Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Εργασία και προσωπική ζωή: Πώς θα ισορροπήσετε τη… ζυγαριά

Εργασία και προσωπική ζωή: Πώς θα ισορροπήσετε τη… ζυγαριά

Σε μια εποχή συνεχούς σύνδεσης, ενδέχεται η εργασία να μην σταματά ποτέ. Υπάρχουν, όμως, τρόποι οι εργαζόμενοι να βρίσκουν την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής, που είναι πολύτιμη για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Ζώντας σε μια εποχή ψηφιακής κυριαρχίας, όπου καλούμαστε να είμαστε συνεχώς alert στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα email και τις εφαρμογές στα smartphone, η εργασιακή καθημερινότητα μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ, δημιουργώντας μια άβολη και δύσκολη κατάσταση για τον εργαζόμενο.

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν την προσωπική και την εργασιακή τους ζωή με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά το σώμα, το μυαλό και η υγεία τους. Μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν όσοι μετά την πανδημία συνέχισαν να εργάζονται από το σπίτι και δεν καταφέρνουν να αφήσουν πίσω τους τη δουλειά στο τέλος του ωραρίου, όπως πιο εύκολα συμβαίνει όταν εργάζεσαι στο γραφείο και το αφήνεις φεύγοντας.

Σκοπός είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε οι εργαζόμενοι να μην νιώθουν εξουθενωμένοι. Μόνο έτσι θα συνεχίσουν να είναι παραγωγικοί και ικανοποιημένοι ώστε να απολαμβάνουν και την υπόλοιπη ζωή τους. Ο χρόνος αναψυχής και ξεκούρασης πέρα από τα στενά όρια της εργασίας είναι απαραίτητος.

Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2018 στο Academy Management Proceedings αποκάλυψε ότι οι εργαζόμενοι που έπρεπε να ελέγχουν τα email τους όλη την ημέρα παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα υγείας και ευημερίας. Ακόμα και οι σύντροφοί τους επηρεάστηκαν από την κατάστασή.

Επεξεργαστείτε τα δεδομένα σας και κάντε τις απαιτούμενες κινήσεις. Ούτε η εργασία πρέπει να εισβάλλει στον προσωπικό χρόνο αλλά ούτε ο προσωπικός χρόνος στην εργασία. Μελετήστε τις 5 συμβουλές που ακολουθούν με σκοπό τη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής:

Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία προς όφελός σας

Έχοντας συνεχώς κοντά μας το κινητό τηλέφωνο, γινόμαστε αποδέκτες εκατοντάδων ειδοποιήσεων που μπορεί να προέρχονται από κάποιον φίλο αλλά και από τον manager στη δουλειά. Η συνεχής ψηφιακή σύνδεση είναι εθιστική και δεν κάνει καλό στην υγεία, καθώς προκαλεί στρες και νωθρότητα, άρα και πολλά επακόλουθα. Φροντίστε, αν δουλεύετε στο σπίτι, να απομακρύνετε το κινητό σας τηλέφωνο από την ώρα που ολοκληρώνετε επίσημα την εργασία σας ή όταν επιστρέφετε από το γραφείο να μην ελέγχετε συνεχώς τα email και τις ειδοποιήσεις σας.

Καθορίστε τα όρια και τον χρόνο ανάπαυσής σας

Καθορίστε τα χρονικά όρια που θα βρίσκεστε στη εργασία και στο σπίτι σας. Αν δουλεύετε απομακρυσμένα, λειτουργήστε με τον ίδιο τρόπο. Ενημερώστε όσους χρειάζεται, και κυρίως επεξεργαστείτε το με τον εαυτό σας,  σχετικά με ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα που θα τηρείται σε γενικές γραμμές. Επείγοντα μπορεί να συμβούν πάντα στη δουλειά και θα χρειαστούν διαχείριση και επίλυση. Αυτός, όμως, δεν πρέπει να είναι ο κανόνας. Μετά την εργασία καλό είναι να ασχολείστε με κάποιο χόμπι, γυμναστική, να βλέπετε φίλους και την οικογένειά σας ή να κάνετε μια βόλτα.

Περάστε χρόνο με τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης μέρας

Λίγα λεπτά διαλείμματος κατά τη διάρκεια της εργασίας είναι πολύτιμα για να ανανεωθείτε και να συνεχίσετε πιο δημιουργικοί και με περισσότερη ενέργεια τα καθήκοντά σας κατά τη διάρκεια της μέρας. Κάντε μια γρήγορη βόλτα για να πάρετε αέρα στο τετράγωνο του γραφείου, φάτε το μεσημεριανό ή  κάποιο σνακ, μιλήστε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο για λίγα λεπτά. Επιλέξτε αυτό που θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα για την υπόλοιπη μέρα.

Μην μπερδεύετε την ευελιξία με τη διαθεσιμότητα 24/7

Αν στην εργασία σας έχετε συμφωνήσει να είστε ευέλικτοι σε περίπτωση που κάτι χρειαστεί να γίνει εκτός ωραρίου, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκεστε πάνω από το τηλέφωνο και τα email σας στις 10 το βράδυ. Γι’ αυτό, καλό είναι εκείνες τις ώρες να ασχολείστε με άλλα πράγματα και να ξεκουράζεστε, φροντίζοντας την προσωπική σας ευημερία. Μόνο έτσι θα επιστρέψετε την επόμενη μέρα στη δουλειά σας πιο αποτελεσματικοί.

Στοχεύστε σε μια δουλειά που συμβαδίζει με τις αξίες σας

Τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε το 2022 στο περιοδικό Industrial Health κατέδειξαν ότι όταν η ευχαρίστηση από το αντικείμενο της δουλειάς συνδυάζεται με τον ικανοποιητικό μισθό και την ασφάλεια, οι συμμετέχοντες εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα ψυχικής και σωματικής υγείας.

Μια άλλη έρευνα του 2023 απέδειξε ότι όταν κάποιος κάνει πράγματα σύμφωνα με τις αξίες του, νιώθει και μεγαλύτερη ευημερία. Αυτό συμβαίνει γιατί ενισχύεται η αίσθηση του σκοπού και οι κοινοί στόχοι στον επαγγελματικό χώρο. Επικοινωνήστε, λοιπόν, με τους συναδέλφους και τους εργοδότες σας σχετικά με τις αξίες σας και επιδιώξετε να προσαρμόσετε το ρόλο σας αναλόγως.

Δεν είναι πάντα εύκολο να ρέουν όλα ισορροπημένα. Αξίζει, όμως, τον κόπο να διεκδικείτε την ευημερία σας. Χρειαζόμαστε αναπτυγμένες όλες τις πτυχές της ζωής μας για να είμαστε ψυχικά και σωματικά καλά. Όπως φροντίζετε εσείς για την εργασία σας, με τον ίδιο τρόπο οφείλει να φροντίζει και εργοδότης για τον εργαζόμενο. Μιλήστε αν αισθάνεστε υπερφορτωμένοι και συζητήστε λύσεις που ταιριάζουν σε εσάς και την εταιρεία στην οποία εργάζεστε. Μπορεί τα πράγματα να μην αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά αξίζει να προσπαθήσετε.

Πηγή: VITA

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024