Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Υπό τον φόβο μεγάλων σεισμών η Τουρκία - Τα ρήγματα που μπορεί να επηρεάσουν την Ελλάδα 

Υπό τον φόβο μεγάλων σεισμών η Τουρκία – Τα ρήγματα που μπορεί να επηρεάσουν την Ελλάδα 

Ανησυχία στην Τουρκία για έναν πολύ ισχυρό σεισμό μέσα στο επόμενο σύντομο διάστημα.

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε τούρκος καθηγητής ο οποίος εξέφρασε έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού στην Τουρκία και μάλιστα πολύ σύντομα.

Ο Δρ. Ökmen Sümer επανήλθε με νέες δηλώσεις υποστηρίζοντας πως υπάρχουν σχεδόν 25 ρήγματα στη Σμύρνη που μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς μεγαλύτερους των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο λέκτορας στο Τμήμα Γεωλογικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül και Διευθυντής του Κέντρου Σεισμικής Έρευνας και Εφαρμογών (DAUM) είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Hurriyet: «Υπάρχουν σχεδόν 25 ρήγματα στη Σμύρνη που μπορούν να προκαλέσουν περισσότερους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ. Έχουμε δύο σενάρια στο ρήγμα της Σμύρνης».

Υπάρχουν σχεδόν 25 ρήγματα στη Σμύρνη που μπορούν να προκαλέσουν περισσότερους από έξι σεισμούς

Και τόνισε: «Η Σμύρνη βίωσε τον τελευταίο της μεγάλο σεισμό το 1688. Αλλά δεν ξέρουμε ποιο ήταν το όφελος. Εάν αυτός ο σεισμός συνέβη στο τμήμα Balçova του ρήγματος της Σμύρνης ή αν επηρέασε και τα δύο μαζί με το τμήμα Pınarbaşı, τότε είμαστε άνετοι με το ρήγμα της Σμύρνης ειδικά εάν ο σεισμός του 1688 συνέβη στο ρήγμα Uzunada, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για το ρήγμα της Σμύρνης, επειδή ο τελευταίος σεισμός που εντοπίστηκε σε αυτό το ρήγμα ήταν πριν από 1510 χρόνια, το 178. Επομένως, πρέπει να δοθεί προσοχή στο ρήγμα της Σμύρνης».

Aυξανόμενη είναι η ανησυχία στην Τουρκία για έναν πολύ ισχυρό σεισμό μέσα στο επόμενο σύντομο διάστημα

Τα ρήγματα που μπορεί να επηρεάσουν την Ελλάδα

Ο Δρ. Ökmen Sümer έδωσε πληροφορίες για τις επιπτώσεις των ρηγμάτων στην ξηρά και στη θάλασσα που μπορεί να επηρεάσουν τη Σμύρνη. Αναφερόμενος στα τελευταία 20 χρόνια, είπε: «Υπάρχει μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2002 και το 2004, όχι μόνο στη Σμύρνη, αλλά και στο Αιγαίο, δηλαδή στις δυτικές ακτές της Τουρκίας. Αλικαρνασσός το 2017, και όπως γνωρίζετε, το 2020, ο σεισμός της Σμύρνης. Υπάρχει και μια κίνηση προς τα βόρεια με τους σεισμούς της Buca το 2022. Αυτό προκαλεί την πίεση στα ρήγματα όπου αναμένουμε σεισμούς, ειδικά στο βορρά. Δεν σημαίνει ότι κάθε ρήγμα θα επηρεαστεί εξίσου».

Ο καθηγητής τόνισε ότι έχουν αποκαλύψει λίγο πολύ μέσω των μελετών τους ποια ρήγματα επηρεάζονται και πώς. «Τώρα ποια ρήγματα είναι επικίνδυνα; Πρώτα απ ‘όλα, ας μιλήσουμε για τα μη επικίνδυνα. Υπάρχουν σχεδόν 25 ρήγματα στη Σμύρνη που μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς μεγαλύτερους από 6 Ρίχτερ. Ρήγματα όπως το ρήγμα Gülbahçe, το ρήγμα Yağcılar και το νότιο τμήμα του ρήγματος της Τούζλα έχει προκαλέσει σεισμούς σε ιστορικές περιόδους. Έτσι, όπως το 1389, το 1040, το 47 μ.Χ., ο τελευταίος σεισμός που ζήσαμε στο Doğan Bey το 2005, ειδικά οι σεισμοί 5,9 Ρίχτερ που ζήσαμε στα νότια του Gülbahçe. Θεωρήστε αυτά τα ρήγματα ως εύκολα ρήγματα. Διότι όταν κοιτάμε ολόκληρο το Αιγαίο, φαίνεται ότι τα ρήγματα εδώ παράγουν έναν σεισμό περίπου κάθε 1500 έως 2000 χρόνια. Οπότε δεν περιμένουμε πολύ μεγάλο κίνδυνο σεισμού εκεί».

Εξηγώντας τι πρέπει να προσέξουμε, ο Sümer διευκρίνισε: «Δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά. Πότε και πόσο μεγάλος θα είναι ο σεισμός; Αυτά τα ερωτήματα είναι σημαντικά. Αλλά πρώτα απ ‘όλα, είτε υπάρχει σεισμός είτε όχι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε την επίγνωση επί του σεισμού. Για να το κάνουμε αυτό από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με άλλα λόγια, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους μας για τους σεισμούς μέσω έργων κοινωνικής ευθύνης».

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024