Μοιραστείτε memes με τους αγαπημένους σας – Κάνουν καλό στην υγεία
Τι είναι, τελικά, τα memes και πώς βελτιώνουν την ψυχολογία μας;
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Τα memes βρίσκονται πλέον παντού. Είναι από τις πιο γνωστές και χρησιμοποιημένες λέξεις στην καθημερινότητά μας, για τις οποίες, όμως, γνωρίζουμε ελάχιστα…
“What you… meme?”
Ο όρος meme χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον βιολόγο Ρίτσαρντ Ντόκινς στο βιβλίο του «Το Εγωιστικό Γονίδιο» (1976) για να περιγράψει μια μονάδα πολιτισμού, η οποία μεταβιβάζεται από έναν άνθρωπο σε άλλο, μέσω της μίμησης. Με την εμφάνιση του διαδικτύου, η λέξη meme άρχισε να χρησιμοποιείται για να περιγράψει οτιδήποτε μπορούσε να εξαπλωθεί ραγδαία στον κυβερνοχώρο.
Το περιεχόμενό του συνήθως είναι χιουμοριστικό. Μπορεί να είναι ένα αστείο, μία φήμη, εικόνες που έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία, ιστοσελίδες, κάποιο βίντεο ή κινούμενο σχέδιο, ή μία ανορθόδοξη ειδησεογραφική ιστορία κτλ. που γίνεται viral.
Πιο απλά, ένα διαδικτυακό «μιμίδιο» είναι ένα «εσωτερικό αστείο» (inside joke), το οποίο γνωρίζει ένας μεγάλος αριθμός χρηστών του Ίντερνετ. Μπορεί να παραμείνει το ίδιο ή να εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου, μέσω του σχολιασμού, των μιμήσεων και των παρωδιών του αυθεντικού.
Το 2020, το Instagram ανέφερε ότι περισσότερα από οι χρήστες μοιράζονταν καθημερινά στην πλατφόρμα του 1 εκατομμύριο «μιμίδια» – ένας αριθμός που πιθανότατα έχει πολλαπλασιαστεί.
Την επόμενη φορά που θα βρείτε ένα αστείο meme που θα σας φτιάξει τη διάθεση, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που νομίζετε ότι θα ταυτιστεί η θα γελάσει, καθώς αυτό μπορεί, σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές, να βελτιώσει την ψυχική τους υγεία.
Πώς τα memes ανεβάζουν την ψυχολογία μας
«Φασούλι το φασούλι»… Αν προσπαθούσατε να αποταμιεύσετε 100.000 ευρώ, αλλά εστιάζατε μόνο σε μεγάλες καταθέσεις, μπορεί να μην καταφέρνατε να συγκεντρώσετε τα χρήματά σας. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις. Τα θεμέλια των σχέσεων δεν χτίζονται μόνο στις μεγάλες στιγμές, αλλά είναι οι μικρότερες στιγμές που μας βοηθούν να «επενδύσουμε» πραγματικά στο «συναισθηματικό κεφάλαιο».
Για παράδειγμα, αν ένας φίλος σας μετακόμισε πρόσφατα σε άλλη πόλη και δεν έχετε την ευκαιρία να τον βλέπετε τόσο συχνά, μπορείτε να συνεχίσετε να του στέλνετε memes ως υπενθύμιση ότι τον σκέφτεστε και εξακολουθείτε να είστε συνδεδεμένοι μαζί του, παρόλο που είστε μακριά.
Στον ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο μας, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιο μόνοι από ποτέ. Το καλό με τα memes είναι ότι, εκτός από το ότι ενισχύουν τη σύνδεση, μας παρέχουν και επικύρωση. Μας δείχνουν ουσιαστικά ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι με τα ίδια ενδιαφέροντα, τα ίδια συναισθήματα και τις ίδιες εμπειρίες με εμάς.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, τα memes που ασχολούνται με θέματα που συνήθως αποφεύγουμε να επικοινωνούμε, μας δίνουν έναν ασφαλέστερο – και μάλιστα κοινωνικά εγκεκριμένο – τρόπο να «ξεφορτωθούμε» το βάρος τους.
Επιπλέον, το να καταφεύγουμε στο χιούμορ σε δύσκολες καταστάσεις μπορεί να μας βοηθήσει να επεξεργαστούμε αυτά τα ταμπού συναισθήματα.
Πηγή: VITA
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις