Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Θανάσης Μπάφας: Πέθανε ο κομάντο που έζησε τη φρίκη του πολέμου σε Γιουγκοσλαβία και Ιράκ

Θανάσης Μπάφας: Πέθανε ο κομάντο που έζησε τη φρίκη του πολέμου σε Γιουγκοσλαβία και Ιράκ

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών - Η συγκλονιστική συνέντευξη στην οποία διηγείται ιστορίες από τις επικίνδυνες αποστολές στα φλεγόμενα μέτωπα του κόσμου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο ο απόστρατος αξιωματικός, στρατιωτικός αναλυτής και στρατιωτικός συντάκτης, Θανάσης Μπάφας.

Με την ανακοίνωση την απώλειάς του, οι Ειδικές Δυνάμεις βυθίστηκαν στο πένθος. Ο Θανάσης Μπάφας υπήρξε ο οργανωτής των ΕΤΑ (Ελληνικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών) και μεγάλος υμνητής των Ελλήνων Καταδρομέων.

Ο στρατηγός εξέπνευσε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου είχε μεταφερθεί το τελευταίο διάστημα καθώς δεν υπήρχε ΜΕΘ στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν αρχικά, για να τον υποδεχθεί.

Η πορεία του ατρόμητου Έλληνα στρατηγού και ιδρυτή των ΕΤΑ

Ο Μπάφας ήταν ένας από τους λίγους Έλληνες στρατιωτικούς που βρέθηκε σε φλεγόμενα μέτωπα του κόσμου, ζώντας από κοντά τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας το 1991 και έπειτα σε επικίνδυνες αποστολές στο Ιράκ και το Αρμπίλ.

Ο Μπάφας αποφοίτησε το 1974 ως ανθυπολοχαγός Πεζικού από την Ευελπίδων και λίγους μήνες μετά επιλέγεται στους Καταδρομείς. Εκπαιδεύτηκε ως αλεξιπτωτιστής, έκανε ελεύθερη πτώση και έβγαλε την σχολή βατραχανθρώπων (ΟΥΚ).

Μετά από ταξίδι στη Γερμανία για μετεκπαίδευση, επέστρεψε στην Ελλάδα ως ταγματάρχης, ενώ στη συνέχεια δημιούργησε και υπηρέτησε ως διοικητής το Ειδικό Σώμα Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο.

Μετά την αποστρατεία του ασχολήθηκε με το στρατιωτικό ρεπορτάζ.

Η τελευταία του συνέντευξη – «Το προσωπικό των δυνάμεων είναι έτοιμο»

Ο Αθανάσιος Μπάφας είχε δώσει την τελευταία του συνέντευξη τον Νοέμβριο του 2023 στην εκπομπή Leaders. Ο αείμνηστος στρατηγός ανέλυσε για ποιο λόγο οι κομάντος της πατρίδας μας είναι επιχειρησιακά πανέτοιμοι και τι να περιμένει η νέα γενιά που θέλει να καταταγεί στις καταδρομές.

«Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας και πλάνα εκπαίδευσης. Μπορείτε να είστε υπερήφανοι. Το ίδιο το παιδί θα αρχίσει να το συνειδητοποιήσει αυτό μετά», ανέφερε ο στρατηγός για όσους θέλουν να υπηρετήσουν στις Ειδικές Δυνάμεις.

Συγκλονιστική όμως ήταν η απάντησή του όταν δέχτηκε την ερώτηση για το αν αυτός που υπηρετεί ως Καταδρομέας ή Πεζοναύτης συνειδητοποιεί, ότι αυτό που κάνει μέσω της εκπαίδευσης είναι σημαντικό.

«Το καταλαβαίνει! Αυτά τα παιδιά που υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις το έχουν μέσα τους. Είναι DNA. Είναι πίστη. Το ζητά ο οργανισμός τους. Αν μου επιτρέπετε, είναι ‘τρελαμένα’ με την καλή έννοια. Το θέλει η ιδιοσυγκρασία τους. Οπότε όταν κατατάσσονται (ως έφεδροι) εκεί, κάνουν πολύ υπερήφανο τον εαυτό τους και την οικογένεια. Υπάρχει και μία παράδοση. Υπάρχουν οικογένειες που είναι Καταδρομείς από παππού προς εγγονό» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο βετεράνος αξιωματικός, ο οποίος διηγήθηκε ιστορίες από αποστολές σε Γιουγκοσλαβία και Ιράκ, αλλά σίγουρα οι τοποθετήσεις του που έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα αφορούν το αξιόμαχο των Ελλήνων κομάντο, ειδικά σε περίπτωση κρίσεων.

Το προσωπικό των δυνάμεων είναι έτοιμο. Διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία, μεγάλη λόγω της διαμόρφωσης του ελληνικού εδάφους. Και πιστεύω πολύ στην ποιότητα του Έλληνα στρατιώτη. Έχουμε μορφωτικό επίπεδο. Έχουμε γενναιότητα», ήταν μερικές από τις ατάκες που σίγουρα θα κάνουν υπερήφανους όσους Έλληνες έχουν υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις».

Οι ιστορίες από τις επικίνδυνες αποστολές σε Γιουγκοσλαβία και Ιράκ

Sports in

Πέθανε 20χρονος τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα

«Έφυγε» τα ξημερώματα της Τετάρτης (17/7) από τη ζωή σε ηλικία 20 ετών ο τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα Γουαγιακίλ, Τζάστιν Κορνέχο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024