Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Ο στόχος της Ρωσίας δεν είναι το Χάρκοβο (προς το παρόν) αλλά κάτι πολύ χειρότερο

Ουκρανία: Ο στόχος της Ρωσίας δεν είναι το Χάρκοβο (προς το παρόν) αλλά κάτι πολύ χειρότερο

Τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα για το ποιος είναι ο ρωσικός στόχος καθώς στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει αρκετά νέα στρατεύματα για να καταλάβει το Χάρκοβο.

Υπάρχει μια μεγάλη ρωσική επιχείρηση σε εξέλιξη στην Ουκρανία με επίκεντρο την περιοχή του Χαρκόβου. Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι επιτίθενται και αλλού, πρωτίστως στο Ντονμπάς αλλά και στη Ζαπορίζια (στη φωτογραφία του Reuters/Vyacheslav Madiyevskyy, επάνω, ρωσική πυραυλική επίθεση στο Χάρκοβο).

Η απειλή στον βορρά ανάγκασε την Ουκρανία ν’ αποσύρει στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί αλλού, συμπεριλαμβανομένου του Τσάσιβ Γιαρ, σε μια προσπάθεια να κρατηθεί η γραμμή στο Χάρκοβο.

Πολύ πιθανόν ο ουκρανικός στρατός να μην μπορεί να παραμείνει στον πόλεμο ούτε μεσοπρόθεσμα

Ουκρανοί στρατιώτες που παραδόθηκαν στον ρωσικό στρατό (φωτογραφία από το Telegram)

Εάν η πρόθεση της Ρωσίας ήταν ν’ αναγκάσει τον στρατό της Ουκρανίας να μετακινήσει τα στρατεύματά της προς τα βόρεια, τότε φαίνεται ότι, μέχρι στιγμής, το πέτυχε.

Αυτές οι αναδιατάξεις στρατευμάτων θα προσφέρουν στους Ρώσους την ευκαιρία να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στον ουκρανικό στρατό.

Τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα: ποιος είναι ο ρωσικός στόχος; Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει αρκετά νέα στρατεύματα (επιπλέον 50.000) για να καταλάβει πραγματικά το Χάρκοβο.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ίσως θα φέρει πρόσθετες δυνάμεις για να το κατακτήσει, αλλά τουλάχιστον μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί.

Να κυνηγήσει τις ρωσικές μονάδες

Φαίνεται να υπάρχει ισχυρή πεποίθηση στους κύκλους του ΝΑΤΟ ότι το Χάρκοβο αποτελεί τον στόχο. Είμαι πολύ λιγότερο σίγουρος, και στην πραγματικότητα μου φαίνεται ότι δεν είναι αυτός ο στόχος, γράφει σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, ειδικός στη στρατηγική και την τεχνολογία ασφαλείας.

Ενώ αληθεύει ότι οι Ρώσοι το περικυκλώνουν, η δική μου πεποίθηση είναι ότι θέλουν να πολεμήσουν τους Ουκρανούς περισσότερο ανοιχτά παρά μέσα σε μια μεγάλη πόλη. Το Χάρκοβο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Κατά τη γνώμη μου, η Ρωσία επιδιώκει ν’ αναγκάσει τον στρατό της Ουκρανίας να κυνηγήσει τις ρωσικές μονάδες μετά την εισβολή τους.

Η ιδέα είναι να προκληθούν μεγάλες απώλειες στην ουκρανική πλευρά και, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, είτε να χωριστεί ο ουκρανικός στρατός στα δύο, είτε να διαλυθεί εντελώς.

Μ’ αυτόν τον τρόπο ο στόχος δεν είναι απλώς να καταλάβουμε έδαφος, αλλά να καταστρέψουμε την ικανότητα της Ουκρανίας ν’ αντιστέκεται.

Οι πέντε ενδείξεις

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία σημειώνει επιτυχία στη συνεχιζόμενη επιχείρηση.

Η πρώτη είναι ότι ο διοικητής της βόρειας αμυντικής γραμμής της Ουκρανίας, ταξίαρχος Yuriy Halushkin, απολύθηκε από τον Ζελένσκι στις 15 Μαΐου για την αποτυχία του να οργανώσει σωστά την άμυνα στην περιοχή του Χαρκόβου. Αντικαταστάθηκε από τον υποστράτηγο Ihor Tantsyura. Η απόλυση του Halushkin δεν αλλάζει τίποτα στο πεδίο της μάχης.

Η δεύτερη είναι ότι οι άμυνες της Ουκρανίας δεν επαρκούν καθόλου. Κυρίως σκάβουν βαθιά χαρακώματα. Υπάρχει λίγος χρόνος για την κατασκευή τσιμεντένιων οχυρώσεων. Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία μεταφέρει περισσότερα φλογοβόλα και πυροβολικό για να τα καταστρέψει.

Ο διοικητής της βόρειας αμυντικής γραμμής της Ουκρανίας, ταξίαρχος Yuriy Halushkin, απολύθηκε από τον Ζελένσκι στις 15 Μαΐου για την αποτυχία του να οργανώσει σωστά την άμυνα στην περιοχή του Χαρκόβου

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλλουν στις οχυρωμένες τάφρους και τις καταλαμβάνουν δίνοντας μάχες με τους υπερασπιστές τους. Αν και δεν γνωρίζουμε πολλά για τις ρωσικές απώλειες, ξέρουμε ότι οι νεκροί και οι τραυματίες της Ουκρανίας αυξάνονται.

Η τρίτη ένδειξη είναι ότι οι ουκρανικός στρατός δεν εξοπλίστηκε αποτελεσματικά. Ενα από τα διδάγματα αυτού του πολέμου είναι ότι πλέον η στρατιωτική θωράκισή της δεν συνιστά όπλο πρώτης γραμμής, αφού μπορεί να καταστραφεί από φτηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, νάρκες που εκτοξεύονται από τον αέρα και αντιαρματικά όπλα.

