Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να λείπουν από το μενού της γάτας – Ισχύει;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να λείπουν από το μενού της γάτας – Ισχύει;

Το γιαούρτι και το γάλα μπορεί να βλάψει το πεπτικό σύστημα της γάτας

Της γάτας της αρέσει να πίνει γάλα και να απολαμβάνει τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όμως τι ακριβώς συμβαίνει στο πεπτικό της σύστημα;

«Η λακτόζη είναι η βασική ζάχαρη του γάλακτος, και είναι σημαντική πηγή ενέργειας για τα γατάκια κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Όλα τα θηλαστικά -αυτό ισχύει και για τον άνθρωπο- γεννιούνται με την ικανότητα να μπορούν να χωνέψουν τη λακτόζη», εξηγεί η κα Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.

Διευκρινίζει ότι ο απογαλακτισμός για τα γατάκια, αρχίζει μετά την 3η ή 4η εβδομάδα ζωής.

Η ενήλικη γάτα παρουσιάζει ευαισθησία στη λακτόζη

Αυτό το διάστημα η λακτάση αρχίζει, σταδιακά, να μειώνεται στο πεπτικό τους σύστημα. Είναι το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη σε μικρότερα κομμάτια, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει η χώνεψή της.

Έτσι, εξηγεί η ειδικός, όταν απογαλακτιστούν, δεν θα έχει, πλέον, ανάγκη ο οργανισμός τους το γάλα, καθώς δεν θα είναι διαθέσιμο έτσι κι αλλιώς, και δεν θα το βρίσκουν στη φύση ως βασική τους διατροφή. Τότε ο οργανισμός θα αποβάλλει ό,τι σχετίζεται με την επεξεργασία και τη χώνεψη της τροφής αυτής.

Σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, οι περισσότερες γάτες, μεγαλώνοντας, έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Άρα, αν μία ενήλικη γάτα πιει γάλα, δεν θα μπορεί να το χωνέψει. Και θα της προκαλέσει, ενδεχομένως, στομαχική διαταραχή με συμπτώματα διάρροιας, εμετού και αερίων.

Καλό είναι να αποφύγετε το αγελαδινό γάλα γιατί δεν είναι καλά ανεκτό από το πεπτικό των ζώων

Σε γάτες με δυσανεξία παρατηρείται εμετός, συνήθως μέσα στις επόμενες 8-12 ώρες από την κατανάλωση του γάλακτος

Η διατροφολόγος ζώων Linda P. Case, MS του Κολλεγίου Κτηνιατρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις και συγγραφέας του βιβλίου Τhe Cat: Its Behavior, Nutrition, and Health, αναφέρει ότι: «Η αχώνευτη λακτόζη θα περάσει μέσα από τον εντερικό σωλήνα, όπου θα ζυμωθεί μαζί με τα βακτήρια του εντέρου. Από τη ζύμωση θα προκύψουν κάποια λιπαρά οξέα, που θα επιφέρουν αναστάτωση στην κοιλιά της γάτας και θα προκαλέσουν εμετό».

Επίσης, η Susan G. Wynn, διατροφολόγος ζώων στην Ατλάντα και συγγραφέας στο Manual of Natural Veterinary Medicine, επισημαίνει ότι: «Σε γάτες με δυσανεξία παρατηρείται εμετός, συνήθως μέσα στις επόμενες 8-12 ώρες από την κατανάλωση του γάλακτος».

Πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν η γάτα δεν μπορεί να χωνέψει την λακτόζη

«Μεγαλώνοντας, υπάρχουν κάποιες γάτες, οι οποίες φαίνεται πως μπορούν να χωνέψουν τη λακτόζη χωρίς στομαχικά προβλήματα ή κάποια άλλη ευαισθησία.
Μπορούμε να το διαπιστώσουμε εάν δώσουμε μια πολύ μικρή ποσότητα γάλατος -ένα κουταλάκι του γλυκού ή μια κουταλιά της σούπας-, έτσι ώστε να δούμε εάν μέσα στην επόμενη ημέρα θα παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα», συμβουλεύει η κα Παλαιολογοπούλου.

Προτείνει το βιολογικό γάλα, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν απαλλαγμένο από τις λεγόμενες «συνθετικές ορμόνες ανάπτυξης». Ορμόνες, που ευθύνονται για αρκετά προβλήματα υγείας στα ζώα, αλλά και στους ανθρώπους.

Επιπλέον, καλό θα είναι να αποφύγετε το αγελαδινό γάλα, σύμφωνα με την ειδικό, γιατί δεν είναι καλά ανεκτό από το πεπτικό των ζώων. Αντίθετα, το κατσικίσιο και το πρόβειο είναι πιο κοντά στο μητρικό γάλα της γάτας.

Ενημερώνει ότι η διατροφολόγος ζώων Susan G. Wynn διευκρινίζει το εξής: «Ακόμη κι αν τα γατάκια έχουν ακόμα λακτάση στο σύστημα, αυτή δεν είναι αρκετή ώστε να διασπάσει τη μεγάλη ποσότητα λακτόζης που περιέχει το αγελαδινό γάλα».

Σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να προσφέρουμε στη γάτα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα;

«Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι ή το τυρί, μπορεί να είναι καλύτερα ανεκτά από το πεπτικό της γάτας, καθώς έχουν άλλες αναλογίες λακτόζης.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι, εφόσον μια γατούλα μπορεί, τελικά, να χωνέψει ένα γαλακτοκομικό προϊόν, όπως το πρόβειο/κατσικίσιο γιαούρτι -και εδώ ισχύει ό,τι αναφέραμε για την αποφυγή αγελαδινού προϊόντος-, μπορεί να ενταχθεί σε ένα ειδικά διαμορφωμένο διατροφολόγιο. Ειδικά, εάν υπάρχουν προβλήματα υγείας», επισημαίνει η κα Παλαιολογοπούλου.

Όπως, για παράδειγμα, μια γάτα με πρόβλημα στο συκώτι, η οποία θα επωφεληθεί από μια διατροφή που θα περιέχει και γιαούρτι ως πηγή γαλακτοκομικής πρωτεΐνης, αντί για ζωικής.

Κάνει καλό στη γάτα και στον σκύλο το κεφίρ;

Σύμφωνα με την ολιστική κτηνίατρο Dr. Becker, το κεφίρ είναι μια σημαντική πηγή προβιοτικών. Και μπορούν να το γευτούν τα κατοικίδια (σκύλος – γάτα) που δεν παρουσιάζουν αλλεργία ή δυσανεξία στη λακτόζη.

Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα, όπως ενημερώνει η κα Παλαιολογοπούλου, να φτιάξετε κεφίρ με νερό καρύδας, αντί για γάλα.

Επισημαίνει ότι το κεφίρ εξισορροπεί την αναλογία καλών – κακών βακτηριδίων στο έντερο, με αποτέλεσμα την καλύτερη πεπτική και εντερική λειτουργία και τη μείωση των γαστρεντερολογικών προβλημάτων. Παράλληλα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι γάτες, όπως λέει η κα Παλαιολογοπούλου, τα πάνε καλύτερα με το κεφίρ που έχει γίνει με κατσικίσιο γάλα και είναι διπλά ζυμωμένο (fermented).

«Αρχικά, προσφέρετε στη γάτα σας περίπου 1/8 κουτ. γλυκού για 4-5 ημέρες. Εφόσον αυτό είναι καλά ανεκτό, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα σε 1/2 κουτ. γλυκού για 2-3 ημέρες την εβδομάδα μαζί με την τροφή της.

Ξεκινήστε, δηλαδή, με λίγη ποσότητα και, σταδιακά, ανεβάστε την μέχρι ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα», προτείνει η κα Παλαιολογοπούλου.

Η κα Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας

*Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας.

Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή.

Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές

  • Linda P. Case, MS, adjunct assistant professor, University of Illinois, College of Veterinary Medicine; author, The Cat: Its Behavior, Nutrition, and Health; co-author, Canine and Feline Nutrition
  • Susan G. Wynn, DVM, CVA, clinical resident in small animal nutrition, University of Tennessee; Co-author, Manual of Natural Veterinary Medicine and Veterinary Herbal Medicine
  • https://www.medicinenet.com/pets/cathealth/cats_and_dairy_information.htm
  • https://feline-nutrition.org/answers/answers-is-it-okay-for-my-cat-to-have-milk
  • https://petfoodfacts.mercola.com/others/probiotics.html
  • Nutritional Support for Dogs and Cats with Hepatobiliary Disease S. A. Center The Journal of Nutrition, Volume 128, Issue 12, December 1998, Pages 2733S–2746S, https://doi.org/10.1093/jn/128.12.2733S

Must in

Τρίποντο «ανάσα» για την Χόστελ Κίελ (4-1) – «Πάρτι» για Μάιντζ (1-3) και Βέρντερ (4-1)

Νίκη τεράστιας βαθμολογικής σημασίας για την Χόστελ Κίελ με 4-1 επί της Άουγκσμπουργκ, άνετες νίκες για Μάιντζ (1-3) και Βέρντερ Βρέμης (4-1) επί των Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ουνιόν Βερολίνου αντίστοιχα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο