Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Σφοδρό ισραηλινό «σφυροκόπημα» σε Τζαμπάλια και Νουσεϊράτ - Νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Live: Σφοδρό ισραηλινό «σφυροκόπημα» σε Τζαμπάλια και Νουσεϊράτ – Νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Live οι εξελίξεις στο in - Αίτημα από την Τουρκία να συμμετάσχει στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο - Σταματήστε τους αδιάκριτους σκοτωμούς παιδιών, λέει ο ΟΗΕ

Μαχητικά του Ισραήλ βομβάρδισαν σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, σκοτώνοντας 14 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους παιδιά, λένε ιατρικές πηγές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Αξιωματούχος της UNICEF καλεί να μπει τέλος στον «αδιάκριτο σκοτωμό αμάχων και ειδικά παιδιών».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε τη δολοφονία του πρώτου ξένου υπαλλήλου του οργανισμού στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά αυτοκινήτου του ΟΗΕ στη Ράφα και απαίτησε «πλήρη έρευνα».

Ο ισραηλινός στρατός έχει διατάξει την εκκένωση του νοσοκομείου του Κουβέιτ στη Ράφα, την ώρα που το υπουργείο Υγείας στον θύλακα προειδοποιεί ότι το σύστημα υγείας μπορεί να καταρρεύσει «σε λίγες ώρες».

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

08:10 Για νέα «Νάκμπα» μιλούν οι Παλαιστίνιοι – Ο ισραηλινός στρατός έχει αναγκάσει 550.000 να εκτοπιστούν

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:45 Νέα εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της UNRWA

Ισραηλινοί βάνδαλοι επιτέθηκαν για άλλη μια φορά στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ χθες Τρίτη το βράδυ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της οργάνωσης Φιλίπ Λαζαρινί.

«Μια άλλη απόπειρα εμπρησμού από παιδιά και νέους Ισραηλινούς στο @UNRWA στην Ιερουσαλήμ χθες το βράδυ. Αυτό πρέπει να σταματήσει», γράφει σε ανάρτησή του ο Φιλίπ Λαζαρινί.

Στις 9 Μαΐου, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία θα κλείσει προσωρινά τα κεντρικά γραφεία της μετά από αρκετές εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον τους τις τελευταίες εβδομάδες.

05:15 Το κοινοβούλιο της Βικτώρια απαγορεύει την καφίγια

Το κοινοβούλιο στην πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας απαγορεύει στους βουλευτές να φορούν στην αίθουσα την παραδοσιακή παλαιστινιακή καφίγια και άλλα σύμβολα που αντιπροσωπεύουν την Παλαιστίνη, δήλωσαν μέλη του κόμματος των Πρασίνων της Αυστραλίας.

Βουλευτές των Πρασίνων διαμαρτυρήθηκαν με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την απόφαση, η οποία σύμφωνα μ’ έναν βουλευτή πάρθηκε για να «μας φιμώσει».

Η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων στη Βικτώρια, Ελεν Σάντελ, αναφέρει ότι η απαγόρευση «μας κάνει ένα από τα λίγα κοινοβούλια στον κόσμο που απαγορεύουν την καφίγια – την επέτειο της Νάκμπα, μια ημέρα που σηματοδοτεί τον εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού».

«Οι κάτοικοι της Βικτώρια παρακολούθησαν με τρόμο τις φρικαλεότητες που εκτυλίσσονται στη Γάζα στα χέρια του ισραηλινού στρατού. Ωστόσο, το Εργατικό Κόμμα έχει υπογράψει ένα μυστικό Μνημόνιο Συνεννόησης με το Υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ και έχει δώσει δημόσια χρήματα σε ισραηλινές εταιρείες όπλων», σημειώνει η Σάντελ.

04:45 Επιδρομές και συλλήψεις στη Δυτική Οχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έναν Παλαιστίνιο μετά την εισβολή στο σπίτι του σε μια γειτονιά στα νότια της κατεχόμενης πόλης Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης, μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε άλλον έναν άνδρα στη συνοικία al-Irsal της πόλης el-Bireh, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ τρίτος Παλαιστίνιος συνελήφθη στην πόλη Birzeit, βόρεια της Ραμάλα.

Ισραηλινές επιδρομές αναφέρθηκαν και στις πόλεις Azzun, ανατολικά της Qalqilya, και Izbat Shufa, κοντά στην Τουλκαρέμ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Επίσης, πυροβολισμοί σημειώθηκαν μετά την εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Ναμπλούς.

04:15 Μαχητές της Χαμάς ξεφυτρώνουν από τη γη

Βίντεο δείχνουν μέλη των Ταξιαρχιών Κασάμ – το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς – να πραγματοποιούν παράτολμες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών αρμάτων μάχης και εκσκαφικών μηχανημάτων κατά τις συνεχιζόμενες μάχες στη Ράφα.

Παλαιστίνιοι μαχητές φαίνεται να βγαίνουν από σήραγγα και να τρέχουν προς τα σταθμευμένα άρματα μάχης κρατώντας αντιαρματικές νάρκες, τις οποίες προετοιμάζουν για να εκραγούν.

Ενας άλλος μαχητής εκτοξεύει πυραυλική χειροβομβίδα εναντίον άλλου ισραηλινού άρματος προτού διαφύγουν όλοι πίσω στη σήραγγα.

Τα βίντεο μετέδωσε το Al Jazeera Arabic, το οποίο ισχυρίζεται ότι επαλήθευσε τη γνησιότητά τους.

Μετάφραση: Οι «Ταξιαρχίες Κασάμ» πραγματοποιούν μια περίπλοκη επίθεση κατά των δυνάμεων κατοχής που διεισδύουν ανατολικά της Ράφα

Μετάφραση: Οι «Ταξιαρχίες Κασάμ» δημοσιεύουν εικόνες από επιθέσεις σε κατοχικές μπουλντόζες και τανκς ανατολικά της Ράφα

03:45 Τρεις νεκροί σε νέες εχθροπραξίες Χεζμπολάχ – Ισραήλ

Το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε ότι δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν αργά το βράδυ χθες Τρίτη όταν ισραηλινό drone έπληξε αυτοκίνητο στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το ANI, «το πλήγμα εχθρικού drone που είχε στόχο αυτοκίνητο στον κεντρικό δρόμο που συνδέει την Τύρο με την Αλ Χους προκάλεσε δυο μάρτυρες».

Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε και πέντε στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στο βόρειο Ισραήλ εξαιτίας ρουκέτας που εκτοξεύθηκε από τη λιβανική επικράτεια.

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πλήξαμε δεκάδες θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο», πρόσθεσαν.

03:10 Μια σύντομη σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Σφοδρές μάχες με απώλειες και στις δύο πλευρές, καθώς Παλαιστίνιοι μαχητές μάχονται με τις ισραηλινές δυνάμεις που εισβάλλουν στη βόρεια και νότια Γάζα.
  • Ισραηλινά μαχητικά βομβαρδίζουν τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, σκοτώνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και παιδιά.
  • Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 550.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες ημέρες από τις κλιμακούμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις τόσο στο νότο όσο και στο βορρά.
  • Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν τουλάχιστον το 56% των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο της Γάζας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
  • Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένας ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε όχημα στην περιοχή της Τύρου του νότιου Λιβάνου.

02:58 IDF: Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν – Ιρακινή ομάδα ισχυρίζεται επίθεση

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δηλώνουν ότι κατέρριψαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν σε ισραηλινό έδαφος.

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγο μετά τον ισχυρισμό της υποστηριζόμενης από το Ιράν «Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ» ότι εκτόξευσε δύο drones στο Εϊλάτ.

Οι IDF λένε ότι μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν τα δύο drones, τα οποία κατευθύνονταν προς το Ισραήλ από τα ανατολικά. Δεν έδωσαν όμως άλλες λεπτομέρειες.

«Κανένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο», πρόσθεσε ο στρατός.

Η ιρακινή ομάδα υποστήριξε ότι είχε εκτοξεύσει το drone για να υπερασπιστεί τη Γάζα. Ένα βίντεο που δημοσίευσε στο Χ έδειχνε την εκτόξευση δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αν και η χρονική στιγμή φαινόταν ότι δεν ήταν το ζευγάρι που εκτοξεύτηκε προς το Ισραήλ.

02:45 Αυτό είναι το μέλος της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε στην Τύρο

Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει ότι ένα μέλος της σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, λίγες ώρες αφότου λιβανέζικες πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters ότι ένας από τους διοικητές είναι μεταξύ των ατόμων που σκοτώθηκαν σε ένα φερόμενο ισραηλινό πλήγμα εναντίον οχήματος κοντά στην Τύρο του νότιου Λιβάνου.

Το όνομά του είναι Hussein Ibrahim Makki, από την πόλη Beit Yahoun.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών αναφέρουν ότι άλλοι δύο τραυματίστηκαν από το χτύπημα.

Η ανακοίνωση της Χεζμπολάχ δεν αναφέρει τον βαθμό ή τον ρόλο του Makki στην οργάνωση.

02:33 «Αντί για κραυγή»: O Παλαιστίνιος καλλιτέχνης που κάνει κάθε μέρα μια ζωγραφιά από τη Γάζα

Ο Παλαιστίνιος καλλιτέχνης Maisara Baroud, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη Ράφα μαζί με την οικογένεια του, αναρτά καθημερινά σκίτσα από τη Γάζα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Για εκείνον, η τέχνη αποτελεί διέξοδος από ένα τοπίο πόνου και δυστυχίας αλλά λειτουργεί και ως μια υπενθύμιση προς τους φίλους του: «είμαι ακόμα ζωντανός».

«Τα σκίτσα μου, στα οποία καταγράφω τον πόλεμο με όλες τις σκληρές εικόνες του, έγιναν το μήνυμα μέσω του οποίου ενημερώνω τους φίλους μου: «Είμαι ακόμα ζωντανός». Δεν ήταν εύκολο να συνεχίσω να ζωγραφίζω στη σκιά του πολέμου και της γενοκτονίας, την ατμόσφαιρα που επικρατεί τώρα στην πόλη μου- ούτε η απόκτηση των εργαλείων μου ήταν εύκολη υπόθεση. Άρχισα να ζωγραφίζω αφού απέκτησα ένα μολύβι και λίγο χαρτί και, αργότερα, απέκτησα μερικά στυλό με μαύρο μελάνι», λέει ο ίδιος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:14 Ο ΟΗΕ ερευνά την επίθεση που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από τους εργαζόμενούς του

«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι πυρά από ισραηλινό τανκ έπληξαν το πίσω μέρος οχήματός τους που κατευθυνόταν προς το ευρωπαϊκό νοσοκομείο στη Ράφα της Γάζας», αναφέρει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Φαρχάν Χακ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Τμήμα Ασφάλειας και Προστασίας του ΟΗΕ, το οποίο απασχολούσε τους δύο υπαλλήλους, έχει συστήσει μια ομάδα διερεύνησης γεγονότων για να ανακαλύψει τις συνθήκες του περιστατικού.

Οι IDF δήλωσαν νωρίτερα ότι το ζευγάρι οδηγούσε μέσα από μια περιοχή όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη μάχες.

«Μια αρχική έρευνα που διεξήχθη δείχνει ότι το όχημα χτυπήθηκε σε περιοχή που έχει κηρυχθεί ενεργή ζώνη μάχης», ανέφερε ο στρατός, υποστηρίζοντας ότι «δεν είχε ενημερωθεί για τη διαδρομή του οχήματος».

02:04 Γκουτέρες: Οι πολίτες πρέπει να γίνονται σεβαστοί

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, λέει ότι η κλιμάκωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στη Ράφα από τις ισραηλινές δυνάμεις «επιδεινώνει μια ήδη άσχημη κατάσταση».

«Την ίδια στιγμή, η Χαμάς συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες αδιακρίτως. Οι άμαχοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί και να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή», γράφει στο Χ.

01:50 Ο Μπάιντεν ζητά την έγκριση του Κογκρέσου για να στείλει στο Ισραήλ όπλα αξίας 1 δισ. δολαρίων

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι προχωρά σε πωλήσεις πυρομαχικών στο Ισραήλ, δυνητικής αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η μεταφορά περιλαμβάνει μέχρι 700 εκατομμύρια δολάρια σε βλήματα αρμάτων μάχης, άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια σε τακτικά οχήματα και βλήματα όλμων αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα πυρομαχικά προορίζονται για να αναπληρώσουν τα αποθέματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Χαμάς, αν και θα μπορούσαν να χρειαστούν χρόνια για να φτάσουν στο Ισραήλ όλα όσα περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Η έκθεση έρχεται την ώρα που ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει πιέσεις για την απόφασή του να παγώσει τη μεταφορά μεγάλων βομβών στο Ισραήλ λόγω φόβων ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Ράφα.

01:37 Οι φιλοπαλαιστινιακοί φοιτητές του Χάρβαρντ διαλύουν τον καταυλισμό αλλά υπόσχονται ότι θα επιστρέψουν

Σε συμφωνία κατέληξαν για τον τερματισμό των φιλοπαλαιστινικών διαδηλώσεων οι πρυτανικές αρχές του Χάρβαρντ και οι φοιτητές, όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές νωρίτερα.

Στη συμφωνία προβλέπεται ότι οι φοιτητές θα διαλύσουν τον καταυλισμό στον περιβάλλοντα χώρο του πανεπιστημίου ενώ οι πρυτανικές αρχές συμφώνησαν να συζητήσουν μαζί τους τις αιτιάσεις για τον τερματισμό συμφωνιών που σχετίζονται με το Ισραήλ και να εξετάσουν την επαναφορά φοιτητών των οποίων η φοίτηση είχε ανασταλεί.

«Θα ανασυνταχθούμε και θα διεξάγουμε αυτόν τον αγώνα με άλλα μέσα. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Δεν πιστεύουμε ότι αυτές οι συγκεντρώσεις είναι νίκες της αποεπένδυσης. Αυτές οι παράπλευρες συμφωνίες έχουν σκοπό να μας καθησυχάσουν μακριά από την πλήρη αποκάλυψη και την εκποίηση. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα το κάνουν», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές.

Φωτογραφία από τον καταυλισμό στο Χάρβαρντ

01:20 Ο Μπάιντεν θα ασκήσει βέτο σε νομοσχέδιο που επιδιώκει να «ξεπαγώσει» τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ασκήσει βέτο σε νομοσχέδιο που επιδιώκει να προστατεύσει το Ισραήλ από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να παρακρατήσει τις πωλήσεις όπλων ή τις μεταφορές όπλων, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ λαμβάνει ήδη «ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στις προσπάθειες να περιοριστεί η ικανότητα του προέδρου να αναπτύσσει την αμερικανική βοήθεια για την ασφάλεια σύμφωνα με την εξωτερική πολιτική και τους στόχους της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου.

Χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «μια λανθασμένη αντίδραση σε μια σκόπιμη διαστρέβλωση της προσέγγισης της κυβέρνησης για το Ισραήλ», υποστηρίζοντας ότι η δέσμευση του Μπάιντεν στο Ισραήλ παραμένει ακλόνητη.

«Ο πρόεδρος ήταν σαφής: θα διασφαλίζουμε πάντα ότι το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», αναφέρει η δήλωση.

Το νομοσχέδιο υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών θα παγώσει τους προϋπολογισμούς του υπουργού Εξωτερικών, του υπουργού Άμυνας και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας μέχρι να αποδεσμευτούν τα όπλα που περιμένει το Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στο να αναγκάσει τον Μπάιντεν να απελευθερώσει ένα φορτίο βομβών υψηλού φορτίου για το Ισραήλ, το οποίο απέκρυψε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εν μέσω ανησυχιών ότι θα χρησιμοποιηθούν από τις IDF σε μια μεγάλη επίθεση στη Ράφα, στην οποία αντιτίθεται η Ουάσινγκτον.

Ενώ είναι πιθανό να περάσει από τη Βουλή που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, είναι ομοίως βέβαιο ότι θα απορριφθεί στη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

01:07 Πεντάγωνο: Η προβλήτα βοήθειας στη Γάζα θα λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες

Ερωτηθείς πότε θα εγκατασταθεί η προβλήτα βοήθειας, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πάτρικ Σ. Ράιντερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους «τις επόμενες ημέρες, νομίζω ότι μπορείτε να περιμένετε να τη δείτε λειτουργική».

Με κόστος τουλάχιστον 320 εκατ. δολαρίων, η προβλήτα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανθρωπιστικής πρόσβασης στη Γάζα, η οποία έχει καταστραφεί από τον επτάμηνο πόλεμο και τους περιορισμούς βοήθειας από το Ισραήλ. Αλλά οι κακές συνθήκες της θάλασσας έχουν καταστήσει μη ασφαλή την αγκυροβόληση της προβλήτας στα ανοικτά των ακτών της Γάζας.

Ο Ράιντερ πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντιτορπιλικά του αμερικανικού ναυτικού στην περιοχή που θα μπορούσαν να παράσχουν βοήθεια ασφαλείας για την επιχείρηση βοήθειας.

Η προσπάθεια έχει επικριθεί από ομάδες βοήθειας που λένε ότι θα είναι αναποτελεσματική και ότι αντί γι’ αυτό οι ΗΠΑ θα πρέπει να πιέσουν το Ισραήλ να επιτρέψει την απρόσκοπτη μεταφορά προμηθειών στη Γάζα -όπου έχει επικρατήσει λιμός- μέσω χερσαίων διαβάσεων.

00:50 Επικοινωνία Γκαντζ – Σάλιβαν για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός πολέμου, Μπένι Γκαντζ, είχε επικοινωνία το βράδυ της Τρίτης (14/5) με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος πρόκειται να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Στο τηλεφώνημα, ο Γκαντζ τόνισε «την επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί η διεθνής πίεση στη Χαμάς εκτός από τη συνέχιση της στρατιωτικής πίεσης για να εξασφαλιστεί μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων και την εξάλειψη της απειλής της Χαμάς».

Οι δυο τους συζήτησαν επίσης την προσπάθεια των ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για μια συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, την επέκταση «της περιφερειακής συμμαχίας των μετριοπαθών» και τη μεταπολεμική διαχείριση της Γάζας.

00:37 Μάχες μετά από επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στον καταυλισμό Shu’fat, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Wafa, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν αέρια και ηχητικές βόμβες.

Η βία έχει αυξηθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα. Σχεδόν 500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί εκεί, κυρίως κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις και τους εποίκους.

00:23 Σκηνές της «Νάκμπα» διαδραματίζονται ξανά στη Γάζα 76 χρόνια μετά

Σε σκηνές που θυμίζουν την έξοδο του 1948, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν διαφύγει από τις ισραηλινές επιθέσεις με τα πόδια, μεταφέροντας τα υπάρχοντά τους και τα μικρά παιδιά τους καθώς αναζητούν ασφάλεια σε άλλες περιοχές.

Η Naila al-Baroudi, μια Παλαιστίνια που εκτοπίστηκε από την πόλη της Γάζας στο βόρειο τμήμα του θύλακα, δήλωσε στο Al Jazeera: «Εδώ είμαστε σήμερα, αναγκασμένοι να φύγουμε ξανά».

«Ελπίζουμε αυτός ο εφιάλτης να τελειώσει, ο πόλεμος να σταματήσει και να επιστρέψουμε στην πόλη μας. Δεν θα δεχτούμε τον εκτοπισμό από την Παλαιστίνη με καμία μορφή», είπε.

Ως σύμβολο της ελπίδας της να επιστρέψει, κρατάει το κλειδί του σπιτιού της παρά το γεγονός ότι έχει γίνει ερείπιο από τον ισραηλινό στρατό, τηρώντας μια μακρόχρονη παράδοση πολλών παλαιστινιακών οικογενειών που ξεριζώθηκαν πριν από 76 χρόνια.

«Αν οι Ισραηλινοί σκεφτούν να μας εκτοπίσουν στο Σινά στέλνοντας τανκς και αναγκάζοντάς μας να το κάνουμε, δεν θα το δεχτούμε και το σκηνικό του εκτοπισμού έξω από την Παλαιστίνη δεν θα επαναληφθεί», δήλωσε με τη σειρά της η 69χρονη Um Zaki al-Baytar.

Και πρόσθεσε: «Οι αραβικές χώρες το 1948 διαβεβαίωσαν τους ανθρώπους μας στη Γιάφα [στην ιστορική Παλαιστίνη] και σε άλλα μέρη ότι η επιστροφή τους θα ήταν θέμα ημερών. Αλλά έχουν περάσει 76 χρόνια από τον εκτοπισμό και δεν έχουμε ακόμη επιστρέψει».

00:10 Ο διοικητής της Χεζμπολάχ μεταξύ των νεκρών στην Τύρο

Σύμφωνα με λιβανέζικες πηγές ασφαλείας, που μίλησαν στο Reuters, ένας διοικητής της Χεζμπολάχ είναι μεταξύ των ατόμων που σκοτώθηκαν σε ένα φερόμενο ισραηλινό πλήγμα εναντίον οχήματος κοντά στην Τύρο του νότιου Λιβάνου.

23:56 Ο Ζοζέπ Μπορέλ καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον αυτοκινητοπομπών βοήθειας

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ δηλώνει εξοργισμένος από τις «επανειλημμένες» επιθέσεις που διεξάγονται από «ισραηλινούς εξτρεμιστές» σε αυτοκινητοπομπές βοήθειας που προορίζονται για τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έρχονται από την Ιορδανία.

«Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες λιμοκτονούν», τονίζει σε ανάρτησή του στο X.

23:45 IDF: Υπάρχουν όμηροι στην περιοχή της Ράφα

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι επισκέφθηκε σήμερα τα στρατεύματα στην ανατολική Ράφα, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων αντιπτέραρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Τα στρατεύματα καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας σκότωσαν περισσότερους από 100 μαχητές σε όλη τη Γάζα, εν μέσω επιχειρήσεων στη Ράφα, τη Ζεϊτούν και την Τζαμπαλίγια.

Ο Χαγκάρι λέει ότι οι διοικητές που μίλησαν σήμερα με τον αρχηγό των IDF στη Ράφα σημείωσαν ότι «υπάρχουν όμηροι στην περιοχή της Ράφα. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να επιστρέψουν σύντομα σε εμάς».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η ανάγκη των IDF να επιστρέψουν σε περιοχές που είχαν προηγουμένως εκκαθαριστεί από τη Χαμάς είναι αποτέλεσμα του ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει λάβει απόφαση για το ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα αντί της ισλαμιστικής ομάδας, ο Χαγκάρι τονίζει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια κυβερνητική εναλλακτική λύση στη Χαμάς θα της δημιουργήσει πίεση, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα για το πολιτικό κλιμάκιο».

23:33 Ισραέλ Κατς: Η UNRWA είναι βραχίονας της Χαμάς

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, κατηγορεί την UNRWA ότι είναι βραχίονας της Χαμάς, μετά τη δημοσιοποίηση από τις IDF υλικού από drone που δείχνει ενόπλους σε ένα από τα κέντρα εφοδιασμού της παλαιστινιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Γάζα.

Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο Χ ο Κατς καλεί επίσης τον επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, να παραιτηθεί.

Στιγμιότυπο από τα πλάνα που δείχνει ένοπλο δίπλα σε όχημα του ΟΗΕ σε κέντρο εφοδιασμού της UNRWA στη Ράφα

23:23 Μέχρι το τέλος του 2024 θα διαμένουν σε ξενοδοχεία οι εκτοπισμένοι Ισραηλινοί

Τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν σήμερα Ισραηλινούς, οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους λόγω του πολέμου στη Γάζα και των αψιμαχιών με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο έχουν λάβει οδηγίες να προετοιμαστούν για να τους φιλοξενήσουν μέχρι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan.

«Αυτό θα μπορούσε να παραταθεί», επισημαίνεται στο ίδιο ρεπορτάζ.

23:14 Τουλάχιστον ένας νεκρός πολίτης από ισραηλινό πλήγμα στο νότιο Λίβανο

Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε σε φερόμενο ισραηλινό πλήγμα εναντίον οχήματος κοντά στην Τύρο του νότιου Λιβάνου, σύμφωνα με αναφορές λιβανέζικων μέσων ενημέρωσης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε αυτοκίνητο στα νότια της χώρας και σκότωσε δύο άτομα.

23:05 Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας καταγγέλλει την εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα

Ο Μπρούνο Ροντρίγκεζ λέει ότι η εισβολή του Ισραήλ στη νότια περιοχή της Γάζας «αυξάνει τις πράξεις γενοκτονίας κατά του παλαιστινιακού λαού».

Πρόκειται για «ένα έγκλημα που είναι δυνατό μόνο λόγω της συνενοχής και της στρατιωτικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ», αναφέρει σε ανάρτησή του στο X.

22:54 ΟΗΕ: Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν τουλάχιστον το 56% των νεκρών του πολέμου

Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν τουλάχιστον το 56% των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 35.173 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον θύλακα, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο τονίζει ότι οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν την πλειονότητα των νεκρών.

Όπως σημειώνει, μέχρι τις 30 Απριλίου είχαν ταυτοποιηθεί σχεδόν 25.000 από τους νεκρούς. Από αυτούς το 40% ήταν άνδρες, το 20% γυναίκες και το 32% παιδιά, ενώ το 8% ήταν ηλικιωμένοι, κατηγορία που δεν αναλύεται ανά φύλο.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λίντμαϊερ, δήλωσε σήμερα από τη Γενεύη ότι εφαρμόζοντας την ίδια αναλογία στους αγνώστους και υποθέτοντας ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των ηλικιωμένων, θα μπορούσε να αναμένεται ότι τουλάχιστον «56% γυναίκες και παιδιά» βρίσκονται μεταξύ των περισσότερων από 35.000 νεκρών.

Και αυτό χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι μπορεί να υπάρχουν γυναίκες και παιδιά κάτω από τα ερείπια. Έτσι, από έναν «ελάχιστο στατιστικό υπολογισμό, καταλήγουμε στο 60% των γυναικών και των παιδιών», επεσήμανε.

22:42 Περίπου 200 εργαζόμενοι του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μέχρι σήμερα

Η Κάθριν Ράσελ, επικεφαλής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, αναφέρει ότι περισσότεροι από 190 εργαζόμενοι του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

«Οι ανθρωπιστές πρέπει πάντα να προστατεύονται μαζί με εκείνους που υπηρετούν», σημειώνει σε ανάρτησή της στο X.

Χθες, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε το πρώτο ξένο μέλος του προσωπικού του ΟΗΕ από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, όταν πυροβόλησε εναντίον ενός οχήματος του Οργανισμού με σαφή σήμανση στη Ράφα.

22:30 PRCS: Το συνεχιζόμενο κλείσιμο των διαβάσεων εμποδίζει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRCS) προειδοποιεί για την «επιδείνωση των ανθρωπιστικών συνθηκών» στον παράκτιο θύλακα, εν μέσω του κλεισίματος των συνοριακών διαβάσεων.

«Το συνεχιζόμενο κλείσιμο των διαβάσεων από το Ισραήλ, ιδιαίτερα της ζωτικής σημασίας διάβασης της Ράφα, η οποία είναι η κύρια αρτηρία που τροφοδοτεί ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων φαρμάκων, καθώς και των καυσίμων και δημιουργεί μια επικείμενη ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή», αναφέρει η ομάδα σε ανάρτησή της στο Χ.

«Αυτό σημαίνει ότι ο λιμός είναι επικείμενος με την εξάντληση των αποθεμάτων τροφίμων, ειδικά η συνεχιζόμενη επί επτά μήνες επίθεση και ο εκτοπισμός πάνω από το 85% του πληθυσμού. Οι πολίτες υποφέρουν από σοβαρά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας εν μέσω σοβαρών ελλείψεων ανθρωπιστικής βοήθειας, κατά σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τις κατοχικές δυνάμεις», προσθέτει.

Η ομάδα καλεί τη διεθνή κοινότητα να «παρέμβει επειγόντως» και να πιέσει την ισραηλινή κυβέρνηση να ανοίξει τα περάσματα και να επιτρέψει την «απρόσκοπτη, βιώσιμη και άνευ όρων ροή ανθρωπιστικής βοήθειας».

22:17 Μάρτιν Γκρίφιθς: Θρηνούμε για τον  θάνατο του εργαζόμενου του ΟΗΕ

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, σε μήνυμά του στο X δηλώνει συγκλονισμένος για τον εργαζόμενο του Οργανισμού στη Γάζα και τονίζει ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να λάβουν «όλες τις εφικτές προφυλάξεις για να μην πληγούν οι άμαχοι», συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Θρηνούμε βαθιά αυτή την απώλεια», υπογράμμισε.

22:07 Εκατοντάδες Ισραηλινοί διαδηλωτές που ζητούν επιστροφή των ομήρων και παραίτηση Νετανιάχου αποκλείουν κεντρικό δρόμο του Τελ Αβίβ

21:55 Σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν θα αναχωρήσει για ταξίδι στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ στο τέλος της εβδομάδας, δήλωσε Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος στους Times of Israel.

Στο Ριάντ, ο Σάλιβαν θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για να συζητήσει τη μακρόχρονη προσπάθεια των ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για μια συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

Η συμφωνία εξαρτάται τη συναίνεση του Ισραήλ σε μια πορεία προς ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος – κάτι που δεν είναι εφικτό με πρωθυπουργό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους ακροδεξιούς εταίρους του συνασπισμού που αντιτίθενται ιδεολογικά στη λύση των δύο κρατών.

Στο Ισραήλ, ο Σάλιβαν θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου και θα συζητήσει τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα. Οι ΗΠΑ εργάζονται για να πείσουν το Ισραήλ να μην επεκτείνει περαιτέρω την επίθεσή του στη νοτιότερη πόλη της Γάζας και έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από την Ιερουσαλήμ ότι οι IDF δεν θα το πράξουν πριν από την άφιξή του, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας την αναφορά του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου δεν έχει δείξει καμία ένδειξη ότι θα περιορίσει την επίθεση στη Ράφα, η οποία, όπως υποστηρίζει, είναι απαραίτητη για την «ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς που έχει υποσχεθεί.

Η επίσκεψη του Σάλιβαν θα γίνει αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σταμάτησε τη μεταφορά χιλιάδων βομβών στο Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη εισβολή στη Ράφα και απείλησε να εμποδίσει την αποστολή πρόσθετων όπλων αν το Ισραήλ προχωρήσει στην επιχείρηση.

21:43 «Ανεύθυνες που ενθαρρύνουν τις ταραχές οι δηλώσεις Μπεν Γκβιρ»

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας επέκριναν τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, για τα σχόλιά του κατά τη διάρκεια της δεξιάς πορείας που ζητούσε την επανεγκατάσταση της Γάζας την Τρίτη.

Ο Μπεν Γκβιρ δήλωσε ότι αντιτίθεται στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας: «Θέλετε ανθρωπιστική βοήθεια;… Θέλετε τρόφιμα για τα παιδιά στη Γάζα; Τότε θα πρέπει να επιστρέψουν τους νεαρούς Ισραηλινούς ομήρους Αριέλ και Κφρι Μπιμπάς. Θέλετε οι γυναίκες στη Γάζα να έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους; Τότε θα πρέπει να επιστρέψουν τον Ισραηλινό όμηρο Σίρι Μπιμπάς Bibas και όλους τους άλλους ομήρους».

Μια πηγή ασφαλείας δήλωσε στη Haaretz ότι «η αντίθεση του Μπεν Γκβιρ στη βοήθεια για τη Γάζα είναι αντίθετη με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ο ίδιος είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου που θα έπρεπε να είναι δεσμευμένος στις αποφάσεις του».

Σύμφωνα με την πηγή, οι δηλώσεις του υπουργού στην πορεία «ενθαρρύνουν τις ταραχές της Δευτέρας που κατέληξαν με τον εμπρησμό των αυτοκινητοπομπών βοήθειας και την καταστροφή της βοήθειας, και πέραν αυτού – προκαλούν τεράστια διεθνή ζημιά. Η συμπεριφορά του είναι παιδαριώδης και ανεύθυνη».

21:32 Οι IDF δημοσίευσαν βίντεο που όπως ισχυρίζονται δείχνει Παλαιστίνιους ενόπλους μέσα στο κέντρο εφοδιασμού της UNRWA στη Ράφα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο από drone, στο οποίο διακρίνονται κάποιοι μαυροφορεμένοι ένοπλοι που σύμφωνα με τις IDF είναι μαχητές της Χαμάς και οι οποί εντοπίστηκαν σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό σε ένα κέντρο εφοδιασμού της UNRWA (της (Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του OHE για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες) στη Ράφα και κοντά σε οχήματα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τις IDF, οι ένοπλοι εντοπίστηκαν από τα στρατεύματα της ταξιαρχίας Givati το Σάββατο στο κέντρο εφοδιασμού της UNRWA στην ανατολική Ράφα.

Το βίντεο σύμφωνα με τις IDF δείχνει τους ενόπλους δίπλα σε οχήματα του ΟΗΕ και μέσα στο ίδιο το συγκρότημα εφοδιασμού, που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό του ΟΗΕ για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι IDF ισχυρίζονται ακόμα ότι ένα πλάνο δείχνει επίσης έναν ένοπλο να ανοίγει πυρ μέσα στο συγκρότημα.

Μετά το «ασυνήθιστο γεγονός», ο στρατός λέει ότι εκπρόσωποι του COGAT (του ισραηλινού οργανισμού για τον συντονισμό της πολιτικής στα παλαιστινιακά εδάφη) «μετέφεραν τα ευρήματα σε ανώτερους αξιωματούχους της διεθνούς κοινότητας και κάλεσαν τον ΟΗΕ να διερευνήσει επειγόντως το θέμα».

Οι αξιωματούχοι της COGAT «προειδοποίησαν επίσης τα Ηνωμένα Έθνη για την παρουσία τρομοκρατών στην περιοχή και τη σοβαρότητα του κινδύνου που υπάρχει από την παρουσία των τρομοκρατών στο συγκρότημα του κέντρου εφοδιασμού σε σχέση με τη συνεχή προστασία των εγκαταστάσεων της οργάνωσης».

21:18 Πενήντα φορτηγά με βοήθεια πέρασαν στη Γάζα στις 12 Μαΐου – «Δεν είναι αρκετό»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ αναφέρει ότι 50 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα την Κυριακή, περιγράφοντας ότι αυτό δεν είναι «ούτε κατά διάνοια αρκετό», και λέει ότι πιστεύει ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για να βοηθηθούν οι Αμερικανοί πολίτες να εγκαταλείψουν τον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

«Είδαμε 50 φορτηγά να εισέρχονται στη Γάζα στις 12 Μαΐου. Αυτό δεν είναι σχεδόν αρκετό», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βεντάντ Πατέλ για τις ροές βοήθειας από τότε που το Ισραήλ κατέλαβε το πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας στις 7 Μαΐου.

21:07 Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποιούν ετήσια πορεία «Νάκμπα» στο βόρειο Ισραήλ

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι που ζουν στο Ισραήλ, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες, διαδήλωσαν την Τρίτη στο βόρειο Ισραήλ για να τιμήσουν το βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ και τη δημιουργία του ισραηλινού κράτους το 1948.

Πολλοί από τους περίπου 3.000 διαδηλωτές ζήτησαν επίσης τον τερματισμό του πολέμου κατά της Χαμάς στη Γάζα, καθώς συμμετείχαν στην πορεία κοντά στη Χάιφα για τον εορτασμό της «Νάκμπα» ή «καταστροφής», του αραβικού όρου για τη δημιουργία του κράτους του  Ισραήλ και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.

Πολλοί κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και φορούσαν μαντήλια κεφιγιέ κατά τη διάρκεια της ετήσιας «Πορείας της Επιστροφής», μιας σπάνιας διαδήλωσης που επιτρέπεται να διεξαχθεί καθώς ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μαίνεται.

Παλαιστίνιοι που ζουν στο Ισραήλ κρατούν παλαιστινιακές σημαίες καθώς συμμετέχουν στην ετήσια πορεία επιστροφής με αφορμή την 76η επέτειο της Νάκμπα, της «καταστροφής» της μαζικής εκδίωξής τους στον πόλεμο του 1948 για τη δημιουργία του Ισραήλ (Πηγή: REUTERS/Ammar Awad)

Παλαιστίνιοι που ζουν στο Ισραήλ κρατούν παλαιστινιακές σημαίες καθώς συμμετέχουν στην ετήσια πορεία επιστροφής με αφορμή την 76η επέτειο της Νάκμπα, της «καταστροφής» της μαζικής εκδίωξής τους στον πόλεμο του 1948 για τη δημιουργία του Ισραήλ (Πηγή: REUTERS/Ammar Awad)

Παλαιστίνιοι που ζουν στο Ισραήλ κρατούν παλαιστινιακές σημαίες καθώς συμμετέχουν στην ετήσια πορεία επιστροφής με αφορμή την 76η επέτειο της Νάκμπα, της «καταστροφής» της μαζικής εκδίωξής τους στον πόλεμο του 1948 για τη δημιουργία του Ισραήλ (Πηγή: REUTERS/Ammar Awad)

«Αυτό είναι μέρος της απελευθέρωσής μας», είπε η Φιτνά Σεχαντέχ, συντονίστρια του Συνασπισμού Γυναικών κατά των Όπλων και πρώην μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Λοντ. «Δεν πρόκειται μόνο για τον τερματισμό της κατοχής, αλλά και για το να δοθεί σε όλους τους πρόσφυγες η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα».

20:55 «Μπαλάκι» οι ευθύνες για το πέρασμα στη Ράφα – Αντιδρά στις κατηγορίες του Ισραήλ η Αίγυπτος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι κατήγγειλε την απόπειρα του Ισραήλ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, να κατηγορήσει την Αίγυπτο για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Ο Σούκρι πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι η κατάληψη από το Ισραήλ του συνοριακού περάσματος της Ράφα από τη Γάζα στην Αίγυπτο καθώς και οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις στην περιοχή είναι οι κύριοι λόγοι που δεν καθίσταται δυνατή η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Νωρίτερα υψηλόβαθμη πηγή είχε δηλώσει στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera News ότι το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα από την Αίγυπτο στη Γάζα οφείλεται στην κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης στη συνοριακή πόλη και δεν είναι ευθύνη της Αιγύπτου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:43 Φορτηγά με προορισμό τη Γάζα από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη πυρπολήθηκαν

Φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα καταστράφηκαν από πυρκαγιά στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters δείχνει φορτηγά δίπλα στο διαχωριστικό τείχος στη Μπέιτ Άουβα, δυτικά της Χεβρώνας, να έχουν τυλιχθεί πλήρως στις φλόγες. Οι πυροσβέστες εργάζονται για την κατάσβεση της φωτιάς, αλλά τα οχήματα και το περιεχόμενό τους φαίνεται να έχουν καταστραφεί.

Τη Δευτέρα, Ισραηλινοί μπλόκαραν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, στο τελευταίο περιστατικό μιας σειράς επιθέσεων κατά της ανθρωπιστικής βοήθειας που κατευθύνεται προς τον κατεστραμμένο από τον πόλεμο παράκτιο θύλακα.

Τέσσερις διαδηλωτές, ανάμεσά τους και ένας ανήλικος, συνελήφθησαν κατά τη διαμαρτυρία στο στρατιωτικό σημείο ελέγχου Ταρκουμίγια, δυτικά της Χεβρώνας στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, σύμφωνα με δήλωση των δικηγόρων που τους εκπροσωπούν.

Φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια προς τη Γάζα και τα οποία σταμάτησαν μετά από ζημιές που υπέστησαν από ισραηλινούς εποίκους κοντά σε σημείο ελέγχου κοντά στη Χεβρώνα (Πηγή: REUTERS/Mussa Qawasma)

20:32 Ακροδεξιοί Ισραηλινοί πραγματοποίησαν πορεία ζητώντας εποικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας

Δεκάδες χιλιάδες ακροδεξιοί Ισραηλινοί διαδηλωτές στη νότια πόλη Σντερότ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, πραγματοποίησαν πορεία την Τρίτη και ζήτησαν την κατασκευή οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η δεξιά ρητορική σχετικά με τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στον θύλακα κερδίζει έδαφος.


Η πορεία στην οποία συμμετείχαν και ακροδεξιοί υπουργοί συμπίπτει με την Ημέρα Ανεξαρτησίας, δηλαδή της δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ το 1948, κατά την οποία περισσότεροι από 700.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν βίαια.

Ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι μέλος του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, και ο σκληροπυρηνικός βουλευτής της Κνέσετ Ζβι Σουκότ του Κόμματος Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος, ήταν μεταξύ εκείνων που ζητούσαν την επανίδρυση ισραηλινών οικισμών στη Γάζα.

«Για τη διατήρηση των επιτευγμάτων ασφαλείας για τα οποία οι στρατιώτες μας έχασαν τη ζωή τους, πρέπει να επανεγκαταστήσουμε τη Γάζα με δυνάμεις ασφαλείας και εποίκους που θα αγκαλιάσουν τη γη με αγάπη», δήλωσε ο Κάρχι.

Πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ο μόνος αληθινός τρόπος, για να κάνουμε τους ναζί της Χαμάς να πληρώσουν ένα τίμημα και να υπερασπιστούμε το έθνος και τη χώρα μας».

Στην πορεία μίλησε και ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος δήλωσε ότι αυτό που ζητούν οι διαδηλωτές είναι η «αληθινή λύση».

«Πρώτον, πρέπει να επιστρέψουμε στη Γάζα τώρα. Επιστρέφουμε στο σπίτι μας στην ιερή γη. Και δεύτερον, πρέπει να ενθαρρύνουμε τη μετανάστευση – να ενθαρρύνουμε την εθελοντική μετανάστευση των κατοίκων της Γάζας. Είναι ηθικό», συμπλήρωσε.

Ο κόσμος διαδήλωσε για την «επιστροφή στο σπίτι» για «εκτεταμένο εποικισμό στη Λωρίδα της Γάζας για να εγγυηθεί τα επιτεύγματα του πολέμου». Ο ισραηλινός εποικισμός στη Λωρίδα της Γάζας θα «διόρθωνε τα λάθη του παρελθόντος του Όσλο και της ‘απομάκρυνσης’», δήλωσαν οι διοργανωτές, προσθέτοντας ότι 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν.

Το CNN δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των συμμετεχόντων και η ισραηλινή αστυνομία δεν παρέχει αριθμούς συμμετεχόντων σε συγκεντρώσεις.

20:20 Ο ΟΗΕ διαψεύδει τον ισραηλινό στρατό για το θάνατο εργαζομένου του από πυρά

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διέψευσε σήμερα, Τρίτη ότι δεν ενημέρωσε το Ισραήλ σχετικά με το δρομολόγιο του οχήματός του που βρέθηκε στο στόχαστρο πυρών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί, χθες, ένας από τους εργαζόμενούς του, ινδικής υπηκοότητας, στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι «δεν ενημερώθηκε σχετικά με το πρόγραμμα του οχήματος», το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, βρισκόταν σε μια «ζώνη όπου εκτυλίσσονταν μάχες».

Στη Γενεύη, ένας εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, ο Ρολάντο Γκόμεζ, επιβεβαίωσε ότι «ο ΟΗΕ ενημερώνει τις ισραηλινές αρχές για τις κινήσεις όλων των οχηματοπομπών (του)», όπως «γίνεται σε όλα τα θέατρα επιχειρήσεων».

«Αυτό συνέβη χθες (Δευτέρα) το πρωί, τους είχαμε ενημερώσει. Επρόκειτο για ένα όχημα του ΟΗΕ που μπορούσε ξεκάθαρα να αναγνωριστεί», επισήμανε κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:10 IDF: Ένας πολίτης σκοτώθηκε και πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση με αντιαρματικό πύραυλο της Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), ένας Ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε και πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση με αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο της Χεζμπολάχ κοντά στο κιμπούτς Ανταμίτ στο βόρειο Ισραήλ.

Οι IDF υποστηρίζουν ότι ένας στρατιώτης φέρει ήπια τραύματα και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν ελαφρά από την επίθεση.

Ο Ισραηλινός πολίτης που έχασε τη ζωή του βρισκόταν κοντά στα στρατεύματα.

Οι IDF ισχυρίζονται ότι χτύπησαν κτίρια που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, στις περιοχές Αΐτα ας-Σαμπ και Καφρ Κιλά, ως απάντηση στην επίθεση.

Νωρίτερα η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι είχε στόχο στρατιωτικές θέσεις στην περιοχή.

19:54 Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν έλλειψη μετρητών

Έλλειψη χαρτονομισμάτων πλήττει τη Γάζα, αφού το Ισραήλ μπλόκαρε τις εισαγωγές μετρητών και τα στρατεύματά του κατέστρεψαν ή προκάλεσαν ζημιές στις περισσότερες τράπεζες του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα.

Μετά από περισσότερους από επτά μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών, μόλις μια χούφτα ΑΤΜ παραμένουν λειτουργικά στη Λωρίδα, τα περισσότερα από αυτά στη νότια πόλη Ράφα, όπου περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο.Ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους πολίτες να εκκενώσουν τμήματα της νότιας πόλης, προκαλώντας φόβους για μια επικείμενη επίθεση, καθώς τα τανκς του εισήλθαν την Τρίτη σε κατοικημένες συνοικίες.

Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι πολλοί άνθρωποι δεν είχαν τα μετρητά αγορές. Ο Αχμάντ αλ-Χαγιέκ, έμπορος συναλλάγματος στην πόλη της Γάζας, δήλωσε στο Reuters: «Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τράπεζες στη Γάζα, σημαίνει ότι από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, ούτε ένα σέκελ δεν μπήκε στη Γάζα. Το χρήμα στη Γάζα είναι το ίδιο με αυτό που ήταν πριν».

Η παλαιστινιακή οικονομία βασίζεται στο ισραηλινό σέκελ. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γάζας εξαρτάται σχεδόν πλήρως από το Ισραήλ, το οποίο πρέπει να εγκρίνει τις μεγάλες μεταφορές και τη διακίνηση μετρητών στον θύλακα.

19:43 Οι κάτοικοι της Γάζας «κουράστηκαν να είναι εκτοπισμένοι»

Οι άνθρωποι στη Γάζα είναι απογοητευμένοι και εξαντλημένοι. Έχουν εκτοπιστεί περισσότερες από πέντε ή έξι φορές.

Όπως γράφει ο Χιντ Χουντάρι του Al Jazeera στο Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα, «γνώρισα μια οικογένεια που κυριολεκτικά χρειάστηκε να εκκενώσει το σπίτι της εννέα φορές».

«Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί να είναι συνεχώς εκτοπισμένοι. Αισθάνονται επίσης απελπισμένοι επειδή γνωρίζουν ότι ακόμη και η εκκένωση από το ένα μέρος στο άλλο δεν εγγυάται ότι θα γλιτώσουν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Το άλλο ζήτημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν έχουν χώρο. Φέρνουν όλα αυτά τα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των σκηνών τους. Αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχει χώρος για να στήσουν τις σκηνές τους. Τα σχολεία είναι γεμάτα, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, η άδεια γη είναι γεμάτη», προσέθεσε.

19:31 Παλαιστίνια περιγράφει τον αγώνα για επιβίωση στη Γάζα – «Πεινασμένοι, χωρίς νερό, παλεύοντας με τις ασθένειες»

Τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, τις οποίες αναγκάζονται να υπομείνουν οι Παλαιστίνιοι που έχουν βιώσει τον βίαιο εκτοπισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα περιέγραψε μία καθηγήτρια μαθηματικών σε άρθρο της στον Guardian.

Στη συγκλονιστική της περιγραφή, η Εμάν Μοχάμεντ αναφέρεται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει στο Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα, όπου το νερό είναι ένα αγαθό πολυτελείας, ενώ φάρμακα δεν υπάρχουν με αποτέλεσμα επεμβάσεις ακόμα και χωρίς αναισθησία.

Σύμφωνα με την Εμάν η ζωή είναι ένας «αδιανόητος αγώνας και οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι μόλις και μετά βίας καταφέρνουν» να επιβιώσουν.

Όπως γράφει μετά και τον νέο βίαιο εκτοπισμό Παλαιστινίων από τις δυνάμεις του Ισραήλ στη Ράφα, ζουν πλέον σε ένα σπίτι 45 άτομα. Όλα αυτά τα άτομα αναγκάζονται να τρώνε πολύ μικρές μερίδες για να επιβιώσουν ενώ για να καλύψουν τις ανάγκες υγιεινής κάνουν μπάνιο με θαλασσινό νερό. Μάλιστα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έλλειψη νερού, έχει αναγκάσει πολλούς να πίνουν μολυσμένο νερό με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν.

Παράλληλα ο συνωστισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε λίγα χιλιόμετρα κάνει την κατάσταση αφόρητη, καθώς οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ασθένειες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:20 IDF: Τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά σε διαφορετικές μάχες στη Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), τρεις στρατιώτες του 202ου Τάγματος της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με μαχητές της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας νωρίτερα σήμερα, ανακοίνωσε ο στρατός.

Άλλοι πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν με ήπια στην ίδια μάχη.

Επίσης, σύμφωνα με τις IDF,  ένας στρατιώτης του τάγματος Tzabar της ταξιαρχίας Givati τραυματίστηκε σοβαρά, ως αποτέλεσμα ενός εκρηκτικού μηχανισμού, στη νότια Ράφα της Γάζας το πρωί της Τρίτης.

Άλλοι πέντε στρατιώτες φέρουν ελαφρά και ήπια τραύματα ως αποτέλεσμα της ίδιας έκρηξης.

19:06 Το Ισραήλ κατηγορεί την Αίγυπτο για το συνεχιζόμενο κλείσιμο του περάσματος της Ράφα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι η Αίγυπτος πρέπει να «πεισθεί» να ανοίξει ξανά το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Γάζα, ώστε «να επιτραπεί η συνέχιση της παράδοσης της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο Ισραέλ Κατς ανέφερε σε δήλωσή του ότι «το κλειδί για την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται τώρα στα χέρια των Αιγυπτίων φίλων μας», προσθέτοντας ότι οι ξένοι επικριτές που κατηγορούν το Ισραήλ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα είναι λανθασμένοι.

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να ελέγξει το πέρασμα της Ράφα. «Πρόκειται για μια αναγκαιότητα ασφαλείας στην οποία δεν θα συμβιβαστούμε», είπε.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν και έκλεισαν το πέρασμα, το κύριο σημείο εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο, πριν από μία εβδομάδα, καθώς άρχισαν την επίθεσή τους στη νότια πόλη Ράφα.

18:54 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ αναφέρουν σειρά επιθέσεων εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι ταξιαρχίες Κασάμ αναφέρουν στο κανάλι τους Telegram ότι μαχητές της:

  • κατέστρεψαν ένα ισραηλινό στρατιωτικό αεροσκάφος με πύραυλο Yassin-105 στην ανατολική συνοικία αλ-Σαλάμ της Ράφα, σκοτώνοντας ορισμένα μέλη του πληρώματος και τραυματίζοντας άλλους
  • ανατίναξαν μια ισραηλινή στρατιωτική μπουλντόζα ανατολικά της Ράφα
  • βομβάρδισε ομάδα ισραηλινών στρατιωτών και στρατιωτικών οχημάτων ανατολικά της Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα
  • στόχευσε ένα άρμα Merkava με πύραυλο Yassin-105 βορειοανατολικά της Τζαμπάλια
  • πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν ισραηλινό στρατιώτη με πυρά ελεύθερου σκοπευτή ανατολικά της Τζαμπάλια

18:40 Τα ισραηλινά αεροσκάφη εξαπολύουν σειρά αεροπορικών επιδρομών στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια

18:30 Οι IDF καλούν περισσότερους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα εν μέσω της επιχείρησης στην Τζαμπάλια

Ο Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) κάλεσαν τους Παλαιστίνιους από ακόμα περισσότερες γειτονιές της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή, καθώς συνεχίζει την επιχείρησή του κατά της Χαμάς στην Τζαμπάλια.

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF, αντισυνταγματάρχης Αβιχάι Αντράε, δημοσίευσε παράλληλα με την ανακοίνωση έναν κατάλογο με τις νέες ζώνες που πρέπει να εκκενωθούν.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι IDF εξέδωσαν προειδοποίηση εκκένωσης για την Τζαμπάλια, πριν εισβάλουν στην περιοχή. Η τελευταία προειδοποίηση καλύπτει τις περιοχές αλ-Ατάτρα και Σαλατίν.

Οι Παλαιστίνιοι πολίτες καλούνται να μετακινηθούν σε καταφύγια δυτικά της πόλης της Γάζας.

Οι IDF δήλωσαν νωρίτερα σήμερα ότι επέκτειναν την επιχείρησή τους κατά της Χαμάς στην Τζαμπάλια, την οποία όπως ισχυρίζονται ξεκίνησαν αφού εντόπισαν μαχητές της Χαμάς στην περιοχή.

18:18 Μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν σχολείο της UNRWA στην κεντρική Γάζα – Οι IDF υποστηρίζουν ότι ήταν θέση διοίκησης της Χαμάς

Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), μια αίθουσα διοίκησης της Χαμάς που εδρεύει σε σχολείο της UNRWA στο Νουσεϊράτ της κεντρικής Γάζας χτυπήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη.

Περισσότεροι από 15 τρομοκράτες, μεταξύ των οποίων 10 μέλη της Χαμάς, σκοτώθηκαν στην επίθεση, σύμφωνα με τις IDF. Ανάμεσά τους ήταν επίσης τρομοκράτες της επίλεκτης δύναμης Nukhba της Χαμάς που συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, λέει ο στρατός.

Οι IDF ισχυρίζονται ότι το χτύπημα πραγματοποιήθηκε μετά από «ακριβείς πληροφορίες» που παρείχαν η υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ και η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών.

«Το χτύπημα σχεδιάστηκε προσεκτικά και εκτελέστηκε με τη χρήση πυρομαχικών ακριβείας, αποφεύγοντας να βλάψει όσο το δυνατόν περισσότερους τους αμάχους», αναφέρει ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τις IDF και τη Σιν Μπετ, η αίθουσα διοίκησης χρησιμοποιήθηκε από τη Χαμάς για να σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων που επιχειρούσαν στο κέντρο της Γάζας τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει στο παρελθόν την UNRWA ότι επιτρέπει στη Χαμάς να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις της στη Γάζα για τρομοκρατία, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να στηρίξει κανέναν από αυτούς τους ισχυρισμούς με στοιχεία.

18:06 «Πόλη-φάντασμα πλέον η Ράφα»

Η υπεύθυνη επικοινωνίας της UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του OHE για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες), Λουίζ Γουότεριτζ, η οποία βρίσκεται στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ ότι οι παλαιστινιακές «οικογένειες έχουν μετακινηθεί όσο το δυνατόν δυτικότερα, φτάνοντας τώρα στην ακτή και κατά μήκος της παραλίας».

Όπως είπε ότι μεγάλα τμήματα της Ράφα έχουν πλέον μετατραπεί σε «πόλη-φάντασμα».«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι πριν από μόλις μία εβδομάδα υπήρχαν πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι που έβρισκαν καταφύγιο εδώ», πρόσθεσε.

17:55 Εκτός υπηρεσίας το 80% των κέντρων υγείας στη Γάζα

Ο Ματζέντ Αμπού Ραμαντάν της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι η ευθύνη για την άσχημη κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να αποδοθεί στη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στον θύλακα.

Ο Αμπού Ραμαντάν δήλωσε πως το 80% των κέντρων υγείας στη Γάζα είναι εκτός υπηρεσίας και ζήτησε επίσης διεθνή παρέμβαση για τη διάσωση του συστήματος υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόσθεσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή εργάζεται για την αποστολή ιατρικών ομάδων στη Γάζα για την αντιμετώπιση «δύσκολων περιστατικών», υπό το πρίσμα της άρνησης του Ισραήλ να επιτρέψει σε «επαρκή» αριθμό τραυματιών και ασθενών Παλαιστινίων να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα για ιατρική περίθαλψη.

17:41 Ο πρωθυπουργός του Κατάρ προειδοποιεί για ριζοσπαστικοποίηση χωρίς μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα

Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν Αλ Θανί προειδοποίησε ότι ακόμη και αν σταματήσει ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα, χωρίς σαφές σχέδιο διάσωσης του πολιορκημένου παράκτιου θύλακα υπάρχει κίνδυνος αυξανόμενης ριζοσπαστικοποίησης μεσοπρόθεσμα.

«Ανησυχούμε πολύ μετά από όλες αυτές τις εικόνες να δούμε ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης. Επομένως, η ασφάλεια είναι το κλειδί για εμάς στην περιοχή. Πρέπει να τη διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ στη Ντόχα.

17:31 Μεγάλη φωτιά σε στρατιωτική βάση στο Ισραήλ

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με μεγάλη πυρκαγιά σε συγκρότημα αποθηκών στη στρατιωτική βάση Τελ Χασομέρ στο Ραμάτ Γκαν.

Οι αποθήκες χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση διαφόρων ειδών εξοπλισμού.

Οι υπηρεσίες πυρόσβεσης και διάσωσης δηλώνουν ότι 28 πυροσβεστικές ομάδες βρίσκονται στο σημείο.

Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται.

17:23 Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα και τη βόρεια Γάζa

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες ημέρες μετά την κλιμάκωση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη νότια και βόρεια Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Περίπου 450.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τη Ράφα στο νότιο τμήμα της Γάζας την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Τρίτη η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν καταφύγει στη Ράφα πριν το Ισραήλ αρχίσει να πιέζει προς την πόλη, η οποία σύμφωνα με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) είναι το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς.

Επίσης, τη βόρεια Γάζα, ο ισραηλινός στρατός είχε εξαπολύσει μεγάλες επιχειρήσεις. Οι εντολές εκκένωσης του στρατού που εκδόθηκαν το Σάββατο έχουν εκτοπίσει μέχρι στιγμής περίπου 100.000 ανθρώπους, δήλωσε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ.

17:11 IDF: Τέσσερις αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στην Άνω Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ

Τέσσερις αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στην Άνω Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF). Τέσσερις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν επίσης προς την περιοχή της βόρειας πόλης Μαλκίγια, αλλά δεν ενεργοποιήθηκε συναγερμός.

17:06 Οι IDF λένε ότι εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από το Λίβανο προς το όρος Ερμών

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), ένα μπαράζ περίπου 10 ρουκετών εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο στην περιοχή του Όρους Ερμών.

Σύμφωνα με τις IDF, οι ρουκέτες έπληξαν ανοιχτές περιοχές, χωρίς να προκληθούν ζημιές ή τραυματισμοί.

Το μπαράζ πυροδότησε σειρήνες στην πόλη Μάινταλ Σαμς.

16:58 Ομάδες εξακολουθούν να αναζητούν ανθρώπους παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια στο Νουσεϊράτ

Σύμφωνα με τον Χιντ Χουντάρι του Al Jazeera στο Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα, ένα τριώροφο κτίριο που καταστράφηκε έπειτα από βομβαρδισμό «στέγαζε όχι μόνο τους κατοίκους αλλά και δεκάδες άλλους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Ράφα που έφτασαν στο Νουσεϊράτ πριν από τρεις ημέρες».

«Γνώρισα τους γείτονες. Γνώρισα την οικογένεια. Συνάντησα έναν από τους συγγενείς των ανθρώπων που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια νωρίτερα σήμερα. Μου έλεγαν σπαρακτικά πράγματα. Φανταστείτε να ξεφεύγετε από τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, να ψάχνετε για ένα ασφαλές μέρος αλλά να σας σκοτώνουν μετά από τρεις ημέρες εκκένωσης. Όχι μόνο να σκοτώνονται, αλλά να παγιδεύονται, όπου οι ομάδες Πολιτικής Άμυνας δεν έχουν εξοπλισμό για να απομακρύνουν ή να ανασύρουν αυτούς τους ανθρώπους κάτω από τα χαλάσματα», είπε αρχικά.

Είδα τις ομάδες να κάνουν ό,τι μπορούν για να βγάλουν τους ανθρώπους κάτω από τα χαλάσματα. Έσκαβαν με γυμνά χέρια, με πολύ βασικά εργαλεία. Δεν ήταν η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο. Το βλέπουμε αυτό για περισσότερους από επτά μήνες τώρα. Δυστυχώς, μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι ομάδες Πολιτικής Άμυνας θα εγκαταλείψουν αυτό το σπίτι, επειδή κάθε ώρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στο στόχαστρο σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», προσέθεσε.

16:47 Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι περπατούν χιλιόμετρα για νερό

Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός εισέρχεται όλο και πιο βαθιά στη Ράφα, όλο και περισσότεροι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να μεταφερθούν σε περιοχές της Γάζας που έχουν ήδη καταστραφεί από τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της κατεστραμμένης νότιας πόλης Χαν Γιουνίς.

Ένας άνδρας δήλωσε ότι επέστρεψε στο Χαν Γιουνίς, όπου μεγάλο μέρος των υποδομών έχει ισοπεδωθεί λόγω των ισραηλινών επιθέσεων, αφού προηγουμένως είχε καταφύγει στη Ράφα.

«Δεν υπάρχει ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε υπηρεσίες αποχέτευσης» στη Χαν Γιουνίς, ανέφερε ο εκτοπισμένος άνδρας στη UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του OHE για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες).

«Περπατάμε 2 έως 3 χιλιόμετρα για να γεμίσουμε δύο κανάτια [με νερό], και αυτά τα δύο κανάτια δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας».

16:35 Παλαιστίνιος δημοσιογράφος καλύπτει ζωτνανά την ισραηλινή επιδρομή στη Τζαμπάλια

Ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος καλύπτει με γενναιότητα την ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα. Το Ισραήλ βομβαρδίζει τον καταυλισμό τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

«Η ισραηλινή κατοχή σκόπιμα καίει, καταστρέφει, σκοτώνει και ισοπεδώνει τα πάντα στην περιοχή. Όπως βλέπετε οι βομβαρδισμοί σε αυτές τις περιοχές δεν σταματούν», λέει χαρακτηριστικά.

16:23 Κάμερον: «Τρομακτικές οι επιθέσεις εξτρεμιστών σε αυτοκινητοπομπές βοήθειας που κατευθύνονται προς τη Γάζα»

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε τρομακτικές τις επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές βοήθειας που κατευθύνονται προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

«Οι επιθέσεις εξτρεμιστών σε αυτοκινητοπομπές βοήθειας που κατευθύνονται προς τη Γάζα είναι τρομακτικές. Οι κάτοικοι της Γάζας κινδυνεύουν από λιμό και έχουν απεγνωσμένη ανάγκη από προμήθειες. Το Ισραήλ πρέπει να θέσει τους επιτιθέμενους προ των ευθυνών τους ώστε να λογοδοτήσουν και να κάνει περισσότερα για να επιτρέψει την είσοδο της βοήθειας. Θα θέσω τις ανησυχίες μου στην ισραηλινή κυβέρνηση», γράφει χαρακτηριστικά.

16:11 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του κατασκοπευτικού αερόστατου των IDF στα σύνορα με τον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ παραδέχθηκε ότι κατέρριψε ένα ισραηλινό κατασκοπευτικό αερόστατο πάνω από το κιμπούτς Ανταμίτ στο βόρειο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

Η ένοπλη οργάνωση έριξε επίσης ρουκέτες κατά της βάσης εκτόξευσης του αερόστατου και του «πληρώματος διαχείρισης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της που επικαλείται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος an-Nahar του Λιβάνου.

16:00 Ο Νετανιάχου επισκέφθηκε τραυματίες στρατιώτες, είπε ότι τον εμπνέουν να «συνεχίσει να μάχεται μέχρι τη νίκη»

Αφού παρέλειψε να βρεθεί σε αρκετές παραδοσιακές τελετές για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε τραυματισμένους στρατιώτες των IDF στο Ιατρικό Κέντρο Σεμπά στη Ραμάτ Γκαν.

«Είναι προνόμιό μου να επισκέπτομαι τους ηρωικούς μας μαχητές την Ημέρα Ανεξαρτησίας και να ακούω το ψυχικό σθένος των τραυματιών που δίνουν στον λαό του Ισραήλ τεράστια έμπνευση να συνεχίσει να μάχεται μέχρι τη νίκη», αναφέρει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε τραυματίες στρατιώτες των IDF.

15:50 Η Γκρέτα Τούνμπεργκ συμμετέχει στη φιλοπαλαιστινιακή κατασκήνωση του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης

Οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις και οι καθιστικές διαμαρτυρίες που έχουν εξαπλωθεί σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλον τον κόσμο φαίνεται ότι έφτασαν και στη Σουηδία, με τη Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ να συμμετέχει σε καταυλισμό φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Σε ανάρτησή της στο Χ, η Τούνμπεργκ ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης απέτυχε να διακόψει τους δεσμούς του με τον ισραηλινό ακαδημαϊκό κόσμο και δεν δημοσίευσε δήλωση αλληλεγγύης στη Γάζα και τον παλαιστινιακό λαό.

«Απαιτούμε από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης να διακόψει όλους τους δεσμούς, τις συμφωνίες και τις συνεργασίες με το γενοκτόνο, απαρτχάιντ κράτος του Ισραήλ, είτε αυτές είναι πανεπιστημιακές είτε διαμεσολαβούνται από μεμονωμένα ιδρύματα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης», ανέφερε η Γκρέτα Τούνμπεργκ και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να είμαστε ουδέτεροι ή σιωπηλοί σε μια γενοκτονία».

15:41 «Υπογράψτε μια συμφωνία», «Ντροπή»: Αυτά ακούστηκαν κατά τη διάρκεια ομιλίας του Ισραηλινού υπουργού Παιδείας στο ετήσιο Κουίζ της Βίβλου

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Παιδείας, Γιοάβ Κις στο ετήσιο Κουίζ της Βίβλου για την Ημέρα Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, ακούστηκαν από το ακροατήριο φωνές όπως «Υπογράψτε μια συμφωνία» και «Ντροπή».

Παρευρισκόμενοι ξέσπασαν όταν ο Κις είπε ότι τα μέλη της κυβέρνησης «είναι υποχρεωμένα να κάνουν τα πάντα προκειμένου να σώσουν τους ομήρους από την τρομερή αιχμαλωσία στην οποία βρίσκονται».

15:31 Οι IDF λένε ότι η Χεζμπολάχ κατέρριψε αερόστατο παρατήρησης κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου

Αερόστατο παρατήρησης των IDF καταρρίφθηκε από τη Χεζμπολάχ πάνω από τα σύνορα του Λιβάνου, παραδέχεται ο ισραηλινός στρατός.

Οι IDF λένε ότι το αερόστατο συνετρίβη στον Λίβανο μετά από ρίψη πυραύλων της Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι δεν υπάρχει φόβος να ληφθούν πληροφορίες από τους αισθητήρες και τις κάμερες του.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλων κατά του αερόστατου και άλλων στρατιωτικών θέσεων κοντά στην κοινότητα Ανταμίτ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

15:22 Παλαιστίνιος τραυματιοφορέας καταγγέλλει ότι πυροβολήθηκε εν ώρα υπηρεσίας στη Δυτική Όχθη

Ο Χάμζα Τζετάουϊ, εθελοντής τραυματιοφορέας της Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS), πυροβολήθηκε στο πόδι ενώ βρισκόταν σε αποστολή για να βοηθήσει τραυματίες στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Για περισσότερες από 12 ώρες, οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδιζαν ασθενοφόρο να τον παραλάβει για θεραπεία, λέει ο ίδιος.

Ακούστε ολόκληρη τη μαρτυρία του εδώ:

15:12 Μέλος της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των IDF στον νότιο Λίβανο, λέει ο ισραηλινός στρατός

Μέλος της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Μάις αλ-Τζαμπάλ του νότιου Λιβάνου πριν από λίγο, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν επίσης αρκετές ακόμη τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στις Χαρα, Χάλτα και Γιαρούν, λένε οι IDF.

15:03 Με στρατιωτική ασφάλεια, ένα φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε από σημείο ελέγχου στη Δυτική Όχθη

Αφού μια ομάδα Ισραηλινών λεηλάτησε και έβαλε φωτιά σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθύνονταν στη Γάζα τη Δευτέρα, οι IDF εξασφάλισαν τη διέλευση ενός φορτηγού με ανθρωπιστική βοήθεια από το συνοριακό πέρασμα Ταρκουμίγια, κοντά στη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη.

Μια πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι ένας αυτοκινητόδρομος από τον οικισμό Αντούρα έκλεισε για το κοινό για 20 λεπτά για τον σκοπό αυτό.

Η ισραηλινή αστυνομία και οι IDF αλληλοκατηγορήθηκαν για το περιστατικό της Δευτέρας, κατά το οποίο ακροδεξιοί λεηλάτησαν και έβαλαν φωτιά σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας. Η αστυνομία λέει ότι ήταν ευθύνη του στρατού να φυλάξει τα φορτηγά μετά την αρχική διάλυση των ακροδεξιών διαδηλωτών, ενώ ο στρατός ισχυρίζεται ότι εφόσον τα φορτηγά και οι ακροδεξιοί ήταν Ισραηλινοί και το περιστατικό έλαβε χώρα σε ισραηλινό έδαφος, η ευθύνη ανήκει στην αστυνομία.

Δείτε σχετικό βίντεο:

14:53 Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα

Το Ισραήλ χτυπάει την Τζαμπάλια σχεδόν χωρίς σταματημό είτε με μαχητικά είτε με πυροβολικό.

Δείτε βίντεο:

14:44 Κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα στη Θεσσαλονίκη

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μέλη φοιτητικών συλλόγων, με αίτημα «τη διακοπή κάθε οικονομικής και ερευνητικής συνεργασίας του πανεπιστημίου με το κράτος του Ισραήλ», εξαιτίας των συνεχιζόμενων πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα και φώναξαν συνθήματα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Ζήτησαν επίσης να μην υπάρξει καμία εμπλοκή της χώρας σε πόλεμο.

Οι φοιτητές κρατούσαν ένα πανό με τα αιτήματά τους και ζωγράφισαν με μπογιές την παλαιστινιακή σημαία σε ένα μικρό τμήμα της εισόδου της πρυτανείας.

Δείτε βίντεο:

14:34 Οι Παλαιστίνιοι δεν ξεχνούν τη «Νάκμπα»

Παλαιστίνιοι στα κατεχόμενα από το 1948 εδάφη πραγματοποιούν σήμερα πορεία στις τοποθεσίες των προ του 1948 χωριών Χαούσα και Κασιέρ για την 76η επέτειο της «Νάκμπα» ή «Καταστροφής» που οδήγησε στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

14:24 Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης θα πραγματοποιήσει ακροάσεις για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης του ΟΗΕ (ΔΔΔ) θα πραγματοποιήσει ακροάσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή για να συζητήσει για τα νέα έκτακτα μέτρα που ζήτησε η Νότια Αφρική για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Οι ακροάσεις στις 16 και 17 Μαΐου θα ασχοληθούν με το αίτημα της Νότιας Αφρικής προς το δικαστήριο να διατάξει περισσότερα έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ για τις επιθέσεις του στη Ράφα, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Το αίτημα αποτελεί μέρος μιας υπόθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και την οποία κίνησε η Νότια Αφρική εναντίον του Ισραήλ τον Ιανουάριο, κατηγορώντας το ότι διέπραξε γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Η Αίγυπτος μαζί με την Τουρκία και την Κολομβία έχουν ζητήσει επίσημα να συμμετάσχουν στην προσφυγή κατά του Ισραήλ.

14:15 Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ότι μέλη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών τους απείλησαν να σταματήσουν να κάνουν ρεπορτάζ στην Τζαμπάλια

Οι δημοσιογράφοι Χοσάμ Σαμπάτ και Ισλάμ Μπαντρ καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν τηλεφώνημα από έναν αξιωματικό των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που τους απείλησε να σταματήσουν να κάνουν ρεπορτάζ για την ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια.

14:05 Η Ιορδανία καταδικάζει την έφοδο Ισραηλινών ακροδεξιών στο τζαμί Αλ-Άκσα

Η Στέφανι Ντέκερ μεταδίδει από το Αμάν της Ιορδανίας μετά το κλείσιμο του Al Jazeera στο Ισραήλ.

Σε ανταπόκρισή της για το αραβικό Μέσο αναφέρει:

«Η Ιορδανία είναι ο θεματοφύλακας των ιερών τόπων στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Υπάρχει κάτι που ονομάζεται status quo για το τέμενος Αλ-Άκσα, στο οποίο έχουν συμφωνήσει η Ιορδανία και το Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να επισκέπτονται τον χώρο δύο φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά δεν μπορούν να προσευχηθούν.

Αυτό που έχει αλλάξει με τα χρόνια είναι η φύση αυτών των επισκέψεων από τους Ισραηλινούς ακροδεξιούς υπερεθνικιστές. Σήμερα είναι η Ημέρα της Ανεξαρτησίας στο Ισραήλ, οπότε βλέπετε περισσότερους από αυτούς τους ακροδεξιούς υπερεθνικιστές να επισκέπτονται το συγκρότημα. Δεν επιτρέπεται να προσευχηθούν, αλλά αυτό που κάνουν σήμερα είναι να φέρνουν μαζί τους πολλές ισραηλινές σημαίες. Αυτό και πάλι απαγορεύεται και είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο.

Η Ιορδανία το καταδίκασε αυτό, λέγοντας ότι αποτελεί παραβίαση του status quo. Υπάρχουν βίντεο στα οποία βλέπετε κάποια στιγμή μια ισραηλινή δύναμη ασφαλείας να κατάσχει μια σημαία, αλλά άλλες να αφήνονται ελεύθερες.

Το status quo στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ-Άκσα έχει τη δυνατότητα να πυροδοτήσει όχι μόνο την Παλαιστίνη αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για μια πυριτιδαποθήκη».

13:56 Είκοσι νεκροί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Νουσεϊράτ

Σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic που επικαλείται τους ανταποκριτές του στη Γάζα, τα ισραηλινά πλήγματα σε σπίτι και σχολείο στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ έχουν σκοτώσει 20 Παλαιστίνιους.

13:46 Τουρκία: Υποβάλαμε αίτημα να συμμετάσχουμε στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στη Χάγη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα υπέβαλε αίτημα να συμμετάσχει στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η ανακοίνωση έρχεται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της Αιγύπτου ότι προτίθεται να υποστηρίξει και αυτή την προσφυγή.

13:37 Οι IDF λένε ότι περισσότεροι από 100 στόχοι χτυπήθηκαν σε όλη τη Γάζα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας

Περισσότεροι από 100 στόχοι επλήγησαν από μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, αναφέρει ο στρατός, καθώς οι μάχες συνεχίζονται στη Ράφα, τη Ζεϊτούν και την Τζαμπάλια.

Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα της 401ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και της Ταξιαρχίας Πεζικού Γκιβάτι, που υπάγονται στην 162η Μεραρχία, σκότωσαν αρκετούς πυρήνες ενόπλων σε μάχη από κοντά στην ανατολική Ράφα, ενώ εντόπισαν και όπλα.

Στην Τζαμπάλια, ο στρατός είπε ότι η 98η Μεραρχία επέκτεινε τις επιχειρήσεις της στην περιοχή, πραγματοποιώντας επιδρομές σε τοποθεσίες της Χαμάς στην πόλη στη βόρεια Γάζα. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, στρατεύματα των αλεξιπτωτιστών, της 460ης και της 7ης Ταξιαρχίας σκότωσαν δεκάδες ενόπλους στην Τζαμπάλια, σύμφωνα με τις IDF.

Εν τω μεταξύ, στην πόλη Ζεϊτούν της Γάζας, τα στρατεύματα που επιχειρούν υπό την 99η Μεραρχία εντόπισαν φρεάτια σήραγγας και κατέστρεψαν αρκετούς εκτοξευτές ρουκετών και μια αποθήκη όπλων. Αρκετοί ένοπλοι σκοτώθηκαν επίσης από τα στρατεύματα, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Τα σημεία που χτυπήθηκαν από την IAF περιλάμβαναν ένα δωμάτιο διοίκησης στο κέντρο της Γάζας όπου είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον πέντε μαχητές, παγιδευμένα κτίρια και άλλες υποδομές, μαζί με ενόπλους κοντά στα στρατεύματα, προσθέτουν οι IDF.

13:28 Ο πρωθυπουργός του Κατάρ προειδοποιεί για «ριζοσπαστικοποίηση» στην περιοχή χωρίς μεταπολεμικό σχέδιο

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι προειδοποιεί ότι ακόμη και αν σταματήσει ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα, χωρίς να υπάρχει σαφές σχέδιο διάσωσης της Λωρίδας, υπάρχει κίνδυνος αυξανόμενης ριζοσπαστικοποίησης μεσοπρόθεσμα.

«Ανησυχούμε πολύ μετά από όλες αυτές τις εικόνες ότι θα δούμε ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης. Επομένως, η ασφάλεια είναι το κλειδί για εμάς στην περιοχή. Πρέπει να τη διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ στην Ντόχα.

13:18 Ο Μπάιντεν σε επιστολή προς τον Χέρτζογκ: Ελπίζω η επόμενη χρονιά να φέρει «περισσότερη ειρήνη και χαρά παρά βάσανα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έστειλε επιστολή στον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, με την οποία τον συγχαίρει για την 76η Ημέρα Ανεξαρτησίας του Ισραήλ και του εύχεται να έχει μια πιο ειρηνική χρονιά μπροστά του.

Στην επιστολή, ο Μπάιντεν σημειώνει ότι οι ΗΠΑ είναι «υπερήφανες για τη διαρκή σχέση μας με το Ισραήλ», εν μέσω τεταμένων σχέσεων τις τελευταίες εβδομάδες μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου να διακόψει τις αποστολές όπλων εάν οι IDF προωθηθούν περαιτέρω στη Ράφα.

«Η χρονιά που πέρασε ήταν βαθιά οδυνηρή, καθώς το Ισραήλ υπέστη τη χειρότερη επίθεση στην ιστορία του στις 7 Οκτωβρίου 2023», συνεχίζει ο Μπάιντεν. «Αλλά ο λαός του Ισραήλ έδειξε τεράστια δύναμη και ανθεκτικότητα», προσθέτει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνει ότι είναι «ισόβιος υποστηρικτής του Ισραήλ» και επαναλαμβάνει την κοινή ρήση της Ουάσιγκτον, ότι «η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη».

«Ανυπομονώ να συνεχίσουν τα έθνη μας να εργάζονται από κοινού για να σφυρηλατήσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους λαούς μας», προσθέτει ο Μπάιντεν. «Ελπίζω ότι η επόμενη χρονιά θα φέρει περισσότερη ειρήνη και χαρά παρά βάσανα», τονίζει.

Τζο Μπάιντεν και Ισαάκ Χέρτζογκ. Πηγή φωτογραφίας: Chris Kleponis

13:09 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Δεκάδες νεκροί και τραυματίες Παλαιστίνιοι είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου κατοικιών στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, το οποίο βομβαρδίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις
  • Το πλήρωμα της Πολιτικής Προστασίας της Γάζας προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να προσεγγίσει τα θύματα στη Νουσεϊράτ λόγω έλλειψης καυσίμων και έλλειψης εξοπλισμού
  • Τα ισραηλινά τανκς έχουν πολιορκήσει τρία κέντρα εκκένωσης στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, με τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί εκεί να στέλνουν μηνύματα SOS
  • Σχεδόν 450.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα από τις 6 Μαΐου, όταν το Ισραήλ άρχισε την εισβολή του στην πόλη, σύμφωνα με την UNRWA
  • Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς βρίσκονται σχεδόν σε αδιέξοδο, με την επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα να θέτει τα πράγματα σε οπισθοδρόμηση

13:00 Συγκλονιστικές εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης στην Τζαμπάλια

Οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν για άλλη μια φορά την Τζαμπάλια.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης όσων βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, αν και τα συνεργεία διάσωσης δεν κατέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Τουλάχιστον 14 είναι οι νεκροί μετά από την ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Ramadan Abed

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Ramadan Abed

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Ramadan Abed

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Ramadan Abed

12:51 Ο ΠΟΥ υπερασπίζεται τον απολογισμό των νεκρών στη Γάζα μετά την αναθεώρηση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, αφού το Ισραήλ αμφισβήτησε την αλλαγή των αριθμών.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας επικαιροποίησε την περασμένη εβδομάδα την κατανομή του συνολικού αριθμού των νεκρών που ανέρχεται σε περίπου 35.000, λέγοντας ότι περίπου 25.000 από αυτούς έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί πλήρως. Οι οργανισμοί του ΟΗΕ αναδημοσίευσαν τα στοιχεία αυτά.

«Το γεγονός ότι έχουμε πλέον 25.000 ταυτοποιημένους ανθρώπους είναι ένα βήμα προς τα εμπρός», είπε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λίντμαϊερ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «τίποτα λάθος» με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

12:42 Ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν σπίτια στον καταυλισμό Τζαμπάλια

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν έναν αριθμό σπιτιών στην οδό αλ-Τέρνις στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδουν ανταποκριτές του Al Jazeera Arabic που βρίσκονται επί τόπου.

Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού πυροβολικού στη μέση της συνοικίας Ζεϊτούν, νότια της πόλης της Γάζας, άφησαν ένα άτομο νεκρό και πολλούς τραυματίες.

12:35 Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ κυκλοφόρησαν βίντεο από τις μάχες με τις IDF στη βόρεια Γάζα

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, παρουσιάζουν μερικές από τις σκληρές μάχες που δίνουν σήμερα οι μαχητές τους με τις ισραηλινές δυνάμεις στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

12:29 Ο Νετανιάχου «κρύβεται», θα απουσιάζει από δύο εκδηλώσεις

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν παρευρέθηκε σήμερα το πρωί σε τελετή στην προεδρική κατοικία προς τιμήν των διακεκριμένων στρατιωτών και επίσης θα απουσιάζει από το σημερινό ετήσιο Κουίζ για τη Βίβλο.

Αντ’ αυτού ο Νετανιάχου στέλνει ένα προηχογραφημένο μήνυμα στους συμμετέχοντες στο Κουίζ, σημειώνοντας ότι «οι ρίζες της ταυτότητάς μας βρίσκονται στη Βίβλο, όπως και το δικαίωμά μας στη γη του Ισραήλ».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέστη επίσης στη χθεσινοβραδινή επίσημη κρατική τελετή για τη μετάβαση από την Ημέρα Μνήμης στην Ημέρα Ανεξαρτησίας, στέλνοντας αντ’ αυτού επίσης ένα προηχογραφημένο μήνυμα, καθώς οι εορτασμοί φέτος είναι υποτονικοί εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

12:20 Times: Η Χαμάς σχεδίαζε να δημιουργήσει μυστική βάση στην Τουρκία

Η Χαμάς σχεδίαζε να δημιουργήσει μια μυστική βάση στην Τουρκία και άλλους τρομοκρατικούς πυρήνες αλλού για τον συντονισμό επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με αρχεία που ήταν στην κατοχή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και είδαν οι Times.

Το τυπωμένο έγγραφο με τίτλο «Ίδρυση βάσης στην Τουρκία» ανακαλύφθηκε στο σπίτι του Χαμζά Αμπού Σανάμπ, προσωπάρχη του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί.

Το έγγραφο περιγράφει τις προσπάθειες του Ισραήλ να αποκλείσει τη Λωρίδα της Γάζας την τελευταία δεκαετία, οι οποίες είχαν θέσει τη Χαμάς σε άμυνα.

12:14 Υπερπλήρες το νοσοκομείο Αλ-Άκσα, όλο και περισσότεροι ασθενείς εισρέουν

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα ότι:

«Τις τελευταίες δύο ημέρες, τραυματίες μεταφέρθηκαν από διάφορα νοσοκομεία και νοσοκομεία πεδίου στην κεντρική περιοχή, ιδίως στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα.

Πριν από μια ώρα, περπατήσαμε μέσα στον διάδρομο του νοσοκομείου. Είναι τόσο υπερπλήρης που μόλις και μετά βίας μπορούσαμε να περπατήσουμε. Τα δωμάτια είναι γεμάτα με ανθρώπους. Κάθε ασθενής έχει μαζί του τουλάχιστον ένα ή δύο μέλη της οικογένειάς του, που κυριολεκτικά μένουν στο πάτωμα.

Η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη. Οι συνθήκες υπερπληθυσμού ασκούν μεγαλύτερη πίεση στο ιατρικό προσωπικό και τις ιατρικές προμήθειες, οι οποίες ήδη επαρκούν μετά βίας λόγω του συνεχιζόμενου κλεισίματος των διαβάσεων.

Αυτή είναι η έκτη συνεχόμενη ημέρα που δεν εισέρχονται προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων. Οι υπάλληλοι του νοσοκομείου μας είπαν ότι απέχουμε ώρες από το να χρειαστεί να κλείσει το νοσοκομείο σημαντικά τμήματα».

12:05 Ο Ερυθρός Σταυρός στήνει νοσοκομείο εκστρατείας στη Ράφα – Ισραηλινά τεθωρακισμένα προωθούνται στην πόλη

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και εταίροι του στήνουν σήμερα νοσοκομείο εκστρατείας στη νότια Γάζα σε μια προσπάθεια να καλυφθεί αυτό που χαρακτηρίζεται «τεράστια» ζήτηση για υπηρεσίες υγείας μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Ράφα την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:50 Άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από ερείπια μετά την επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα ότι:

«Η χειρότερη από τις χθεσινοβραδινές ισραηλινές επιθέσεις ήταν στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, όπου ένα τριώροφο κτίριο κατοικιών όπου εκτιμάται ότι έβρισκαν καταφύγιο 100 άνθρωποι ισοπεδώθηκε πλήρως.

