Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Carlton Hotel - Το ξενοδοχείο των Καννών που η Ελίζαμπεθ Τέιλορ επισκέφθηκε και με τους 7 συζύγους της

Carlton Hotel – Το ξενοδοχείο των Καννών που η Ελίζαμπεθ Τέιλορ επισκέφθηκε και με τους 7 συζύγους της

Το σύνθημα του ξενοδοχείου Carlton είναι «ζήσε με την εποχή και άφησε το στίγμα σου στην ιστορία» και σίγουρα έχει βρεθεί στο επίκεντρο σημαντικών στιγμών της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Τοποθετημένο σαν γαμήλια τούρτα στην Promenade de la Croisette στις Κάννες, στη νοτιοανατολική Γαλλία, το ξενοδοχείο Carlton άνοιξε επίσημα το 1913, καθώς η ευρωπαϊκή αριστοκρατία συνέρρεε στην Κυανή Ακτή για χειμερινές διακοπές.

Σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια από το Palais des Festivals et des Congres, όπου διεξάγεται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ιστορία του ξενοδοχείου είναι γεμάτη με πολλές ιστορίες διασημοτήτων, αλλά και πολιτικών.

Τον Ιανουάριο του 1922, το ξενοδοχείο φιλοξένησε την πρώτη διάσκεψη της Κοινωνίας των Εθνών για την προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης στην Ευρώπη μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 2011, ενενήντα χρόνια αργότερα, το Carlton ήταν ο τόπος διεξαγωγής της συνόδου κορυφής της G20, όταν η Γαλλία ήταν η διοργανώτρια χώρα.

Όταν η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 1939 για να δώσει στη Γαλλία έναν εξέχοντα ρόλο στον παγκόσμιο κινηματογράφο, το Carlton έγινε το μέρος για να μείνει κανείς, να φάει, να δει και να κλείσει δουλειές. Κάτι που εξακολουθεί να είναι και σήμερα – ο κόσμος εξακολουθεί να συρρέει στο Carlton για τα καλύτερα τραπέζια, δωμάτια και πάρτι.

Το 1954, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ επέλεξε το Carlton ως βάση για τα γυρίσματα της ταινίας Το Κυνήγι του Κλέφτη με πρωταγωνιστές την Γκρέις Κέλι και τον Κάρι Γκραντ

Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Τόπος γυρισμάτων ταινιών

Το 1954, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ επέλεξε το Carlton ως βάση για τα γυρίσματα της ταινίας Το Κυνήγι του Κλέφτη με πρωταγωνιστές την Γκρέις Κέλι και τον Κάρι Γκραντ. Ο Χίτσκοκ έστειλε μάλιστα τον σεναριογράφο της ταινίας να μείνει στο Carlton για δύο εβδομάδες όταν έγραφε το σενάριο, επειδή δεν είχε πάει ποτέ στη νότια Γαλλία.

Βασικές σκηνές διαδραματίζονται στα δωμάτια 623 και 625 και στην τοπική αγορά λουλουδιών. Μεγάλο μέρος της ταινίας γυρίστηκε επίσης στην ιδιωτική παραλία του ξενοδοχείου. Ο Χίτσκοκ ήταν μεγάλος θαυμαστής του Carlton και μετά την προβολή της ταινίας του Τα Πουλιά, στις Κάννες το 1963, ο σκηνοθέτης παρέθεσε δείπνο για 300 καλεσμένους στο ξενοδοχείο.

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ έχει επισκεφθεί το ξενοδοχείο και με τους επτά συζύγους της. Η Φέι Ντάναγουεϊ ζήτησε να γεμίσει τη μπανιέρα της με κατσικίσιο γάλα

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ στις Κάννες / Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Στην Promenade de la Croisette στις Κάννες / Photo: Wikimedia Commons

Πόλος έλξης για διασημότητες και τις παραξενιές τους

Η Γκρέις Κέλι γνώρισε τον πρίγκιπα Ρενιέ στις Κάννες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του 1955 και αφού έγινε πριγκίπισσα του Μονακό, ήταν τακτική επισκέπτρια του ξενοδοχείου Carlton.

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ έχει επισκεφθεί το ξενοδοχείο και με τους επτά συζύγους της. Η Φέι Ντάναγουεϊ ζήτησε να γεμίσει τη μπανιέρα της με κατσικίσιο γάλα.

Το ξενοδοχείο είναι ένα από τα πιο διάσημα ξενοδοχεία της Γαλλίας και του κόσμου όλου. Χτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα, έχει μια φήμη τόσο θρυλική όσο και οι επισκέπτες του, ενώ εξακολουθεί να είναι το μέρος που πρέπει να δει κανείς εάν βρεθεί στις Κάννες.

Όποιος μπορέσει να βρει ένα δωμάτιο στο Carlton κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ή ένα τραπέζι με παράθυρο στο εστιατόριο, μπορεί να πει πραγματικά ότι τα κατάφερε.

Δείτε το βίντεο  

Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Το ξενοδοχείο χτίστηκε για να φιλοξενήσει τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών το 1911

Στο γύρισμα του 20ού αιώνα, οι καλοκαιρινές διακοπές άλλαζαν στην Ευρώπη. Μέχρι τότε, τα ταξίδια στη γαλλική Ριβιέρα περιλάμβαναν την αποφυγή του ήλιου και τη διαμονή στους λόφους πάνω από τη Νίκαια και τις Κάννες.

Τον 19ο αιώνα είχαν χτιστεί μεγάλα ξενοδοχεία για να φιλοξενήσουν τις χιλιάδες των ανθρώπων που άρχισαν να κάνουν διακοπές στη Γαλλική Ριβιέρα, συμπεριλαμβανομένης της βασίλισσας Βικτωρίας, η οποία έμενε στη Νίκαια.

Το 1911, κατασκευάστηκε ένας σιδηρόδρομος, πράγμα που σήμαινε ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να συρρέουν στην πόλη την ίδια στιγμή που μπορούσαν να σταλούν λουλούδια στο Marché Forville των Καννών. Καθώς το μαύρισμα έγινε μόδα, οι παραθεριστές άρχισαν να μετακινούνται από τους λόφους προς την ακτή και χρειάζονταν νέα ξενοδοχεία για να τους φιλοξενήσουν.

Καθώς το μαύρισμα έγινε μόδα, οι παραθεριστές άρχισαν να μετακινούνται από τους λόφους προς την ακτή και χρειάζονταν νέα ξενοδοχεία για να τους φιλοξενήσουν

H Σαρλότ Ράμπλινγκ και ο Ρέι Μπρουκς στην ιδιωτική παραλία του Carlton / Photo: Flickr

Το ξενοδοχείο διαθέτει θόλους που είναι χτισμένοι για να μοιάζουν με τα στήθη μιας τοπικής εταίρας

Το ξενοδοχείο διαθέτει 345 δωμάτια και βρίσκεται στην κεφαλή της διάσημης Croisette, με τη δική του ιδιωτική παραλία. Ο επιχειρηματίας Henry Ruhl (ο οποίος ήταν Ελβετός εκ γενετής αλλά απέκτησε βρετανική υπηκοότητα) έχτισε το ξενοδοχείο με τον φίλο του, αρχιτέκτονα Charles Dalmas.

Ο μύθος λέει ότι οι γιγάντιοι θόλοι σχεδιάστηκαν για να υμνήσουν τα στήθη της Καρολίν Οτέρο, μιας διάσημης εταίρας πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Carlton είχε επίσης ισχυρούς δεσμούς με τη ρωσική αριστοκρατία – χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τη ρωσική αυτοκρατορική οικογένεια και ο Μεγάλος Δούκας Μιχαήλ Αλεξάντροβιτς το επισκεπτόταν συχνά, παίρνοντας  τσάι στις πέντε η ώρα στο μπαρ του ξενοδοχείου.

H είσοδος του ανακαινισμένου Carlton/ Photo: Wikimedia Commons

Δείτε το βίντεο 

Η ανακαίνιση του 2023

Για σχεδόν δυόμισι χρόνια η αυλαία του Carlton είχε κλείσει, καθώς πραγματοποιούνταν μια σημαντική ανακαίνιση, υπό την επίβλεψη πλέον της Regent Hotels & Resorts.

Το Carlton άνοιξε εγκαίρως για το Φεστιβάλ Καννών 2023, με φώτα και δράση – αναμφίβολα με κάμερες να καταγράφουν τόσο τις εισόδους όσο και τις εξόδους.

Το έργο αναζωογόνησης σχεδιάστηκε και επιβλέφθηκε από τον ειδικό στην αποκατάσταση και αρχιτέκτονα με έδρα τις Κάννες, Richard Lavelle, ενώ ο παριζιάνικος σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Tristan Auer επανασχεδίασε το ξενοδοχείο.

*Με στοιχεία από theculturetrip.com και smh.com.au

Sports in

Πέθανε 20χρονος τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα

«Έφυγε» τα ξημερώματα της Τετάρτης (17/7) από τη ζωή σε ηλικία 20 ετών ο τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα Γουαγιακίλ, Τζάστιν Κορνέχο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024