Ανήκουν στην ιστορία…

Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλο ένα Abrams και τουλάχιστον ένα ακόμη τανκ Leopard χτυπήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Οι μάχες μεγάλης κλίμακας με τανκς φαίνεται ν’ ανήκουν στην ιστορία.

Η τέταρτη ένδειξη είναι ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός ουκρανικών στρατευμάτων αιχμαλωτίζεται ή παραδίδεται. Ως επί το πλείστον, πρόκειται για σκληραγωγημένους και έμπειρους μαχητές, όχι για πρόσφατα στρατολογημένους, επομένως οι αιχμαλωτίσεις τους είναι ψυχολογικά σημαντικές.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές για μονάδες απρόθυμες να εκτελέσουν επιθετικά καθήκοντα ή που υποχωρούν χωρίς εντολές από τους διοικητές τους. Οι αριθμοί δεν είναι, προς το παρόν, πολύ υψηλοί, αλλά οι Ρώσοι κάνουν ό,τι μπορούν για να δημοσιοποιήσουν τα περιστατικά.

Η πέμπτη ένδειξη είναι ότι τουλάχιστον δύο συνταγματάρχες της δύναμης προστασίας της προεδρίας συνελήφθησαν και ο επικεφαλής της ομάδας ασφαλείας του Ζελένσκι απολύθηκε. Ο ουκρανός πρόεδρος είπε ότι σχεδίαζαν να τον σκοτώσουν μαζί με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους και κατηγόρησε τους Ρώσους.

Η εξουδετέρωση… Ζελένσκι

Είναι αμφίβολο ότι οι Ρώσοι θα προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν τον Ζελένσκι εκτός και αν είχαν άλλον υποψήφιο για να τον αντικαταστήσουν, κάτι που – αν το κάνουν – δεν είναι καθόλου προφανές.

Αν αναλύσει κανείς τον πόλεμο, θα διαπιστώσει ότι οι Ρώσοι δεν έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Ζελένσκι, παρόλο που μπορεί να προσπάθησαν να εξουδετερώσουν τον Μπουντάνοφ, τον επικεφαλής της GRU (στρατιωτική μυστική υπηρεσία) της Ουκρανίας.

Πριν δύο εβδομάδες η Ρωσία καταχώρισε τους Ζελένσκι και Μπουντάνοφ καθώς και άλλους σε λίστα «καταζητούμενων» για απροσδιόριστα εγκλήματα. Η ρωσική λίστα δεν είναι, απ’ όσο γνωρίζει κανείς, μια λίστα δολοφονιών συγκρίσιμη μ’ αυτήν της Ουκρανίας, αν και αυτό δεν είναι σίγουρο.

Μάλλον ο Ζελένσκι το χρησιμοποίησε ως δικαιολογία για να συλλάβει τους συνταγματάρχες και να κατηγορήσει τους Ρώσους, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχει δίκιο.

Θα μπορούσε εξίσου να επρόκειτο για μια απόπειρα πραξικοπήματος και πίσω από αυτήν να βρίσκονται ορισμένοι από τους εταίρους του Ζελένσκι στο ΝΑΤΟ που τον θεωρούν αντιδημοφιλή και προβληματικό.

Ενα σαφές μήνυμα

Φυσικά δεν είναι βολικό για τον ουκρανό πρόεδρο να το πει αυτό, αλλά οι συλλήψεις και η απόλυση του επικεφαλής της ομάδας ασφαλείας σίγουρα έστειλαν ένα σαφές μήνυμα.

Η τελευταία ένδειξη είναι ότι ο Ζελένσκι και ο στρατός του γνωρίζουν τώρα πως η Δύση δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα για να σώσει τον ίδιο ή την Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι δεν θα σταλούν στρατεύματα του ΝΑΤΟ, το οποίο με τη σειρά του ισχυρίστηκε το ίδιο. Τώρα, ακόμη και ο Μακρόν λέει ότι πραγματικά δεν το εννοούσε πως θα στείλει στρατό. Τίποτα, βέβαια, δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί στο απώτερο μέλλον.

Στο παραπάνω βίντεο εμφανίζεται ένας αιχμάλωτος γάλλος στρατιώτης της Λεγεώνας των Ξένων που λέει ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε ενεργό υπηρεσία και αναφέρεται στον πρόεδρο της Γαλλίας. Δηλώνει ότι αυτός και οι συμπολεμιστές του χειρίζονται drones και άλλο εξοπλισμό.

Ενώ αυτοί που βρίσκονται σε αιχμαλωσία γενικά θέλουν να ικανοποιήσουν τους απαγωγείς τους, αυτό είναι αξιοσημείωτο επειδή (α) οι Γάλλοι επιμένουν ότι δεν έχουν στρατιώτες στην Ουκρανία και (β) οι Ρώσοι περιγράφουν αυτούς τους στρατιώτες ως «μισθοφόρους».

Πολύ πιθανόν ο ουκρανικός στρατός να μην μπορεί να παραμείνει στον πόλεμο ούτε μεσοπρόθεσμα. Δεν υπάρχουν αρκετοί στρατιώτες, και όσοι ακόμη πολεμούν είναι κουρασμένοι και ορισμένοι σαφώς απογοητευμένοι. Πιστεύω ότι ο άμεσος στόχος της Ρωσίας είναι ν’ αποσυντονίσει τον στρατό της Ουκρανίας και έχει ήδη προχωρήσει αρκετά. Αποτέλεσμα είναι τα όσα συμβαίνουν στο Κίεβο.

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024