Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Οδηγός Ανακαίνισης: Τα βήματα για να πραγματοποιήσουμε μία ολοκληρωμένη αναβάθμιση στον χώρο μας

Οδηγός Ανακαίνισης: Τα βήματα για να πραγματοποιήσουμε μία ολοκληρωμένη αναβάθμιση στον χώρο μας

Από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση, αυτά είναι τα βήματα που θα ακολουθήσουμε για να αναβαθμίσουμε ένα σπίτι ή έναν επαγγελματικό χώρο.

Η ανακαίνιση ενός χώρου είναι μία πολύπλοκή και απαιτητική διαδικασία, η οποία απαιτεί προετοιμασία, προσεκτικό σχεδιασμό, συντονισμένη εκτέλεση και αρκετή… υπομονή. Είτε πρόκειται για το σπίτι, είτε για τον επαγγελματικό μας χώρο, μία ανακαίνιση όχι μόνο δίνει έναν νέο αέρα στο περιβάλλον μας, αλλά συγχρόνως ανεβάζει και την αξία του. Αυτό προϋποθέτει, βέβαια, πως έχουμε κάνει τις σωστές επιλογές, αυτές που αναβαθμίζουν τον χώρο, χωρίς να ξεπερνάνε κατά πολύ το budget που επιθυμούμε να διαθέσουμε για αυτό το εγχείρημα.

Πριν περάσουμε στα επιμέρους βήματα που θα ακολουθήσουμε, επενδύοντας σε μία ανακαίνιση, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ποιο είδος ανακαίνισης ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του χώρου μας. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για ένα παλιό κτήριο το οποίο απαιτεί γενικές επισκευές τόσο λειτουργικά, όσο και εμφανισιακά, επιβάλλεται μία ολική. Εναλλακτικά, αν το σπίτι είναι καινούργιο, απλώς παρουσιάζει κατασκευαστικό πρόβλημα ή χρειάζεται μία ανανέωση κάποιο συγκεκριμένος χώρος, όπως το μπάνιο ή η κουζίνα, τότε η λύση είναι η μερική ανακαίνιση.

Σε κάθε περίπτωση, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα βήματα που περιλαμβάνει μία ανακαίνιση, από τη στιγμή που θα πάρουμε την απόφαση να την πραγματοποιήσουμε, μέχρι και τη στιγμή που θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε έναν νέο, ανανεωμένο χώρο.

Αρχικός Σχεδιασμός

Ανεξάρτητα από το μέγεθος μίας ανακαίνισης, το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουμε είναι ένας αρχικός σχεδιασμός, δηλαδή η καταγραφή των τμημάτων που θέλουν βελτίωση, των ιδεών που θα βελτιώσουν τον χώρο μας, αλλά και του budget που σκοπεύουμε να διαθέσουμε. Με αυτό το υλικό θα απευθυνθούμε σε ένα τεχνικό γραφείο, ώστε να ζητήσουμε από τους ειδικούς να μας ετοιμάσουν ένα πλήρες σχέδιο και να μας δώσουν μία προσφορά. Συνήθως, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην ανακαίνιση είναι αυτά που θα καθορίσουν και το κόστος της διαδικασίας. Ωστόσο, καλό θα ήταν να επιλέξουμε την καλύτερη δυνατότητα σύμφωνα με τον προϋπολογισμό μας, πραγματοποιώντας μία ανακαίνιση που δεν θα είναι επιφανειακή και αντέχει στον χρόνο.

Επίσκεψη στον χώρο

Ένα σημαντικό βήμα πριν περάσουμε στο πρακτικό κομμάτι της ανακαίνισης, είναι επίσκεψη στον χώρο με έναν μηχανικό, ο οποίος μπορεί να «διαβάσει» τις ιδιαιτερότητες του σπιτιού, να διευκολύνει σημαντικά το συνεργείο, να προτείνει λύσεις που θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητα του χώρο. Με τη βοήθεια του μηχανικού, θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε εις βάθος της ανάγκες του χώρου μας, όχι μόνο ως χώρο ή κτήριο, αλλά και σε συνάρτηση με τα γειτονικά σπίτια, το φυσικό φως, την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Έτσι, θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιες είναι ακριβώς οι προτεραιότητες στη διαδικασία της ανακαίνισης, καθώς και πώς θα κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές σύμφωνα με τον χώρο μας.

Υδραυλικά και ηλεκτρολογικά

Τις περισσότερες φορές τα πιο κρίσιμα σημεία μίας ανακαίνισης δεν είναι ορατά. Ο λόγος, φυσικά, για τις υδραυλικές και τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις που αν δεν είναι σύγχρονες και ανθεκτικές, ουσιαστικά αποτελούν μία… ωρολογιακή βόμβα στο εσωτερικό του σπιτιού μας. Συνεπώς, αν δεν είμαστε σίγουροι σε τι κατάσταση βρίσκονται τα λειτουργικά τμήματα ενός σπιτιού, στα οποία ανήκει η θέρμανση και ο κλιματισμός, είναι αναγκαίο να απευθυνθούμε ένα έναν ειδικό ο οποίος θα ελέγξει τη λειτουργικότητά τους, ενώ θα αναλάβει την αποξήλωση των παλαιών εγκαταστάσεων και την τοποθέτηση νέων.

Προετοιμασία και υλοποίηση

Αφού ολοκληρώσουμε τα παραπάνω βήματα, η διαδικασία της ανακαίνισης μπορεί να ξεκινήσει. Στο σημείο αυτό, είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε αν θα πραγματοποιήσουμε μόνοι της επισκευές και τα μαστορέματα ή αν θα απευθυνθούμε σε ένα ειδικό συνεργείο. Βέβαια, αν πρόκειται για μεγάλες δομικές αλλαγές, μαστορέματα που απαιτούν εξειδίκευση, ένας έμπειρους επαγγελματίας θα πραγματοποιήσει όλες τις εργασίες σε ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή, ακόμα και στις εργασίες μικρής κλίμακας. Όπως και να έχει, ανεξάρτητα ποιος θα αναλάβει τις εργασίες, είναι σημαντικό να επιλέξουμε υλικά που θα είναι μία καλή επένδυση μακροπρόθεσμα, ενώ αν σκοπεύουμε να ενοικιάσουμε τον χώρο, θα ήταν προτιμότερο να στραφούμε σε ουδέτερες αποχρώσεις και να αποφύγουμε τις υπερβολές στο μπάνιο και την κουζίνα.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όποιο κι αν είναι το πλάνο που έχουμε για το σπίτι μας εν γένει, είτε πρόκειται να το αξιοποιήσουμε προς ενοικίαση ή πώληση, είτε για ιδιοκατοίκηση, η ανακαίνιση του αποτελεί μία διαδικασία που πρέπει να γίνει σωστά για να μην χάσει την αξία του. Ακριβώς για αυτό, όπου κρίνουμε πως είναι απαραίτητο, ζητάμε την έμπειρη γνώμη και την καθοδήγηση ενός επαγγελματία.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024