Χατζηδάκης: Νομοθετική παρέμβαση για «πάγωμα» επιτοκίων στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών
Τι ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Νομοθετική πρωτοβουλία για μείωση του επιτοκίου στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων χρεών προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Η παρέμβαση που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης αποσκοπεί στο αποτραπούν οι υπέρογκες αυξήσεις στο κόστος της ρύθμισης για χρέη στην Εφορία.
Επειδή το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης βασίζεται στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ το αποτέλεσμα είναι σήμερα, το επιτόκιο να φτάνει σε επίπεδο 6,68% για την δωδεκάμηνη ρύθμιση και στο 8,18% για ρύθμιση 24 – 48 μήνες.
Όπως ανακοίνωσε ο κ Χατζηδάκης θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ούτως ώστε το επιτόκιο να παγώσει για ένα χρόνο στα περσινά επίπεδα.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το επιτόκιο ήταν 4,35% για τις 12 δόσεις και στο 5,87% για 24 έως 48 δόσεις.
«Το θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορία το έχουμε δει και εμείς, το έχουμε συζητήσει με την ΑΑΔΕ, και έχουμε αποφασίσει να φέρουμε ρύθμιση, έτσι ώστε για ένα χρόνο, από τώρα μέχρι το 2025, να επιστρέψουμε στο επιτόκιο της περσινής χρονιάς, που ήταν αρκετά χαμηλότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
«Υπάρχει μια νομοθεσία που συνδέει τις ρυθμίσεις αυτές με το εκάστοτε επιτόκιο, εξήγησε ο υπουργός. Επειδή το επιτόκιο φέτος ανέβηκε σε όλη την Ευρώπη παραπάνω, και έχει γίνει πάρα πολύ υψηλό, υπήρξε μια ρύθμιση στον ΕΦΚΑ, θα υπάρξει και ρύθμιση και στην εφορία», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Όπως προκύπτει από τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τα 106,3 δισ. ευρώ του ληξιπρόθεσμου υπόλοιπου μόνο το 4,6% ή 4,611 δισ. ευρώ έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών τα 26,3 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» χωρίς ωστόσο να διαγράφονται από τα βιβλία της ΑΑΔΕ. Πέρυσι με ρυθμίσεις και κατασχέσεις μπήκαν στον κρατικό κορβανά 2,8 δισ. ευρώ ενώ οι διαγραφές χρεών έφτασαν τα 12 δισ. ευρώ (το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούσε τον ΟΣΕ).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις