Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Βόρεια Εύβοια: Αίτημα για αποζημίωση των συκοπαραγωγών

Βόρεια Εύβοια: Αίτημα για αποζημίωση των συκοπαραγωγών

Οι συκοπαραγωγοί έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias»

Άμεση στήριξη προς τους παραγωγούς σύκων της Βόρειας Εύβοιας ζήτησε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος, με επιστολή του προς τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης κ. Τριαντόπουλο και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη, καθώς, όπως επισημαίνεται, ο κλάδος τους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας.

Ειδικότερα, στην επιστολή επαναφέρεται το αίτημα της αποζημίωσης 15 συκοπαραγωγών της Β. Εύβοιας, και συγκεκριμένα του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, οι οποίοι την περίοδο που εκδηλώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias», υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή που είχαν στα ξηραντήρια (λιάστρες), οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ (άρθρο 6 § Α εδάφιο 7 Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής).

Οι συκοπαραγωγοί υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή, οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ

«Το ανώτερο πρόβλημα είναι αδιαμφισβήτητα ένα γεγονός καταγεγραμμένο και από τους αρμόδιους ελεγκτές-εκτιμητές των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ. Ειδικότερα, τέσσερις (4) παραγωγοί από τον συνολικό αριθμό των δέκα πέντε (15) πληγέντων, έπαθαν ολική καταστροφή, αφού ο μεγάλος όγκος νερού της βροχής παρέσυρε μαζικά τις ίδιες τις λιάστρες, και φυσικά όλη την υπάρχουσα παραγωγή πάνω σε αυτές», σημειώνεται, εξηγώντας ότι «οι συγκεκριμένες ζημιές δυστυχώς δεν καλύπτονται-αποζημιώνονται από το ασφαλιστικό και νομοθετικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα ένα οκτάμηνο μετά, σήμερα δηλαδή, να βρίσκονται σε απόγνωση και σε αδυναμία συνέχισης των καλλιεργειών τους».

«Είναι επιτακτική ανάγκη να τύχουν της σχετικής ενίσχυσης από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία πλην ΕΛΓΑ, για να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν τα εξαιρετικής ποιότητας «Σύκα Ταξιάρχη Βόρειας Εύβοιας», που αποτελούν ΠΟΠ προϊόν της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά και μοναδικό εισόδημα πολλών συκοπαραγωγών συμπολιτών μας», επισημαίνεται στην επιστολή.

Sports in

Στο μυαλό του Βεζένκοφ…

Για τον Σάσα Βεζένκοφ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα αν αποχωρήσει τελικά από το NBA αλλά θα χρειαστεί υπομονή

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024