Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πώς το Met Gala προκάλεσε ένα «Celebrity Block Party»

Πώς το Met Gala προκάλεσε ένα «Celebrity Block Party»

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν αρχίσει να μπλοκάρουν διασημότητες αφότου είδαν τη φανταχτερή ετήσια επίδειξη πλούτου σε αντιπαράθεση με εικόνες νεκρών παιδιών από την Παλαιστίνη.

Με ένα γρήγορο scroll στο TikTok, θα διαπιστώσετε ότι χιλιάδες άνθρωποι δημιουργούν βίντεο – με πολλά να έχουν ως ηχητικό background το νέο κομμάτι του ράπερ Macklemore «Hind’s Hall» – στα οποία παρουσιάζουν διασημότητες υποψήφιες για «block» που είτε έχουν υποστηρίξει το κράτος του Ισραήλ, είτε παραμένουν αμέτοχοι για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Επανέλαβε ότι υπάρχει χώρος για να συμβιβαστείς με το να αποκλείσεις την αγαπημένη σου διασημότητα, αλλά υπογράμμισε ότι «η επανάσταση δεν βρίσκεται στην mainstream τέχνη», αναδεικνύοντας ως συγκεκριμένο παράδειγμα τους folk τραγουδιστές κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ

Αυτές οι λίστες συνεχώς αλλάζουν και συνεχώς μεγαλώνουν, με τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να χρησιμοποιούν τις ιντερνετικές πλατφόρμες ως μοχλό πίεσης προς τους διάσημους του κόσμου, με σκοπό να πάρουν θέση, ακόμη και αργοπορημένα.

Το αποτέλεσμα;

Η Selena Gomez, ηθοποιός και τραγουδίστρια, έχασε ένα εκατομμύριο followers στο Instagram και 100.000 στο X.

Η Zendaya, ηθοποιός και τραγουδίστρια, έχασε 153.000 followers στο Instagram και 40.000 στο X.

Η Kim Kardashian, σταρ ριάλιτι και influencer των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχασε 780.000 followers στο Instagram.

Η Kylie Jenner, σταρ ριάλιτι, έχασε 540.000 followers στο Instagram και 53.000 στο X.

Η Billie Eilish, τραγουδίστρια-τραγουδοποιός, έχασε 1,1 εκατομμύρια followers στο Instagram.

Η Beyonce, διεθνώς αναγνωρισμένη τραγουδίστρια, στιχουργός και ηθοποιός, έχασε 689.000 followers στο Instagram.

Η Rihanna, τραγουδίστρια και ηθοποιός, έχασε 110.000 followers στο X.

«Celebrity Block Party

Μια νύχτα του Μαΐου, ανάμεσα στις διορθώσεις των φορεμάτων, τις τοποθετήσεις μαργαριταριών και τα φλας των φωτογραφικών μηχανών στο Met Gala, εικοσιεπτά διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Upper East Side κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης υπέρ της Παλαιστίνης.

«Οι διασημότητες έχουν άμεση σχέση με τους πολιτικούς και θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τις πλατφόρμες τους για να βοηθήσουμε να προωθηθεί περαιτέρω το κίνημα», διευκρίνισε η Johnson. «Και οι διασημότητες είναι πολύ πιο εύκαμπτοι από τους πολιτικούς»

Σε απάντηση στη σιωπή των διασημοτήτων για τη Γάζα σε συνδυασμό με την φανταχτερή επίδειξη πλούτου στην εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων, πολλοί άνθρωποι άρχισαν να προωθούν το «Celebrity Block Party» ως μέσο διαχωρισμού από τους αντιπερισπασμούς και την εκχυδαϊστική φύση της καταναλωτικής κουλτούρας.

@screenshothq Model and influencer Haley Kalil ignited controversy with a now-deleted TikTok video. Dressed as Marie Antoinette and lip-syncing to ‘Let Them Eat Cake,’ she faced backlash for appearing insensitive to historical and current crises. The phrase, misattributed to Marie Antoinette during the French famine that sparked the French Revolution, struck a nerve amid ongoing global issues. Kalil was quick to apologise for the clip, explaining that her video was meant as a light-hearted part of a trending ‘glow-up’ challenge, without any deeper intent. The backlash has not only sparked calls for her cancellation but also led to the creation of a new online movement dubbed the ‘digital guillotine’ or ‘digitine.’ This movement encourages users to block celebrities and influencers who do not actively use their platforms to aid those in dire need, aiming to diminish their online influence by reducing views, comments, and likes, thereby ‘cancelling’ their digital presence. #Metgala2024 #Hayleebalee #letthemeatcake #eattherich #digitine ♬ original sound – SCREENSHOT

Η διαδικτυακή καμπάνια, που είναι ευρέως γνωστή ως «Celebrity Block List» ή «Celebrity Blockout 2024», κυριολεκτεί- είναι μια εκστρατεία αποκλεισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο influencers και αστέρες.

Αν και οι θαυμαστές πιέζουν διάφορες διασημότητες να μιλήσουν για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, εδώ και πάνω από έξι μήνες, το Block Party προέκυψε μετά από μια influencer ονόματι Haley Kalil, η οποία είχε προσκληθεί με σκοπό να πάρει συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες στο Gala έξω από ένα κεντρικό ξενοδοχείο, δημοσίευσε ένα βίντεο με τον εαυτό της να κάνει lip-synching έναν δημοφιλή ήχο του TikTok που περιείχε τη φράση «let them eat cake» [«Ας φάνε παντεσπάνι»] – τα διαβόητα λόγια που λέγεται ότι ειπώθηκαν από τη Μαρία Αντουανέτα προς τους πεινασμένους χωρικούς.

Αν και το βίντεο της Kalil έχει διαγραφεί και η ίδια ζήτησε συγγνώμη για τη χρήση του συγκεκριμένου ήχου στο TikTok, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αποφάσισαν ότι το Met Gala ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και χρησιμοποιούν το κουμπί του αποκλεισμού ως «ψηφιακή γκιλοτίνα».

Οι έχοντες και οι μη έχοντες

Το περιοδικό Hyperallergic μίλησε με την June Johnson και τον Nick Lancellotti, δύο ακτιβιστές του We The People (WTP), ενός από τα κινήματα αντίστασης πίσω από τη διαμαρτυρία του Met Gala την περασμένη εβδομάδα, για να μάθει περισσότερα για το Block Party και τις συνέπειες που συνεπάγεται.

«Το έχουμε δει αυτό να συμβαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην ιστορία – όταν έχεις πάρα πολλούς από τους έχοντες και τους μη έχοντες, οι αστοί είναι οι πρώτοι που θα βρεθούν στο επίκεντρο της καταστροφής», εξήγησε η Johnson.

Η αρχική λίστα αποκλεισμού του WTP ξεκινά με όλους τους διάσημους παρευρισκόμενους στο Gala, καθώς, κατά την άποψη της Johnson, όλοι όσοι συμμετείχαν στο φανταχτερό πάρτι είναι συνυπεύθυνοι σε κάποιο βαθμό, δεδομένου ότι η εκδήλωση συνέπεσε με την ισραηλινή κλιμάκωση στη Ράφα.

Είναι «καταχρηστικές» οι σχέσεις μας με τα δημόσια πρόσωπα;

Όσον αφορά τις μονομερείς ή παρακοινωνικές σχέσεις μεταξύ θαυμαστών και διασημοτήτων και την πίστη ορισμένων θαυμαστών στο να «διαχωρίζουν την τέχνη από τον καλλιτέχνη» προκειμένου να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη δημιουρικότητα ενός συγκεκριμένου ατόμου, η Johnson εξήγησε ότι το Block Party έχει σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να βγουν από το «comfort zone» τους και να δημιουργήσουν ένα χώρο για δύσκολες συζητήσεις.

«Καταλαβαίνουμε οτι μπορεί να αισθάνεστε διχασμένοι ή να βρίσκεστε σε δύσκολη θέση αν ο αγαπημένος σας τραγουδιστής ή ηθοποιός είναι στη λίστα με τα μπλοκ, αλλά επίσης σας παροτρύνουμε να συνεχίσετε να το σκέφτεστε και να αφουγκραστείτε το γιατί η προσκόλλησή σας σε αυτούς νιώθετε ότι είναι πιο σημαντική από το ίδιο το κίνημα», συνέχισε.

@crutches_and_spice #greenscreen ♬ original sound – Crutches&Spice ♿️ :

Ο Lancellotti ανέφερε ότι οι παρακοινωνικές σχέσεις με διάσημους ανθρώπους είναι «καταχρηστικές» με την έννοια ότι «οι διασημότητες δεν γνωρίζουν ποιοι είμαστε σε προσωπικό επίπεδο, αλλά αποκτούν τα έσοδά τους από την προσοχή μας και την αφοσίωσή μας».

Ο Lancellotti αναγνώρισε τη δυσκολία του να αποστασιοποιηθεί κανείς από τους καλλιτέχνες ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο της τέχνης στην ενημέρωση και τη μετάδοση του ανθρώπινου συναισθήματος. Επανέλαβε ότι υπάρχει χώρος για να συμβιβαστείς με το να αποκλείσεις την αγαπημένη σου διασημότητα, αλλά υπογράμμισε ότι «η επανάσταση δεν βρίσκεται στην mainstream τέχνη», αναδεικνύοντας ως συγκεκριμένο παράδειγμα τους folk τραγουδιστές κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Ορισμένες κριτικές για το Block Party θέτουν το εξής ερώτημα: «Ποιο είναι το νόημα της στόχευσης των βιομηχανιών ψυχαγωγίας και κατανάλωσης αντί των εκλεγμένων αξιωματούχων;»

Τόσο η Johnson όσο και ο Lancellotti εξήγησαν ότι η εστίαση μόνο στους τελευταίους προφανώς δεν ήταν γόνιμη τους τελευταίους επτά μήνες και ότι η πολιτική και η ψυχαγωγία αλληλοτροφοδοτούνται.

«Οι διασημότητες έχουν άμεση σχέση με τους πολιτικούς και θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τις πλατφόρμες τους για να βοηθήσουμε να προωθηθεί περαιτέρω το κίνημα», διευκρίνισε η Johnson. «Και οι διασημότητες είναι πολύ πιο εύκαμπτοι από τους πολιτικούς».

*Με πληροφορίες από: Hyperallergic |TRT | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Reuters

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024