Ορισμένοι από τους νεκρούς ήταν πρόσφατα εκτοπισμένοι από τη Ράφα, κυρίως από το ανατολικό και το κεντρικό τμήμα της πόλης.

Το πλήρωμα της Πολιτικής Προστασίας, οι τραυματιοφορείς και οι εθελοντές εργάζονται σκληρά για να προσεγγίσουν τους επιζώντες που ενδέχεται να επέζησαν από την επίθεση. Αλλά έχουν περάσει περισσότερες από επτά ώρες και έχουν καταφέρει να βγάλουν μόνο πέντε άτομα κάτω από τα ερείπια.

Υπάρχουν ακόμη περισσότεροι παγιδευμένοι, αλλά αυξάνονται οι φόβοι ότι οι προσπάθειες διάσωσης μπορεί να σταματήσουν, καθώς οι διασώστες δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό για να απομακρύνουν μεγάλα κομμάτια ερειπίων για να βγάλουν τους ανθρώπους έξω».

11:40 Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στη Νομική για να «σπάσει» κατάληψη υπέρ της Παλαιστίνης

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:34 «Δεν υπάρχει κοινός τόπος» στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός

Όπως προαναφέραμε ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ που ξεκίνησε σήμερα στην Ντόχα.

«Όταν υπάρχουν δύο μέρη που θέλουν να συμφωνήσουν σε κάτι, πρέπει πρώτα απ’ όλα να συμφωνήσεις στη βασική γραμμή. Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουμε είναι μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των δύο.

Υπάρχει ένα μέρος που θέλει να τερματίσει τον πόλεμο και μετά να μιλήσει για τους ομήρους. Υπάρχει ένα άλλο μέρος που θέλει τους ομήρους και θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο, και όσο δεν υπάρχει κοινός τόπος μεταξύ αυτών των δύο πραγμάτων, δεν θα φτάσουμε σε αποτέλεσμα», παρατήρησε για τις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

11:25 «Η ισραηλινή κυβέρνηση κάνει ελάχιστα για να σταματήσει τη λεηλασία των αυτοκινητοπομπών βοήθειας προς τη Γάζα»

Η Στέφανι Ντέκερ του Al Jazeera μεταδίδει από το Αμμάν στην Ιορδανία:

«Η τελευταία επίθεση που έγινε ήταν σε μια ιορδανική αυτοκινητοπομπή. Έπρεπε να περάσει από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη για να φτάσει στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Οι δεξιοί Ισραηλινοί διαδηλωτές το μπλόκαραν και του έβαλαν φωτιά αφού το λεηλάτησαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Το βλέπουμε αυτό εδώ και μήνες. Οι διαδηλωτές απλά δεν θέλουν να πηγαίνει καμία βοήθεια στους Παλαιστίνιους. Δεν κάνουν διάκριση μεταξύ της Χαμάς και των αμάχων.

Λίγα γίνονται από την πλευρά της ισραηλινής κυβέρνησης για να το σταματήσουν αυτό. Το Ισραήλ έχει μια απίστευτα ισχυρή δύναμη ασφαλείας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές. Αλλά δεν κάνουν το ίδιο όταν πρόκειται για αυτές τις διαμαρτυρίες.

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο ακροδεξιός υπουργός Ασφαλείας, είπε στην αστυνομία να μην εμπλακεί, επειδή η ιδεολογία του είναι ίδια με αυτή των διαδηλωτών. Θέλει να αρχίσουν ξανά οι εποικισμοί στη Γάζα, δεν θέλει να μπαίνει βοήθεια και δεν θέλει κατάπαυση του πυρός».

11:15 «Γεννάμε μόνο για να τα δούμε να πεθαίνουν» – Παλαιστίνιες θρηνούν τα μωρά τους που σκοτώνονται στη Γάζα

Η Ρανίμ Χιτζάζι θυμάται πόσο σφιχτά κρατούσε τον ενός έτους γιο της Αζούζ πριν από μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

11:05 Δεκάδες εισέβαλαν στο τέμενος Αλ-Άκσα και ύψωσαν τη σημαία του Ισραήλ

Δεκάδες Ισραηλινοί εισέβαλαν στο τζαμί Αλ-Άκσα, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ, και ύψωσαν την ισραηλινή σημαία.

Πλάνα που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera δείχνουν έναν άνδρα να κρατάει τη σημαία, καθώς ένας Ισραηλινός αστυνομικός του μιλάει ήρεμα και τον συνοδεύει χωρίς εκτός του τεμένους.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Το περιστατικό ακολούθησε τις εκκλήσεις της Beyadenu, μιας οργάνωσης που λέει ότι έχει ως στόχο «να ενισχύσει τη σύνδεση του εβραϊκού λαού» με τον ιερό χώρο, για την ύψωση της ισραηλινής σημαίας στο τζαμί στις 14 Μαΐου.

Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την ημέρα αυτή ως τη «Νάκμπα» – ή την «Καταστροφή» – που οδήγησε στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

Η έφοδος στον περίβολο του τζαμιού είναι ένα τακτικό φαινόμενο, παρόλο που η είσοδος σε οποιοδήποτε τμήμα του απαγορεύεται για τους Εβραίους λόγω της ιερής φύσης του χώρου, σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν επίσης επανειλημμένα απαγορεύσει στους Παλαιστίνιους να εισέλθουν στον χώρο για την προσευχή της Παρασκευής από τις 7 Οκτωβρίου, αναγκάζοντας πολλούς να προσεύχονται στους δρόμους κοντά στην Παλιά Πόλη.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν επίσης επιτεθεί σε Παλαιστίνιους πιστούς μέσα στο τέμενος.

10:55 Ισραηλινά τανκς εισέρχονται σε κατοικημένες περιοχές στην ανατολική Ράφα, λένε οι κάτοικοι

Τα ισραηλινά τανκς προωθήθηκαν βαθύτερα στην ανατολική Ράφα το πρωί της Τρίτης, εισερχόμενα στις συνοικίες Αλ-Τζνέινα, Αλ-Σαλάμ και Αλ-Μπραζίλ, δήλωσαν οι κάτοικοι.

«Τα τανκς προωθήθηκαν σήμερα το πρωί δυτικά του δρόμου Σαλαχουντίν στις γειτονιές Αλ-Μπραζίλ και Αλ-Τζνέινα. Βρίσκονται στους δρόμους μέσα στην κατοικημένη περιοχή και υπάρχουν συγκρούσεις», δήλωσε ένας κάτοικος στο Reuters μέσω μιας εφαρμογής chat.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξε ένα τανκ στην οδό Τζορτζ στη γειτονιά Αλ-Τζνέινα.

Δείτε σχετική ανάρτηση της Jerusalem Post:

10:46 Η UNRWA αναφέρει ότι σχεδόν 450.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ράφα τις τελευταίες ημέρες

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) αναφέρει ότι περίπου 450.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη Ράφα την τελευταία εβδομάδα, καθώς οι IDF κλιμάκωσαν τις επιχειρήσεις τους στη νοτιότερη πόλη της Γάζας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

10:36 Δεκάδες απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο στο βόρειο Ισραήλ ζητώντας να επιλυθεί το ζήτημα των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με τη Haaretz, δεκάδες άνθρωποι απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο στο βόρειο Ισραήλ, ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει λύση στη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, η οποία θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στα σπίτια τους κοντά στα λιβανέζικα σύνορα.

10:34 Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέει ο πρωθυπουργός του Κατάρ

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ που ξεκίνησε σήμερα στην Ντόχα.

Ο ίδιος είπε ότι οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός βρίσκονται σε αδιέξοδο και ότι η επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα έστειλε τα πράγματα προς τα πίσω.

Πρόσθεσε ότι το Κατάρ δεν έχει σταματήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, παρά τις προκλήσεις, και θα συνεχίσει να το κάνει.

Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί, πρόσθεσε, το γραφείο της Χαμάς στην Ντόχα – την πρωτεύουσα του Κατάρ – θα παραμείνει ανοιχτό.

10:30 Το Ισραήλ κατέλαβε τα κέντρα εκκένωσης στην Τζαμπάλια

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα:

«Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι συνεχίζει να επιχειρεί με μεγάλη δύναμη στην πόλη Τζαμπάλια, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια και στις γύρω περιοχές.

Τα ισραηλινά τανκς, οι μπουλντόζες και τα τεθωρακισμένα οχήματα περιβάλλουν όλες τις ζώνες εκκένωσης και τα κέντρα εκκένωσης, τα οποία είναι τα σχολεία της UNRWA που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια για εκατοντάδες εκτοπισμένες οικογένειες από τη βόρεια Γάζα που φεύγουν κάτω από τη φρίκη των επιθέσεων.

Υπάρχουν τουλάχιστον τρία κέντρα εκκένωσης περιτριγυρισμένα από στρατιωτικά οχήματα και άρματα μάχης. Οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα σε αυτά τα κέντρα έχουν στείλει εκκλήσεις για βοήθεια στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας.

Αυτή η συνεχιζόμενη εκκένωση και ο αναγκαστικός εκτοπισμός έχει αρχίσει να τροφοδοτεί αυτό που οι άνθρωποι σκέφτονται περισσότερο ως μόνιμο εκτοπισμό, φέρνοντας στο μυαλό τους μνήμες της Νάκμπα του 1948, όταν οι παππούδες και οι πατεράδες τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».

10:20 Ο Ισραηλινός πρόεδρος στην τελετή απονομής στρατιωτικών βραβείων: Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τη μιτσβά της λύτρωσης των αιχμαλώτων

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε σε τελετή βράβευσης 120 διακεκριμένων στρατιωτών ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τη μιτσβά της λύτρωσης αιχμαλώτων: πρέπει να ενεργούμε με τόλμη και να επιλέγουμε τη ζωή».

«Συζήτησα αρκετά για το αν ήταν σωστό να πραγματοποιηθεί αυτή η παραδοσιακή τελετή φέτος. Τώρα, όταν κοιτάζω εσάς, τους 120 εξαιρετικούς άνδρες και γυναίκες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, ξέρω ότι πήρα τη σωστή απόφαση. Η ίδια η πραγματοποίηση αυτής της τελετής είναι μια δήλωση όλων μας: Δεν θα επιτρέψουμε στον εχθρό να μας νικήσει».

10:11 Οι διασώστες εντόπισαν κι άλλον νεκρό Παλαιστίνιο στη Νουσεϊράτ

Γιατροί της Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) ανέσυραν το πτώμα ενός Παλαιστίνιου που πυροβολήθηκε κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Όπως έχουμε αναφέρει, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις έχουν στοχεύσει τον καταυλισμό, πλήττοντας ένα σχολείο και ένα κτίριο κατοικιών, με πολλούς ανθρώπους να έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

10:06 Οι ΗΠΑ καλούν το Ιράν να σταματήσει τις άνευ προηγουμένου μεταφορές όπλων στους Χούθι της Υεμένης για τις επιθέσεις σε πλοία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ιράν να σταματήσει τη μεταφορά μιας «πρωτοφανούς» ποσότητας όπλων στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης που επιτρέπει στους μαχητές τους να πραγματοποιούν «παράτολμες επιθέσεις» σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι θα πρέπει συλλογικά «να καλέσει το Ιράν για τον αποσταθεροποιητικό του ρόλο και να επιμείνει ότι δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τους Χούθι».

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν εκτεταμένες αποδείξεις ότι το Ιράν παρέχει προηγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ, στους Χούθι κατά παράβαση των κυρώσεων του ΟΗΕ. Οι Χούθι λένε ότι οι επιθέσεις τους κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν έχουν στόχο να πιέσουν το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμό του με τη Χαμάς στη Γάζα.

09:58 «Δεν ξέρουμε πού να πάμε»: Οι άμαχοι στη βόρεια Γάζα υπό επίθεση

Οι Παλαιστίνιοι στη βόρεια Γάζα αντιμετωπίζουν τον θάνατο και τον εκτοπισμό, όπως αναφέρει το Al Jazeera, καθώς ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιθέσεις σε ολόκληρο τον πολιορκημένο θύλακα.

Οι Παλαιστίνιοι στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια επιχειρούν να γλιτώσουν από την εντεινόμενη ισραηλινή επίθεση στην περιοχή. Καταφύγια πολιτών και σχολεία έχουν πληγεί, ενώ οι μάχες μεταξύ παλαιστινιακών οργανώσεων και ισραηλινών δυνάμεων έχουν φτάσει στο κέντρο του καταυλισμού.

«Το τανκ βρίσκεται πίσω από τις αίθουσες διδασκαλίας στα σχολεία», δήλωσε στο Al Jazeera η Ουμ Τζούμα, κάτοικος του καταυλισμού. «Δεν θέλαμε να φύγουμε μέχρι να το δούμε με τα ίδια μας τα μάτια», τόνισε.

Ένας άλλος Παλαιστίνιος στην Τζαμπάλια δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι πολίτες «τρέχουν στους δρόμους».

«Μας έχουν εκτοπίσει από το ένα μέρος στο άλλο, δεν ξέρουμε πού να πάμε», είπε χαρακτηριστικά.

09:48 Το Ισραήλ συνεχίζει να στοχοποιεί τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ

Όπως προαναφέραμε, τουλάχιστον 14 άτομα σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινή επίθεση μαχητικών στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στη Γάζα, ανάμεσά τους και παιδιά.

Όπως γράφει το Al Jazeera, ο προσφυγικός καταυλισμός Νουσεϊράτ δημιουργήθηκε μετά τη «Νάκμπα», όρος που αναφέρεται στην εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων το 1948.

Περισσότεροι από 750.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν με τη βία για να δημιουργηθεί το κράτος του Ισραήλ.

Ο προσφυγικός καταυλισμός Νουσεϊράτ πήρε το όνομά του από μια τοπική φυλή Βεδουίνων και βρίσκεται στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Πριν από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ήταν ένας πυκνοκατοικημένος καταυλισμός, όπου διέμεναν 85.409 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες εγγεγραμμένοι στην UNRWA.

Ο καταυλισμός υπήρξε στόχος ισραηλινών επιδρομών και επιθέσεων από την έναρξη του πολέμου:

  • Στις 18 Οκτωβρίου, το Μεγάλο Τζαμί Νουσεϊράτ καταστράφηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του
  • Στις 17 Μαρτίου, 36 μέλη της οικογένειας Ταμπατίμπι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή
  • Στις 11 Απριλίου, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε την πρώτη χερσαία επιχείρησή του στον καταυλισμό, επιτιθέμενος σε δύο τζαμιά, ένα σχολείο που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ και ένα σχολείο της Μαλαισίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερα άτομα
  • Στις 12 Απριλίου, ο Σάμι Σεχάντε, δημοσιογράφος του τουρκικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα TRT, ακρωτηριάστηκε στο πόδι του μετά από τραυματισμό του σε ισραηλινό πλήγμα

Η Νουσεϊράτ είναι γεμάτη ερείπια κτιρίων μετά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

09:39 WSJ: Η Αίγυπτος εξετάζει την υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι φέρονται να δηλώνουν στη Wall Street Journal ότι το Κάιρο εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει αλλά όχι να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με το Ισραήλ εν μέσω της όξυνσης της έντασης για τον πόλεμο στη Γάζα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι λένε ότι η απόσυρση του πρεσβευτή της Αιγύπτου από το Τελ Αβίβ είναι μια κίνηση που σταθμίζεται.

«Στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν σχέδια να αναστείλουμε τις σχέσεις ή να πετάξουμε το Καμπ Ντέιβιντ», δηλώνει στην εφημερίδα άλλος Αιγύπτιος αξιωματούχος, αναφερόμενος στις συμφωνίες που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ και οδήγησαν στην ειρηνευτική συνθήκη των χωρών το 1979.

«Αλλά όσο οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν στο πέρασμα της Ράφα, η Αίγυπτος δεν θα στείλει ούτε ένα φορτηγό στη Ράφα», τόνισε ο ίδιος.

Την Κυριακή, η Αίγυπτος δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την εν εξελίξει προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα, μία ημέρα αφότου δήλωσε ότι θα αρνηθεί να συντονίσει τη βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα μέσω της Ράφα όσο παραμένουν εκεί τα στρατεύματα των IDF.

09:30 Associated Press: Η αμερικανική πλωτή προβλήτα για τη Γάζα θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί αυτή την εβδομάδα

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press αναφέρει ότι η πλωτή προβλήτα που κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό για να διευκολύνει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θα μπορούσε να λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες.

Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει ότι τα πλοία βοήθειας θα ταξιδεύουν από την Κύπρο σε μια πλατφόρμα που θα κατασκευαστεί στα ανοικτά των ακτών της Γάζας, όπου το φορτίο θα εκφορτώνεται σε φορτηγά. Μικρότερα οχήματα του αμερικανικού στρατού θα μεταφέρουν στη συνέχεια τα φορτηγά με τη βοήθεια σε μια προβλήτα που θα κατασκευαστεί στην ξηρά. Από εκεί, τρίτοι εργολάβοι θα οδηγούν τα φορτηγά στην παραλία και θα παραδίδουν τη βοήθεια στις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η κατασκευή της υπεράκτιας πλωτής πλατφόρμας ολοκληρώθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Η Σαμπρίνα Σινγκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι η προβλήτα και η γέφυρα – που έχουν συναρμολογηθεί στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ – «περιμένουν απλώς να στερεωθούν στην ακτογραμμή της Γάζας».

Ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο AP ότι ο αμερικανικός στρατός αναμένει να ολοκληρώσει την αγκύρωση της γέφυρας στην παραλία της Γάζας μέχρι την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Πηγή: Al Jazeera

09:21 Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ οδήγησαν στον εκτοπισμό 100.000 ανθρώπους στη βόρεια Γάζα

Ο Φαρχάν Χακ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι εντολές εκκένωσης που εκδόθηκαν από το Ισραήλ για τη βόρεια Γάζα έχουν «οδηγήσει στον εκτοπισμό περίπου 100.000 ανθρώπων μέχρι στιγμής».

Ο Χακ είπε ότι αυτοί που εγκαταλείπουν το βορρά είναι επιπλέον των σχεδόν 360.000 ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τη νότια πόλη Ράφα.

«Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για την έλλειψη προστασίας των αμάχων – και την έλλειψη ασφάλειας για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τόνισε, «οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται και να ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες, είτε μετακινούνται είτε μένουν» και «όσοι φεύγουν πρέπει να έχουν αρκετό χρόνο για να το πράξουν, καθώς και μια ασφαλή διαδρομή και ένα ασφαλές μέρος για να πάνε».

09:15 Οι IDF πλήττουν στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, βόρεια της Άνω Γαλιλαίας, σύμφωνα με τις IDF.

Τα αεριωθούμενα αεροσκάφη επιτέθηκαν επίσης σε κτίριο της Χεζμπολάχ όπου διέμενε ένοπλο μέλος της.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση των IDF στο X:

09:10 CNN: Η κυβέρνηση Μπάιντεν λέει ότι το Ισραήλ συγκέντρωσε αρκετές δυνάμεις στα περίχωρα της Ράφα για να εξαπολύσει πλήρη επίθεση

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει αρκετές δυνάμεις στα περίχωρα της Ράφα για να πραγματοποιήσει μια πλήρη στρατιωτική επίθεση στην πόλη τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με δύο ανώτερες πηγές της κυβέρνησης που μίλησαν στο CNN.

Οι πηγές τόνισαν, ωστόσο, ότι δεν είναι σαφές αν το Ισραήλ έχει λάβει την τελική απόφαση να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση, η οποία θα γινόταν σε ξεκάθαρη περιφρόνηση του Αμερικανού προέδρου.

Μία από τις πηγές πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν είναι κοντά στο να ανταποκριθεί στις αναγκαίες προετοιμασίες για μια τέτοια επιχείρηση, ενώ τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν περισσότερες ανθρωπιστικές υποδομές για την υποστήριξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένων.

Ισραηλινό τανκ στα σύνορα Ισραήλ και Γάζας.

09:05 Όσα προκάλεσε η ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους του Ισραήλ

Στις 14 Μαΐου 1948, εν μέσω μεγάλης εμπόλεμης έντασης στην περιοχή της Παλαιστίνης, το ανώτατο εβραϊκό συμβούλιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του Ισραήλ. Στη θέση του προέδρου ορκίζεται ο Χάιμ Βάιζμαν και την πρωθυπουργία αναλαμβάνει ο σιωνιστής ηγέτης, Νταβίντ Μπεν Γκουριόν.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

09:00 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιβεβαιώνουν 26 βίαια περιστατικά κατά του προσωπικού τους και των ασθενών από τις 7 Οκτωβρίου

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) δήλωσαν ότι το προσωπικό και οι ασθενείς τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν 12 διαφορετικές εγκαταστάσεις υγείας και υπέμειναν 26 βίαια περιστατικά από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Αυτό αντιστοιχεί σε 3,7 περιστατικά ανά μήνα.

Τα περιστατικά περιλαμβάνουν αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν ζημιές σε νοσοκομεία, πυρά αρμάτων μάχης σε συμφωνημένα αποσυμφορημένα καταφύγια για εκτοπισμένους, χερσαίες επιθέσεις σε ιατρικά κέντρα και επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές βοήθειας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι στο παρελθόν ανακοίνωσαν τον θάνατο πέντε μελών του προσωπικού τους στη Γάζα, δήλωσαν ότι «δεν έχουν ακόμη λάβει λογοδοσία ή οποιαδήποτε παραδοχή ευθύνης για τις δολοφονίες, τον ακρωτηριασμό ή την εξαθλίωση του προσωπικού και των ασθενών μας».

08:54 Στις 35.173 οι νεκροί στη Γάζα – 82 θύματα μόνο τις τελευταίες 24 ώρες

Συνολικά 35.173 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 79.061 έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα στην τελευταία του ενημέρωση για τα θύματα.

Το υπουργείο ανέφερε ότι 82 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 234 τραυματίστηκαν μόνο τις τελευταίες 24 ώρες.

08:52 Ο πρέσβης της Γερμανίας στο Ισραήλ κατήγγειλε τις επιθέσεις σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

Ο πρέσβης της Γερμανίας στο Ισραήλ, Στέφεν Ζάιμπερτ κατήγγειλε τη λεηλασία φορτηγών με βοήθεια προς τη Γάζα από ακροδεξιούς Ισραηλινούς διαδηλώτές.

Γράφοντας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, ο Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε τις ενέργειες των ακροδεξιών «επαίσχυντες», προσθέτοντας ότι μια τέτοια συμπεριφορά «σίγουρα δεν θα βοηθήσει τον ισραηλινό αγώνα για την απελευθέρωση των ομήρων και την εξασφάλιση της χώρας από την τρομοκρατία της Χαμάς».

Η ανάρτηση του Ζάιμπερτ:

Νωρίτερα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν μίλησε επίσης για την επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής βοήθειας.

«Είναι εντελώς εξοργιστικό το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που επιτίθενται και λεηλατούν αυτές τις αυτοκινητοπομπές που έρχονται από την Ιορδανία και πηγαίνουν στη Γάζα για να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε.

«Εξετάζουμε τα εργαλεία που διαθέτουμε για να απαντήσουμε σε αυτό και επίσης εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στο υψηλότερο επίπεδο της ισραηλινής κυβέρνησης. Είναι κάτι για το οποίο δεν κρύβουμε τίποτα – το θεωρούμε εντελώς και απολύτως απαράδεκτο».

08:45 Ακόμα μεγαλύτερος μαζικός εκτοπισμός του πληθυσμού της Γάζας ενώ η ισραηλινές επιθέσεις κλιμακώνονται

Περίπου το 20% του πληθυσμού της Γάζας, που ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια άτομα, εκτοπίστηκαν για άλλη μια φορά την τελευταία εβδομάδα λόγω των εντατικοποιημένων ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, με την περιοχή να βομβαρδίζεται από αέρος, ξηράς και θάλασσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι άμαχοι και να καταστραφούν υποδομές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στην τελευταία του έκτακτη αξιολόγηση των συνθηκών στη Γάζα, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UNOCHA) αναφέρει επίσης ότι ο «οξύς υποσιτισμός» έχει αυξηθεί εν μέσω της αναγκαστικής μετεγκατάστασης του πληθυσμού της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις και ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών αυξάνεται.

Ενώ ορισμένα φορτηγά με καύσιμα και ανθρωπιστικά τρόφιμα έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας από την Κυριακή, «οι προμήθειες βοήθειας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκείς», αναφέρει ο ΟΗΕ στην αξιολόγησή του.

«Τα ήδη καταστροφικά επίπεδα πείνας που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός» θα μπορούσαν να επιδεινωθούν, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Η ανάρτηση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ:

08:40 Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε Παλαιστίνιο στη Ναμπλούς

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην κατεχόμενη πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης και συνέλαβε έναν Παλαιστίνιο, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν επίσης σε δύο Παλαιστίνιους άνδρες κοντά στο χωριό Ντούμα, νότια της Ναμπλούς, και λιθοβόλησαν το αυτοκίνητο ενός άλλου άνδρα, σύμφωνα με το Wafa.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:35 Φοιτητές στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στο Βέλγιο έστησαν καταυλισμό αλληλεγγύης για τη Γάζα

Εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου KU Λεουβέν, του μεγαλύτερου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος του Βελγίου, συμμετέχουν στην παγκόσμια φοιτητική εξέγερση για τη Γάζα, στήνοντας καταυλισμό αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:31 «Κανένας δεν είναι ασφαλής» στη Γάζα λέει ο επικεφαλής της UNRWA

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρίνι, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις «δεν είναι και δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο».

«Πάρα πολλοί συνάδελφοι που εργάζονται για τον ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί στη Γάζα. Μόνο στην UNRWA, 188 μέλη της οργάνωσης έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος. Κανείς δεν είναι ασφαλής στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

Δύο εργαζόμενοι του ΟΗΕ πήγαιναν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη νότια Γάζα με ένα όχημα που έφερε τα σήματα του ΟΗΕ την Κυριακή, όταν το όχημά τους δέχθηκε πυρά.

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι η επίθεση σκότωσε το πρώτο ξένο μέλος του προσωπικού του οργανισμού στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ότι οι δυνάμεις του ευθύνονται για την επίθεση.

Δείτε την ανάρτηση του Λαζαρίνι:

08:22 Παλαιστίνιοι μαχητές κάνουν λόγο για τις περισσότερες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων σε μία μόνο ημέρα από την αρχή του έτους

Παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις ισχυρίστηκαν ότι εξαπέλυσαν 33 επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων στην Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, τις περισσότερες επιθέσεις που έχουν αναφέρει Παλαιστίνιοι μαχητές σε μία μόνο ημέρα του πολέμου το 2024.

Οι δεξαμενές σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) δήλωσαν ότι ο «ασυνήθιστα υψηλός αριθμός επιθέσεων» που αναφέρθηκε τη Δευτέρα αποδεικνύει ότι οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες παραμένουν «μαχητικά αποτελεσματικές και διατηρούν σημαντική παρουσία δυνάμεων» πέρα από τη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας.

«Η Χαμάς έχει εκμεταλλευτεί τις αποχωρήσεις των Ισραηλινών από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας για να αρχίσει να ανασυγκροτείται εκεί, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε τις ισραηλινές δυνάμεις να επιστρέψουν στις περιοχές για να τις εκκαθαρίσουν εκ νέου», ανέφεραν το ISW και το CTP στην τελευταία τους αξιολόγηση του πεδίου μάχης.

«Η Χαμάς και οι άλλες παλαιστινιακές πολιτοφυλακές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες ανασυγκρότησής τους σε αυτές τις γειτονιές αφού οι ισραηλινές δυνάμεις ολοκληρώσουν τις τρέχουσες επιχειρήσεις εκκαθάρισης», ανέφεραν οι δεξαμενές σκέψης.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:12 «Δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος» στη Γάζα – Σταματήστε τους αδιάκριτους σκοτωμούς παιδιών, λέει ο ΟΗΕ

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Ο Γιαννακόπουλος προανήγγειλε επέκταση του Αταμάν (pic)

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με ανάρτησή του στα social media άφησε να εννοηθεί πως ο Εργκίν Αταμάν θα επεκτείνει το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024