Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Temu: Καταγγελία για πρακτικές χειραγώγησης στην ΕΕ – Τι λέει η ΕΚΠΟΙΖΩ

Temu: Καταγγελία για πρακτικές χειραγώγησης στην ΕΕ – Τι λέει η ΕΚΠΟΙΖΩ

Η πλατφόρμα αγορών κατηγορείται ότι δεν δίνει πληροφορίες για τους πωλητές των προϊόντων, ενώ διατυπώνονται ερωτήματα για το κατά πόσο τα προϊόντα συμμορφώνονται με τους κανόνες ασφάλειας της ΕΕ.

Η ελληνική ΕΚΠΟΙΖΩ είναι μία από τις 16 ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών που υπέβαλαν καταγγελία κατά της κινεζικής ηλεκτρονικής αγοράς Temu κατηγορώντας την για παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Περίπου 75 εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν το Temu του ομίλου PDD, το οποίο εισήλθε δυναμικά στην ευρωπαϊκή αγορά πριν ένα χρόνο και δελέασε τους καταναλωτές με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων που αποστέλλει απευθείας από Κίνα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το Temu συχνά δεν δίνει πληροφορίες για τους πωλητές των προϊόντων και το κατά πόσο τα προϊόντα αυτά συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ασφάλειας.

Ακόμα, η ηλεκτρονική αγορά κατηγορείται για πρακτικές χειραγώγησης, γνωστές ως «σκοτεινά μοτίβα», σχεδιασμένες να παρασύρουν τους καταναλωτές σε αχρείαστες αγορές. Κατηγορείται επίσης ότι η διαδικασία που εφαρμόζει για τη διαγραφή λογαριασμών είναι εσκεμμένα περίπλοκη.

Οι 17 οργανώσεις υπέβαλαν καταγγελία στις αντίστοιχες εθνικές αρχές, ενώ η πανευρωπαϊκή οργάνωση BEUC, η οποία έχει συντάξει έκθεση για το Temu, υπέβαλε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Temu «παραβιάζει τον Κανονισμό για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» δήλωσε η γενική διευθύντρια της BEUC Μονίκ Γκοϊένς, αναφερόμενη στη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που μεταξύ άλλων υποχρεώνει τις ψηφιακές αγορές να καταπολεμούν το επιβλαβές περιεχόμενο και τα προϊόντα απομίμησης.

«Τα προϊόντα που πωλούνται σε αγορές, είτε online είτε offline, είτε είναι ευρωπαϊκά, αμερικανικά ή κινεζικά, πρέπεο να είναι ασφαλή να συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ευρωπαίους καταναλωτές» είπε η Γκοιϊένς.

Το Temu από την πλευρά του διαβεβαίωβσε ότι σέβεται τη νομοθεσία.

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Σχετικά με την καταγγελία της BEUC, τη λαμβάνουμε πολύ σοβαρά και θα την εξετάσουμε προσεκτικά. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε τον διάλογό με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες του Temu για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ, η ιταλική οργάνωση καταναλωτών Altroconsumo διαπίστωσε ότι 9 από τα 13 καλλυντικά που αγοράστηκαν από το Temu είτε δεν περιλάμβαναν τη λίστα των συστατικών είτε ανέγραφαν μόνο ένα μέρος.

Επίσης, η γερμανική οργάνωση καταναλωτών vzbv κατηγορεί το Temu ότι παραβιάζει τη νομοθεσία μέσω του παραπλανητικού τρόπου που παρουσιάζει τις κριτικές προϊόντων και τις εκπτώσεις τιμών.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024