Βιώσιμες κατοικίες: Πώς θα μετατρέψουμε το σπίτι μας σε ένα «πράσινο» περιβάλλον
Διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον που μας εμπνέει για έναν καλύτερο τρόπο ζωής, πιο φιλικό προς εμάς και το περιβάλλον.
Με τους περιβαλλοντολόγους να επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία πως διανύουμε μία εξαιρετικά κρίσιμη εποχή για το μέλλον του πλανήτη, οι περισσότεροι αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να μεταβάλουμε τις συνήθειές μας, ώστε να συμβάλλουμε στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση της κλιματική κρίσης. Ωστόσο, πόσο πιο εύκολη θα ήταν αυτή η αλλαγή, η στροφή σε έναν sustainable τρόπο ζωής, αν ζούσαμε σε ένα περιβάλλον το οποίο μας εμπνέει καθημερινά προς μία πιο βιώσιμη καθημερινότητα;
Κι όμως, θα ήταν πολύ πιο εύκολη, αφού ένα βιώσιμο σπίτι, το οποίο λειτουργεί με πρακτικές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον μας διευκολύνει να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα, δίχως να αλλάξουμε σημαντικά τον τρόπο ζωής μας. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, μας επιτρέπει να εξοικονομήσουμε ενέργεια και έτσι, να μειώσουμε τα πάγια έξοδά μας. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει τα σημεία στα οποία χρειάζεται να εστιάσουμε, για να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε ένα «πράσινο» περιβάλλον.
Υιοθετούμε ενεργειακά αποδοτικές πρακτικές
Το πρώτο βήμα για ένα πιο βιώσιμο σπίτι είναι η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας. Ακριβώς για αυτό, επενδύουμε σε συσκευές που είναι ενεργειακά αποδοτικές, αντικαθιστούμε τις λάμπες πυρακτώσεως με LED που χρησιμοποιούν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια και εγκαθιστούμε έξυπνους θερμοστάτες που μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε τη θερμοκρασία του χώρου μας. Επίσης, μία καλή και αξιόπιστη μόνωση είναι η πιο αποτελεσματικής αντιμετώπιση για τις καιρικές συνθήκες, καθώς και ένας τρόπος για τη δημιουργία και τη διατήρηση μίας άνετης και υγιής ατμόσφαιρας στο σπίτι, χωρίς να είμαστε απαιτείται η χρήση κλιματιστικού ή συσκευής θέρμανσης.
Ακολουθούμε πρακτικές που μειώνουν τα απορρίμματά μας
Ένα βιώσιμο σπίτι είναι ένα σπίτι που αποσκοπεί σε ένα μέλλον μηδενικών αποβλήτων. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως μετατρέπουμε τη μείωση αποβλήτων σε έναν τρόπο ζωής, διαμορφώνοντας στον χώρο μας ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης, το οποίο θα διευκολύνει όλα τα μέλη της οικογένειας να ταξινομούν και να ανακυκλώνουν σωστά τα απόβλητα. Επίσης, η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων που παράγουμε στην κουζίνα μπορεί να μας παρέχει ένα θρεπτικό και πλούσιο χώμα για τα φυτά του κήπου ή τις γλάστρες μας, μειώνοντας παράλληλα τα απόβλητα που παράγουμε.
Δεν αφήνουμε ούτε σταγόνα νερού να πάει χαμένη
Μία από τις πιο σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι η λειψυδρία, το φαινόμενο-απειλή που μας υποχρεώνει να δίνουμε αξία σε κάθε σταγόνα. Πώς θα το καταφέρουμε; Εφαρμόζοντας στο σπίτι μας τεχνικές εξοικονόμησης νερού, τεχνικές που όχι μόνο θα βοηθήσουν περιβάλλον αλλά θα μειώσουν και το κόστος από τον μηνιαίο λογαριασμό του νερού. Ενσωματώνοντας μειωτήρες ροής νερού, συστήματα εξοικονόμησης και βρύσες χαμηλής ροής, επενδύοντας σε προγραμματιστές ποτίσματος σε περίπτωση που έχουμε κήπο, θα περιορίσουμε σημαντικά την άσκοπη κατανάλωση νερού. Το ίδιο ισχύει και με την επισκευή κάποιας διαρροής ή βρύσης που στάζει, καθώς εξαιτίας τους μπορεί να χάνεται έως και 1 λίτρο νερού ανά 10 λεπτά.
Κάνουμε την τεχνολογία «σύμμαχο» στην προσπάθειά μας
Η τεχνολογία είναι ένας πολύτιμος «σύμμαχος» στην προσπάθειά μας να αποκτήσουμε ένα πιο βιώσιμο σπίτι. Χάρη στα προηγμένα συστήματα οικιακού αυτοματισμού, όχι μόνο μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα από το smartphone μας, όπως την ένταση του φωτισμού, τη θέρμανση, τον κλιματισμό, τις οικιακές συσκευές μας, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε σημαντικά ενεργειακή κατανάλωση. Αυτόματα ρολά και κουρτίνες που προσαρμόζονται στο ηλιακό φως, συσκευές παρακολούθησης ενέργειας είναι μόνο μερικά από τα gadget που μας υπόσχονται ένα αειφόρο και πολύ πιο οικονομικό νοικοκυριό.
Ενσωματώνουμε βιώσιμα υλικά για ένα «πράσινο» καταφύγιο
Είτε ένα σπίτι βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής, είτε σε διαδικασία ανακαίνισης, η αξιοποίηση ενός βιοκλιματικού σχεδιασμού είναι «το Α και το Ω» για ένα νέο, αειφόρο ξεκίνημα, για τη δημιουργία ενός καταφυγίου το οποίο θα μηδενίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει και τη χρήση βιώσιμων υλικών, όπως ξύλο ή ανακυκλωμένο ξύλο και γυαλί, αλουμίνιο και μπαμπού, μη τοξικά χρώματα, κόλλες και στεγανωτικά. Το ίδιο ισχύει και για τα έπιπλα, τους πάγκους, τα πατώματα, τις πόρτες του σπιτιού και τις προσόψεις των συρταριών, τα οποία μπορούν επίσης να αποτελούνται από «πράσινα» υλικά.
Αν θέλουμε να αποκτήσουμε έναν τρόπο ζωής που θα είναι φιλικός προς το περιβάλλον, το σπίτι μας είναι το ιδανικό σημείο εκκίνησης για αυτή την προσπάθεια. Διότι, βελτιώνοντας το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, όχι μόνο θα αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής μας, αλλά θα γίνουμε και «σύμμαχοί» του πλανήτη ενάντια στην κλιματική κρίση!
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA
- LIVE: Παναθηναϊκός – Athens Kallithea
- Μαγδεμβούργο: Τα κενά ασφαλείας και οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ
- Νέα Αριστερά για ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο: Το δόγμα της αποτροπής και των push-backs δολοφονεί