Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ινδία: «Γεννά» δισεκατομμυριούχους με… ταχύτητα

Ινδία: «Γεννά» δισεκατομμυριούχους με… ταχύτητα

Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στην αύξηση της περιουσίας σε τομείς τόσο διαφορετικούς όσο η άμυνα, τα ορυχεία και τα παραδοσιακά φάρμακα

Η κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι «γεννά» δισεκατομμυριούχους με γρήγορους ρυθμούς, προωθώντας μια σειρά από λιγότερο γνωστούς επιχειρηματίες στις τάξεις των υπερ-πλούσιων.

Οι μειώσεις στην εταιρική φορολογία, το ράλι ρεκόρ στο χρηματιστήριο και οι μεταρρυθμίσεις πολιτικής που αποσκοπούν στην άρση των εμποδίων για τον ιδιωτικό τομέα, συνέβαλαν στην αύξηση της περιουσίας σε τομείς τόσο διαφορετικούς όσο η άμυνα, τα ορυχεία και τα παραδοσιακά φάρμακα.

Η «χρυσή» εποχή της Ινδίας

Η τάση αυτή δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, καθώς η Ινδία βιώνει τη δική της Gilded Age (έτσι ονομάστηκε η εποχή μεγάλη οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, στα τέλη του 19ου αιώνα). Ο συνδυασμός της ραγδαίας ανάπτυξης της οικονομίας και των φιλοεπιχειρηματικών πολιτικών της κυβέρνησης δημιουργούν θύλακες πλούτου, ακόμη και όταν η συνολική ανισότητα διευρύνεται.

Οι χώρες είτε ακολουθούν ένα μοντέλο ανάπτυξης φιλικό προς τις αγορές, είτε ένα φιλο-επιχειρηματικό μοντέλο που μπορεί να συγκεντρώσει την οικονομική δύναμη σε λίγους ισχυρούς μεγιστάνες, σύμφωνα με τον Ντιπάνσου Μόχαν, κοσμήτορα του Jindal Global University. “Η ινδική κυβέρνηση έχει ακολουθήσει ένα πιο φιλο-επιχειρηματικό μοντέλο”, δήλωσε.

Η εταιρεία συμβούλων Knight Frank εκτιμά ότι ο αριθμός των ατόμων με εξαιρετικά υψηλή περιουσία στην Ινδία (όσων έχουν καθαρή περιουσία 30 εκατ. δολάρια και άνω) θα αυξηθεί κατά 50% έως το 2028.

Εάν ο Μόντι κερδίσει μια τρίτη θητεία στο αξίωμα, ορισμένοι από αυτούς τους νεόπλουτους θα είναι εξίσου κρίσιμοι με ορισμένους από τους πιο προβεβλημένους μεγιστάνες της Ινδίας, όπως ο Μουκές Αμπάνι και ο Γκαουτάμ Αντάνι για την εκπλήρωση των προεκλογικών του υποσχέσεων. Υπό τον τίτλο Modi ki Guarantee, αυτές περιστρέφονται γύρω από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κατασκευή υποδομών και τη μετατροπή της Ινδίας σε ανεπτυγμένο έθνος έως το 2047.

Πέντε «άγνωστοι» δισεκατομμυριούχοι

Το Bloomberg Billionaires παρουσιάζει πέντε άγνωστους Ινδούς δισεκατομμυριούχους. Αυτοί οι μεγιστάνες είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται τα τελευταία 10 χρόνια και είτε έχουν άμεσες συμβατικές σχέσεις με την κυβέρνηση, είτε έχουν επωφεληθεί από σημαντικές πολιτικές όπως η απόκτηση γης ή η ιδιωτικοποίηση των υποδομών.

P.V. Κρίσνα Ρέντι
Διευθύνων σύμβουλος, Megha Engineering & Infrastructures Ltd.

Περιουσία: 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια
Βιομηχανίες: Υποδομές, μεταφορές, ενέργεια, άρδευση

Η Megha, ιδρύθηκε από τον θείο του Reddy, P.P. Ρέντι, με έδρα το Χιντεραμπάντ, ξεκίνησε ως κατασκευαστής σωλήνων στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και έχει εξελιχθεί σε έναν διαφοροποιημένο όμιλο υποδομών χάρη στις κυβερνητικές συμβάσεις. Αυτό έχει εκτοξεύσει τον εκτιμώμενο πλούτο της οικογένειας Ρέντι από κάτω από 2 δισ. δολάρια το 2015 σε πάνω από 8 δισ. δολάρια.

Η στενά ελεγχόμενη εταιρεία, της οποίας η Ρέντι είναι τώρα επικεφαλής, είχε ένα βιβλίο παραγγελιών ύψους 1,87 τρισ. ρουπίων (22,4 δισ. δολαρίων) στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Crisil Ratings. Κατασκευάζει το αρδευτικό έργο Polavaram ύψους 6,65 δισ. δολαρίων, έναν υπόγειο σταθμό τρένου bullet train βάθους 24 μέτρων κάτω από την οικονομική περιοχή της Βομβάης, τη σήραγγα Zojila στα Ιμαλάια και ένα έργο κατασκευής διυλιστηρίου στη Μογγολία.

Τα έργα της Megha έχουν επαινεθεί από υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου του Μόντι, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο το έργο της ενισχύει τις προτεραιότητες της ομοσπονδιακής διοίκησης για την οικοδόμηση του έθνους. Η Crisil εκτιμά ότι η Ινδία θα δαπανήσει πιθανότατα 143 τρισ. ρουπίες για υποδομές μέχρι το 2030.

Η Megha προχώρησε επίσης στην εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Olectra Greentech Ltd. το 2018, ενός κατασκευαστή ηλεκτρικών λεωφορείων, οι μετοχές του οποίου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 700% έκτοτε. Η Olectra έχει επίσης μια παραγγελία 40 δισ. ρουπιών για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων στη Βομβάη εν μέσω της ώθησης της Ινδίας προς πιο πράσινες μεταφορές. H Megha Group ήταν ο μεγαλύτερος δωρητής του κόμματος του Μόντι τα τελευταία πέντε χρόνια μέσω εκλογικών ομολόγων. Έχει επίσης δωρίσει μικρότερα ποσά σε άλλα ινδικά πολιτικά κόμματα.

Σατιαναραγιάν Νούγουαλ
Πρόεδρος, Solar Industries India Ltd.

Περιουσία: 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια
Βιομηχανίες: Βιομηχανικά εκρηκτικά, αμυντικός εξοπλισμός

Ο Νούγουαλ, γιος υπαλλήλου κυβερνητικής υπηρεσίας, ξεκίνησε το 1983 ως απλός έμπορος εκρηκτικών υλών. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Solar Industries έγινε μία από τις πρώτες εταιρείες που είχαν άδεια να κατασκευάζουν εκρηκτικά, όταν επετράπη στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να εισέλθουν στον τομέα.

Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος κοιμόταν σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του, έχει έκτοτε εξελίξει την παραπλανητικά ονομαζόμενη Solar σε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές και εξαγωγείς βιομηχανικών εκρηκτικών υλών στην Ινδία με παρουσία σε τουλάχιστον 75 χώρες. Ενώ ήταν ήδη μεγάλος προμηθευτής κρατικών κολοσσών εξόρυξης, όπως η Coal India Ltd., τα έσοδα της Solar αυξήθηκαν κατακόρυφα αφού η κυβέρνηση Μόντι εισήγαγε διάφορες αλλαγές πολιτικής που οδήγησαν σε έκρηξη της τοπικής εξορυκτικής δραστηριότητας με μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Η Solar έχει επίσης ασχοληθεί με την κατασκευή πολεμικών κεφαλών, πυρομαχικών για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στρατιωτικών εκρηκτικών και έχει αναπτύξει πυρομαχικά παραμονής ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας. H μετοχή της Solar έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, ιδίως αφότου ο Μόντι ξεκίνησε την εκστρατεία “Αυτοδύναμη Ινδία” το 2020 για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής με ιδιαίτερη έμφαση στις αμυντικές δυνατότητες.

Ο Νούγουαλ εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 18 ετών και ξεκίνησε μια σειρά από επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και μια που κατασκεύαζε μελάνι για στυλό.

Καρσανμπχάι Πατέλ
Πρόεδρος, Nirma Ltd.

Καθαρή αξία: 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια
Βιομηχανίες: Τσιμέντο, εκπαίδευση

Ο Πατέλ, που κατάγεται από τη δυτική πολιτεία Γκουτζαράτ, η οποία έχει αναδείξει δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ασία, ξεκίνησε να παρασκευάζει σκόνη απορρυπαντικού στην αυλή του το 1969. Με τιμή τότε 3 ρουπίες (λιγότερο από 1 λεπτό) το κιλό, το απορρυπαντικό του Πατέλ, το οποίο πουλούσε πόρτα-πόρτα από το ποδήλατό του, κόστιζε περίπου το ένα τέταρτο της τιμής που πωλούσαν τότε στην Ινδία οι μάρκες που ανήκαν σε πολυεθνικές εταιρείες.

Η καινοτομία του Πατέλ και η τιμή στην οποία προσέφερε το προϊόν του αναστάτωσαν τον κλάδο και προκάλεσαν τον γίγαντα καταναλωτικών αγαθών, Hindustan Unilever Ltd., σε μια επική αναμέτρηση που έγινε αντικείμενο μελέτης σε σχολές διοίκησης επιχειρήσεων. Από τότε η Πατέλ επεκτάθηκε στην παραγωγή χημικών προϊόντων όπως το αλκυλοβενζόλιο, το πυριτικό νάτριο και η σόδα.

Το 2014, η Nirma εισήλθε στη βιομηχανία παραγωγής τσιμέντου και έκτοτε έχει δαπανήσει πάνω από 2 δισ. δολάρια για να επεκταθεί. Απέκτησε τις μονάδες του ομίλου Emami το 2020 και τις εγκαταστάσεις της LafargeHolcim το 2016. Πέρυσι, ο Πατέλ αύξησε περαιτέρω την αυτοκρατορία του αγοράζοντας το 75% της εταιρείας παραγωγής δραστικών φαρμακευτικών συστατικών Glenmark Life Sciences Ltd. έναντι 680 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Πατέλ ονόμασε τη σκόνη πλύσης Νίρμα, από το πρώτο και το τελευταίο γράμμα του ονόματος της κόρης του, Νιρουπάμα.

Τσάντρου Ραχέτζια
Πρόεδρος, K Raheja Corp

Καθαρή αξία: 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια
Βιομηχανίες: Ακίνητα, φιλοξενία, λιανικό εμπόριο, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας

Ενώ ο βαρόνος των ακινήτων κληρονόμησε μια μικρή επιχείρηση από τον πατέρα του, ο ίδιος και οι γιοι του, Ράβι και Νιλ, μετέτρεψαν την επιχείρηση σε ένα μεγαθήριο του κλάδου με πάνω από 12.000 χιλιόμετρα εμπορικών ακινήτων, επιχειρηματικών πάρκων, εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων.

Το χαρτοφυλάκιο της K Raheja περιλαμβάνει το πολυκατάστημα Shoppers Stop Ltd., τα βιβλιοπωλεία Crossword, τα εμπορικά κέντρα Inorbit, την Chalet Hotels Ltd. και τα επιχειρηματικά πάρκα και τα εμπορικά γραφεία υπό το εμπορικό σήμα Mindspace.

Ενώ ο τομέας πέρασε από αρκετές αντιξοότητες στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας το 2016, η οποία απορρόφησε τη ρευστότητα από το σύστημα, η K Raheja επωφελήθηκε από τις ισχυρές ταμειακές ροές από τις επιχειρήσεις εμπορικών ακινήτων και φιλοξενίας. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις μετοχές ορισμένων εισηγμένων της. Η Chalet Hotels έχει σημειώσει άνοδο κατά περίπου 190% από το ντεμπούτο της τον Φεβρουάριο του 2019, ενώ η Shoppers Stop έχει διπλασιάσει την αξία της την τελευταία δεκαετία

Ακάρια Μπαλκρίσνα
Διευθύνων Σύμβουλος, Patanjali Ayurved Ltd.

Καθαρή αξία: 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Βιομηχανίες: Συσκευασμένα τρόφιμα, συμπληρώματα υγείας, βρώσιμα έλαια, μέσα ενημέρωσης

Ο Μπαλκρίσνα κατέχει σχεδόν το σύνολο της Patanjali Ayurved, την οποία ίδρυσε μαζί με τον Ινδό γκουρού της γιόγκα Μπάμπα Ραμντέβ. Η επιχείρηση έχει επωφεληθεί από την εθνικιστική ώθηση της κυβέρνησης Μόντι προς τα παραδοσιακά ινδικά φάρμακα. Το 2014, η κυβέρνηση ίδρυσε ειδικό υπουργείο για την προώθησή τους, το οποίο ονομάζεται Αγιούς.

Ο Μόντι ο οποίος είναι λάτρης της γιόγκα, προωθεί την αγιουρβέδα εδώ και χρόνια και η αγορά των ινδικών προϊόντων με αγιουρβέδα εκτιμάται ότι θα τετραπλασιαστεί σε 3,21 τρισ. ρουπίες μέχρι το 2032.

Ο Μπαλκρίσνα, συχνά ντυμένος με απλά λευκά ρούχα, επιβλέπει μια αυτοκρατορία που πουλάει τα πάντα, από φυτικές οδοντόκρεμες μέχρι προϊόντα περιποίησης του δέρματος, στιγμιαία ζυμαρικά και μαρμελάδες. Είχε αναδειχθεί σε τρομερό αντίπαλο της Hindustan Unilever και της Colgate-Palmolive India Ltd. από το 2016, προτού η ταχεία ανάπτυξή της μειωθεί.

Το 2019, η εταιρεία του εξαγόρασε τον πτωχευμένο κατασκευαστή nuggets σόγιας, Ruchi Soya Industries, που τώρα ονομάζεται Patanjali Foods Ltd., οι μετοχές της οποίας έχουν εκτοξευθεί έκτοτε. Οι συμμετοχές του Balkrishna περιλαμβάνουν επίσης έξι θρησκευτικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου Aastha TV – την ινδική εκδοχή του God TV.

Ενώ η Patanjali και η Μπαλκρίσνα έλαβαν ώθηση από τις κυβερνητικές πολιτικές, αντιμετώπισαν και προβλήματα κυρίως γύρω από τον έλεγχο της ποιότητας και τις παραπλανητικές διαφημίσεις. Τον Φεβρουάριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας επέπληξε την εταιρεία και της απαγόρευσε να εμπορεύεται τα προϊόντα συμπληρώματος διατροφής της ως θεραπείες για ασθένειες και παθήσεις. Η Patanjali δημοσίευσε μια δημόσια συγγνώμη στις εφημερίδες τον περασμένο μήνα επειδή δεν συμμορφώθηκε με τις οδηγίες του ανώτατου δικαστηρίου σχετικά με τις παραπλανητικές διαφημίσεις.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024