», mainstream επένδυση

Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων βουτά βαθύτερα στα ψηφιακά στοιχεία μετά την επιτυχία του ETF

Η BlackRock πλησιάζει στην κορωνίδα της διαχείρισης του μεγαλύτερου ταμείου bitcoin στον κόσμο, καθώς ο αρχικός σκεπτικισμός του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων για τα κρυπτονομίσματα δίνει τη θέση του στις φιλοδοξίες να γίνει σημαντικός παίκτης στην αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Το ETF bitcoin του επενδυτικού κολοσσού έχει συγκεντρώσει περιουσιακά στοιχεία 16,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τότε που κυκλοφόρησε πριν από τέσσερις μήνες, και υπολείπεται  λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τον leader της αγοράς Grayscale, ο οποίος είχε ήδη ένα δεκαετές προβάδισμα 28 δισ. δολ.

Παράλληλα με αυτό, η BlackRock έχει επίσης λανσάρει το ταχύτερα αναπτυσσόμενο tokenised Treasury fund, το οποίο τα crypto hedge funds και οι market makers αρχίζουν να χρησιμοποιούν ως εγγύηση για διαπραγμάτευση tokens.

Και όπως διευκρινίζουν οι Financial Times, οι κινήσεις καταδεικνύουν μια απότομη αλλαγή πλεύσης, που οφείλεται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των πελατών και την ταχεία ανάπτυξη των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πριν από επτά χρόνια ο διευθύνων σύμβουλος Λάρι Φινκ αποκάλεσε το bitcoin «δείκτη ξεπλύματος χρήματος»

Ψήφος εμπιστοσύνης

Κατά την παρουσίαση του ETF τον Ιανουάριο, ο Φινκ μίλησε «για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του bitcoin» τονίζοντας ότι οι βάσεις του είναι ένα κρίσιμο μέρος της «τεχνολογικής επανάστασης στη χρηματοπιστωτική αγορά».

«Η BlackRock ανταποκρινόταν πάντα στα συμφέροντα των πελατών της», σχολίασε ο Lee Reiners, καθηγητής στο Duke Financial Economics Center. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι αληθινοί πιστοί. Τα Crypto δεν βρίσκεται στον ισολογισμό τους και αν τα κρυπτονομίσματα μηδενιστούν, ο αντίκτυπος στα οικονομικά τους θα είναι αμελητέος.»

Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων ήταν ο μεγαλύτερος ωφελούμενος από την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τον Ιανουάριο να εγκρίνει τα ETF που επενδύουν απευθείας σε bitcoin.

Η περίπτωση της Fidelity

Στην τρίτη θέση ακολουθεί η Fidelity , προσελκύοντας περιουσιακά στοιχεία 9,3 δισ. δολαρίων.

Η αυξανόμενη εμπιστοσύνη της BlackRock στην αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων υπογραμμίζεται επίσης από την υποστήριξή της για την Securitize, ενώνοντας την Tradeweb και τη Hamilton Lane σε έναν γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων 47 εκατομμυρίων δολαρίων για την πλατφόρμα, η οποία χρησιμοποιεί ψηφιακά tokens για την αντιπροσώπευση περιουσιακών στοιχείων.

Ο παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικών συνεργασιών οικοσυστήματος της BlackRock, Joseph Chalom, βρίσκεται τώρα στο διοικητικό συμβούλιο της Securitize.

Όπως γράφουν οι FT, πριν από δύο χρόνια η BlackRock πραγματοποίησε μια μειοψηφική επένδυση στην Circle, η οποία διαχειρίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο stablecoin στον κόσμο, το USDC. Το stablecoin είναι ένας τύπος ψηφιακού νομίσματος που συνδέεται με ένα κρατικό νόμισμα, όπως το δολάριο ΗΠΑ.

«Όλα συγκεντρώνονται τώρα, αλλά ελπίζω ότι έγινε κατανοητό ότι ήταν ένα πολυετές, πολύ σκόπιμο ταξίδι για να φέρουμε την ίδια θεσμική ποιότητα που διαφοροποιεί την BlackRock σε αυτό το οικοσύστημα, και για εμάς αυτό είναι πιο σημαντικό από τη βιασύνη» σχολίασε στους FT, o Rob Goldstein της BlackRock.

Ακόμα κι έτσι, η άφιξη της BlackRock σε άλλα μέρη της αγοράς κρυπτογράφησης έχει ενεργοποιήσει τους επενδυτές. Τον Μάρτιο, κυκλοφόρησε ένα συμβολικό αμοιβαίο κεφάλαιο σε ένα δημόσιο blockchain, το ethereum, επιτρέποντας σε όλους τους χρήστες να παρακολουθούν συναλλαγές σε ένα ψηφιακό καθολικό.

Ήδη το ταμείο BlackRock USD Institutional Digital Liquidity, ή Buidl, έχει ξεπεράσει τον αντίπαλό του Franklin Templeton ως το μεγαλύτερο κεφάλαιο της αγοράς, προσελκύοντας $382 εκατ. έναντι $368 εκατ. στο Franklin.

Οι έμποροι και οι κύριοι μεσίτες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το Buidl ως έναν τρόπο για να προμηθεύονται εξασφαλίσεις υψηλής ποιότητας για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν σταθερά νομίσματα όπως το USDC ή το USDT της Tether, αλλά δεν προσφέρουν απόδοση στους κατόχους, σε αντίθεση με το Buidl.

Αλλά άλλοι λένε ότι το μακροπρόθεσμο στοίχημα της BlackRock είναι να επιταχύνει τη διευθέτηση των συμφωνιών και τη μεταφορά των κεφαλαίων τους, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά για τους επενδυτές που θέλουν να έχουν άμεση πρόσβαση στα χρήματά τους.

Πηγή: ΟΤ

Must in

Τι θα κάνουν οι G20 με την φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων - Θα το τολμήσουν;

Οι χώρες που συμφωνούν με την φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024