Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Εαρινές προβλέψεις ΕΕ: Πάνω από το όριο ο πληθωρισμός - Επιβράδυνση της ανάπτυξης της απασχόλησης

Εαρινές προβλέψεις ΕΕ: Πάνω από το όριο ο πληθωρισμός – Επιβράδυνση της ανάπτυξης της απασχόλησης

Η ΕΕ βλέπει ανάπτυξη 2,2% φέτος και 2,3% το 2025, ωστόσο ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Ακρίβεια διαρκείας «βλέπει» η Κομισιόν για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής, ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,1%, στο 2,1% (πάνω από το όριο που θέτει η ΕΚΤ) από το 2,8% φέτος, ενώ στα προβληματικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνονται και οι εξελίξεις στην απασχόληση, παρά τη «μείωση της ανεργίας».

Επίμονες αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα και υπηρεσίες

Παρά την περαιτέρω πτώση των τιμών της ενέργειας, η διαδικασία αποπληθωρισμού σταμάτησε προσωρινά στα μέσα του 2023 λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού των τροφίμων, ο οποίος επιδεινώθηκε από τις επιπτώσεις των πλημμυρών και τις υψηλές τιμές των υπηρεσιών.

Οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,8% το 2024 και 2,1% το 2025

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν κατά μέσο όρο 4,2% το 2023 και διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Μάρτιο του 2024, δηλαδή μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν μόνο σταδιακά, βραχυπρόθεσμα, λόγω του επίμονου πληθωρισμού των τροφίμων και της σταθερής αύξησης των μισθών.

Οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,8% το 2024 και 2,1% το 2025. Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα αναμένεται να παραμείνει ελαφρώς υψηλότερος, στο 3,1% και 2,2% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.

Αποκαλυπτικά και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – Φωτιά στην τσέπη έβαλαν τα τρόφιμα

Οι προβλέψεις της Κομισιόν έρχονται μετά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και καταρρίπτουν τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί μηδενικού πληθωρισμού. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Απρίλιο από 3,2% τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν το ράλι ανόδου, με τον δείκτη τιμών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών να αυξάνεται στο 5,4% σε ετήσια βάση από 5,3% τον Μάρτιο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα τρόφιμα σε ετήσια βάση σημειώθηκαν: Στο λάδι (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρια (10,6%) και στο ρύζι (8,5%). Κατά 12,5% αυξήθηκαν οι τιμές των μεταλλικών νερών – αναψυκτικών και χυμών. Σε άλλες κατηγορίες εκτός των τροφίμων, το πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 6,3%, τα αεροπορικά εισιτήρια κατά 15%, το πακέτο διακοπών που ήταν ήδη απλησίαστο, κατά 7,9%, ενώ τα εισιτήρια σε κινηματογράφο και θέατρο κατά 5%.

Οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν το ράλι ανόδου

Επιβράδυνση στην αύξηση της απασχόλησης –

Σύμφωνα με τις εαρινές Οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι ο κατακερματισμός της αγοράς εργασίας αναμένεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη της απασχόλησης.

Το 2023, η αγορά εργασίας συνέχισε να ενισχύεται λόγω της σταθερής οικονομικής δραστηριότητας, με το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται στο 11,1%. Παρά την υψηλή ακόμη ανεργία, τα ποσοστά κενών θέσεων αυξάνονται, υποδεικνύοντας αυξανόμενες ελλείψεις στην αγορά εργασίας σε ορισμένους τομείς.

Η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω, αλλά η αύξηση είναι πιθανό να περιοριστεί από τον κατακερματισμό της αγοράς εργασίας, ιδίως λόγω αναντιστοιχιών δεξιοτήτων και από το χαμηλό ποσοστό δραστηριότητας.

Οι ονομαστικές αποδοχές ανά εργαζόμενο αναμένεται να αυξηθούν με λιγότερο δυναμικό ρυθμό αλλά να παραμείνουν σταθερές, υπερβαίνοντας σύμφωνα με την ΕΕ, τον πληθωρισμό, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού, της αύξησης των μισθών στο δημόσιο τομέα και της σύσφιξης της αγοράς εργασίας.

Ανάπτυξη και χρέος 

Στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν καταγράφεται πως, ύστερα από μια μειωμένη αλλά σταθερή οικονομική απόδοση το 2023, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ αναμένεται να επιταχυνθεί ελαφρά το 2024 και το 2025, υποστηριζόμενη από τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση.

Η συγκράτηση των δαπανών και η αύξηση των εσόδων συμβάλλουν, στη μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε από 2,5% του ΑΕΠ το 2022 σε 1,6% το 2023, κυρίως λόγω της σταδιακής κατάργησης των μέτρων που εφαρμόζονταν για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 1,2% του ΑΕΠ το 2024. Κυρίως λόγω της συγκρατημένης αύξησης των τρεχουσών δαπανών. Η πρόβλεψη λαμβάνει υπόψη την μεταρρύθμιση αύξησης των εσόδων της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων, η οποία αφενός περιλαμβάνει τη μείωση 50% της εισφοράς αλληλεγγύης και, αφετέρου, εφαρμόζεται το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τον υπολογισμό των υποχρεώσεων φόρου εισοδήματος.

Η Επιτροπή σημειώνει, επίσης, ότι σχεδόν όλα τα μέτρα ενεργειακής στήριξης καταργούνται σταδιακά, εκτός από ορισμένα δευτερεύοντα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ μετά το 2023, τα οποία μονιμοποιήθηκαν, με δημοσιονομικό κόστος περίπου 0,1% του ΑΕΠ.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 0,8% του ΑΕΠ το 2025 με βάση τις αμετάβλητες πολιτικές. Αυτή η πτώση αναμένεται να υποστηριχθεί από τη σιωπηλή αύξηση του δημόσιου μισθολογίου. Η μείωση των συντελεστών των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και η πλήρης κατάργηση της πάγιας εισφοράς στους αυτοαπασχολούμενους αναμένεται να μειώσουν την αύξηση των εσόδων.

Οι προβλέψεις συνολικά για την ΕΕ

Συνολικά για την Ε.Ε. η Κομισιόν προβλέπει ότι φέτος θα παρουσιάσει αύξηση του ΑΕΠ 1%, ενώ στην ευρωζώνη, η ανάπτυξη θα περιοριστεί σε 0,8%.

Για το 2025, η Επιτροπή εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,6% στην Ένωση των 27 και κατά 1,4% στη ζώνη του ευρώ. Για τον πληθωρισμό προβλέπει μείωση στο 2,7% φέτος και 2,2% το 2025.

Τα αντίστοιχα μεγέθη του πληθωρισμού για την ευρωζώνη θα είναι 2,5% το 2024 και 2,1% του χρόνου.

Sports in

Τα απόλυτο με σούπερ Λαουτάρο η Αργεντινή (2-0) – Ιστορική πρόκριση στους «8» για τον Καναδά (0-0,vids)

Η Αργεντινή έκανε το 3/3 στον όμιλο με τον Λαουτάρο Μαρτίνες να σκοράρει δις κόντρα στο Περού (2-0) – «Χρυσός» βαθμός για τον Καναδά κόντρα στην Χιλή (0-0)

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024