Βόρεια Μακεδονία: «Θα αποκαλώ τη χώρα μου όπως θέλω», λέει ο πρόεδρος του VMRO
Στην προκλητική γραμμή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος, ο οποίος πιθανότατα θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας
Μετά την προκλητική στάση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, και ο πρόεδρος του ακροδεξιού VMRO, Χριστιάν Μιτσκόσκι, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, τήρησε την ίδια γραμμή παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΜΙΑ, ο Μιτσκόσκι, σε προκλητικό τόνο, ανέφερε πως «εάν η Ελλάδα θεωρεί πως παραβιάζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο», ενώ τόνισε πως «θα αποκαλεί τη χώρα του όπως θέλει».
«Αναμένω συνάντηση με τον Μητσοτάκη»
Ο Μιτσκόσκι έκανε λόγο για «απειλές και εμπόδια» από την Αθήνα, παρότι ισχυρίστηκε πως ο ίδιος επιθυμεί «σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Ελλάδα», ενώ ανέφερε πως «αναμένει σύντομα συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό».
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να απαντήσουμε στην πολιτική τους δύναμη με μετονομασία αυτοκινητοδρόμων και αεροδρομίων ή με την κατασκευή μνημείων. Δεν περιμένω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βασίζονται στην πολιτική δύναμη, περιμένω να έχουμε άριστες σχέσεις γειτονίας, εκτιμώ ότι το VMRO-DPMNE και η Νέα Δημοκρατία έχουν τη δική τους θέση σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Χρησιμοποιώ αυτή την ευκαιρία προς τους φίλους μας από την Ελλάδα – ας σταματήσουμε τις απειλές, τα εμπόδια και την επιστροφή στο παρελθόν, ας κοιτάξουμε το μέλλον»
Και επανέλαβε πως θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη λέξη «Μακεδονία»: «Σε αντίθεση με εκεί, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μέρος των μακεδονικών θεσμών, του μακεδονικού Συντάγματος και των νόμων. Έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτό είναι μια πραγματικότητα», προσέθεσε,
«Χρησιμοποιώ αυτή την ευκαιρία προς τους φίλους μας από την Ελλάδα – ας σταματήσουμε τις απειλές, τα εμπόδια και την επιστροφή στο παρελθόν, ας κοιτάξουμε το μέλλον. Αυτά είναι έγγραφα που αποτελούν μέρος του νόμου (σ.σ. η Συμφωνία των Πρεσπών). Αν θεωρούν ότι έχουμε παραβιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο, μπορούν να ξεκινήσουν μια διαδικασία. Δεν θα ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο. Καλώ σε σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας», ανέφερε ο πρόεδρος του VMRO.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις