Θηλιά για τους Δήμους η ναυαγοσωστική κάλυψη
Ρεπορτάζ στο ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ για την ναυαγοσωστική κάλυψη στις πολυσύχναστες παραλίες.
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τζεφ Μπέζος: Ένας ακόμα τεχνολογικός μεγιστάνας σε δείπνο με τον Τραμπ
Νωρίτερα από πέρυσι, στα τέλη Απριλίου – αλλά και πάλι στο παρά πέντε της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου – αποφασίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η επιχορήγηση των δήμων της χώρας συνολικού ποσού ύψους 15 εκατ. Ευρώ για την κάλυψη δαπανών παροχής υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης σε οργανωμένες ή μη παραλίες.
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι στα μέσα Μάϊου τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών αποφάσισαν τη διανομή 10 εκατ. Ευρώ σε 129 Δήμοι της χώρας, με σκοπό την πρόσληψη ναυαγοσωστών και αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, καλύπτοντας έτσι όσο το δυνατόν περισσότερες παραλίες. Κι αυτό για να αποτραπεί στο μεγαλύτερο βαθμό αυτό που συνέβη ο 2022 όταν αρκετοί δήμοι δεν κατάφεραν να καλύψουν ναυαγοσωστικά το σύνολο των παραλιών τους ελλείψει πόρων στα ταμεία ή επειδή πολλοί διαγωνισμοί βγήκαν άγονοι.
Φέτος, λοιπόν, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου, εγκρίθηκε η επιχορήγηση των 129 δήμων, με χρέωση του λογαριασμού του υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπό τον τίτλο «Κάλυψη των πάσης φύσεως αναγκών των ΟΤΑ κ.λπ.», αυξημένη κατά 5 εκατ. Ευρώ, συγκριτικά με πέρυσι. Μάλιστα, με βάση την υπουργική απόφαση, τα περισσότερα χρήματα για την κάλυψη των παραλιών του – ήτοι 465.233,96 ευρώ – θα λάβει ο δήμος Ζακύνθου και ακολουθούν ο δήμος Σιθωνίας στον νομό Χαλκιδικής (456.164,80 ευρώ) και ο δήμος Χερσονήσου στον νομό Ηρακλείου (435.871,81 ευρώ). Στον νομό Αττικής, από την άλλη, ο δήμος που θα λάβει το μεγαλύτερο ποσό επιχορήγησης είναι αυτός του Μαραθώνα, με το ποσό που έχει εξασφαλιστεί από το λογαριασμό του υπουργείου να φτάνει τα 347.989,65 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως το ελάχιστο χρηματικό ποσό που θα πάρουν οι δήμοι, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν ναυαγοσωστικά μικρότερη έκταση παραλιών, έχει οριστεί στα 26.297,05 ευρώ.
Ήδη, πάντως, τις τελευταίες εβδομάδες οι δήμοι έχουν ξεκινήσει τους διαγωνισμούς τόσο για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμος Πρεβέζης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες προκήρυξε διεθνή ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για τις συνολικά 11 παραλίες του.
Η άποψη της Αυτοδιοίκησης
Χωρίς περιστροφές και διάθεση άμβλυνσης του χάσματος στην αντίληψη του θέματος της ναυαγοσωστικής κάλυψης τοποθετήθηκε στο cityhub ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων & Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης.
«Η πάγια θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων ή νέα αρμοδιότητα προς τους Δήμους που δεν συνοδεύεται από επάρκεια των αναγκαίων πόρων, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της αυτοδιοίκησης και εν τέλει βλάπτει τους ίδιους τους πολίτες. Το έχουμε τονίσει με πάμπολες αποφάσεις μας, μέσω του ΔΣ της ΚΕΔΕ αλλά και οι Δήμοι μεμονωμένα» δηλώνει δίνοντας το στίγμα του τι θα ακολουθήσει. «Αναφορικά με τη ναυαγοσωστική κάλυψη, η ΚΕΔΕ εξαρχής τόνισε εμφατικά τις αντιρρήσεις της για συγκεκριμένες προβλέψεις του ΠΔ 71/2020, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί στις αποφάσεις της 90/2022 και 44/2022.
Η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι η ανάληψη της ευθύνης ύπαρξης ναυαγοσωστών από τους Δήμους είναι εν τη γενέσει της προβληματική καθώς οι περισσότεροι νησιωτικοί και παράκτιοι Δήμοι πάσχουν από τραγική έλλειψη προσωπικού που δεν τους επιτρέπει ούτε τις διαγωνιστικές διαδικασίες να φέρουν εις πέρας. Η έλλειψη αυτή είναι γνωστή στην κεντρική διοίκηση και το αποτέλεσμά της είναι να μην καλύπτεται πάνω από το 50% των ναυαγοσωστικών θέσεων πανελλαδικά τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
Επιπλέον, από τα σχεδόν 30 εκατομμύρια Ευρώ που στοιχίζουν οι ναυαγοσώστες στους 129 Δήμους που οφείλουν να τους διαθέτουν, το ΥΠΕΣ παρέχει μόνο τα 15 εκατομμύρια» υποστηρίζει ο κ. Χαρχαλάκης και με βάση το ρεπορτάζ μας, το θέμα της επαρκούς κάλυψης των πόρων τίθεται επανειλημμένως στους αρμόδιους Υπουργούς από το Προεδρείο της ΚΕΔΕ εδώ και χρόνια. Φέτος υπήρξε αύξηση στους πόρους αλλά και πάλι δεν επαρκούν κάτι που επιβεβαιώνει και επισήμως μιλώντας και ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, ο κ. Χαρχαλάκης δηλώνοντας στο cityhub.
«Οι Δήμοι που δεν διαθέτουν καν επαρκείς ταμειακές και εισπρακτικές υπηρεσίες, θα πρέπει «να κόψουν το λαιμό τους» να βρουν χρήματα για να καλύψουν μια υποχρέωση που δόθηκε από το Κράτος χωρίς καμία υποστήριξη. Η σχετική απόφαση εκδόθηκε στις 29-04 από το ΥΠΕΣ, δηλαδή σχεδόν με την έναρξη της σεζόν και ενώ το ΥΠΕΣ γνωρίζει ότι για την ένταξη των ποσών αυτών στους δημοτικούς προϋπολογισμούς και την αξιοποίηση της χρηματοδότησης απαιτείται πάνω από 1 με 1μιση μήνα (αναμόρφωση Π/Υ και έγκρισή της από την Αποκεντρωμένη). Για την ιστορία πάντως, το Πάσχα με χιλιάδες αφίξεις στα Κύθηρα, τα σκουπίδια τα μάζευαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, ο Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών και ορισμένοι εθελοντές, διότι η πρόσληψη των ΙΔΟΧ κόλλησε 1-2 μήνες στο ΥΠΕΣ και άλλο τόσο στο ΑΣΕΠ με την φοβερή δικαιολογία «έχουμε 332 Δήμους και δεν προλαβαίνουμε»…. τα όριά μας, ημών των νησιωτικών Δήμων, εξαντλήθηκαν».
Στο cityhub καταγράψαμε κάποια νούμερα που έχουν ενδιαφέρον: Ο Δήμος Πάρου έλαβε 92 χιλιάδες ευρώ ενώ ο Δήμος Τήνου έλαβε 186 χιλιάδες ευρώ. Ο Δήμος Αλίμου έλαβε 26 χιλιάδες ευρώ και ο Δήμος Μαραθώνος 347000 ευρώ. Ο Δήμος
Λήμνου έλαβε μόνο 26 χιλιάδες ευρώ. Τα ποσά αυξομειώνονται ετησίως βάση κάποιων κριτηρίων. Το ενδεχόμενο να σταθεροποιηθεί κάποια στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό των πόρων που διανέμονται για την ναυαγοσωστική κάλυψη και να υπάρχει μια πρόβλεψη πενταετίας θα βοηθούσε τους δήμους να κάνουν τον προγραμματισμό τους και όχι στο παρά πέντε να αναζητούν όσους πόρους λείπουν για την κάλυψη των αναγκών τους.
*Ρεπορτάζ Εύη Σαλοτύ, Χρήστος Ράπτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις