Ελλάδα και Τουρκία δίνουν έμφαση στα θετικά – Η Χάγη ακόμα δεν έχει μπει στο τραπέζι
Αποτίμηση Γεραπετρίτη για την επίσκεψη στην Άγκυρα - Τι λέει για τα θαλάσσια πάρκα
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Προειδοποιήσεις ΕΚΤ για νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη αν δεν ληφθούν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης
- Economist: Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Στη θέση της παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, ότι τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις και τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν κατά την διάρκεια της Συνόδου για τους Ωκεανούς, επιμένει η Αθήνα.
Αυτό επανέλαβε και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη του στο Mega, σημειώνοντας ότι είναι δέσμευση της κυβέρνησης.
Τα θαλάσσια πάρκα έμειναν εκτός των δηλώσεων Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα, με το θέμα να επανέρχεται σε δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν που επίσης επανέλαβε τις αρχικές θέσεις της Άγκυρας.
Μονή της Χώρας
Την ίδια στιγμή αναφερόμενος στο θέμα της Μονής της Χώρας ο Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι ήταν μία απόφαση του 2020 η οποία ενεργοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες μετά από τέσσερα χρόνια αναστήλωσης και ανακοινώθηκε η λειτουργία της ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις για άλλα σημεία.
Τόνισε δε το θέμα της επισκεψιμότητας του μνημείου και του δικαιώματος στους επισκέπτες να μπορούν να απολαμβάνουν τα ψηφιδωτά τα οποία δεν θα πρέπει να καλυφθούν εφόσον λειτουργήσει ως τέμενος.
Γαλάζια Πατρίδα
Διευκρινίζοντας ότι το θέμα της Γαλάζιας Πατρίδας δεν έχει μπει ακόμα στα τουρκικά σχολικά βιβλία αλλά υπάρχει ένα σχέδιο που έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση επέμενε ότι η Αθήνα πράττει τα αναγκαία.
Στα ελληνοτουρκικά ο Γεραπετρίτης επέμεινε στο ότι δεν υπάρχουν παραβιάσεις και υπερπτήσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού διαλόγου, από τις εκλογές και μετά.
Χάγη
Ωστόσο επανέλαβε ότι η Χάγη δεν είναι ακόμα στον ορίζοντα, αφού η προσφυγή για τη μία και μόνη διαφορά της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, δεν έχει ακόμα συζητηθεί και θα πρέπει να τεθεί σε επίπεδο ηγετών και ο διάλογος να ξεκινήσει από τους ΥΠΕΞ.
Επέμεινε στην προσέγγιση βήμα – βήμα, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία αυτή τη στιγμή δίνουν έμφαση σε αυτά που τις ενώνουν. Σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να συζητηθούν και τα δύσκολα. Καθώς δεν θα υπάρξει διέξοδος εάν δεν καταστεί δυνατή η διαχείριση και του ζητήματος που προκαλεί τις εντάσεις και είναι οι θαλάσσιες ζώνες.
Στη Βουλή
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε και η ενημέρωση του Υπουργού Εξωτερικών στην την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, για «τις τρέχουσες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά», σύμφωνα με πληροφορίες του in.
Με τον ΥΠΕΞ να αναλύει τον οδικό χάρτη των συναντήσεων, να υπογραμμίζει τη θετική ατζέντα, τις συμφωνίες που υπεγράφησαν στην Άγκυρα και να στηρίζει τον Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός έδωσε τις απαιτούμενες απαντήσεις κατά τη συνέντευξη τύπου με τον Ερντογάν, σε μία συνάντηση εξαιρετικά προετοιμασμένη.
ΚΚΕ
Το ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα την αντίδραση του βουλευτή του κόμματος, στην επιτροπή, Γιώργου Μαρίνου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η κυβερνητική εκδοχή που παρουσίασε ο Υπουργός Εξωτερικών για τη συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αποσιωπά σημαντικά δεδομένα, ωραιοποιεί την κατάσταση και πολύ περισσότερο κρύβει απο το λαό τους κινδύνους που περικλείουν οι εξελίξεις».
Την ίδια στιγμή κατήγγειλε την κυβέρνηση γιατί επιχειρεί όπως είπε «να καλλιεργήσει αβάσιμο εφησυχασμό, μιλώντας περί “ήρεμων νερών” μέσω των οποίων προετοιμάζεται το έδαφος για απαράδεκτο συμβιβασμό και βεβαίως μπορούν να μετατραπούν στο αντίθετο τους, σε “ταραγμένα νερά”, όπως διδάσκει η πείρα».
Βόρεια Μακεδονία
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και την επιλογή της προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αναφέρεται στη χώρα της ως «Μακεδονία» και όχι με το συνταγματικό της όνομα στο Mega, ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι είναι μία εξέλιξη που δυσαρέστησε την κυβέρνηση, η οποία ωστόσο επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά.
Τόνισε δε για μία ακόμα φορά ότι για την Ελλάδα είναι σαφές ότι η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα είναι αυστηρή στην τήρηση της. Ενώ όπως είπε και σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αναφερόμενος στα προς κύρωση μνημόνια και το πότε θα έρθουν στη Βουλή αυτά συνδέονται «με το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε πειστεί ότι έχει υπάρξει πλήρης συμμόρφωση από την πλευρά της γείτονας χώρας. Διότι δεν είναι μόνον το θέμα του ονόματος, υπάρχουν κι άλλα θέματα. Εμείς λέμε ότι θα έρθουν όταν εμείς θα έχουμε εξασφαλίσει ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση».
Τέλος ερωτηθείς για το θέμα Μπελέρη, ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι αυτό δεν το δημιούργησε η Ελλάδα και σημείωσε ότι στην πορεία ένταξης μίας χώρας στην ΕΕ το θέμα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας είναι θεμελιώδη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις