Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αφρικανική σκόνη: Τι είναι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που φέρνει σκόνη και 35άρια

Αφρικανική σκόνη: Τι είναι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που φέρνει σκόνη και 35άρια

Οι αεροχείμαρροι δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του

Επιστρέφει στη χώρα μας η αφρικανική σκόνη η οποία φέρει μαζί της ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Συγκεκριμένα, υψηλές θερμοκρασίες και σκόνη φέρνει στην Ελλάδα, από την Πέμπτη έως την Κυριακή, ο υποτροπικός αεροχείμαρρος, με τη θερμοκρασία να κάνει άλμα, καθώς αναμένονται 30αρια, ενώ σε ορισμένα σημεία θα αγγίξει τους 35 βαθμούς.

Για το φαινόμενο και το τι είναι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος έκανε και σχετική ανάρτηση ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς:

«Έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν την έννοια του αεροχείμαρρου (Jet stream) τον οποίο τον έχουμε παρομοιάσει με ένα μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα αέρα με πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμoυς σε μεγάλα υψόμετρα. Οι αεροχείμαρροι δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.

»Αυτή η ανώτερη ροή της ατμόσφαιρας, αλλά και οι σχεδόν θυελλώδεις νοτιάδες που θα πνέουν στα Δυτικά θα προκαλέσουν μεταφορά Αφρικανικής σκόνης, αλλά και υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή μας, μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος».

Όπως αναφέρει αναλυτικότερα και το Meteo, η παρουσία χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο σε συνδυασμό με υψηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την περιοχή μας θα οδηγήσουν στη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας.

Ήδη από το πρωί της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 παρατηρούνται υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας από την Τρίτη 14/5 από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Δυτική Ελλάδα και προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, μεταφορά σκόνης από την Αφρική προβλέπεται να επηρεάσει σημαντικά τη χώρα μας κυρίως από την Πέμπτη 16/5, με μεγάλη συγκέντρωση κοντά στο έδαφος, και θα εκδηλωθούν κατά τόπους λασποβροχές στα ηπειρωτικά.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024